Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#4546 » sob 20. srp 2016, 09:54

Enerccio : Konečně z tebe vypadlo něco rozumného. Chtěl jsi mít jistotu, tak sis dal kurz 3x. Jsou ovšem lidé, kteří si myslí, že to dají podle videa z Youtube a pak se strašně diví, že např. pánové z Hovoran takto učí spoustu totálních nesmyslů a úletů. Nebo se učí pouze na airsoftce a pak nenatáhnou závěr na skutečné zbrani. Znovu opakuji, že to je podle osobního přístupu každého jednotlivce.

Sedmej

Příspěvek#4547 » sob 20. srp 2016, 10:52

marinakus: dneska už se tomu spíš usmívám. :-) já se manipulaci s malorážkou a brokovnicí, včetně rozborky učil na youtube 10 minut před zkouškou, když jsem se dozvěděl, že budu manipulovat i s dlouhýma. :-D jde to taky, ale určitě je lepší varianta si to dát na kurzu, jak píšeš ty. :-)

marinakus

Příspěvek#4548 » sob 20. srp 2016, 11:15

sedmej : Na brokovnici ani na malorážce nic složitého není. Ale i na nich se nechá vyletět. Víc štěstí než rozumu. :)

wigum

Příspěvek#4549 » sob 20. srp 2016, 17:37

cmk píše:...
Ale když uz i oficialni mista rikaji: "no my občas koukáme, co všechno se po tech lidech chce uplne nad ramec toho, co ta vyhláška zadava", tak je potřeba si asi priznat, ze ne všechno (resp. ne všichni) delaji všechno spravne... A o tom je too vlakno... Kdyby všichni delali všechno spravne (zadatele i komisari)a ne 300 :-)

A to je to s čím mám já osobně problém. Když teda i oficiální místa tvrdí, že se toho po zkoušených chce víc, než vyhláška zadává, tak proč se s tím nic nedělá?! Navíc, když je za věci kterou si vymyslí komisař jako své dogma zkoušející následně vyhozen.
A proto by se mělo MV víc snažit sjednotit některé názory a postupy. A dohlížejícím četníkům kteří jsou dnes v pozici křoví, dát možnost komisaře usměrnit. Viz. rána jistoty, vypouštění kohoutu a další věci na které v hloučku 10 komisařů najdeš 10 jiných názorů ( každý pochopitelně ten jediný správný).
Třeba to otáčení pistole, co se tu řeší na 5 stránkách. Pistoli otočenou hlavní ke mě, bych prostě tak jak leží na stole otočil hlavní do bezpečného prostoru. A v případě, že by mě za tohle chtěl konisař vyhodit, tak to nepodepíšu a ještě ten den podávám na komisaře stížnost.

marinakus

Příspěvek#4550 » sob 20. srp 2016, 19:33

Wigum : To, že se na nějaké věci komisaři neshodnou ještě neznamená, že za to nemilosrdně vyhazují od zkoušky. Tos mohl pochopit celkem jednoznačně např. z debat mezi CMK a mnou. A nemysli si, že dozorující policisté mají názor na věc všichni stejný. Je tam podle mě ještě daleko větší rozpětí než mezi komisaři.

Ironborn

Příspěvek#4551 » ned 21. srp 2016, 05:56

Když zopakuji shrnutí toho uspořádání místa zkoušky. Bylo to jako kdyby na střelnici byl stolek místo před vámi (s cílovým prostorem dále za ním) podélně vpravo. Prostě když stojíte směrem k terči stůl máte po pravé ruce a komisaře za zády, pokud na komisaře chcete vidět, musíte být minimálně natočen těch 90 stupňů - tedy čelem ke stolu a bezpečný prostor pak máte po levé ruce. Pistole leží na stole dál od vás - musíte se natáhnout. Hlaveň směřuje vlevo, ale i tak spíš z bezpečného prostoru, než do něj.
Stojíte proti stolu. Jak budete postupovat, když jste levák?

notobi

Příspěvek#4552 » ned 21. srp 2016, 11:58

upozornil sem ho že sem levák a tak vzal v potaz že se mi něco dělá hůř a komisaře vidět nemusíš ty se máš věnovat zbrani a manipulaci s ní, nekoukat na něj.Zbraň si nejdřív na stole posunu aby mířila kam má a pak až jí beru do ruky

Ironborn

Příspěvek#4553 » ned 21. srp 2016, 13:16

Problém je, že z té pozice, byl standardní úchop levou rukou ve směru bezpečného prostoru nemožný. A pokud si zbraň vezmu druhou rukou a pak si ji přendám do "hlavní", tak to zase bude vypadat podivně a nestandardně.
Co si myslíte o nácviku manipulace s ostrými? Nemyslím napoprvé nebo napodruhé apod.

Rex

Příspěvek#4554 » ned 21. srp 2016, 14:10

Ironborn: Nácvik manipulace s ostrými ?
Moc nerozumím té otázce.... Pokud nemáš zbrojní průkaz tak se k ostrým a ke zbrani sám nemáš dostat. Pokud jsi na střelnici s instruktorem tak manipulace je součástí střelby - s každým zásobníkem cvičíš bezpečnou manipulaci. Pokud máš zbrojní průkaz nevidím smysl v tom, cvičit samotné verglování s pistolí nabitou ostrými, např. doma, ale zase jen jako součást střílení na střelnici. Pokud jde jen o manipulaci není rozdíl v ostrých a sušilkách.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4555 » ned 21. srp 2016, 21:04

wigum píše:Když teda i oficiální místa tvrdí, že se toho po zkoušených chce víc, než vyhláška zadává, tak proč se s tím nic nedělá?!

