konec Zbrojních průkazů, od 1.1.2026?
- monk
Příspěvek#347 » čtv 20. lis 2025, 11:19
risa2000 píše:McHa píše:Playlist všech školení MV k novému zákonu o zbraních (2026) https://youtube.com/playlist?list=PL1Cp ... EcpKcfTeN_
Snaha to komunikovat je určitě záslužná, ale ty časové objemy mě trochu děsí.
jde to zvaldat na 1,8-2x rychlost tak pak uz to neni tak dlouhe, navic se v tech skolenich casto opakuji veci,
- DVII
- dan
Příspěvek#349 » čtv 20. lis 2025, 14:10
Nejenomze nemuseli nic pustit. Nemuseli vubec zadna skoleni poradat. To je kazdeho povinnost chovat se podle zakona, a to i kdyz se zakon zmeni. A kdo zakonu nerozumi, at si zaplati konzultaci u pravnika ...JirkaCV píše:Taky nemuseli pustit nic.
Tohle byl dost nadstandardni pristup. Uz od sameho pocatku, tedy uz od verejneho pripominkoveho rizeni k navrhu zakona ...
- McHa
Příspěvek#352 » čtv 20. lis 2025, 21:40
risa2000 píše:Snaha to komunikovat je určitě záslužná, ale ty časové objemy mě trochu děsí.
Podíval jsem se na školení pro střelnice a pro komisaře - docela to šlo, dost věcí se opakuje, jde to poslechnout na větší rychlost.
Rozhodně je dobré vydět jak o tom zamýšlí přímo Ti kdo vyhlášky a prováděcí předpisy tvoří.
Moc velkou radost z toho nemám, protože je vidět, že sami moc neví co tím myleli. Např. diskuse nad "čištěním zbraní" či "rozborkou u slabé rány" u školení pro komisaře. Já být komisař, tak z toho radost nemám, protože budou určitě komisaři, kteří si to právě "vyloží po svém" po pouhém přečtení zákonů a vyhlášek. Ze strany MVČR je tam dobrý záměr, ale myslím, že se jim to moc nepovedlo a věta: "...tak to teď takhle zkusíme a když se to neosvěčí, tak to prostě změníme ...".
Na druhou stranu jsou hodně otevřeni komunikaci i od strany "odborné" komunity.
Abych nebyl úplně off-topic. U zbrojních průkazů je jasně řečeno, že nic nedokládají a s prokazováním atp na různých střeleckých akcích mají docela dost jasné představy (sice dle mého názoru trošku najivní, ale rozhodně trošku jiné, než tu zaznívají na fóru). V podstatě říkají: "střelnici, střelecké veřejnosti, může být "putna" zda tenhle člověk má ZO a zda má tu konkrétní zbraň oprávněně - to je prostě starost státu (potažmo policie). ... "
Jsem rád, že zákon nechce každou akci svázat šílenou administrativou, na druhé straně lze vymyslet dost případů, kdy to není takhle "navolno" úplně moudré - pro střelnici, pro pořadatele soutěží atp...
....asi po novém roce uvidíme, nějak si zvykneme a snad si to nějak rozumně sedne .... Rozhodně jsem rád, že jsem si udělal zbroják "postaru" - teď to bude chvilku takové všechno "rozvrkočené". Dost by mě zajímalo co si myslí nějaký komisař
- Héfaistos
- marinakus
Příspěvek#354 » pát 21. lis 2025, 13:51
McHa : Jako komisař si s tím v pohodě poradím. Ovšem jako lektor vlastně pořádně nevím, co mám učit, protože jiný komisař to může vidět o dost jinak než já. V současnosti vzniká jakási kuchařka pro komisaře jak postupovat při zkouškách. Ovšem i kdyby ji MV zaštítilo, stejně nebude mít právní závaznost oproti nařízení vlády k provádění zkoušek. Vnitráci na dotazy k tomuto problému v podstatě neodpověděli. Ostatně stejně, jako správcům střelnic k prokazováni střelců na střelnici. A včil mudruj.
-
kolemjdoucí - Příspěvky: 913
- kolemjdoucí
Příspěvek#355 » pát 21. lis 2025, 14:34
Marinakus> Mohl bys prosím rozvést, co je za problém s prokazováním? Asi to vidím dost jednoduše, ale všechny příchozí zapíšu do knihy. Cizince bez jakýchkoliv českých dokladů a bez EZP zapíšu navíc do CRZ.
Pokud si někdo bude chtít zapůjčit zbraň střelnice (režim "přenechání"), zkontroluju v CRZ, zda má ZO, a zapíšu to. Pokud bude chtít střílet ze zbraně střelnice a nemá ZO, zbraň bude v režimu "svěření" s instruktorem za zády, taky zapíšu.
Nejsem orgán veřejné správy, takže nemusím uznávat elektronickou občanku (s tím praxi zatím nemám).
Pokud si někdo bude chtít zapůjčit zbraň střelnice (režim "přenechání"), zkontroluju v CRZ, zda má ZO, a zapíšu to. Pokud bude chtít střílet ze zbraně střelnice a nemá ZO, zbraň bude v režimu "svěření" s instruktorem za zády, taky zapíšu.
Nejsem orgán veřejné správy, takže nemusím uznávat elektronickou občanku (s tím praxi zatím nemám).
- JirkaCV
Příspěvek#356 » pát 21. lis 2025, 14:38
Pokud máš v mobilu aplikaci eDoklady, pak můžeš zkontrolovat cizí doklad pomocí ní. Zatím to jde jenom u občanky, ale předpokládám (spíš doufám), že tak půjde zkontrolovat i ZO. Pro držitele licence je i aplikace na webu. Jak funguje ale nevím, nejsem licenčník.
-
kolemjdoucí - Příspěvky: 913
- kolemjdoucí
Příspěvek#357 » pát 21. lis 2025, 14:48
To já vím, ale to je prokázání údajů a čísla dokladu fyzické osobě - nevím, zda tím prokazující nezíská i moji osobní identifikaci, což by se mi tak úplně nelíbilo. Na úřadě taky neposkytuješ svoje údaje úřednici jako fyzické osobě, ale úřadu. ZO si pak ověřím přes CRZ, to není problém.
Naposledy upravil(a) kolemjdoucí dne pát 21. lis 2025, 14:52, celkem upraveno 1 x.
- cipis
Příspěvek#358 » pát 21. lis 2025, 14:49
A co chces kontrolovat? Uplne stejne postaci v mobilu vyfoceny treba pas nebo obcanka nebo ridicak. Platnost overuje policie, ne spravce. Takze zapisu jmeno, prijmeni, druh dokladu a cislo dokladu. A jestli mi ukaze karticku takovou nebo makovou, fotku dokladu v mobilu, v appce ci kopii na poskladane A4, nevo dokonce rodny list, tak je prece jedno. Klidne mi muze nadiktovat jen cislo dokladu, kdyz treba dotycneho znam. Jestli ma nebo nema zbrojni opravneni, tak neni moje starost. A cizince nebereme, pokud nema EZP. Zbrane nepujcujeme, neb na to organizace nema licenci. Takze pripada v uvahu akorat "svereni", a tam zodpovida ten, kdo zbran sveri. Tedy ani CRZ nepotrebujeme.
- cipis
Příspěvek#359 » pát 21. lis 2025, 14:58
On to na tom skoleni ten jeden policajt rekl dobre. Furt, ze se vsechno utahuje, zprisnuje, a kdyz jednou neco rozvolni, tak se to nelibi nebo jsou z toho lidi paf.
Zadny doklad na svete negarantuje, ze se dotycny bude chovat bezpecne. Proto se musi spravci strelnice chovat ke vsem tak, aby zajistili bezpecnost oni, ne doklad.
Jedine, co po nas ted chteji, aby mohli pripadne dohledat, ze byl Franta Oprsalek v sobotu strilet na strelnici a ze si vzal nejakou zbran. Neni tam povinny ani cas, ani parametry zbrane, seriove cislo, vyrobce, nic dalsiho, ze jen ten clovek a zbran. A u cloveka staci druh dokladu totoznosti a cislo toho dokladu. Vic nic.
Zadny doklad na svete negarantuje, ze se dotycny bude chovat bezpecne. Proto se musi spravci strelnice chovat ke vsem tak, aby zajistili bezpecnost oni, ne doklad.
Jedine, co po nas ted chteji, aby mohli pripadne dohledat, ze byl Franta Oprsalek v sobotu strilet na strelnici a ze si vzal nejakou zbran. Neni tam povinny ani cas, ani parametry zbrane, seriove cislo, vyrobce, nic dalsiho, ze jen ten clovek a zbran. A u cloveka staci druh dokladu totoznosti a cislo toho dokladu. Vic nic.
- marinakus
Příspěvek#360 » pát 21. lis 2025, 15:07
kolemjdoucí : Vlastně sis odpověděl sám. Jsem oprávněn dle GDPR shromažďovat údaje o osobě s číslem OP? Nebo jak mám doložit kontrolu totožnosti? Ale to mě tolik netíží. Úsměvné je, že střelnice v současnosti schválené budou schválené i po novém roce včetně provozního řádu. Akorát ten provozák se prostě bude muset dost předělat. O tom už se nikde nemluví.
Naposledy upravil(a) marinakus dne pát 21. lis 2025, 15:11, celkem upraveno 1 x.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí