Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- cmk
Příspěvek#4381 » pát 22. črc 2016, 15:08
Hele, k te 1911ce a ruce pred hlavni...
Neni to uplne jedno? Rozebirat prece mohu zbran, ktera byla prave uvedena/zkontrolovana, ze je v bezpecnem stavu - tudiz prazdna, vybita a nevystreli ani diky hodne velke nestastne nahode.
Co je spatneho na tom v tuto chvili zamirit touto zbrani mimo bezpecny uhel (pozor - mimo bezpecny uhel NEZNAMENA na nejakou osobu na strelnici, ktera vubec netusi, jestli ta zbran je, nebo neni vybita) nebo dat ruku pred hlaven, abych mohl otocit objimkou, kdyz nemam rozborny nastroj?
Neni to uplne jedno? Rozebirat prece mohu zbran, ktera byla prave uvedena/zkontrolovana, ze je v bezpecnem stavu - tudiz prazdna, vybita a nevystreli ani diky hodne velke nestastne nahode.
Co je spatneho na tom v tuto chvili zamirit touto zbrani mimo bezpecny uhel (pozor - mimo bezpecny uhel NEZNAMENA na nejakou osobu na strelnici, ktera vubec netusi, jestli ta zbran je, nebo neni vybita) nebo dat ruku pred hlaven, abych mohl otocit objimkou, kdyz nemam rozborny nastroj?
- marinakus
- wigum
Příspěvek#4384 » stř 27. črc 2016, 17:28
scorpions.cz píše:Enerccio je to tak ,že fakt ctí střelnice a její zbraně. Nikde to není napsané a v zákoně už vůbec né. klidně ti jako komisař dám rozebrat 1911ku kterou přinesu na zkoušky a nemáš jediného odvolání -je to zbraň obvyklého typu (jedna z nejvíc kopírovaných pistolí). Neuděláš letíš. ....
Ano můžeš, ale taky zároveň ho s ní musíš před zkouškou seznámit ( když o to požádá).
- marinakus
Příspěvek#4385 » stř 27. črc 2016, 19:04
Wigum : V tom problém není. Drtivá většina přezkušovaných jsou natolik začátečníci, že je dokáže totálně rozhodit daleko méně než neznámá zbraň. Ale neznám žádného komisaře, který by to dělal. Pokud ho k tomu tedy přístup např. provozovatele střelnice nedonutí. Ani pak bych nikdy nepoužil zbraň jinou než střelnice poskytuje na výcvik ale už to, že jde rozebrat tak, jako zbraň v solidním technickém stavu a ne střelnicí poskytovaný vrak by vyřadilo nejspíš všechny.
- Zizkovak
Příspěvek#4387 » stř 10. srp 2016, 17:49
Zkouška dnes 10/8 střelnice Magnum Praha 6. Z asi 17 přihlášených dorazilo 11 (z toho 2 ženy). Komisař p. Julius Babinský, přihlíželi dva policisté v civilu. Testy napsalo 9 (všichni kromě jedné na 79b), dva vypadli - jeden starší pán a mladá dáma, která se již na začátku bavila do telefonu s asi přítelem, že to "zkusí a když tak půjde opět za 3 měsíce....". Pak následovala praktická část, k té se připojili ještě dva pánové na opravu: komisař nejdříve detailně vysvětlil, co a jak se bude dělat a na co bude dbát a šlo se na věc: komisař chtěl vše : převzetí zbraně, vybití, rozborka, sborka, nabití, simulace střelby a odstarění závady "selhač", tu chtěl popsat a následně ukázat. Ke střelbám nás šlo 6 (z toho 1 dáma)... ostatní vypadli na manipulaci se zbraní, ale všichni to připisovali vlastním chybám typu, dal jsem ruku před hlaveň, prst na spoušti, nečekal 30s při slabé ráně apod.... tj fatální chyby. Následovala střelba, kde vypadli další 2 na chybné manipulaci (opomenutí rány jistoty, nezkontrolování zbraně před střelbou) Zbytek nastřílel, byt (třeba já s chlupem štěstí - nástřel 10,8,7 - ostrá serie byla slabší, ale v rámci pravidel a požadavků...asi únava a nervozita z dlouhého dne, od VS jsem nic podobného nezažil...
