Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- bolehlav
Příspěvek#4126 » stř 1. čer 2016, 13:09
Dnes (1. 6. 2016) zkouška v Rakovníku. Zkušební komisař pan David Abraham.
Přihlášeno 21 lidí. 5 se omluvilo. 1 opakování bezpečné manipulace.
Test nenapsali 3. Jeden o jeden bod, jeden pán si opravil správnou odpověď na špatnou.
Asi na dvě výjimky napsali ostatní testy na plný počet bodů.
Bezpečnou manipulaci jsme prošli jen dva. Střelba pak byla bez problému.
Pan komisař podle mě naprosto férový. Důsledný. Žádné sviňárny v podobě papírku v hlavni a podobně se nekonaly. Všichni kdo neprošli, končili na základních věcech. Nevyndání zásobníku, rána jistoty, kontrola průchodnosti hlavně před sborkou. Jeden z uchazečů začal sborku, aniž by zkontroloval hlaveň, a když už tam vložil vratnou pružinu tak mu komisař řekl: "Připomínám, že jsme tu zbraň právě vyčistili.", což mělo být vodítko k tomu, že na něco zapomněl. Další z uchazečů měl řešit závadu "slabý výstřel" a místo toho řešil "selhač".
Důležité je pozorně poslouchat co po vás komisař vlastně chce, nespěchat (nikdo vám čas nestopuje) a snažit se zachovat klid. Dále znát proč se které úkony provádí, ne jen to bez přemýšlení provést.
Chtěl bych ještě jednou poděkovat panu Novotnému, ze střelnice za bezvadnou přípravu.
Největší díky ale samozřejmě patří tomuto portálu za skvělý studijní materiál a testové otázky a dále všem přispěvatelům, kteří pomáhají nováčkům se v tom guláši názorů vyznat. (pánové CMK, marinakus a další díky!
Přihlášeno 21 lidí. 5 se omluvilo. 1 opakování bezpečné manipulace.
Test nenapsali 3. Jeden o jeden bod, jeden pán si opravil správnou odpověď na špatnou.

Asi na dvě výjimky napsali ostatní testy na plný počet bodů.
Bezpečnou manipulaci jsme prošli jen dva. Střelba pak byla bez problému.
Pan komisař podle mě naprosto férový. Důsledný. Žádné sviňárny v podobě papírku v hlavni a podobně se nekonaly. Všichni kdo neprošli, končili na základních věcech. Nevyndání zásobníku, rána jistoty, kontrola průchodnosti hlavně před sborkou. Jeden z uchazečů začal sborku, aniž by zkontroloval hlaveň, a když už tam vložil vratnou pružinu tak mu komisař řekl: "Připomínám, že jsme tu zbraň právě vyčistili.", což mělo být vodítko k tomu, že na něco zapomněl. Další z uchazečů měl řešit závadu "slabý výstřel" a místo toho řešil "selhač".
Důležité je pozorně poslouchat co po vás komisař vlastně chce, nespěchat (nikdo vám čas nestopuje) a snažit se zachovat klid. Dále znát proč se které úkony provádí, ne jen to bez přemýšlení provést.
Chtěl bych ještě jednou poděkovat panu Novotnému, ze střelnice za bezvadnou přípravu.
Největší díky ale samozřejmě patří tomuto portálu za skvělý studijní materiál a testové otázky a dále všem přispěvatelům, kteří pomáhají nováčkům se v tom guláši názorů vyznat. (pánové CMK, marinakus a další díky!

