Střelba bez ZP pod dozorem držitele ZP (svěření zbraně)
- WalrusInAnus
- WalrusInAnus
Příspěvek#47 » sob 29. dub 2017, 18:12
plavcik píše:Abych byl konkrétní - svou manželku (podstatně starší 18 letmohu naučit manipulaci se zbraní, ale střílet musí jen pod dohledem "instruktora", tj. já k tomu nestačím, je to tak?
Tohle mi tvrdil správce naší střelnice, ale po konzultaci s pár lidma to vypadá, že je to nesmysl, a zákon mluví JENOM o svěření zbraně někomu mladšímu než 18 let.
- Sysop
Příspěvek#48 » sob 29. dub 2017, 19:25
Ja myslim, ze rozhodci Buh je spravce strelnice. I kdyz treba pravdu de iure nema, tak ji proste ma. On to ma na triku. Takze zaklad je, dohodnout se s nim. Nemyslim, ze zakon vyzaduje nejakeho "instruktora", ktery by mel byt pritomen a v pripade, ze si prijdou zastrilet ctyri manzelske pary (muz splnujici vsechny aspekty veku a praxe, zena totalni laik, ale odpovidajiciho veku), bude spravce strelnice se muset rozctvrtit. Kazdopadne ma posledni slovo.
- marinakus
Příspěvek#49 » sob 29. dub 2017, 20:19
Pokud zákon řeší jen osobu do 18-ti let, logicky mi z toho vyplývá (a je to tak), že pro ostatní tato omezení prostě neplatí. Titul "instruktora" zákon jasně vymezuje. Pro osobu 10 - 18 let bez ZP je to držitel ZP starší než 21 let držící skupinu ZP B nebo C alespoň 3 roky. Pro osoby starší bez ZP je to prostě jakýkoliv držitel ZP, který jí na střelnici půjčí svoji zbraň. Pro půjčení zbraně držiteli ZP platí ustanovení zákona o držení a nošení jednotlivých kategorií zbraní. Co je na tom nepochopitelného?
Správce nemůže povolit to, co je zákonem zakázané ale může klidně zakázat to, co je jinak zákonem povoleno. On je odpovědný za provoz na střelnici a on vyhodnotí, co momentálně lze nebo ne. Přes to skutečně nejede vlak.
Správce nemůže povolit to, co je zákonem zakázané ale může klidně zakázat to, co je jinak zákonem povoleno. On je odpovědný za provoz na střelnici a on vyhodnotí, co momentálně lze nebo ne. Přes to skutečně nejede vlak.
- plavcik
Příspěvek#50 » sob 29. dub 2017, 20:55
No nepochopitelné je pro mě právě to, že podle mě par. 59 1) - 3) řeší svěření osobě bez ZP bez ohledu na věk, v odst. 4) je už jen zpřísnění pro osoby do 18 let.
O praktickou stránku na střelnici se nebojím, tam to v pohodě projde,ale jde mi o to, zda je to v souladu se zákonem...
Jediné, co mi jakžtakž dává smysl je, že zapůjčit mohu, ale na střelbu ji musím sehnat "sama sebe".... Ale jestli je tohle ten správný výklad
O praktickou stránku na střelnici se nebojím, tam to v pohodě projde,ale jde mi o to, zda je to v souladu se zákonem...
Jediné, co mi jakžtakž dává smysl je, že zapůjčit mohu, ale na střelbu ji musím sehnat "sama sebe".... Ale jestli je tohle ten správný výklad
- marinakus
Příspěvek#51 » sob 29. dub 2017, 21:14
Prostě zapůjčit za podmínek stanovených zákonem můžeš ale musíš na to dohlédnout jako osoba oprávněná a nemůžeš se na to vykašlat s tím, že jste na střelnici. Pokud je samozřejmě provozní řád střelnice nebo správce střelnice tvrdší stanovenými pravidly, musíš se přizpůsobit.
- jhora
Příspěvek#52 » ned 30. dub 2017, 11:21
plavcik: První část ano, druhá nikoliv. Odpovědná osoba (instruktor) je osoba splňující požadavky zákona. Pokud osoba bez ZP má nad 21 (resp. nad 18, jestli má pravdu vevericka), tak odpovědnou osobou je kdokoliv kdo má ZP požadované skupiny. Pod tento věk je potřeba praxe tři roky.
A samozřejmě osoba vlastnící patřičnou zbrojní licenci (což je podle mě odpovědná osoba a zároveň instruktor).
Neberte mě za slovo, papíry jsem dělal v prosinci a tohle názvosloví se mi už trochu vypařilo z hlavy, možná to pletu. Jediné co vím na jisto je, že nad 21 určitě můžu dělat odpovědnou osobu já i bez praxe.
A samozřejmě osoba vlastnící patřičnou zbrojní licenci (což je podle mě odpovědná osoba a zároveň instruktor).
Neberte mě za slovo, papíry jsem dělal v prosinci a tohle názvosloví se mi už trochu vypařilo z hlavy, možná to pletu. Jediné co vím na jisto je, že nad 21 určitě můžu dělat odpovědnou osobu já i bez praxe.
- petras125
Příspěvek#53 » ned 30. dub 2017, 16:59
marinakus píše:Prostě zapůjčit za podmínek stanovených zákonem můžeš ale musíš na to dohlédnout jako osoba oprávněná a nemůžeš se na to vykašlat s tím, že jste na střelnici. Pokud je samozřejmě provozní řád střelnice nebo správce střelnice tvrdší stanovenými pravidly, musíš se přizpůsobit.
To Marikanus
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že výklad §59 není jednotný a je vykládán i jinak, než jej interpretuješ ty. Když veseparuješ jednotlivá písmenka, pak dostaneš toto znění:
Svěří-li držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence zbraň nebo střelivo do používání fyzické osobě (zde myšleno starší 18-ti let) podle odstavce 1, je povinen zajistit přítomnost odpovědné osoby (instruktora), která je držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem.
Tedy se hovoří se zde o dvou osobách a není zřejmé, zda ten kdo zbraň půjčuje, může být současně i instruktorem. Naproti tomu, když půjčujeme osobě ve věku 10 až 18 let, pak je jednoznačně dáno, kdo je tou oprávněnou osobou ( ...... za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B, popřípadě skupiny C nejméně 3 roky a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem)
Je jasné, že pokud mohu dohlížet na nezletilého, mohu určitě dohlížet i na zletilého a bylo by nelogické vyžadovat u půjčování zletilému přítomnost ještě nějaké další osoby (instruktora). Bohužel ten text, tak jak je napsán, umožňuje i jiný výklad a například na střelnici, kam chodím střílet já, majitel přestal kvůli "instuktorovi" pouštět lidi bez zbrojáku
Čili neříkám, že nemáš pravdu (vidím to stejně jako ty), ale z praxi vím, že to vykládají i jinak a pak to vede k tomu, že se utahují šrouby, protože pro majitele střelnice je jednodušší něco zakázat a mít jistotu, že nemá problém, než nezakázat a čekat, s jakým výkladem přijde nějaký iniciativní příslučník PČR. Další skupina střelnic vyžaduje instruktora z toho důvodu, že si za něj nechají zaplatit = vytvoří další zisk.
- marinakus
- kolombo
Příspěvek#55 » pon 1. kvě 2017, 07:47
Na střelnici, kam chodím, mi paní šéfová ukazovala prostřelenou ventilaci prakticky nad hlavou střelců. Výsledek návštěvy dvou držitelů ZP se dvěma slečnami nad 18 let.
Takže já tomu, že odborný doprovod nemůže dělat každý, i když splňuje ustanovení zákona, docela rozumím
Takže já tomu, že odborný doprovod nemůže dělat každý, i když splňuje ustanovení zákona, docela rozumím
- cmk
Příspěvek#56 » pon 1. kvě 2017, 21:25
petras125 píše:Svěří-li držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence zbraň nebo střelivo do používání fyzické osobě (zde myšleno starší 18-ti let) podle odstavce 1, je povinen zajistit přítomnost odpovědné osoby (instruktora), která je držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem.
V pripade drzitele zbrojni licence je to "kterykoliv zamestnanec" (zastupce drzitele ZL), v pripade prukazu je to ten, kdo to pujcil NEBO nekdo jiny - a cele je to sepsano v jedne vete a 1 definici.
Analogie - ja jako majitel/provozovatel vozidla take musim zajistit, ze vozidlo bude ridit pouze drzitel ridicaku prislusne skupiny. Treba ja.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí