Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Enerccio

Příspěvek#3556 » úte 12. dub 2016, 08:32

a co kdyz v ramci zrychleni strilis jen malorazkou protoze pistole je pouzivana?

marinakus

Příspěvek#3557 » úte 12. dub 2016, 08:33

Enerccio : Na E je krátká povinná!

Hondista

Příspěvek#3558 » úte 12. dub 2016, 17:56

Ahoj, máte někdo zkušenosti s ZOZ na střelnici Hubert v Broumově? Nějaký postřehy nebo tipy co by mohlo zaskočit. Díky

oldschool

Příspěvek#3559 » úte 12. dub 2016, 20:51

O Karviné jsem taky nenašel zmínku ....ještě tam nikdo neabsolvoval ?

HV

Příspěvek#3560 » stř 13. dub 2016, 11:11

Tak souhrn z dněšní ZOZ v Čestlicích.
Komisař p. Martínek
Mělo příjít: 16
Dorazilo: 8
Teorii neudělal:1
Na praktickou jsem šel jako druhý, přede mnou byl, jak jsem z rozhovoru pochopil, kolega policistů, asi střelecký instruktor, který si dělal civilní papíry. Ten manipulaci zvládl a o ostatních nemám informaci bo jsem pádil do rachoty.
A nyní ta perlička na závěr. Neprošel jsem bezp. manipulací. Když se na to dívám s odstupem, musím uznat, že komisaři nic jiného než mě vyhodit nezbývalo a byl objektivní. Až na narážky typu: "vy tu manipulaci nemáte příliš jistou" byl akurátní. Asi se mu nelíbilo, že jsem na závěr CZ75 tlapkal jak jsem zvyklý z G26 a CZ75TS - za přední část závěru. Trochu se mi nelíbilo, že mi napravoval úhel zbraně i když jsem se odchýlil byť o cca 5-10 stupnů od kolmice se stěnou, kam mi byl určen bezp. prostor. No vystresovalo mě to trochu víc než jsem čekal.
A nyní ta historka, proč vlastně.
Simulace střelby, 1 školní náboj, tedy simulace selhače. Jsem zvyklý přetáhnout a střílet dál. Jenže jak mi do toho pořád mluvil (neberte to jako výtku ke komisaři) tak jsem udělal chybu a když se po vytažení vadného náboje ptal co udělám nyní (závěr na záchytu, střílet dál nešlo) tak jsem řekl zkontrolujeme komoru...a nevyndal jsem zásobník. Nic naplat že prst byl mimo spoušť a v podstatě jsem bezpečně opravil tuto chybu, tudíž jsem se nebezpečné manipulace nedopustil.
No a moc se mi nesmějte :lol: Já za to nemůžu, že mi to 10 let procházelo. Jsem přesvědčen o tom, že kdo jde na ZOZ nepolíben praktickým použitím zbraně, je na tom o něco lépe.
...takže opravný termín :oops:

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3561 » stř 13. dub 2016, 12:11

No tvl...
a) kdyby sis precetl, co jsem psal, vid :-)
b) cece, ja nechavam lidi manipulovat az "do konce" - kdyz to nekomu skonci na zachytu, podiva se do komory a sachty, kde vidi zasobnik, ten vynda, znovu treba provede vizualni kontrolu, spusti a da ranu jistoty, tak na tom nevidim ani ň nebezpečnýho a nevyhazuju na tom... Stejne tak ho ale necham, když tam zasobnik zapomene, do sachty se nepodiva, pusti zaver a da ranu jistoty se skolnim nabojem v komore... Ono se pak totiž mnohem snaz vysvetluje proc vyletel (vzdycky se lip říká: "ukoncuji zkousku hodnocenim neprospel - prave byste si prostrelil skrin" nez "ukoncuji zkousku hodnocenim neprospel - za chvili byste mozna mel prostrelenou skrin"). Naopak to, ze svou chybu odhali a napravi svedci o tom clovekovi vic, ze zvlada manipulaci, nez když to jen strojove vyndava.

Jinak si dovolim tvůj pribeh ukrást, pro všechny remcaly, kterym se nelibi, ze chci i v ramci zkoušky (I v ramci vyuky samozrejme), aby mi lidi koukali nejen do komory, ale i do sachty... Proc? Protoze na zasobnik jednou zapomene KAZDEJ.
Naposledy upravil(a) cmk dne stř 13. dub 2016, 12:17, celkem upraveno 1 x.

Enerccio

Příspěvek#3562 » stř 13. dub 2016, 12:16

No k tomu tahani zaveru, k tomu jsou tam ty zoubky abys to natahoval tam a ne nekde jinde...

HV

Příspěvek#3563 » stř 13. dub 2016, 12:18

...zapomněl jsem zmínit důraz na vypouštění kladiva přes palec a ránu jistoty mířeně a obouruč.
cmk: no jasně, ale víš jak to je. Na soutěži to jde samo a bezbečně, protože tě nikdo nevyrušuje. Stát se to může. To, že jsem nehráb na spoušť a na zásobník jsem přišel, tedy nebezpečné manipulace jsem se nedopustil, jen jsem nedodržel striktně požadovaný postup, je na diskuzi ale jak zde již zaznělo - jen komisař rozhoduje.
Enerccio: :) to říkej mému glocku a CZ75TS. Ale to nebyl problém, jakmile se mě optal zda takto natahuji tak mi to došlo.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3564 » stř 13. dub 2016, 12:19

Jenze CZ75 TS a pulka dalsich pistoli je ma i vpredu a kdyz nekdo 6 let strili a manipuluje tak, ze to chyta vpredu, tak to pak udela i s jinou zbrani... Jinak NIKDE neni stanoveno, kde se zaver chyta... Jediny co se nesmi stat, je ruka pred hlavni...

HV - vim... Zbrojak na D jsem rozsiroval presne pred rokem... Taky jsem byl nervni a taky bylo vsechno jinak... Co jsem 100000x udelal na zavode bezchybne, to jsem najednou delal za jinych podminek...

Enerccio

Příspěvek#3565 » stř 13. dub 2016, 12:31

jak se divam na stranu 44 tak bohudik ze u nas takovy komisari nejsou :mrgreen:

jo a nemas pravo pouzit svou zbran pokud si jenom rozsirujes? Ci to jen pri strelbe?

a proc vypoustet pres palec, zbytecna bolest, staci prece chytit slabou rukou palcem a prstem, ne? Nas to tak ucili a aspon to nebolelo...

Sedmej

Příspěvek#3566 » stř 13. dub 2016, 12:36

HV: myslím, že to co jsi napsal by si měl přečíst hlavně každý, kdo sem do tohodle vlákna píše rady, jak se to dělá v praxi po 20ti letech se ZP a jak v té a v té situaci na ulici by to měl udělat a jak tamhle to může, protože to není nebezpečné a podobně. prostě ZOZ není praxe.
držím palce na druhý pokus.

HV

Příspěvek#3567 » stř 13. dub 2016, 12:55

Enerccio: Právo na použití vlastní zbraně nemáš, můžeš požádat a může ti být vyhověno. Na vypouštění přes palec jsem se extra ptal na začátku, bylo my odpovězeno otázkou a jaké metody znáte. Řekl jsem přes palec a chycení palcem a ukazovákem slabé ruky. Otázka:"a co myslíte, že je bezpečnější?". Řekl jsem přes palec, logicky. Maximálně se klepneš. Prohlásil, že nám nemůže radit ale že musíme dělat to, co je bezpečnější. Tak jsem vypouštěl přes palec.
Sedmej: Já ke zkoušce opravdu přistupoval odpovědně. Od souseda myslivce jsem si nechal naškolit brokovnici a kulovnici. Ale respekt je na nic když se dostaneš do atypických situací. Chce to chladnou hlavu a vždy si říkat, zásobník...zásobník...zásobník
P.S. ZP mám pouze 10 let ;)
cmk: Ukradni si, já při kontrole komory vždycky koukám do šachty i jsem to zmílil při úvodní kontrole. Právě proto, že na zásobník se občas zapomene.
Naposledy upravil(a) HV dne stř 13. dub 2016, 13:06, celkem upraveno 1 x.

Sedmej

Příspěvek#3568 » stř 13. dub 2016, 13:05

HV: věřím, že nervozita dělá moc. já to nemyslel, že bys to podcenil, to se omlouvám, jestli tak vyznělo. :-)

Enerccio

Příspěvek#3569 » stř 13. dub 2016, 13:06

a tys nezadal? nebo ti nebylo vyhoveno? :P

MKU_MU

Příspěvek#3570 » stř 13. dub 2016, 13:12

Také se "pochlubím".
Dašice (okr. Pardubice), 12/04/2016, komisař: P.B. (iniciály stačí)
21 na startu, 4 omluveni, poté dorazilo asi 6 - 8 opakovačů.
Teorie: 4 vypadli, jedna dáma místo křížkování kolečkovala, takže měla nejprve 0 bodů a po odstranění mřížky nakonec prošla :-)
Komisař informoval, že za chvíli nám správce střelnice dá pokyny řídícího střelby a pak se již zeptal, zdali se chceme na něco zeptat. Bez vysvětlení detailů, jak chce bezpečnou manipulaci odhopkal s PCR na cigarka. Následně správce rozdal 5 verzí pokynů řídícího střelby, řekl, že se má vypouštět přes palec a šlo se na manipulaci. První ven (nevím za co), druhý ven (prst na lučíku, moc to ale nezkousl), třetí ven - já :-(

Komisař požádal, abych raději nemluvil a konal, tedy beze slov:
Malorážka: kontrola, rozbor, složení, OK
Brokovnice: kontrola, rozbor, složení, OK
Pistole (CZ83): komisař: stojíme na palebné čáře...3 rány nabíjet. Nabil jsem rány do zásobníku, zás. do zbraně a mírně zazmatkoval..natáhnout do komory nebo ne. Myslím, že se rozsvítilo červené světlo. Náboj do komory, připraven ke střelbě...K: směr terč pal.. prstem odjistil a vystřelil. K: nevyšla rána, co uděláte....čekám 30 s. Za zády od policisty: uplynulo, co dál?...říkám (a zároveň dělám): zásobník ven, závěrem vyhodím náb.....a už jsem nedořekl. Ze strany od komisaře a ze zadu od policisty se zároveň ozvalo: hmm, tak to je konečná. Kde stojíte? Na palebné čáře..Co hlásíte?..Závadu..A proč jste ji nehlásil.........

Jen upozorňuji, že na zkoušky jsem byl velmi dobře teoreticky (4 měsíce zákony, android app., 79 b v testu za ca 6 min) i prakticky připraven (3 x BM + střelby na jiné střelnici u Pardubic, týden před zkouškami celá BM + střelby přímo v Dašicích). Udělal jsem chybu a jsem si jistý, že za 3 týdny na opravě již ne ;-).
Nechám na Vás, jak to cítíte? Já jsem naštvaný na sebe, protože to považuji za svoji zbytečnou chybu z hlediska BM nebo spíš pokynů ŘS. Uklidňuje mě, že z hlediska budoucího držitele jsem správně odstranil závadu, kterou v reálu za mě nikdo nevyřeší. V podstatě jsem předběhl sled komisařových otázek/pokynů. Přepodkládám, že by následující pokyn byl: odstraňte závadu. Před očima vyskočil skvělý manuál od CMK, kde píše "zeptejte se předem na řešení závad při manipulaci - zdali hlásit nebo rovnou odstranit" Hmm, nezeptal jsem se, moje blbost. Na druhou stranu 10 minut seznámení uchazečů, jak požaduje BM by ho tolik nezdrželo. Pouhé: máte nejaké otázky si myslím, že je trochu alibismus

Zpět na