Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- M.Charvat

Příspěvek#3451 » čtv 24. bře 2016, 13:30
To horsi jak v hokeji. Tam dostane hrac 2 minuty, tady clovek kterej to napsal vystizne a presne dostane mesic zaracha ?
Sided, nejsi prevlecenej Sobotka ?
 To je fakt sila, a ot to nebylo. Navic na co si tu hrajete s tema cizojazicnejma zkratkama. Jsme v cesku tak mimo tema, MT kdyz tak. Sided rozjed se na ty trikolce a flakni to do zdi, treba se ti rozsviti v kedlubne.
Týden ban za osobní útoky (po předchozím napomenutí za OT). Peggy

Sided, nejsi prevlecenej Sobotka ?
Týden ban za osobní útoky (po předchozím napomenutí za OT). Peggy
- peggy

- cmk

Příspěvek#3456 » pát 25. bře 2016, 22:04
Boudy píše:No a kdo se bude navazet na ZoZ do komisare, taky vyleti ...
To je zajimavy poznatek
Nevim, jak u koho dalsiho, ale uvedu 3 pripady:
a) jedno mesto - zadatel pri dotazu na "psouk" odpovedel "pres palec spustim kohout na ozub a rozeberu zbran". Kdo me znate, vite, ze muj nazor na tohle je jiny... Takze zacala debata. Ze na kurzu ho to ucili takhle, protoze hrozi, ze by tam mohlo neco vystrelit... Mluvil o tom pomerne s prehledem. Ja mu vysvetlil , proc naopak ranu jistoty chci - proc je pro me dulezitejsi si zpusobit vydutou hlaven ci prostrelit skrin, nez s mensi pravdepodobnosti postrelit nekoho jinyho... A v klidu jsme pokracovali dal.
b) druhe mesto - zadatel prisel na opakovanou praktickou - mel si prevzit zbran, uvest do bezpecneho stavu a rozebrat... No... Chytil ji, pretahl zaver, vyndal zasobnik a dal rnu jistoty... Tak mu rikam, jestli si je jistej, ze zbran byla vybita, on ze jo... Tak rikam "pretahnete zaver" a vyletel ten skolni naboj. Myslel jsem si, ze se chytne za rypak, zbran odlozi a sam rekne "jasny, chapu"... Ale to ne... Zacal se hadat, ze vystrel pri rane jistoty je vlastne v pohode. A ze zaplatil 1.500 za minutu dlouhou zkousku.
c) treti mesto - prisel zadatel, ze uz zbrojak 20 let mel, ze proste jen hodne cestoval a nejak o nej prisel... Jeste mu rikam: "tim spis v klidu, poctive a opatrne, at nedelate zbytecne chyby - jde mi primarne o uhel, prst a dostatecnou kontrolu zbrane pri vybiti". Bezpecny uhel byl dopadiste 20m strelnice - 3m na vysku, 8m na sirku... Takze nic velkyho, ale chapu, ze tohle se tezko dodrzuje, byl jsem tolerantni... Jenze chytil zbran a zamiril 45 stupnu doleva, nasledne sklonil zbran 45 stupnu dolu. Tak jsem ho zastavil a rikam mu: "heledte, vzpomente si na to, co jsem rikal o uhlu" a zacala prvni diskuze, ze prece nejde vzit zbran, aby s ni aspon na chvili nemiril blbe... Ukazal jsem mu, ze to v ramci nejakych moznosti lze... Pokracovali jsme dal... Pri vybiti se podival do laufu ledabyle, do sachty vubec... Tak mu rikam: "co kdybyste zapomnel zasobnik?", odpoved "no to snad vidim, ne?"... Tam mu rikam, ze kazdymy strelci uz se to nekdy stalo a jen vizualni kontrola sachty to zachrani... Tak dostal dalsi sanci... Tentokrat si pri koukani do sachty zamiril 45 stupnu nahoru (tam, kde je strop a zabrany), takze zase preruseni a rada, ze to muze stahnout k sobe, aby videl do sachty... A "podminka s vystrahou". Pri selhaci na prvni pokus nemluvil o poseckani 30s, coz jak znamo mi ne tolik vadi, kdyz pak clovek aspon vi, ze na ten naboj aspon nema chvili sahat. Nevzpomnel si, dostal za ukol to udelat znova, zase nepockal a napoj si slabym stazeni hodil na prst, co mel u vyhoziho okenka, tak mu rikam, dobry, vybijte a polozte zbran, takze pustil zaver a dal ranu jistoty... A vyndal zasobnik... (pravda, v tuhle chvili uz byl pod tlakem a zacal zmatkovat)... A zacal diskutovat, ze vlastne nic zasadne spatnyho neprovedl...
Ale na tomhle pripade chci ukazat 2 veci:
- standardne diskutuji bud ti, kteri o tom fakt vedi dost a s nima ta diskuze ma vyznam... Nebo diskutuji ti, co vedi nejmene, ale maji nejvetsi ego a s temi to vyznam nema... Na hodnocen zkousky to nema vliv...
- ne kazdy, kdo rika, ze ho komisar vynervoval spravne chape, co se pri zkousce delo... Tenhle clovek se pod tlak dostal sam tim, ze dokolecka nebyl schopen udelat jednoduse a spravne zakladni ukony bezpecne manipulace, se kterymi byl navic pred zkouskou seznamen... On totiz jako "frajer, co uz mel dlouho zbrojak" dost pravdepodobne briefing ani neposlouchal, plny sebevedomi, ze on vsechno vi...
Takze odpoved na nadhozene tema - neni to o diskuzi jako takove... Je to o tom, z vetsinou diskutuji ti, co maji nevice ega a nejmene znalosti.
Rada pro zadatele - neni to jedina cinnost, kde je potreba nejdriv naslouchat a pak mluvit
- kiv61

- cmk

Příspěvek#3460 » sob 26. bře 2016, 08:47
To je, jako bych napsal, ze je lepsi si zapnout v aute pas a nekdo mi na to poslal fotku kradenyho auta, ze kdybych byl pripoutan, mohli me ukrast i s autem 
O tom, jak vznikl tenhle crash se muzeme jen dohadovat (jestli mala navazka rychlyho prachu-explozivni horeni nebo predchozi strela v hlavni), ale rozhodne to nebylo ranou jistoty v ramci vybijeni zbrane
Zaver pro zadatele: zeptat se...

O tom, jak vznikl tenhle crash se muzeme jen dohadovat (jestli mala navazka rychlyho prachu-explozivni horeni nebo predchozi strela v hlavni), ale rozhodne to nebylo ranou jistoty v ramci vybijeni zbrane
Zaver pro zadatele: zeptat se...
- mikymoto

Příspěvek#3462 » sob 26. bře 2016, 11:23
kiv61 píše:cmk:
ad a)
Nevím jestli po "pšouku" je úplně šťastné řešení striktně vyžadovat RJ ...
Ono to "pouze" vydutou hlavní či dírkou v šifonéru skončit nutně vždy nemusí ...
Rána jistoty u revolveru ve vlákně pro nováčky o zkoušce odborné způsobilosti??? To je, nezlob se na mě, hodně nešťastný příspěvek. Většina z nich má z už tak rozcházejících se názorů (vypouštění x rána jistoty) hlavu jak pátrací balón a teď začnou stresovat ještě s revolverem. Zatím jsem neslyšel o jediné zkoušce, kde by se manipulace na revolveru prováděla. A i kdyby se prováděla, tak stejně platí zde už tisíckrát opakované - "dělám to tak, jak po mě chce zkoušející".
Na diskuzi o škodlivosti rány jistoty je tu jiné téma viewtopic.php?f=33&t=1544
Pokud by někoho přeci jen zajímal postup vybíjení revolveru dle PČR, tak může kouknout zde http://www.policie-sport.cz/wp-content/ ... _25163.pdf
- kiv61

- petmad

Příspěvek#3465 » pon 28. bře 2016, 08:58
Pokud rozebíráš zbraň po slabé ráně, tak ji rozebíráš na střelnici. A rozebíráš ji namířenou do bezpečného směru.
Je proto nesmysl argumentovat prostřelenou skříní nebo dítětem.
Určitě si tedy nebudu chtít zbytečně zničit zbraň a riskovat své zranění, když tomu mohu bezpečně předejít.

Je proto nesmysl argumentovat prostřelenou skříní nebo dítětem.
Určitě si tedy nebudu chtít zbytečně zničit zbraň a riskovat své zranění, když tomu mohu bezpečně předejít.

Přejít na		

- ZbraneKvalitneCZ
 - Webstránky
 - Webstránky LOS
 - Provoz fóra ZK
 - Komentáře
 - Střelba
 - Legislativa
 - Zbrojní průkaz, zákony
 - Zabezpečení zbraní/střeliva
 - Sdružení LEX
 - Zbraně a legislativa v zahraničí