A proc si myslis, ze tu zbesile rikam: "Kdyz Vas nekdo vyhodi za skutecny nesmysl, stezujte si?
Zadny system neni odolny vuci excesum. System je nastaveny dobre, je treba resit excesy (to je tech sotva 10% pripadu, ktere zaberou 99% diskuze).
A proto by se mělo MV víc snažit sjednotit některé názory a postupy.

Jako dat 20 presnych bodu, co udela zadatel, aby dostal zbrojak misto 10ti trochu obecnejsich? No jestli chces mit z drzitelu cvicene opice, ktere umi prave a presne tech 20 bodu, aniz by chapali co a proc delaji, je to nejlepsi cesta.

A dohlížejícím četníkům kteří jsou dnes v pozici křoví, dát možnost komisaře usměrnit.

Jenom to ne... Policajt tam neni "nadrizeny" komisare a ani byt nesmi... To uz by to pak mohli delat policajti bez komisaru a k tomu uz jsem sve napsal. Kde beres jistotu, ze ten policajt je v cemkoliv lepsi nez komisar????

Viz. rána jistoty, vypouštění kohoutu a další věci na které v hloučku 10 komisařů najdeš 10 jiných názorů ( každý pochopitelně ten jediný správný).

No, taky se mi ta nejistota nelibi, taky jsem samozrejme presvedcen, ze prave ten muj nazor je ten jediny spravny :-)
Ale ono trochu te nejistoty presne prave oddeli ty "cvicene opice" od lidi, kteri vedi co a proc delaji.

Třeba to otáčení pistole, co se tu řeší na 5 stránkách. Pistoli otočenou hlavní ke mě, bych prostě tak jak leží na stole otočil hlavní do bezpečného prostoru. A v případě, že by mě za tohle chtěl konisař vyhodit, tak to nepodepíšu a ještě ten den podávám na komisaře stížnost.

No vidis, soucasny stav umoznuje zcela legitimni postup - co na tom chces zasadne menit? :-)

wigum

Příspěvek#4556 » ned 21. srp 2016, 21:30

Ne nemyslím, vycvičit cvičené opice bez pochopení věci. Ale spíš jasně stanovit pravidla a situace co jsou na vyhazov a i určit, co je nad rámec a komisař se na to sice může dotyčného ptát, ale za neznalost nemůže vyhodit. A v tom jsem myslel ty pravomoce pro dohlížející četníky. Ne být nadřízeným komisaře. Ono pokecat o tom u piva, asi bychom si líp rozuměli, jak to myslíme.
Co se stížnotí týká, tak asi je problém , že ne každý je ochoten jít hlavou proti zdi a možná hraje i úlohu strach z autorit. To asi záleží na každém, jak se k tomu postaví.

Marcurba

Příspěvek#4557 » ned 21. srp 2016, 23:08

Ironborn píše:Problém je, že z té pozice, byl standardní úchop levou rukou ve směru bezpečného prostoru nemožný. A pokud si zbraň vezmu druhou rukou a pak si ji přendám do "hlavní", tak to zase bude vypadat podivně a nestandardně.
Co si myslíte o nácviku manipulace s ostrými? Nemyslím napoprvé nebo napodruhé apod.

A co kdybys tu zbran,jak lezi na tom stole, chytil za rukojet a pretocil tak, ze hlaven porad lezi na stole, smeruje porad stejnym smerem a pazba se kolem ni vlastne otaci...takhle bys mel pazbu vlevo a jako levak ji normalne muzes vzit do ruky bez nejakeho prehazovani...

HV

Příspěvek#4558 » úte 23. srp 2016, 11:43

Obecně, pokud jsem si to dobře přebral, je otázkou totoho testu to, zda žadatel instinktivně uhne před ústím hlavně. Nikoli zda ji dokáže vzít do ruky.
- Pokud na ni sáhne a bude před hlavní - ven
- pokud při jejím otáčení na někoho namíří - ven
Jediná možná varianta je tedy její otočení do bezpečného směru aniž by se ústí hlavně "podívalo" na někoho živého. Pokud komisař zbraň před zahájením testu namíří na uchazeče s cílem otestovat po zahájení jeho ústup, bude to pro začátečníka ještě větší špek než nezapomenout nahlédnout do hlavně při sborce po "čištění", připadá mi to trochu přitažené za vlasy. Nicméně děkuji za další bod do mé sbírky "špeků"

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#4559 » úte 23. srp 2016, 15:40

A ted mi rekni... Kdyz bude vpravo od zadatele komisar a vlevo policajt - jak to otoci? :-)
Povazuju to fakt za "špek" a doufam, ze kdo to dela, tak to hodnoti s "nadhledem". Je to proste situace, která nemá jedno 100% spravne reseni. (resp. si neumim představit, ze donutim komisare a policajty, aby si stoupli nekam jinam a budu resit pretoceni přes druhou stranu).

Medicinbal

Příspěvek#4560 » úte 23. srp 2016, 16:41

To pak musis otocit, jak jsem psal, ze nas to ucili v magnumu a to hlavni smerem do stolu. Nez jsem to otocil, jak chteli, tak jsem ohrozil cvicitele, pote sebe a nakonec kolegy na skoleni. Az nasledne mi rekli otacet hlavni do stolu (zeme).

Ale souhlas, je to hnusny, pokud to nekdo da na zkousku. :)

Zpět na