Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#4457 » sob 13. srp 2016, 17:32
Jo, to jsem tady řekl dokonce já, jestli se nepletu ale nad těmi kohoutkovými zbraněmi se asi trochu fakt zamysli. Anachronismem patřícím do muzea podle mě fakt nejsou. Ikdyž taky nosím v současnosti SF.
Ale to je spíš současnou nabídkou subkompaktů než skutečnou chtěnou volbou systému. A teď zas dostanu čočku od SIDED.
A právem ale nešlo to nevykecat.

- Zizkovak
Příspěvek#4458 » sob 13. srp 2016, 17:38
Ano, chtěl po mě vypuštění na bezpečnostní ozub, ale tak doslova to také řekl, tak jsem to podle jeho žádosti udělal a byl spokojený... hlavně nespěchat, raději vše 2 promyslet (kvůli nervozitě a možným zmatkům) a dělat skutečně jen to, co komisař chce a velí... pak se to dá dát!
- Serz
- HV
Příspěvek#4461 » pon 15. srp 2016, 07:37
K tomu vypouštění praktická zkušenost - už jsem byl fakt dost vyšťavenej a kohout jsem vypustil tak, že jsem jej chytil palcem a ukazováčkem slabé ruky (jak se to tak většinou dělává na soutěžích) nikoli odvalováním palce slabé ruky před nim. Dost drsně se mě pan Babinský optal kde jsem tohle viděl a už jsem myslel, že mě nechá vyletět. Naštěstí položil pár doplňujících dotazů, já poznamenal, že přes palec je to samozřejmě bezpečnější a pustil mě dál. Jinými slovy, u ZOZ vypouštějte výhradně odvalováním palce slabé ruky před kohoutem a žádný komisař Vám nic nevytkne. Je zbytečné diskutovat o dalších možnostech, pokud je jasné, že pouze jedna z nich je bezkonfliktní a na 100% jistá.
- ianraider
- HV
Příspěvek#4463 » úte 16. srp 2016, 12:12
No vidíš, já to naopak vidím téměř u všech střelců v PRD. Ono když se ty prsty vhodně položí, s přesahem tak, aby i když kladivo náhodou poskočí, tak se to opře vpředu o bříška prstů, je to bezpečné. Ale není to postup vhodný k ZOZ. Jako u každého jiného postupu s výjimkou výše uvedeného může dojít k vysmeknutí. PRD střelci to používají protože na rozdíl od ZOZ musí vypouštět úplně. Pravidla neumožňují start s kohoutem na pojistném ozubu.
- ianraider
Příspěvek#4464 » úte 16. srp 2016, 13:09
Jezdím asi někam jinam na závody IPSC....Je pár způsobů,jak vypustit kladivo,některý je dost krkolomný ,jiný víc bezpečný .... To co popisuješ je nejen podle mého názoru nejméně bezpečný způsob,pominu li vypouštění palcem silné ruky,to je největší hovadina!!! A že se na ZOZ nepreferuje to co popisuješ,také o něčem vypovídá. Jinak jen pro upřesnění - nejpoužívanější způsob ( zřejmě pro vysoký podíl bezpečnosti ) je přes palec slabé ruky,a dokonce i v zahraničí.. A je úplně jedno jestli jde o vypuštění na ozub a nebo zcela.Považuje se to za úplný základ a měl by tuto techniku vypouštění kohoutu každý ovládat.
- HV
Příspěvek#4466 » úte 16. srp 2016, 13:29
Každé vypouštění, pokud jej se svojí zbraní trénuješ denně, je bezpečnější, než to co zkusíš poprvé. Ale zde se bavíme o postupech vhodných pro ZOZ. Je zbytečné rozebírat cokoli jiného.
ZOZ = vypouštění přes palec slabé ruky
Enerccio: Vypouštění přes palec tě neporaní pokud jej provádíš správně.
ZOZ = vypouštění přes palec slabé ruky
Enerccio: Vypouštění přes palec tě neporaní pokud jej provádíš správně.
- HV
Příspěvek#4469 » úte 16. srp 2016, 14:00
Palec narvi z boku mezi závěr a kladivo a tlač jej proti kladivu abys po spuštění zamezil jeho skřípnutí. Těsně překonej odpor pružiny, abys odhadl kde se nachází poloha kladiva, kde je ozub. Stiskni spoušť tak aby kladivo spadlo z ozubu a ihned dej prst mimo spoušť. Kladivo je nyní shozené z ozubu ale stále je v zadní poloze držené palcem slabé ruky. Palec pomalu odvaluj tak, aby se kladivo pomalu svezlo na bezp. ozub. Fór je v tom, že když jde kladivo dolů, na spoušti už nesmí prst být. Pak, i kdyby kladivo dopadlo samo, zachytí jej bezp. ozub.
- Enerccio
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX