ZP a PZ v mobilu

Milkyway

Příspěvek#46 » ned 7. dub 2024, 19:49

Monku, to je jen do chvíle, kdy se něco stane a pak už je na to všechno pozdě. Konec konců je tam i střelcův podpis, že se seznámil s Provozním řádem střelnice. Tak to asi úplně zbytečné není....

marinakus

Příspěvek#47 » ned 7. dub 2024, 20:13

monk : Představ si, že jsou skutečně střelnice, kde to je jinak. Jak už tady bylo řečeno, v tomto případě je důležité, co je v provozním řádu. Ten musí být schválený znalcem z oboru balistiky a vyjadřuje se k němu i policie.

cipis

Příspěvek#48 » ned 7. dub 2024, 21:03

Ale ta odpovednost spravce uz nebude. Stane se to ciste zalezitosti policie. Spravce tam bude jen od toho, aby se mu tam lidi nepostrileli nebo nerozstrileli strelnici.
A je spousta zbrani, na ktere neni potreba ZP a ani to nema zadny prukaz zbrane - tyto mel kolega pravdepodobne na mysli.

dan

Příspěvek#49 » ned 7. dub 2024, 22:21

Milkyway píše:Do sešitu máš zapsat jméno, příjmení, číslo ZP a číslo zbraně.
Toto pravidlo, kdyby ho zakon opravdu pozadoval, by znemoznilo uzivani strelnic nejen "zazitkarum", ale take prislusnikum ozbrojenych sil (kteri si neporidili vlastni soukromy ZP). A zakon se o nic takoveho nepokousi. Proto nechme spekulaci a planych dohadu. Proste napis, kde tohle v zakone je.

cipis píše:A je spousta zbrani, na ktere neni potreba ZP a ani to nema zadny prukaz zbrane
Nejenze jsou lide, kteri mohou nosit zbran a nemit ZP (ackoliv vetsina osob ho mit musi), ale take jsou situace, kdy clovek prijde strilet se zbrani ke ktere nebyl vydan PZ (ackoliv vetsina lidi by ze stejne zbrane bez PZ legalne strilet nemohla). Mam na mysli napriklad sluzebni zbrane prislusniku nekterych ozbrojenych sboru pripadne to, ze na strelnici prijde zbrojir-zamestnanec drzitele prislusne zbrojni licence (se zbrani, ke ktere neni vydan PZ). Pripadne k dane zbrani PZ existuje, ale je na jine jmeno nez toho, kdo s ni naklada (zbrane, ke kterym ma povoleni dle zakona o zbranich vice osob, ale take zbrane osobe sverene podle zakona o nekterych skutecnostech majicich vliv na bezpecnost statu). Tohle vsechno jsou osoby opravnene s temi konkretnimi zbranemi nakladat, jimz zakon v uzivani civilnich strelnic nebrani a nebrani ani provozovatelum a spravcum takovych strelnic poskytovat takovym osobam sve sluzby. Tim neni dotceno pravo takovych provozovatelu si provoznim radem poskytovani sluzeb temto skupinam osob zakazat (kladenim podminek, ktere tyto osoby nemohou splnit). Ale at proboha netvrdi, ze jim zakon zakazuje na strelnici nechat strilet policajta ze sluzebni zbrane kdyz nepredlozi (provoznim radem vyzadovane) doklady, ktere v jeho pripade proste neexistuji ...

A to nemluvim o zakone co bude, ale o tom, co uz davno je.

cipis

Příspěvek#50 » ned 7. dub 2024, 22:40

Jj, je to tak. Přijde mi, že někteří jsou těžce připosraní a málem by asi chtěli vidět i rodný list a očkovací průkaz a nejlépe ještě kmotra a třídní ze základky.

dan

Příspěvek#51 » ned 7. dub 2024, 23:22

Nekdo do strelnice narval velky penize. mozna i vypujcene, a na jejim provozu ekonomicky zavisi, Jen bych cekal, ze prave taci maji zakon nastudovany nejpecliveji, neopiraji se o myty vyznavane laickou verejnosti a nepletou si sva vlastni podnikatelska rozhodnuti (pro ktera mohou mit dobry duvod) se zakonem ...

kolombo

Příspěvek#52 » pon 8. dub 2024, 08:17

monk píše:asi chodim na divne strelnice, kde se nezapisuji cisla zbrane, ale jen ZP(OP). A zatim nidky jsem nezazil ze by nekdo chtel videt PZ, když jsem sel na strelnici.

Vím o střelnici, kde si průkazy zbraně kontrolují a zapisují do knihy. Prostě proto, že se jim často stávalo, že někdo střílel zbraň, která byla na daném střelišti zakázaná.

dan

Příspěvek#53 » pon 8. dub 2024, 08:42

Ze chteji kontrolovat parametry zbrane z uvedeneho duvodu je pochopitelne. Ze to delaji kontrolou udaju v PZ je taky v poradku, i kdyz nevim cemu pomaha zapisovani cisla zkontrolovaneho PZ do knihy.
Byli by ale sami proti sobe, kdyby si povinost kontrolovat a zapisovat PZ vlozili do provozniho radu. Tim neziskali zadnou vyhodu (kontrolovat PZ mohou i kdyz to v provoznim radu napsane neni), jen zpusobili, ze se chybejici zapis PZ v knize stal prestupkem.

skagerak

Příspěvek#54 » pon 8. dub 2024, 09:04

V ramci strelnic kam chodivam/co jsem se vyskytl, nekde se resi PZ nekde ne.

@dan, s tim prestupkem to myslis jak?

dan

Příspěvek#55 » pon 8. dub 2024, 09:23

Spravce strelnice je povinen zajistit dodrzovani Provozniho radu. Pokud je v provoznim radu napsano, ze musi cislo PZ zapsat do knihy, prijde mu tam nekdo, kdo PZ nema (protoze ke zbrani PZ vydan neni) a on ho necha strilet, tak strelec je v pohode, on se zbrani naklada v souladu se zakonem, ale spravce v pohode neni, protoze nezajistil splneni povinosti, kterou mu provozni rad uklada - nema v knize zapsane PZ. jestli bude uznan vinnym ze spachani rpestupku zalezi nakolik bude prislusny organ zkoumat nejen formalni ale take vecnou stranku veci, rozhodne tim ale riskuje. A za dva takove prestupky muze prijit o ZP ...
Ono proste neni jedno jake povinnosti si v provozovnim radu sam, dobrovolne, a nad ramec zakona, ulozim. Ve skutecnosti me to pred nicim moc nechrani, hlavni efekt je zvyseni rizika. Coz je u neceho, o cem spravce tvrdi, ze to tam musi byt "aby nemel problemy" dost smutny vysledek.

marinakus

Příspěvek#56 » pon 8. dub 2024, 09:37

dan : Mě by spíš zajímala ta okolnost, že není na zbraň vydán PZ, pokud nebudeme uvažovat kategorie zbraní, na které se nevztahuje registrace. Nahoře jsi to s těmi služebními zbraněmi docela zmotal.

kolombo

Příspěvek#57 » pon 8. dub 2024, 09:59

No, já mám dvě, které jsou podle pravidel, ale nemají PZ.
Černý prach, jednoranné.
Chodím s nimi ven a tam se uvádí jen číslo ZP a střílené ráže.

dan

Příspěvek#58 » pon 8. dub 2024, 10:57

marinakus píše:Mě by spíš zajímala ta okolnost, že není na zbraň vydán PZ
PZ mit nemusi:
1. zbrane spadajici pod § 1 odst. 3 ZoZ (napriklad sluzebni zbrane prislusniku vyjmenovanych ozbrojenych slozek)
2. zbran v drzeni podnikatele v oboru zbrani s prislusnou licenci (napriklad zbrane nove vyrobene a jeste neprodane)

Vycet nemusi byt uplny. Podstatne je, ze neplati, ze opravnena osoba vzdy musi mit ZP a PZ. Pricemz v nekterych pripadech neexistuje spolehlivy zpusob, jak overit, ze konkretni osoba do takove skupiny patri. A zalezi, jestli si takove lidi chces spatne napsanym provoznim radem "odriznout".

marinakus

Příspěvek#59 » pon 8. dub 2024, 12:18

dan : Příslušníci ozbrojených sil a sborů se prokazují služebním průkazem a služební zbraně smí používat jen v rámci služby nebo služebních střeleb. Pokud jde o civilní střelnici, bude tam nutna nějaká smlouva např. s PČR a mělo by to být uvedeno právě v provozním řádu. K tomu druhému. I když jsem se fakt snažil, nenašel jsem už nic o přestupku, kterého by se dopouštěl držitel ZP střílející ze zbraně, na kterou není vydán PZ. Dříve to bylo uvedeno v přestupcích. Takže pak by to držení ZL nebylo nutností. Ale třeba jsem blbě hledal nebo něco přehlédl.

Sobiho

Příspěvek#60 » pon 8. dub 2024, 13:42

Nepamatuji si, že bych někdy psal číslo zbraně či číslo PZ. Vždy jen číslo ZP.

Zpět na