Novela evropske smernice o zbranich 2019

izerS18

Příspěvek#511 » stř 27. úno 2019, 14:45

Prave, ta pravni nejistota je o nicem. Jen si rikam, ze konfiskace proste neprojde. I kdyz kouknete na auta. Mate homologavene auto pro provoz , ale udela se vyhlaska a do mesta nemuzete...
P.S. s temi myslivci souhlasim. Mohl jsem jit na odstrel jelena a srny. Vzdal jsem to, nemohl jsem to udelat:)
Nyni take sleduji to naslapovani okolo olova v munici... Sice pry jen pro ucely toho, aby olovo nebylo v mokradech, v CR uz zakazano, ale ve spojeni se smernici... Nechci byt paranoik, ale nejak si smernici a omezeni olova spojuji...

Rick Grimes

Příspěvek#512 » stř 27. úno 2019, 15:13

bitkar píše:...Zrovna myslivci ze by nas branili mi prijde legracni predstava...
Třeba horský myslivci byly ve své době elita 8-)
blacknocturno píše:...čert ví jak to nakonec dopadne a tahle právní nejistota je na ho.no.vetšinou jde o investice v řádu desítek tisíc a když člověk neví jestli si tu zbraň za pár let bude moct nechat,odevzdat nebo strčit za trám...
Právo vlastnit majetek je v Základní listině práv a svobod a podle té vyvlastnění bez náhrady není možné.
Ovšem v tomto případě můžeme kvitovat, že to s takovým předstihem pustili mezi lidi a tím nám dali možnost se k tomu vyjádřit a spolupodílet se na konečné podobě.

kolemjdoucí

Příspěvek#513 » stř 27. úno 2019, 21:18

Ale no tak, nikdo nikomu nic nebere. Bude to stejné, jako s perkusními revolvery, jenom to nepůjde zatajit.

Letec 12

Příspěvek#514 » stř 27. úno 2019, 21:55

Jako ironie možná dobré, ale vzít ti můžou cokoli kdykoli "podle zákona na míru" a nic s tím nenaděláš.

greenhorn

Příspěvek#515 » stř 27. úno 2019, 22:11

Zatím bych byl k návrhu zákona zdrženlivý. Než se to dostane do sbírky zákonů, tak v tom jednotlivé lobbistické skupiny prostřednictvím bílých koní ve sněmovně a senátu nadělají tolik změn, že nám z toho bude přecházet zrak.

Rick Grimes

Příspěvek#516 » stř 27. úno 2019, 23:20

Skepticismus těm, co na zákonu pracují moc nepomůže. :(

flame

Příspěvek#517 » čtv 28. úno 2019, 19:29

Je uz nejake oduvodneni, proc by se po tolika letech melo snizit mozny pocet nosenych zbrani ze 2 na 1 ? Obzvlast kdyz to neni ve smernici a z 1 na 0 uz je hodne blizko.

Piggy

Příspěvek#518 » pát 1. bře 2019, 06:14

Je takový výklad, že počet není stanoven, tedy ani omezen. Ale z různých stran jsou připomínky, že by to mělo být jednoznačně řečeno.

jezekif

Příspěvek#519 » pát 1. bře 2019, 08:27

V NZoZ je tento text:
"(2) Pro účely tohoto zákona se dále rozumí
a) nošením zbraně mít u sebe na místě veřejnosti volně přístupném
1. nabitou zbraň, nebo
2. zbraň viditelně,"

Já tam čtu ZBRAŇ je snad nějaká možnost vykládat si takové slovo jako že mohu nosit : Kevina v ponožce, zároveň 1911 za opaskem a pod kabátem kosu? Zbraň je jednoznačně jednotné číslo tedy 1! Potvrdil to už i nějaký soudce, několik dalších právníků... takže na alternativní výklad nevěřím. Odůvodnění není žádné (co vím).

Piggy

Příspěvek#520 » pát 1. bře 2019, 11:35

Samozřejmě je možnost to takto vykládat: copak nevíš, že tři právníci ti poskytnou pět výkladů?
Teď vážně: gramatický výklad je jenom jeden z více možných, ani snad ne ten nejpodstatnější.
A méně vážně: takže když najdu za trámem několik zbraní, nemusím nic hlásit (§ 114 návrhu)?
Ale beze srandy: je dobře, že jsou k tomu připomínky, aby se to přepsalo jednoznačně - samozřejmě bez omezení.
V jedné povídce z mého dětství se jakýsi honák na Divokém západě vychloubal, že měl u sebe na plese několik revolverů a bowie nůž, a žádná holka co s ním tančila nic nepoznala :lol:

jezekif

Příspěvek#521 » pát 1. bře 2019, 11:54

Vím, však jsem to psal, že podle výkladu ...
"A méně vážně § 114" :D to je ale i po mluvnické stránce hóódně odvážný / nevážný výklad :D

bitkar

Příspěvek#522 » pát 1. bře 2019, 13:47

Uz mi to vysvetlil aTom, ze maj na mysli novy C a ne stary C. Diky. Uz mi to dava smysl :-)

jezekif

Příspěvek#523 » pát 1. bře 2019, 15:48

No hurá, už sem si myslel, že vám to s těma "horskejma myslivcema" budu muset vysvětlovat já :D
Jasně, že když mluvíme o NZoZ tak jde o novou skupinu C ( pro ochranu života, zdraví nebo majetku nebo pro výkon povolání).

Výchozí premisou je to , že kdo nosí / může nosit, je zároveň oprávněn použít takovou zbraň v případě NO (KN) a tím de facto koná / může konat svépomocí tam, kde je tato role jinak svěřena státu, ale kde ono rameno státu není fyzicky přítomno (neboť nemůže být všude).
Takže to vlastně není nic nového, jen prosté konstatování stávajícího stavu (nové by vlastně bylo to, že to vyjadřuje nějaký zákon jednou větou).

Rick Grimes

Příspěvek#524 » pát 1. bře 2019, 16:07

Ono je to tam takhle napsaný právě kvůli těm EU úředníkům, aby bylo jasný, že do toho dle svých pravidel nesmí zasahovat.
Horský myslivci byly samozřejmě vtip ;)

jezekif

Příspěvek#525 » pát 1. bře 2019, 16:23

Tohle (podíl na zajišťování vnitřní bezpečnosti) v tom zákoně právě není, ale mohl a měl by být!
(Stejně by to neznamenalo žádnou zásadní jistotu. Byl by to jen dočasný úspěch na poli trvalého boje mezi lidmi svobodomyslnými a těmi co chtějí jejich dobro, přestože ti první jim ho nechtějí dát :lol: )

Zpět na