- Octopuss
- cmk
Příspěvek#4129 » stř 1. čer 2016, 15:12
Bolehlav> NZ - gratuluju. Akorat k tomu vyhazovu tech lidi, co neprosli, si myslim sve...
...protoze jsme zbran prave vycistili, to znamena, ze jsme prave hlavni asi 30x onanovali s kartackem a pak to jeste protahli nejaku latkou ci boresnakem, tak v tu chvili skutecne hrozi, ze mi do hlavne skocila nejaka mini-mys, ktera se tam zasekla a je tam zasekla tak tvrde, ze by se o ni prvni strela zastavila, nafoukla hlaven a tlak plynu mi utrhnul pul ruky? Ja myslim, ze moc ne... Ale toje hold osobni preference...
...protoze jsme zbran prave vycistili, to znamena, ze jsme prave hlavni asi 30x onanovali s kartackem a pak to jeste protahli nejaku latkou ci boresnakem, tak v tu chvili skutecne hrozi, ze mi do hlavne skocila nejaka mini-mys, ktera se tam zasekla a je tam zasekla tak tvrde, ze by se o ni prvni strela zastavila, nafoukla hlaven a tlak plynu mi utrhnul pul ruky? Ja myslim, ze moc ne... Ale toje hold osobni preference...
- ren
Příspěvek#4132 » stř 1. čer 2016, 16:54
Když už píšete i humorné zážitky ze zkoušek, konec konců i to asi patří do vlákna "Praktická část zkoušky OZ - co Vás může potkat", znám ze střelnice Patriot taky jeden. Když bylo po testech a uchazeči chodili postupně na palpost na praktickou (komisař pan Markus vůbec poprvé zkoušel v Ostravě), někteří synci nalezli do baru a kouřili, až bylo modro. Pan Mikeska jim dobrácky radil, chlapi, nekuřte, budou se vám třepat ruky a nenastřilite. Jeden ze synků mu krásným ostravským dialektem odpověděl, ja kúřim levú.... Nicméně pan Mikeska měl asi pravdu, zrovna tenhle synek tuším nenastřilel...
- HV
- Sedmej
Příspěvek#4135 » stř 1. čer 2016, 19:58
HV: tak hlavně kontroluješ hlaveň při sborce, tam by asi měl být ten reflex. když se nepodíváš do hlavně při sborce, je to chyba, i kdybys to před tím protahoval třeba hodinu.
a přidám taky jednu vtipnou. u mé zkoušky byl komisař zároveň myslivec. jeho oblíbená otázka na každého bylo, co se selhačem na lovu, když tam není správce střelnice. takže padali odpovědi jako hodit do řeky. a jednomu týpkovi prý řekl, co když tam řeka není. kluk se chvilku zarazil a pak suveréně: "tak se na něj vychčiju".
(parón za to slovo, cituju vyprávění)
a přidám taky jednu vtipnou. u mé zkoušky byl komisař zároveň myslivec. jeho oblíbená otázka na každého bylo, co se selhačem na lovu, když tam není správce střelnice. takže padali odpovědi jako hodit do řeky. a jednomu týpkovi prý řekl, co když tam řeka není. kluk se chvilku zarazil a pak suveréně: "tak se na něj vychčiju".

- cmk
- Sedmej
- cmk
Příspěvek#4138 » stř 1. čer 2016, 21:25
Nejde o to, cos napsal, ale koho poucujes
Ale jsme OT...
Zpet k tematu...
"Cista hlaven" je pro me soucasti cisteni... Na konci proste mrknu, jestli jeste nekde neni napecenej zbytek prachu... "částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě" u me nutne prohlidku pruchodnosti laufu neobsahuje. Ale pri zkouskach to, lidi, delejte

Zpet k tematu...
"Cista hlaven" je pro me soucasti cisteni... Na konci proste mrknu, jestli jeste nekde neni napecenej zbytek prachu... "částečné rozebrání a složení zbraně v rozsahu, který je nutný k běžnému vyčištění zbraně po střelbě" u me nutne prohlidku pruchodnosti laufu neobsahuje. Ale pri zkouskach to, lidi, delejte

- dave1354
Příspěvek#4140 » čtv 2. čer 2016, 06:35
Teda, kdyby mě komisař vyhodil za to, že jsem nezkontroloval hlaveň (což by mě teda fakt ani ve snu nenapadlo a ani u zkoušek jsem to nedělal), kór se slovy ,,zrovna jsme čistili'' .. dyť přece už tím co říká zamezuje jakýmukoli předmětu v hlavni! Kdyby aspoň řekl ,,připomínám že jsme nic nečistili'', tak OK, tam už je to trochu na hraně.. to mi přijde hodně hnusný.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí