Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

sided
moderátor

Příspěvek#3616 » pát 15. dub 2016, 13:07

ladaj píše:...Opravdu je schopen střelec (nováček, se sluchátky a za předpokladu, že vedle X lidí střílí) spolehlivě roslišit selhanou zápalku od slabé rány (náboje bez prachu)?...

Ne ani náhodou, a vůbec nemusíš být nováček. Stačí že je kolem trochu šrumec a nebo se soustředíš na jiné věci kolem.

kolombo

Příspěvek#3617 » pát 15. dub 2016, 13:27

Vadný zápalník poznáš. Dnes jsem to řešil na střelnici, předváděcí Glock ráže .45 měl závadu na zápalníku :-(

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3618 » pát 15. dub 2016, 14:32

ladaj píše:Ještě jednou zkusím dotaz s mírným přesahem do praxe:

Opravdu je schopen střelec (nováček, se sluchátky a za předpokladu, že vedle X lidí střílí) spolehlivě roslišit selhanou zápalku od slabé rány (náboje bez prachu)?

Odpovim otazkou - a neni to jedno?
Presne proto se zavada simuluje im, ze komisar proste rekne: "Doslo ke znatelne slabsimu vystrelu, odstrante zavadu."
Zkouska neni o to tom, jestli to zrovna pozna, ale o tom, ze kdyz to pozna, jestli vi, co ma delat...

tuton

Příspěvek#3619 » pát 15. dub 2016, 14:48

Dnes, Plzen, Leiko, komisar Ing. Jaroslav Vlasak.
Me skupiny: B,E

Zkouzka svym prubehem nikterak neprekvapila, komisar byl prisny, presny, ale zaroven vlidny. Vyzadoval dodrzeni vsech rekneme zakladnich zasad, vyhodil napr. za vyrazne nedodrzeni bezpecneho smeru.
Strilel a manipuloval jsem pouze s kratkou: Prevzeti zbrane -> rozborka -> sborka -> nabiti skolnich naboju -> selhac -> prechod k ostre strelbe (nastrelna polozka, zkouskova polozka)

Zbran jsem kontroloval vzdy, kdyz jsem ji predtim odlozil a po zavade/strelbe. Zaroven jsem umoznoval nahlednout komisari. Ke kontrole jsem predkladal samozrejme i zasobnik. Daval jsem jen RJ, na vypousteni kohoutu vubec neprisla rec. Pri kontrole jsem prohlizel komoru i sachtu. Kazdy krok jsem uvadel slovy.

Byl jsem upozornen na dve "malickosti". Pri rozborce mi upadla vratna pruzina na zem, dokoncil jsem rozborku, dily vyrovnal na stolek, pak jsem sel zvedat pruzinu. Zde komimsar pouze poznamenal, ze bychom nyni meli pruzinu radne ocistit pred opetovnym slozenim zbrane, ale ze se tim nebudeme protentokrat zdrzovat. Druha vec byla pri selhaci, vse jsem vyresil, jen jsem ve vyjmutem zasobniku nechal druhy skolni naboj. Komisar me upozornil, ze pro uplne uvedeni do vybiteho stavu bych mel vyjmout i naboj ze zasobniku, ale ze to neni podstatne.

Dalsi postrehy:
Pri kontrole komory i sachty jsem mel z tonu komisarovi reakce pocit, ze mu pripadam az mozna prilis peclivy, ale zduraznuji, byl to jen pocit.
Kdyz mi upadla pruzina, komisar me okamzite uklidnoval, ze se nic nestalo. Myslim, ze u vsech zkousenych se snazil mirnit nervozitu.
Testy nebo manipulaci neudelali asi jen ti, o kterych se to dalo tusit uz nejak predem - "kouk jsem na to vcera tri hodinky, ja uz mel zbrojak pred dvaceti lety" - jen jedna pani, ktera se evidentne svedomite pripravovala, nenastrilela. Z dlouhych zbrani, mam pocit, strileli pouze ceckari. K manipulaci a strelbe jsme byli volani jmenovite.

Zaver:
Zkouska rozhodne nebyla zadarmo. Ze strany komisare a dohlizejicich policistu byla vedena naprosto profesionalne. Komisar uchazece nestresoval, nebyly ani zadne zaludnosti. Z meho pohledu uchazece perfektni zkouska, odchazel jsem s pocitem, ze jsem skutecne neco umel a mohl jsem to predvest bez zbytecneho stresu navic.

Enerccio

Příspěvek#3620 » pát 15. dub 2016, 14:56

tuton píše:Druha vec byla pri selhaci, vse jsem vyresil, jen jsem ve vyjmutem zasobniku nechal druhy skolni naboj. Komisar me upozornil, ze pro uplne uvedeni do vybiteho stavu bych mel vyjmout i naboj ze zasobniku, ale ze to neni podstatne.

Wtf, proc? Tohle nedava smysl.

tuton

Příspěvek#3621 » pát 15. dub 2016, 15:04

Enerccio: To fakt bylo jen neco ve smyslu "kdybychom to tady meli nechat, bylo by spravne vyjmout ze zasobniku zbyle naboje", proste upozorneni, na vysledek zkousky to nemelo vubec vliv.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3622 » pát 15. dub 2016, 15:09

Taky v tom postradam smysl...
Ale co je podstatny - vyhazovani pouze za zavazny poruseni bezpecnosti (uhel, prst, spatne vybiti/odstraneni zavady) a ne za voloviny...
To je chvalyhodny...

wigum

Příspěvek#3623 » pát 15. dub 2016, 15:19

Enerccio píše:
tuton píše:Druha vec byla pri selhaci, vse jsem vyresil, jen jsem ve vyjmutem zasobniku nechal druhy skolni naboj. Komisar me upozornil, ze pro uplne uvedeni do vybiteho stavu bych mel vyjmout i naboj ze zasobniku, ale ze to neni podstatne.

Wtf, proc? Tohle nedava smysl.

Protže § 2 držení zbraně

Kód: Vybrat vše

zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,

Enerccio

Příspěvek#3624 » pát 15. dub 2016, 15:25

? tady se bavime o zasobniku MIMO zbrane, ten muze byt napaskovany kolik chce

Rough boy

Příspěvek#3625 » pát 15. dub 2016, 15:50

Možná je to blbost, ale tady vidím jediný rozdíl v tom mít zbraň NENABITOU a nebo VVYBITOU. Pokud komisař chtěl zbraň mít vybitou, resp. se domnívám, že měl zavelet "uveďte zbraň do bezpečného stavu" pak vypustím do slabé ruky zásobník, palcem ho vypáskuji, odložím, následuje kontrola komory, šachty, spustit závěr, rána jistoty, odkládám zbraň. Kdežto nenabitou si představuji dle výše uvedeného paragrafu, kdy zbraň není nabita náboji v zásobníku atd. ...prostě zásobník mám napáskovaný mimo zbraň, tudíž ten paragraf v rámci držení neporušuji.
Opačně, když mi komisař zavelí "nabijte zbraň" a leží přede mnou bouchačka a vedle zásobník s napáskovanou byť jediným nábojem, pak vezmu jako první do ruky zásobník a vypáskuji ho. Kdo na zkouškách vzal napáskovaný zásobník, vrazil ho do kvéru a nadrcnul, tak letěl. Odůvodnění: "nemůžete vědět kdo, čím a kolika náboji ho napáskoval".

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3626 » pát 15. dub 2016, 16:17

CMK, ad "slabá rána": Pro účel zkoušky je to jedno. Ačkoli to není výslovně řečeno, pro následnou střeleckou praxi pak může být vyloženo jako "slabá rána = podezření na kouli", "žádná rána = přebít, pokračovat" se zřejmými důsledky....

Tyrfing

Příspěvek#3627 » pát 15. dub 2016, 16:24

ladaj píše:Ještě jednou zkusím dotaz s mírným přesahem do praxe:

Opravdu je schopen střelec (nováček, se sluchátky a za předpokladu, že vedle X lidí střílí) spolehlivě roslišit selhanou zápalku od slabé rány (náboje bez prachu)?

Mně se náboj bez prachu podařilo vyrobit v začácích přebíjení a žádný "pšouk" jsem díky kraválu v okolí nezaznamenal.

Ja teda dlouholety strelec nejsem, ale presne takovouhle prebijenku jsem zaznamenal hlavne diky tomu, ze z pistole se mi pekne kourilo, kolem vyhozneho okenka a ze zasobnikove sachty. To zpravidla selhac neudela - a presne na tohle jsem byl u slabe rany na instruktazich opakovane upozornovan. Pak uz jsem po rozborce jen resil strelu v hlavni.

marinakus

Příspěvek#3628 » pát 15. dub 2016, 16:30

Tyrfing : Často to tak je ale stejně se ti ze zbraně může kouřit z důvodu předchozích výstřelů, zvlášť když ji necháš trošku zaolejovanou. Není podle mě ani tak důležité aby adept reagoval naučenou poučkou ale aby měl přehled o tom, co se ve zbrani událo nebo mohlo udát a aby věděl jakou další manipulaci použít a k čemu při ní může dojít. To je důležité nejen k ZOZ ale i pro další život střelce.

Tyrfing

Příspěvek#3629 » pát 15. dub 2016, 16:38

marinakus: Tak samozrejme, ze clovek nema byt jednoduchy robot, ja narazel spis na ten ramus kolem, diky kteremu nemusi byt psouk byt slyset. Nicmene nejaky impulz do ruky ta rana taky mela, takze clovek neni odkazany jen na sluch.

sided
moderátor

Příspěvek#3630 » pát 15. dub 2016, 16:47

Hele, může a nemusí. Při mířence to asi zaznamenáš protože soustředění na spouštění a průběh rány je jasný ale při dynamice máš fůru starostí kolem a pšouk lehko přehlídneš.

Zpět na