Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

vovec

Příspěvek#346 » úte 3. zář 2013, 16:17

to cnt:

a) je špatně neboť je to napsané tak, že by se ráže udávala jako 12/12 a ještě je to napsáno tak nějak divně a nejednoznačně (vlastně je to dvakrát vyjádřený průměr hlavně)
b) je špatně neboť by se ráže udávala jako 12, tedy jen číslo udávající průměr hlavně

V obou těchto odpovědích je kvůli zmatení testovaných osob uveden nejběžnější smluvní vyjádření velikosti průměru hlavně, nicméně dané odpovědi nepopisují správně celé dvojčíslí. To dělá odpověď c) byť se daná odpověď zdá příliš zjednodušená, ve skutečnosti to popisuje korektně - tedy:
průměr hlavně (smluvním označením) / délka nábojnice (po výstřelu) - což vlastně popisuje min. rozměry nábojové komory.

Ale otázka je to na první pohled vcelku záludná ;-) to b) docela svádí k jeho označení.

jinda voyer

Příspěvek#347 » úte 3. zář 2013, 20:56

Mobster píše:2) Tormentační (zkušební) značka označuje zkušebnu, která zkoušení provedla a rok provedení tormentace. Tormentační značka potvrzuje, že je zbraň způsobilá ke střelbě.

3) Bezpečnostní ozub je pojistka, na které se kohout zastaví při vypouštění, které lze provést buď manuálně přes palec, nebo u některých modelů přes tlačítko vypouštění kohoutu. Při blokaci zápalníku, pokud vím, nemůže dojít k výstřelu, pokud nedojde ke stisknutí spouště. Tzn. pokud by zbraň např. spadla na zem a povolil by kohout, zbraň by neměla vystřelit.

Pokud se pletu, tak mě prosím někdo opravte.

Jinak, hodně štěstí ke zkoušce. Dej pak vědět! :)

2) Takže tormentační = zkušební, jo :?: Jde mi jen o ty dva pojmy, aby mně nedostal komisař na takový kravině...

3) Z toho jsem zmaten...když tedy nedám ránu jistoty a spustím kohout přes palec, tak je zastaven bezpečnostním ozubem?
Blokace zápalníku...takže to je v té pistoli prostě instalováno a nemusí se to nějak aktivovat, jo?

Jo, díky za štěstí...budu ho jistě potřebovat!

cnt píše:Jenom doplnim k bodu 1), ze to s tema koulema, olovem a librou je sice pravda, ale NENI to spravna odpoved na tuto otazku v testu.

Jojo, mně spíš šlo o to, co říct, pokud se dostanu až k rozborce brokovnice, rozeberu ji a komisař se zeptá, co znamenají ta čísla na spodku hlavňového svazku.

vovec píše:To dělá odpověď c) byť se daná odpověď zdá příliš zjednodušená, ve skutečnosti to popisuje korektně - tedy:
průměr hlavně (smluvním označením) / délka nábojnice (po výstřelu) - což vlastně popisuje min. rozměry nábojové komory.

Ale otázka je to na první pohled vcelku záludná ;-) to b) docela svádí k jeho označení.

Takže to druhé číslo tedy znamená délku nábojnice PO výstřelu :?: Já jsem právě nevěděl, jestli PŘED nebo PO...

Biermann

Příspěvek#348 » úte 3. zář 2013, 21:19

Podle mě se fakt zbytečně bojíš. Pro některý otázky (typu tormentačních značek) imho nemá ani žádnou oporu v zákoně a nemá se na ně při praktické zkoušce co ptát viz.

(5) Praktická část zkoušky se skládá ze
a) zjištění znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a
b) střelby na pevný cíl.

Otázka na tormentační značky podle mě pod bod a) rozhodně nespadá. Podle mě by buzerace byly třeba i otázky na rozdíly v zápalkách, byť ty by asi byly dle bodu a) za předpokladu, že děláš skupinu, která může přebíjet. Třeba u čistého Ečka by to podle mě zase nemělo opodstatnění.

Ad 3) Jo, kohout zůstává na bezpečnostním ozubu. O blokaci zápalníku se nestaráš, nijak se neaktivuje. Je toprostě fyzická překážka, která brání tomu, aby mohl zápalník narazit do zápalky (třeba při pádu pistole). Prakticky se deaktivuje např. tím, jak mačkáš spoušť (což ale ovlivňuje hladkost chodu spouště) nebo třeba dlaňovou pojistkou (některé typy 1911). Jiné typy tohle zabezpečení ani nemají.

vovec

Příspěvek#349 » stř 4. zář 2013, 00:30

K těm brokovým rážím ... mělo by to skutečně být po výstřelu, kdy v ČR se používá délka v mm. Nicméně jinde se užívají též rozměry v palcích. Např. 12 gauge 2 3/4" je v ČR 12/70. V zahraničí se dost často k rychlému označení používá jen průměr hlavně, tedy např. jen 12 gauge, nicméně předpokládám, že zodpovědný střelec/lovec si i v zahraničí pohlídá délku komory na své zbrani...

Radši jsem i koukl po netu, zda netvrdím nějakou blbost, ale tam kde to bylo vysvětlené, vždy bylo uvedeno, že jde o vystřelenou nábojnici.

Mobster

Příspěvek#350 » stř 4. zář 2013, 06:20

jinda voyer píše:2) Takže tormentační = zkušební, jo :?: Jde mi jen o ty dva pojmy, aby mně nedostal komisař na takový kravině...

3) Z toho jsem zmaten...když tedy nedám ránu jistoty a spustím kohout přes palec, tak je zastaven bezpečnostním ozubem?
Blokace zápalníku...takže to je v té pistoli prostě instalováno a nemusí se to nějak aktivovat, jo?

Jo, díky za štěstí...budu ho jistě potřebovat!

Ano, tormentační = zkušební značka.

Když zastavíš kohout na bezpečnostním ozubu, tak ta zbraň sama od sebe (tím myslím případným pádem apod.) nevystřelí. Vystřelit můžeš pouze stiskem spouště. Je to taková alternativa k ráně jistoty, ale radši se komisaře zeptej, co bude chtít. Mimochodem, jestli pak budeš zbraň nosit, nosí se právě takhle, tj. s nábojem v komoře a kohoutem na bezpečnostním ozubu. Má to výhodu, že se nemusíš zdržovat nabíjením (náboje do komory).

jinda voyer

Příspěvek#351 » stř 4. zář 2013, 08:08

Biermann píše:Podle mě se fakt zbytečně bojíš. Pro některý otázky (typu tormentačních značek) imho nemá ani žádnou oporu v zákoně a nemá se na ně při praktické zkoušce co ptát viz.

(5) Praktická část zkoušky se skládá ze
a) zjištění znalostí bezpečné manipulace se zbraněmi a střelivem a
b) střelby na pevný cíl.

Otázka na tormentační značky podle mě pod bod a) rozhodně nespadá. Podle mě by buzerace byly třeba i otázky na rozdíly v zápalkách, byť ty by asi byly dle bodu a) za předpokladu, že děláš skupinu, která může přebíjet. Třeba u čistého Ečka by to podle mě zase nemělo opodstatnění.

Ad 3) Jo, kohout zůstává na bezpečnostním ozubu. O blokaci zápalníku se nestaráš, nijak se neaktivuje. Je toprostě fyzická překážka, která brání tomu, aby mohl zápalník narazit do zápalky (třeba při pádu pistole). Prakticky se deaktivuje např. tím, jak mačkáš spoušť (což ale ovlivňuje hladkost chodu spouště) nebo třeba dlaňovou pojistkou (některé typy 1911). Jiné typy tohle zabezpečení ani nemají.

Mno, nevím, jak dlouho máš ZP a zda jsi jej případně dělal v Praze v nedávné době...ale já se prostě řídím heslem, které je nalepené na dveřích v metru: BETTER SAFE THAN SORRY. Protože z toho, co jsem slyšel, že se komisaři ptali na zkouškách dejme tomu v posledním půl roce, jsou prostě schopni za takové věci i vyhazovat :evil:
A to, že nemá oporu v zákoně...nebuď naivní...nejvyšší ústavní činitelé této země si platnými zákony a pravomocnými soudními rozsudky vytírají řitě (a půlka národa jim za to tleská)...tak proč by komisař měl být jiný? Kor pokud se jedná o blba s nějakým komplexem či pocitem, že on může svévolně rozhodovat o tom, kdo bude mít ZP a kdo ne :x

A k těm zápalkám...myslíš berdan X boxer? To akorát vím, jak se pozná která to byla, po výstřelu na nábojnici...ale ten princip jak funguje zapálení u každé z nich se mi jaxi nedaří naučit :cry:

Takže pistole s blokací zápalníku má méně plynulý chod spouště, jo?

vovec píše:Radši jsem i koukl po netu, zda netvrdím nějakou blbost, ale tam kde to bylo vysvětlené, vždy bylo uvedeno, že jde o vystřelenou nábojnici.

Díky moc :twisted:

Mobster píše:Ano, tormentační = zkušební značka.

Když zastavíš kohout na bezpečnostním ozubu, tak ta zbraň sama od sebe (tím myslím případným pádem apod.) nevystřelí. Vystřelit můžeš pouze stiskem spouště. Je to taková alternativa k ráně jistoty, ale radši se komisaře zeptej, co bude chtít. Mimochodem, jestli pak budeš zbraň nosit, nosí se právě takhle, tj. s nábojem v komoře a kohoutem na bezpečnostním ozubu. Má to výhodu, že se nemusíš zdržovat nabíjením (náboje do komory).

Díky moc :twisted:

Aha...takže pokud má pistole bezpečnostní ozub, tak když ho natažený kohout přes palec vypustím, nebude kohout ve stejném stavu, jako před natažením závěru...ale bude zachycen na tom bezpečnostním ozubu. Nicméně pořád mi připadá, že to je méně bezpečné a "účinné" než rána jistoty...protože pokud bude v komoře zapomenutý náboj, rána jistoty ho odpálí a hotovo...kdežto pokud jenom spustím kohout, tak sice mi pistole nevystřelí při pádu, ale náboj v komoře zůstane zapomenut.
EDIT: Jinak se komisaře samozřejmě zeptám, jak to požaduje...aby mně třeba nevyhodil za ránu jistoty...

Zbraň nosit neplánuju, ale pokud ZP udělám, pro jistotu si nechám to oprávnění nosit samozřejmě poznamenat na druhou stranu 8-)

Mobster

Příspěvek#352 » stř 4. zář 2013, 08:59

jinda voyer píše:Aha...takže pokud má pistole bezpečnostní ozub, tak když ho natažený kohout přes palec vypustím, nebude kohout ve stejném stavu, jako před natažením závěru...ale bude zachycen na tom bezpečnostním ozubu. Nicméně pořád mi připadá, že to je méně bezpečné a "účinné" než rána jistoty...protože pokud bude v komoře zapomenutý náboj, rána jistoty ho odpálí a hotovo...kdežto pokud jenom spustím kohout, tak sice mi pistole nevystřelí při pádu, ale náboj v komoře zůstane zapomenut.
EDIT: Jinak se komisaře samozřejmě zeptám, jak to požaduje...aby mně třeba nevyhodil za ránu jistoty...

Zbraň nosit neplánuju, ale pokud ZP udělám, pro jistotu si nechám to oprávnění nosit samozřejmě poznamenat na druhou stranu 8-)

Pokud řádně prohlédneš nábojovou komoru, tak se nic nestane. Vypuštění kohoutu u čízy osobně dělám třeba před rozborkou, kvůli ryskám. Místo rány jistoty bych to dělal i v případě, kdy dojde k nestandardnímu výstřelu, a je tím pádem možné, že došlo k ucpání hlavně (jen pro úplnou jistotu). V případě nošení zbraně, když jen zasuneš zásobník do zbraně, a nenatáhneš závěr, tak není zbraň stoprocentně nabitá a nelze z ní střílet. Musel bys při tasení natáhnout, což Tě zhruba o vteřinu zdrží. Mít natažený kohout při nošení samozřejmě taky není ideální. Když to máš na bezpečnostním ozubu, tak zbraň vytáhneš a můžeš hned střílet, ale zbraň nevystřelí, pokud nedojde ke stisknutí spouště, jak jsem už psal.

V ostatních případech dávám normálně ránu jistoty. Za ránu jistoty by Tě ale komisař vyhodit neměl. Maximálně Ti pak řekne, abys mu ještě ukázal vypuštění přes palec. Nebo se ho na to rovnou zeptej.

jinda voyer

Příspěvek#353 » stř 4. zář 2013, 09:11

Ještě se chci ujistit ještě o pár věcech, tak mně nekamenujte za spam prosím :-)

1) Kontrola zbraně, zda není v nabitém stavu
a. PISTOLE – vezmu do silné ruky (ukazovák „přilepený“ na rámu nad prostorem spouště); vypustím zásobník a položím na stůl; stáhnu závěr a podívám se do komory, zda tam není náboj; pustím závěr; dám ránu jistoty; pistoli odložím na stůl a hotovo; Je to dobře, nebo mám při stažení závěru ukazovat komoru komisaři? Nebo dokonce mám ten závěr stáhnout a zajistit ho v zadní poloze záchytem závěru(s tím mám trošku problém, protože mám menší ruce, palcem silné ruky na něj nedosáhnu a tou, co závěr stahuju, je to dosti krkolomné) a následně pistoli v tomto stavu položit? A před odložením na stůl mám do pistole vracet zásobník?
b. MALORÁŽKA – vezmu do obou rukou; silnou rukou vyndám zásobník; otevřu klikou závěr; zkontroluju komoru; odložím na stůl; Nebo zase, mám před odložením vrátit kliku závěru do původní polohy, případně vrátit zásobník do zbraně?
c. BROKOVNICE – vezmu do obou rukou; zlomím (tady určitě udělám chybu, protože mám tendenci to lámat hlavněmi dolů a dopředu, což je podle pravidel špatně :-P); odložím na stůl; Nebo je potřeba to zase „zalomit“ zpátky před odložením? Z brokovnice jsem střílel jen dvakrát, takže toho moc nevím/neumím – když ji zlomím pro kontrolu hlavní, nedojde náhodou k nabití/natažení zbraně? To se děje už pouhým zlomením, pokud vím…

2) Střelba
a. PISTOLE – vezmu pistoli; zásobník ven; stáhnu závěr a zkontroluju komoru; rána jistoty; napáskuju zásobník; vrazím do pistole; natáhnu závěr; s prstem mimo spoušť zamířím na cíl a čekám; po povelu ke střelbě střílím; pro zlepšení výsledku to plánuju dělat tak, že si po každém výstřelu „odpočinu“ opřením pistole o ten pult, co je na palpostu; pistoli opřu o spodek zásobníku s prstem mimo spoušť; když dostřílím, tak vyndám zásobník; podívám se do komory; spustím závěr; rána jistoty; odkládám pistoli; A zase – po dostřílení se komora ukazuje komisaři? Vracím do ní prázdný zásobník? Nebo pistoli odkládám se závěrem v zadní poloze?
b. MALORÁŽKA – někde jsem tu četl, že ji lidi nenastříleli, protože bez opory je to těžké – to se ale předpokládám vztahuje na skupinu C a jiné skupiny si mohou opřít loket/nebo oba? o pult na palpostu; postup jako u pistole; akorát nevím, zda je možné mezi výstřely opřít zbraň o pult, kvůli odpočinku a tady i kvůli nabíjení po každém výstřelu; zase to mám komplikované, protože jsem sice pravák, ale střílím na levé straně, tj. mířím levým okem a spoušť ovládám levým ukazovákem (stejně jako u brokovnice – u pistole ovšem pravým); takže svoji silnou rukou, tj. pravou podpírám pažbu před lučíkem, ale po výstřelu mám samozřejmě chuť použít tu podpírací ruku na ovládání kliky závěru, čili je pro mě ideální, když si můžu malorážku vepředu opřít o ten pult, držet ji levou rukou za pažbu za spouští a současně volnou pravou manipulovat klikou závěru a když nabiju, tak zase zvednout a pravou použít jako oporu – není to na vyhození? Po dostřílení vyndat zásobník, kontrola komory (nutno ukázat komisaři?) a zbraň odložit na pult; S klikou závěru vzadu, nebo vrátit do výchozí polohy? A zásobník dát zpět do zbraně?
c. BROKOVNICE – tady snad to nebude problém, protože počítám, že víc jak dvě rány střílet nebudu, pokud tedy vůbec – zlomit; naládovat; zalomit zpět; deaktivovat pojistku; vystřelit; zlomit; vyhodit nábojnici; zbraň odložit zlomenou na pult – nebo ji snad zavřít?

3) Sborka & rozborka
a. PISTOLE – zásobník ven; stáhnout závěr; kouknu do komory – ukazuje se komisaři?; rána jistoty; nastavím si kohout do té střední polohy, která usnadní rozebrání; srovnat rysky na závěru a rámu; záchyt závěru ven; rozeberu; kouknu do hlavně – před sborkou znovu pro jistotu kouknu do hlavně a poskládám to zpátky; pak několikrát zkusím, zda závěr jezdí v rámu; rána jistoty; vrátím zásobník do zbraně; odložím na pult; nebo se zásobník nevrací?
b. MALORÁŽKA – zásobník ven; stáhnout závěr; kontrola komory; když ze v zadní poloze, tak ho tlakem na spoušť uvolnit z pouzdra závěru; zkontroluju hlaveň; opačný postup mi není jasný – musím zkusit před zkouškou přímo na zbrani, nevím totiž, jestli při nasunování závěru zpět do pouzdra je nutno zase nějak mačkat spoušť, či ne; klika závěru do výchozí pozice; zásobník zpátky do zbraně; odložím na pult; nebo se zásobník nevrací? Jo a ještě – dává se s malorážkou rána jistoty?
c. BROKOVNICE – zlomit; kontrola hlavní; zalomit zpátky (tady zase nevím, jestli se to tím pohybem nenatáhlo a není potřeba nějaká rána jistoty); sundám předpažbí; vycvaknu svazek hlavní a je to; pak to celé pozpátku; akorát nevím, zda ji odložit na pult zlomenou či nezlomenou?

Ufff…díky všem, kdo to přečetli a za připomínky budu rád 8-)

Mobster

Příspěvek#354 » stř 4. zář 2013, 09:33

Několik připomínek:

To, jestli máš odložit zbraň s nataženým závěrem (zlomenou) nebo ne (nezlomenou), by Ti měl říct komisař. Pro zachycení závěru je většinou nutné trochu změnit úchop tak, abys palcem dosáhl na záchyt závěru. Jinak, zásobník bych nikdy prázdný do zbraně zpátky nedával, normálně bych ho nechal ležet vedle. Jinak pozor, když zkontroluješ zbraň, odložíš ji na stůl a mezitím napáskuješ zásobník, zbraň znovu zkontroluj a pak teprve nabij! Nebo si nejdřív napáskuj zásobník. Prostě platí zásada, že pokud zbraň odložíš, i když ji nespustíš z očí, měl bys ji pak znovu zkontrolovat až ji zase vezmeš do rukou.

U dlouhých zbraní, samozřejmě nezapomínej na ránu jistoty. Pokud máš dvou a vícehlavňovou zbraň, měla by pro každou hlaveň být zvlášť rána jistoty.

Jinak, zbraň si při střelbě moc neopírej a už vůbec ji nepokládej! Můžeš maximálně povolit ruce, ale zachovat bezpečný směr s prstem na rámu zbraně.

Při zasouvání závěru do malorážky je samozřejmě nutné znovu mačkat spoušť.

Při kontrole nábojové komory prohlédni skluzavku i zásobníkovou šachtu zvlášť. Všechno to dělej tak, aby to komisař jasně viděl a neměl pochybnosti :)

jinda voyer

Příspěvek#355 » stř 4. zář 2013, 09:59

Mobster píše:To, jestli máš odložit zbraň s nataženým závěrem (zlomenou) nebo ne (nezlomenou), by Ti měl říct komisař.

Tak to jsem na něj zvědavý :-)

Mobster píše:Jinak, zásobník bych nikdy prázdný do zbraně zpátky nedával, normálně bych ho nechal ležet vedle.

Zatím to tak dělám, není tedy důvod měnit postup :-)

Mobster píše:Jinak pozor, když zkontroluješ zbraň, odložíš ji na stůl a mezitím napáskuješ zásobník, zbraň znovu zkontroluj a pak teprve nabij! Nebo si nejdřív napáskuj zásobník. Prostě platí zásada, že pokud zbraň odložíš, i když ji nespustíš z očí, měl bys ji pak znovu zkontrolovat až ji zase vezmeš do rukou.

Aha, velmi dobrá poznámka, díky za ni! Aby mi to neuniklo, bude lepší nejdříve napáskovat zásobník…a až pak sáhnout na zbraň a pustit ji z ruky až teprve dostřílím.

Mobster píše:U dlouhých zbraní, samozřejmě nezapomínej na ránu jistoty. Pokud máš dvou a vícehlavňovou zbraň, měla by pro každou hlaveň být zvlášť rána jistoty.

Hmmm…a to znamená, kdy ta rána jistoty má přijít? Jako u pistole, tj. po kontrole, zda je v nabitém stavu, před rozborkou, po sborce a pak i po dostřílení, tj. před odložením?

Mobster píše:Jinak, zbraň si při střelbě moc neopírej a už vůbec ji nepokládej! Můžeš maximálně povolit ruce, ale zachovat bezpečný směr s prstem na rámu zbraně.

Aha, tak to je velice nemilé :-( respektive předpokládám tím myslíš opírání zbraně o pult a ne opírání loktů, když zbraň držím, protože bez opory malorážku prostě nenastřílím. Nicméně je to stejně na prd, protože u malorážky to bude prostě problém ji udržet mezi výstřely v rukách – nebo budu muset nějak přehmatávat, tj. při nabíjení přesunout levou ruku z pozice za spouští do pozice před spoušť…ach jo!

Mobster píše:Při zasouvání závěru do malorážky je samozřejmě nutné znovu mačkat spoušť.

OK, díky!

Mobster píše:Při kontrole nábojové komory prohlédni skluzavku i zásobníkovou šachtu zvlášť. Všechno to dělej tak, aby to komisař jasně viděl a neměl pochybnosti :)

Co myslíš skluzavkou?
Jasně…takže přepokládám, že například závěr pistole stahovat při kontrole komory pomalu (což půjde super se zpocenýma rukama) a doslova tam dovnitř zírat, co? Nebo u toho rovnou i povídat…že jako kontroluju a nic tam není vidět ;-)

pesi

Příspěvek#356 » stř 4. zář 2013, 10:53

Teoretické znalosti jsou jistě dobré, ale pro praktickou část doporučuji i praktické znalosti. Domluv se s někým nebo zajdi na některou střelnici a zbraně si půjč a vyzkoušej. Věř, že 5 minut se zbraní v ruce ti nahradí několik dnů dotazů na fóru. Můžeš si vše prohlédnout, a vyzkoušet. Například bezpečnostní ozub nemají všechny pistole, typickým představitelem je CZ75. Vyzkoušej si prakticky, jak funguje, jak se na něj vypouští palcem, jak se vypuští až dolu apod. Prohlédni si rozebranou zbraň - závěr zespodu a uvidíš jak funguje blokace úderníku.

jinda voyer

Příspěvek#357 » stř 4. zář 2013, 13:06

pesi píše:Věř, že 5 minut se zbraní v ruce ti nahradí několik dnů dotazů na fóru. Můžeš si vše prohlédnout, a vyzkoušet. Například bezpečnostní ozub nemají všechny pistole, typickým představitelem je CZ75. Vyzkoušej si prakticky, jak funguje, jak se na něj vypouští palcem, jak se vypuští až dolu apod. Prohlédni si rozebranou zbraň - závěr zespodu a uvidíš jak funguje blokace úderníku.

Zkouška se bude dělat s CZ75B, kterou jsem už měl v ruce. Ještě jdu tento týden jednou si to zkusit a pak počítám, že to bude možné po písemné, při čekání na výsledky (tak to prý na Kapslovně bývá).
Ale to vypouštění jsem takhle detailně netrénoval, to je fakt…takže díky za tip! A na tu blokaci bych taky měl kouknout :-)

Problém je ten, že mně ty otázky napadnou ne když držím tu pistoli, ale až pak takhle, když sedím u počítače :mrgreen:

fixfokus

Příspěvek#358 » stř 4. zář 2013, 13:37

Hoši, nedělejte z toho zase takovou kovbojku :P Stejně se nikdy nepřipravíte na všechny eventuality, které mohou nastat. Důležitý je, aby i komisaři bylo jasný, že víš co děláš. Taky doporučuju nesahat na zbraně dřív, než jsi komisařem vyzván, a všechno co provádíš ústně komentovat. Tedy při kontrole zbraně začít "Uchopím zbraň do pravé ruky s prstem mimo spoušť, vyjmu zásobník, stáhnu závěr, prohlédnu komoru a zásobníkovou šachtu...". Tím předejdeš diskusím, jestli ses tam opravdu podíval, nebo s tím jenom škubnul.

Já se snažil chovat co nejvíc "normálně", tady ani se neklepat, ani nemachrovat. Manipulaci provádět v klidu, na nic nechvátat.

Jo a prý jsou někteří komisaři vysloveně vysazení na týpky, co přijdou v maskáčích a tričku s nějakým "ozbrojeným" motivem ,takže dress code bych volil "casual" :-).

E-Ryc

Příspěvek#359 » stř 4. zář 2013, 13:57

S tim komentovanim, me rekl, at to nedelam, ze tim napovidam ostatnim ;-)

Mobster

Příspěvek#360 » stř 4. zář 2013, 14:16

jinda voyer píše:
Mobster píše:U dlouhých zbraní, samozřejmě nezapomínej na ránu jistoty. Pokud máš dvou a vícehlavňovou zbraň, měla by pro každou hlaveň být zvlášť rána jistoty.

Hmmm…a to znamená, kdy ta rána jistoty má přijít? Jako u pistole, tj. po kontrole, zda je v nabitém stavu, před rozborkou, po sborce a pak i po dostřílení, tj. před odložením?

Mobster píše:Při kontrole nábojové komory prohlédni skluzavku i zásobníkovou šachtu zvlášť. Všechno to dělej tak, aby to komisař jasně viděl a neměl pochybnosti :)

Co myslíš skluzavkou?
Jasně…takže přepokládám, že například závěr pistole stahovat při kontrole komory pomalu (což půjde super se zpocenýma rukama) a doslova tam dovnitř zírat, co? Nebo u toho rovnou i povídat…že jako kontroluju a nic tam není vidět ;-)

Rána jistoty vždycky až po kontrole komory.

Skluzavka je část hlavně, která je vidět v nábojové komoře. Při kontrole musí být zkrátka vidět, že jsi komoru důkladně prohlédl (i shora pohledem do zásobníkové šachty).

Zpět na