Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- mimo
Příspěvek#4246 » pát 17. čer 2016, 09:31
O stížnosti jsem uvažoval, ale policisti se bavili mezi sebou a nevnímali nás, kameru jsem měl za zády, takže na ní nemohlo být nic vidět, tak jsem to vzdal.
V mém případě to opravdu bylo jen za tohle, ale uznávám, že komisař určuje pravidla a při instruktáži nás upozorňoval, že za ruku před hlavní bude vyhazovat. Já střílím roky z předovek a když bezpečně vím, že hlaveň není nabitá se holt tak nebojím.
Mimochodem opravu jsem pak dělal u p. Kaupeho a nemůžu na něj říct nic špatného, byl naprosto v pohodě, když někdo udělal chybu kterou si sám uvědomil, tak ho pouštěl dál, až když to bylo opakované, tak vyhodil.
V mém případě to opravdu bylo jen za tohle, ale uznávám, že komisař určuje pravidla a při instruktáži nás upozorňoval, že za ruku před hlavní bude vyhazovat. Já střílím roky z předovek a když bezpečně vím, že hlaveň není nabitá se holt tak nebojím.
Mimochodem opravu jsem pak dělal u p. Kaupeho a nemůžu na něj říct nic špatného, byl naprosto v pohodě, když někdo udělal chybu kterou si sám uvědomil, tak ho pouštěl dál, až když to bylo opakované, tak vyhodil.
- Rough boy
Příspěvek#4247 » pát 17. čer 2016, 09:39
kk píše:Rough boy: protoze viz muj bod 4: jak uz jsem psal, policajt mi radil, pri zkousce udelat presne podle toho jak se to ma a jak to komisar ocekava, doma si s tim pak muzu na vlastni odpovednost delat co chci, ale rozumny clovek i doma dodrzuje pravidla
Doma si tam ten prst strkej, kdyz to komisari vadi tak to delat nebudu pred nim
Já tomu rozumím, taky jsem se tím řídil a taky díky tomu ty zkoušky udělal.
Ale...šlo mi o to, jestli je někdo schopen vysvětlit, proč nemůžu strkat prst před lauf, když v tu samou chvíli ho můžu strkat do lučíku??? Zbraň je vybitá, zkontrolovaná, po ráně jistoty a přistupuji k rozborce. Takže buď v tu chvíli může vystřelit, proto nesmím strkat prst před lauf A ZÁROVEŇ bych neměl vůbec hrabat do lučíku, nebo vystřelit nemůže, proto můžu do lučíku hrabat a tím pádem bych měl smět hrabat před ústí. Dvě věci, dva bezpečnostní úkony, z nichž jeden se musí dodržovat a druhej ve stejnou chvíli mohu porušit???
- HV
Příspěvek#4248 » pát 17. čer 2016, 09:46
Jde o obecná pravidla chování a manipulace se zbraní. Instinkt by nám měl velet, že je-li něco před laufem, máme potencionální problém. Je to stejné jako když cmk píše ta svá moudra ohledně vybíjení a společných postupů pro všechny zbraně. Ano, v obou případech existují opodstatněné výjimky. Ty ale nelze obhájit u ZOZ.
- kk
Příspěvek#4249 » pát 17. čer 2016, 09:47
Rough boy: je to jen o tom, ze to tak chce komisar. Vem si uz jen to, ze muj komisar nechtel ranu jistoty, co delala pritelkyne, tak tam by ji bez rany jistoty vyhodil. Takze, klidne si doma strkej prst pred spoust, v praxi to nicemu nevadi pokud jak rikas delas sborku takze v tu chvili je zbran "cista". Teda pokud nejsi magor a nedavas si pri sborce naboj do komory...
- kk
Příspěvek#4250 » pát 17. čer 2016, 09:52
Oni ty pravidla jsou jen kvuli nasi bezpecnosti, vyndam zasobnik, aby se tam naboj nedostal ani omylem pri prehlednuti, to ze predavam jinemu zbran nebo si ji beru zkontroluju, protioze to ten druhej mohl prehlidnout.
Ale jak rika HW: proste ridme se zdravim rozumem. Vzdy s tim manipuluju tak jako by to bylo nabite. A pak se prece nemuze nic stat.
Ale jak rika HW: proste ridme se zdravim rozumem. Vzdy s tim manipuluju tak jako by to bylo nabite. A pak se prece nemuze nic stat.
- Enerccio
Příspěvek#4251 » pát 17. čer 2016, 10:07
cmk píše:Enerccio píše:protoze zbran jeste nebyla zkontrolovana zda je vybita?
V prubehu skladani po cisteni, jo?HV píše:Logické je to, že při sborce CZ75 není důvod mít jakoukoli část těla před ústím hlavně.
Ale o tom, co je a neni logicke predpisy nic nerikaji...
ja sem reagoval na to jak ho vyhodili kdyz pri vybijeni nechal zasobnik
kk: pri sborce NEMUZE byt nabita, takze nema smysl neco resit o bezpecnosti. Jsou to proste kusy zeleza, kovu, plastu v ten moment..
- Rough boy
Příspěvek#4252 » pát 17. čer 2016, 10:21
HV píše:Jde o obecná pravidla chování a manipulace se zbraní.
Obě, jak prst mimo ústí hlavně tak prst mimo spoušť uznávám
HV píše:Instinkt by nám měl velet, že je-li něco před laufem, máme potencionální problém.
Úplně by ve stejnou chvíli při stejném stavu zbraně měl tedy velet to samé i o prstu v lučíku. Stále nevím, kde je ten rozdíl.
- JardaB
Příspěvek#4253 » pát 17. čer 2016, 10:27
S timhle pristupem by tezko mohl nekdo nosit, protoze ma pred laufem neco podstatne cennejsiho, nez nejaky prst, kterych ma nakonec kazdej 10 
Ja bych se v tom dal nenimral, zkouska je zkouska, musi se to delat tak, jak se obecne ma a jak to chce konkretni komisar, ze to je hodne ruzne je druha vec.

Ja bych se v tom dal nenimral, zkouska je zkouska, musi se to delat tak, jak se obecne ma a jak to chce konkretni komisar, ze to je hodne ruzne je druha vec.
- kk
Příspěvek#4255 » pát 17. čer 2016, 10:33
Enerccio: Ona treba pamet do PC je takovy prouzek se zarezem mimo střed aby to neslo zasunout obracene. Videl jsem odbornika ktery to tam za pouziti sili vice nez male dokazal umistit obracene. Proto bych se nedivil kdyby se nasel odbornik, ktery by dokazal sestavit zbran s nabojem v komore... ale priznavam, ze to je uz trosku extrem a takovej clovek mezi vlastniky ZP snad neni.
JardaB: naprosty souhlas
scorpions.cz: bavime se o CZ75, samozrejme jsou i starsi CZ treba kde je kvuli rozebrani potreba zmacknout spoust, nebo neco takoveho se tam delalo. Takze pokud mas zbran u ktere to jinak nejde, musis, u CZ75 to jde jinak a o tom to je.
JardaB: naprosty souhlas
scorpions.cz: bavime se o CZ75, samozrejme jsou i starsi CZ treba kde je kvuli rozebrani potreba zmacknout spoust, nebo neco takoveho se tam delalo. Takze pokud mas zbran u ktere to jinak nejde, musis, u CZ75 to jde jinak a o tom to je.
- Novic
Příspěvek#4257 » pát 17. čer 2016, 10:46
Taková filosofická chvilka.. Nebylo by lepší naučit se manipulaci tak, abych komisaře nedráždil? Když jsem se učil, bylo mi u rozborky sděleno, že po kontrole a RJ si můžu dát palec do lučíku kvůli lepšímu držení (jak psal Rough), u zkoušky jsem to ale radši nedělal, neb jsem nechtěl mávat rudým hadrem na býka a držel jsem čízu za přední část rámu. To samý je asi s tim posunutím hlavně prstem při sborce. Jasně, jde to asi líp a nikoho tím neohrozíš, ale proč strkat ruku před hlaveň, když to jde v pohodě obsloužit držením za závěr? Tohle všechno se spíš vztahuje k situaci před vyhozením, osobně bych se klonil k tomu, že prst před hlavní je "žlutá karta" samotnej nic neudělá, ale v kombinaci s něčím jiným jdeš ven 

- kk
Příspěvek#4258 » pát 17. čer 2016, 10:47
scorpions.cz: Ty jsi nekde komisar? Pokud ano, tak asi sam vis, jakej je v tom bordel v tech pravidlech a ze i dost policajtu a mozna i komisaru usiluje o to aby se ty pravidla sjednotili. Protoze pak clovek muze jit ke zkousce k jednomu a neudela to a u druheho pri stejnem "vykonu" to udela (viz povinná rána jistoty u jedno a druhého ne, coz je podle me zasadni rozdil). Takze stav je takovy, ze dneska zalezi na tom "jak se komisar vyspi" (nerikam, ze u vsech).
- Sedmej
Příspěvek#4260 » pát 17. čer 2016, 11:09
Enerccio: má smysl řešit bezpečnost, minimálně ohledně nějakého případného bordelu v hlavni. za nezkontrolování hlavně se u zkoušky asi právem běžně vyhazuje (sám jsem byl světkem, kdy se pán nepodíval do malorážky, nasadil závěr, ani nestihl nic dalšího a byl přerušen a zkouška ukončena.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí