Převody zbraní mezi občany od 1.1.2026?

CzechJoker

Příspěvek#46 » pon 27. říj 2025, 07:18

Nejde jenom o klubové střelnice. Mám pocit, že ani u Heřmánka v Příbrami to s internetem není žádná hitparáda. On si málokdo uvědomuje, že mobilní internet není zase taková samozřejmost.
Pokud jde o čipovou občanku, tak přesně s tím argumentem, že se na ni dohrají další doklady a bude stačit jedna kartička, se to tehdy zavádělo. Jak jsem psal výše, čtečka stojí pár stokorun a aplikace eObčanka je zdarma.

JirkaCV

Příspěvek#47 » pon 27. říj 2025, 08:42

Ona stačí aplikace eDoklady. Teď je tam jenom občanka, ale mají se dohrávat i další. Zbroják je dobrý kandidát. A čip na občance na to nepotřebuju. Stejně jsem ho použil jenom jednou a to pro první přihlášení do Portálu občana.

cipis

Příspěvek#48 » pon 27. říj 2025, 09:07

K cemu na strelnici potrebujes internet? Krom toho okamziteho nahlaseni cizince?

dan

Příspěvek#49 » pon 27. říj 2025, 12:22

To zalezi jake sluzby poskytujes. Pokud prodavas i naboje, tak k zapisu jejich prodeje do CRZ, protoze ten musi podle zakona probehnout PRED predanim.

cipis

Příspěvek#50 » pon 27. říj 2025, 21:02

Ale tohle je tu vsechno napsane uz nekolikrat.
Stale porad a porad dokola. A hlavne uz jsme ot. Neni to prevod zbrani mezi obcany.
Maximalne jako info, ze na strelnici nemusi byt internet, kdyz strelnice neprodava, a nic dalsiho neposkytuje, tj. ani pripadne overeni pro ucely toho prevodu.

Carloss

Příspěvek#51 » úte 28. říj 2025, 08:29

Dane, zákon je v tom prokazování prostě špatný. Na jednu stranu mluvíš o dobré víře a o tom, že za případné předložení nesprávných dokladů je odpovědný kupující, na druhou stranu se na dobrou víru prodávající spolehnout nesmí. Pokud by platilo to první, pak předložení kartičky má prodávající právo považovat za dostačující a současně za pravost a správnost odpovídá pochopitelně držitel kartičky. Kartička z principu je mnohem hůře padělatelná, než kus papíru. Podotýkám, že se pořád bavíme o offline prokazování.

CzechJoker

Příspěvek#52 » úte 28. říj 2025, 09:05

Dobrá víra ti bude k hovnu, když prodáš zbraně nějakému dalšímu Kozákovi. Stejně jako neznalost zákona neomlouvá, ani tohle bys před soudem neobhájil.

Erix

Příspěvek#53 » úte 28. říj 2025, 09:07

Jestli ono to není schválně, jelikož se trochu počítá s tím, že to někdo padělat bude. ;) Pak to taky sebou vezme "regulérního" a jinak slušného držitele a zase o držitele méně, přesně jak žádá Brusel. 8-) Pomalu a systematicky likvidovat, hlavně skrytě samozřejmě, ať ovčani nic netuší,... :!:

ondra009

Příspěvek#54 » úte 28. říj 2025, 10:48

A obcanku taky zrusili? V cem byl stary ZP kvalitnejsi a hure padelatelny (stary zp je kus papiru zataveny v tavicce z lidlu za 200 kc)? Co vam brani si napsat smlouvu, na ktere bude, bydliste, cislo OP, jmeno prijmeni?

Tolik otazek a zadne odpovedi.

monk

Příspěvek#55 » úte 28. říj 2025, 10:50

Ale on nemusel padělat karticku jen ji nevratil, kdyz o ni prisel. Bude mit nakupko skoro rok stare, tak vis ze pred skoro rokem mel vse v poradku. A v dobré víře mu prodas zbran. zato kdyz vis ze si nekdo prijede pro zbran tak mu muzes rict at si sebou vezme List z CP, ktery bude treba max 14dni stary.
Carloss píše:Dane, ....

Héfaistos

Příspěvek#56 » úte 28. říj 2025, 10:59

ondra009 píše:...(stary zp je kus papiru zataveny v tavicce z lidlu za 200 kc)...

Nepleteš si ZP a PZ? ;-) ZP rozhodně není (oproti PZ) kus papiru zataveny v tavicce ale je to kartička s ochrannými prvky.

cipis

Příspěvek#57 » úte 28. říj 2025, 11:57

Erix, tomu nejak nerozumim.
Jako prodavajici nebo kupujici si proste dam dostavenicko s protistranou u licencovaneho obchodnika, na online strelnici, ktera poskytuje sluzby overeni, ci primo na libovolnych "zbranich" PCR. A Brusel se muze jit zahrabat.
Nepotrebuji prodavat/kupovat na posedu pri mesicku bez signalu.

Haluziak

Příspěvek#58 » úte 28. říj 2025, 13:10

A vy všichni jste v době před 1. 1. 2026 ověřovali pravost dokladů? A jak?
A: Máš ZP a nákupko? B: Jo tady. A: kouklo na ZO zda je to tatáž osoba, max na platnost, kouklo na nákupko a Máš prachy? B: Jo tady, máš bambitku? A: Jo tady v kufru od auta, moc tím nemávej ať neděsíme sousedy. B: To vypadá v poho, pojďme na kapotu vyplnit šediváky.

Hotovo

By mě zajímalo jestli někdy někdo volal na odbor jestli pan B má platný ZP. Nebo lupou/UV lampou kontroloval jestli to není falzum. A to i v případě, že jste si nacionále vyměnili dopředu.

cipis

Příspěvek#59 » úte 28. říj 2025, 13:25

Samozrejme ne, ale vis jak, kdo chce psa biti, ... Takze stale nekteri hledaji zastupny problem.
Ten primarni je skoro az uchylka neco kontrolovat a dokazovat si dulezitost ci nadrazenost.
Z nekterych starych spravcu na nekterych strelnicich to primo cisi ... Hlavne, ze sedi v chajde, kde se topi, a ke strelisti ma nekolikere dvere a schodiste, kam vubec nedojde. Tomu se rika dohled nad bezpecnosti ...

dan

Příspěvek#60 » úte 28. říj 2025, 13:38

Ja si platnost ZP v databazi neplatnych dokladu lustroval. Na OSZBM jsem nevolal, takovy postup nema zakonnou oporu a takovou informaci o jine osobe by mi nemeli rict. Ale ano, nedela to rozhodne kazdy. Kdyz jsem naposled kupoval velke mnozstvi naboju, znal prodavajici jen me telefonni cislo a pri predani jsme si neukazovalo naprosto zadne doklady. A nestalo se mi to prvne. O tom ale rec neni, snazime se zjistit, jestli a jak prevod muze udelat spravne ten, kdo ho udelat spravne chce, neresime, ze nekdo na to proste kasle - ten na to bude kaslat postaru jako po novu.

Carloss píše:na druhou stranu se na dobrou víru prodávající spolehnout nesmí.
Terminologicke nedorozumeni. Dobrou virou v tomto pripade myslim, ze zakon jasne rika jakym zpusobem ma opravneni overit a on podle zakona postupoval. Proto je v dobre vire, ze kupujici to opravneni ma. Tuto uroven jistoty ale nabizi az novy zakon. Stavajici zakon overeni pozadoval, ale nerikal jak ho provest. Zato ale jasne rikal, ze "karticka" muze pozbyt platnosti, takze kontrola karticky na overeni sama nestaci. Tento problem byl resitelny pouze on-line nahlednutim do databaze neplatnych ZP. Zadne 100% off-line reseni stavajici zakon nenabizi a to ja vidim jako zcela zasadni vadu soucasneho reseni.

Novy zakon 100% off-line reseni explicitne uvadi. Jako soukroma osoba tak mohu prevadet zbrane s daleko vetsi jistotou (je jasne receno jak mam opravneni kupujiciho overit) a to i v pripade, ze nejsou dostupne zadne on-line sluzby (vycet metod obsahuje 100% off-line metodu). Jako nekdo, kdo se obava "velkeho vypadku" to mam za zlepseni. Od 1.1.2026 budou převody zbraní mezi občany pro prodavajiciho mene riskantni, obzvlast pri nedostupnosti on-line.

A co se toho padelani tyce - kdyz ted nekomu prodavam zbran, predklada mi plastovy ZP a papirove nakupko. Jeho opravneni zbran nabyt je zachyceno na tom papirovem nakupku. Kdyz mu ji budu prodavat pristi rok, predklada mi plastovy obcansky prukaz a papirovy zbrojni list. Jeho opravneni nabyt zbran je zachyceno na tom papirovem zbrojnim listu. Takze rozdil prakticky zadny. Pokud se bavime o off-line.

Zpět na