) Nicméně stačí být v klidu a prostě dělat jen to, co komisař žádá a velí. (jako nesápat se po zbraní sám od sebe, raději stůjte kousek dál a přistupte až na výzvu komisaře apod!! Vše si napřed rozmyslete a v klidu udělejte, to platí i pro střelbu, kdy jsem uspěchal ostrou sérii a bylo to o dost slabší než ta nástřelná.. mea culpa!!! Pamatujte, že i tady platí dvakrát mysli a pak teprve konej!!!Takže celkově jsme to ze 13 udělali 4! Celkové hodnocení: komisař přísný, ale korektní... v civilu asi jinak velmi příjemný člověk. tj vše jasně vysvětlil, zodpověděl dotazy, nedával extra chytáky atd... a všichni, kdo vypadli uznali vlastní chybu. Prostě zapracovala nervozita a nebo náhlý zkrat myšlení... Policisté - příjemní ochotní pánové, poradili, vysvětlili... celková aktmosféra přátelská. Povšimnul jsem si zajímavé věci, že vypadli všichni ti "rozumbradové", co tam celou dobu "žvanili" a stále něco vykládali - tj doporučuji se více soustředit - méně mluvit a jít se třeba projít, často pít apod. Také doporučuji si vzít svačinu, protože zkouška trvala od 9 do 13 30... a v bufetu mají jen sušenky a pocit hladu na klidu a jistotě nepřidá. Těm co mají obavy ze zkoušek obecně, doporučuji radu mojí ženy (pracuje ve zdravotnictví) kupte si v lekárně homeopatický lék Gelsemium C30 (žlutý jasmín) a ráno před zkouškou si vezměte 3 pilulky....je to volně prodejné homeopatikum a stojí ca 90 kc a opravdu to funguje!!! (kdo je hodně nervák tak ještě jednou před praktickou zkouškou) jak správně brát homeopatika si nejděte na internetu (nejist před a po 20 min a nezapíjet vodou atd) Navíc se vám zbytek může později hodittřeba na chřipku.... Závěr: po odpovědné přípravě se to dá udělat. tj naučit se testy a alespoŇ dvakrát přijít na školení na danou střelnici, nebo jinam, kde dělají podobní školení. Ncméně Magnum team dopořučuji - jsou profesionální a důslední a mají dost zkušeností a vědí, co jsou nejdůležitější věci a chyby nás začátečníků. TAKE VELKE DIKY Strance Zbranekvalitne!! Delate skvelou praci, pokud bych mohl prispet pár korun na provoz, tak mi sem napište čislo úctu...

- Serz
Příspěvek#4388 » stř 10. srp 2016, 19:04
vyborny prispevek, diky za nej
jinak na tom nic moc neni, stejne jako v autoskole nesmite mackat "ten vedlejsi" pedal, nejet do zakazu vjezdu, i kdyz komisar rekne "jedte rovne" (za to letela moje cislo 2 v autoskole, pze pry vy jste to rekl).
mam za sebou... asi jen 3 pripravene na zkousku, z toho 2 tady z fora a jednoho dobreho kamarada (a par desitek, mozna i stovek vojaku). nic velkeho na machrovani, ale dostali nasypano tolik teorie, vcetne zde az nenormalne probiranych "speku", ze nemeli jediny problem zkousku udelat.
ja sam mel ke dni zkousky 10 let praxe v ozbrojenych sborech, na dohled policistu byla jeste kontrola a na tu kontrolu byla jeste kontrola z prahy, tj nejvyssi myslim podplukovnice PCR v oblasti zbrani... dostal jsem otazku, jestli zbrani se rozumi jen strelna/palna zbran, nebo jestli i neco jineho, tak jsem odpovedel, ze podle trestniho zakona zbrani muze byt cokoli, co muze ucinit utok proti zdravi (uplne spravne "proti telu") duraznejsim. s prekvapenym vyrazem rekla "uz nemam otazky". strelba ji taky mile prekvapila, ale snad se umim trefit, kdyz se cpu na zkousky
poprali jsme si pekny den a bylo...
jinak na tom nic moc neni, stejne jako v autoskole nesmite mackat "ten vedlejsi" pedal, nejet do zakazu vjezdu, i kdyz komisar rekne "jedte rovne" (za to letela moje cislo 2 v autoskole, pze pry vy jste to rekl).
mam za sebou... asi jen 3 pripravene na zkousku, z toho 2 tady z fora a jednoho dobreho kamarada (a par desitek, mozna i stovek vojaku). nic velkeho na machrovani, ale dostali nasypano tolik teorie, vcetne zde az nenormalne probiranych "speku", ze nemeli jediny problem zkousku udelat.
ja sam mel ke dni zkousky 10 let praxe v ozbrojenych sborech, na dohled policistu byla jeste kontrola a na tu kontrolu byla jeste kontrola z prahy, tj nejvyssi myslim podplukovnice PCR v oblasti zbrani... dostal jsem otazku, jestli zbrani se rozumi jen strelna/palna zbran, nebo jestli i neco jineho, tak jsem odpovedel, ze podle trestniho zakona zbrani muze byt cokoli, co muze ucinit utok proti zdravi (uplne spravne "proti telu") duraznejsim. s prekvapenym vyrazem rekla "uz nemam otazky". strelba ji taky mile prekvapila, ale snad se umim trefit, kdyz se cpu na zkousky

poprali jsme si pekny den a bylo...
- cmk
Příspěvek#4389 » stř 10. srp 2016, 22:31
No jo no... Hold komisari chtej ruzny voloviny pri manipulaci a pokladaji ruzne nesmyslne otazky 
Ale potvrzuji - kdyz mluvi komisar POSLOUCHEJTE, VNIMEJTE.
Je na Vas, jestli vyletite na nejaky neopravneny volovine a pak si budete na foru stezovat a nechavat se hecovat k podani stiznosti, nebo jestli ty voloviny pochytite, nevyletite a nasledne tak jako tak polozite dotaz na MVCR, zda-li byl postup komisare v poradku.

Ale potvrzuji - kdyz mluvi komisar POSLOUCHEJTE, VNIMEJTE.
Je na Vas, jestli vyletite na nejaky neopravneny volovine a pak si budete na foru stezovat a nechavat se hecovat k podani stiznosti, nebo jestli ty voloviny pochytite, nevyletite a nasledne tak jako tak polozite dotaz na MVCR, zda-li byl postup komisare v poradku.
-
hackerjack - Příspěvky: 357
- hackerjack
Příspěvek#4390 » stř 10. srp 2016, 23:10
Když si tady čas od času pročítám nejrůznější nářky, tak mne vždycky napadne, že by se možná odpovědní pracovníci MV mohli zajet podívat, jak se taková praktická zkouška řeší u sousedů v Bavorsku. Němci se snaží předejít možným nedorozuměním při praktické zkoušce celkem jednoduše - pro každou jednotlivou disciplínu praktické střelby a manipulace (střelba z pistole, z revolveru, z dlouhé zbraně) mají připravený jednostránkový formulář, na kterém je v krocích zachycen celý (očekávaný) postup manipulace a střelby a současně jsou tam také popsány chyby, kterých se kandidát může při jednotlivých činnostech dopustit. Každý krok resp. chyba je bodově ohodnocena. Při manipulaci a střelbě potom zkušební komisař bedlivě sleduje kandidáta a prostě odškrtává, co kandidát udělal nebo naopak opomněl udělat. Na konci se sečtou body a ten, kdo jich nenasbíral minimální předepsaný počet, zkoušku neudělal.
Zajímavé je také, že se nehodnotí, zda kandidát střelbou zasáhl černý střed terče nebo jenom bílý okraj, či dokonce úplně minul. Váha se klade na bezpečnou a bezchybnou manipulaci. Netvrdím, že je to ideální model, ale v každém případě minimalizuje možnou zaujatost zkušebního komisaře a kandidát také není pod tlakem, zda nastřílí nebo nenastřílí.
Zajímavé je také, že se nehodnotí, zda kandidát střelbou zasáhl černý střed terče nebo jenom bílý okraj, či dokonce úplně minul. Váha se klade na bezpečnou a bezchybnou manipulaci. Netvrdím, že je to ideální model, ale v každém případě minimalizuje možnou zaujatost zkušebního komisaře a kandidát také není pod tlakem, zda nastřílí nebo nenastřílí.
- kk
Příspěvek#4391 » čtv 11. srp 2016, 04:14
hackerjack: V lukovy u lanskrouna to tak maji, dostal jsem "osnovu" jak bude probihat zkouska, stacilo se naucit cinnosti a povely podle toho a pokud clovek neni uplnej debil tak je to v pohode.
Co se tyce toho nastrelu na terc, no nevim, pokud na tak kratkou vzdalenost jako je 10m netrefis terc 0.5m x 0.5m (pocita se prece aspon posledni cara) tak je neco spatne. Nehlede na to ze jsem mel moznost (a vyuzil ji) si celou zkousku tyden predem udelat na necisto za cca 600kc (v cene 3 serie strelby!).
Opravdu je to jen o pristupu.
Ze clovek narazi na vola komisare je bohuzel smula pak no. Ale ze nekteri uchazeci jsou na palici je taky pravda. Z vlastni zkusenosti: Zenska, ktery je zatezko si zapamatovat par informaci o popisu zbrane ... mel bych docela strach jak se pak postavi k zapamatovani bezpecne manipulace apod. kdyz ji je zatezko pamatovat si 5 nazvu soucastek zbrane (zaver, spust apod.).
Takze pokud mate moznost vyberu lukovou u lanskrouna, vrele doporucuju (vcetne pripravky).
Co se tyce toho nastrelu na terc, no nevim, pokud na tak kratkou vzdalenost jako je 10m netrefis terc 0.5m x 0.5m (pocita se prece aspon posledni cara) tak je neco spatne. Nehlede na to ze jsem mel moznost (a vyuzil ji) si celou zkousku tyden predem udelat na necisto za cca 600kc (v cene 3 serie strelby!).
Opravdu je to jen o pristupu.
Ze clovek narazi na vola komisare je bohuzel smula pak no. Ale ze nekteri uchazeci jsou na palici je taky pravda. Z vlastni zkusenosti: Zenska, ktery je zatezko si zapamatovat par informaci o popisu zbrane ... mel bych docela strach jak se pak postavi k zapamatovani bezpecne manipulace apod. kdyz ji je zatezko pamatovat si 5 nazvu soucastek zbrane (zaver, spust apod.).
Takze pokud mate moznost vyberu lukovou u lanskrouna, vrele doporucuju (vcetne pripravky).
- honzek86
Příspěvek#4392 » čtv 11. srp 2016, 07:58
Zizkovak píše:Zkouška dnes 10/8 střelnice Magnum Praha 6....
Dobrý článek, dík

teda ale musím říct, že tebou popisovaný komisař je docela přísný, neřku-li pedant. Ten můj zkoušející bral všechno mnohem lehčeji. Např. před střelbou zkontroloval zbraň (CZ83) správce střelnice a my už jsme jen stříleli, akorát po poslední ráně jsem zkontroloval komoru, ale bez rány jistoty (vypuštění přes palec).
Ze tvé zkušenosti mě pozitivně překvapilo, že vás učili odstranění závady na zbrani ... já jsem se o to při přípravě aktivně zajímal (přišlo mi to podstatné) - pokaždé jsem byl správcem střelnice poslán do p....e, že při závadě nic nedélám, jen ho zavolám a zbraň mu předám. Když jsem se zeptal, jak bych teda měl řešit závadu do budoucna na své zbrani, odpověď byla, že na své zbrani si ji mám řešit jak chci, že tyhle zbraně jsou jeho. Tak asi tolik

Komisař byl dobrý chlap a zadarmo to nedával. Ale takový puntičkář, jako ten tvůj, to nebyl. Osobně mi přišlo, že tam měl hlavní slovo správce střelnice, dokonce řídil střelby, odstraňoval ty selhače (ty jeho CZ83 se při 6-ti lidech sekly asi 5x) a vůbec do toho celou dobu kecal. Původně jsem si spíš představoval, že by měl správce sedět v koutě a držet hubu.
- skl
- honzek86
Příspěvek#4394 » čtv 11. srp 2016, 11:29
skl: Vyhodit za něco takového od zkoušky mi už přijde vyloženě jako zhovadilost - toť můj názor ... my jsme vypouštěli jen přes palec střílející ruky. Osobně mám pistoli s ozubem a ještě jsem ho nepoužil - naopak jsem se zde dočetl v jiném vláknu, že nosit na ozubu je nebezpečnější, což mi dává smysl. Ale tak jasně
teď tu dostanu sprchu za zavádějící řeči. Samozřejmě poslouchat komisaře je na prvním místě a ne prosazovat svůj názor. Taky záleží na tom, jestli dostatečně jasně popsal, co vlastně chce.

- vgj
Příspěvek#4395 » čtv 11. srp 2016, 11:30
skl: Ano i když jsem dubnu/květnu dělal zkoušku u Babinského já, tak chtěl vypustit na ozub. Ono jde hlavně o to, že když vypustíš úplně, tak to jde jedině s prstem na spoušti, tj. chyba nebyla to, že jsi nevypustil jen na ozub, to byl jen projev, ale to že jsi nedal včas prst ze spouště. Takže blbá koordinace ruky.
Jednou po mě chtěl vypuštění zopakovat (udělal další situaci s vypuštěním), aby jasně viděl, že je prst pryč ze špouště.
Jednou po mě chtěl vypuštění zopakovat (udělal další situaci s vypuštěním), aby jasně viděl, že je prst pryč ze špouště.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí