Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- cmk
Příspěvek#5701 » pon 14. srp 2017, 17:48
guttata - mas pravdu, v uvodnim dotazu souvislost zasobniku a pojistky nepadala, to padlo az pozdeji...
Obecne - zadateli by melo stacit vedet, ze se zajistenou pojistkou nelze verglovat zaverem. Pak uz si musi poradit.
Ohledne "preslechnuti" - nelze hodnotit, kdyz jsme u toho nebyli... Mozna to rekl komisar potichu/nejasne/neuplne, pak by to nebyla chyba zadatelky, mozna to rekl jasne, zretelne a nahlas, ale zadatelka byla tak nervozni, ze se to nekde mezi usima a mozkem proste vytratilo - pak to je chyba zadatelky.
Dragunov - chce to klid, poradne poslouchat komisare a soustredit se na to, co rika, nebat se i opakovane ptat, pokud nerozumis pokynu nebo si nejsi jisty nejakym ukoncenim (i kdyz dneska krome zaveru v predni poloze a natazenym nezajistenym spoustaku je kazdy "odkladaci" stav po vizualni kontrole spravny), apod...
Obecne - zadateli by melo stacit vedet, ze se zajistenou pojistkou nelze verglovat zaverem. Pak uz si musi poradit.
Ohledne "preslechnuti" - nelze hodnotit, kdyz jsme u toho nebyli... Mozna to rekl komisar potichu/nejasne/neuplne, pak by to nebyla chyba zadatelky, mozna to rekl jasne, zretelne a nahlas, ale zadatelka byla tak nervozni, ze se to nekde mezi usima a mozkem proste vytratilo - pak to je chyba zadatelky.
Dragunov - chce to klid, poradne poslouchat komisare a soustredit se na to, co rika, nebat se i opakovane ptat, pokud nerozumis pokynu nebo si nejsi jisty nejakym ukoncenim (i kdyz dneska krome zaveru v predni poloze a natazenym nezajistenym spoustaku je kazdy "odkladaci" stav po vizualni kontrole spravny), apod...
-
SansLogique - Příspěvky: 1007
- SansLogique
Příspěvek#5702 » pon 14. srp 2017, 18:13
Dragunov - jestli se chceš pouštět do debaty s komisařem o tom, čím, jak a a jakým směrem budeš uvízlou střelu vytloukat, tak můžeš. Nebo prostě řekneš to "odnesu to k puškaři". To si zvaž.
Že to pak budeš v reálu vytloukat se správcem střelnice nabijákem do předovky směrem od ústí hlavně do komory je věc jiná a netřeba o tom debatovat u ZOZ.
Že to pak budeš v reálu vytloukat se správcem střelnice nabijákem do předovky směrem od ústí hlavně do komory je věc jiná a netřeba o tom debatovat u ZOZ.
- Dragunov
Příspěvek#5706 » pon 14. srp 2017, 20:34
cmk: Díky.No já se bojím spíš ne že bych udělal vyloženě nějakou blbost, ale spíš něco jako aaa ted jste namířil kousek mimo prostor, rozebranou zkontrolovanou hlavní, atp.
Připravuji se poctivě co to jde, teorticky už se kolem zbraní hrabu dlouho, nastřílet krátkou nastřílím. Podle policie (Olomouc) jsou tu komisaři ok. Ale chci si klidně vytisknout to upřesnění z MV o tom z čeho kdo střílí. Už na Policajtech (a na střelnici) jsem se hádal, že když mám ABE tak malorážkou prostě střílet nebudu (toho bych se bál víc, než manipulace), tak doufám že se nebudu muset ještě dohadovat s komisařem.
SansLogique: Pravda, proč si věci zbytečně komplikovat. IMO je ten směr jedno. I u pistole bych volil kratší dráhu, u revolveru to snad jinak ani nejde. (možná by to šlo "vyfouknout" nábojkou, ale to bych sám nezkoušel)
Pablo.gs.: Já to myslel taky tak, co udělal závěr...protože jse myslel, že to sním nepohne. Ale to je při zkoušce šumák.
Připravuji se poctivě co to jde, teorticky už se kolem zbraní hrabu dlouho, nastřílet krátkou nastřílím. Podle policie (Olomouc) jsou tu komisaři ok. Ale chci si klidně vytisknout to upřesnění z MV o tom z čeho kdo střílí. Už na Policajtech (a na střelnici) jsem se hádal, že když mám ABE tak malorážkou prostě střílet nebudu (toho bych se bál víc, než manipulace), tak doufám že se nebudu muset ještě dohadovat s komisařem.
SansLogique: Pravda, proč si věci zbytečně komplikovat. IMO je ten směr jedno. I u pistole bych volil kratší dráhu, u revolveru to snad jinak ani nejde. (možná by to šlo "vyfouknout" nábojkou, ale to bych sám nezkoušel)
Pablo.gs.: Já to myslel taky tak, co udělal závěr...protože jse myslel, že to sním nepohne. Ale to je při zkoušce šumák.
- DJ Die
Příspěvek#5707 » pon 14. srp 2017, 21:04
Já jsem viděl flobertkový revolver, kde chlap do hlavně nasypal tolik dalších střel, že to zablokovalo chod válce. Přišel na to až ve chvíli, kdy tím fakt nešlo otočit. Do té doby mu vůbec nepřipadalo divné, že z toho nic nelítá. Puškař z toho vyndal váleček minimálně 5 střel a ještě víc jich vypadlo, když se konečně povedlo vyndat válec....
Samozřejmě u čehokoliv silnějšího by to skončilo daleko dřív, ale taky možná daleko hůř...
Vyfouknout to nábojkou (zápalkou?) nepůjde, střela se roztáhne tak, že to fakt jde dost blbě ven. Maximálně v hlavni uděláš takový tlak, že se vyduje.
Taky mi přijde blbost hned někoho zjebat, když tím bezpečnost neporuší, že jako první nekontroluje pojistku. Zvlášť, když to uchazeče zbytečně rozhodí. Mě se taky při zkoušce něco nepovedlo a i když byl komisař v pohodě, pěkně to se mnou zacvičilo. Dal jsem sice na první pokus, ale mohlo to být daleko hladší.

Vyfouknout to nábojkou (zápalkou?) nepůjde, střela se roztáhne tak, že to fakt jde dost blbě ven. Maximálně v hlavni uděláš takový tlak, že se vyduje.
Taky mi přijde blbost hned někoho zjebat, když tím bezpečnost neporuší, že jako první nekontroluje pojistku. Zvlášť, když to uchazeče zbytečně rozhodí. Mě se taky při zkoušce něco nepovedlo a i když byl komisař v pohodě, pěkně to se mnou zacvičilo. Dal jsem sice na první pokus, ale mohlo to být daleko hladší.
- gogan
Příspěvek#5708 » úte 15. srp 2017, 08:06
Dragunov: hele než se případně hádat s komisařem o průběh zkoušky (malorážka), není prostě lepší si ji v rámci přípravy vyzkoušet a pak si případně myslet svoje? Proti krátké je jednoduchá (až požitkářská
) jak střelba, tak manipulace. U zkoušky budeš vždy ten co tahá za kratší konec a je lepší ji projít co možná nejvíce v poklidu.
EDIT: jo u té střely v hlavni není směr jedno, vždycky je lepší ji rvát ven tou cestou kterou už prošla, a zkusit vyfouknot nábojkou ... to raděj ani nikde neříkej nahlas a hlavně nikdy nezkoušej

EDIT: jo u té střely v hlavni není směr jedno, vždycky je lepší ji rvát ven tou cestou kterou už prošla, a zkusit vyfouknot nábojkou ... to raděj ani nikde neříkej nahlas a hlavně nikdy nezkoušej
- Dragunov
Příspěvek#5709 » úte 15. srp 2017, 09:11
gogan: Ono je to tak...Bydlím v jiném kraji, než dělám zkoušku takže to mám takový rozlítaný. Střelnice, kde dělám zkoušku je venkovní kde chodí leda pár pánů z místního střeleckýho spolku a policajti. Manipulace mi nevadí. Nemám toho moc odstříleno, ale trefit nějakým krumplem malorážkovej terč na 25m mi přijde těžší a s větším prostorem pro chybu, než pistole na 10m. To dávám. Jako střílel jsem z malorážky na 25m jsem policejnímu parkuristovi nasypal všechno na hlavu s rozptylem tak 7cm, ale to bylo s optikou a dvojnožkou, takže to takovej zázrak není. U zkoušky bych měl jako oporu co? Vlastní ruku?
Proto jsem rád, že to u zkoušky mít nemám. Je to jako s tím nošením dlouhé zbraně o vlákno vedle. Zákon mluví jasně. Odstřílením krátké na 10m splňuji co se střelby týče podmínky pro ABE. Neměl by si tam někdo svoji iniciativou něco prosazovat.
Proto jsem rád, že to u zkoušky mít nemám. Je to jako s tím nošením dlouhé zbraně o vlákno vedle. Zákon mluví jasně. Odstřílením krátké na 10m splňuji co se střelby týče podmínky pro ABE. Neměl by si tam někdo svoji iniciativou něco prosazovat.
Naposledy upravil(a) Dragunov dne úte 15. srp 2017, 09:18, celkem upraveno 1 x.
- marinakus
Příspěvek#5710 » úte 15. srp 2017, 09:17
Dragunov : Je pravda, že pokud něco dělá při střelbě problémy, je to malorážka. Druhou pravdou je to, že můžeš střílet s oporou a že malorážka je obecně velice přesná zbraň. Střílet by si z ní skutečně neměl a pokud bys k tomu byl nucen, obrať se na férovku na dohlížející příslušníky policie. Sice nemohou do zkoušky zasahovat ale ovlivit nezákonný průběh by měli.
- Wolfi
Příspěvek#5711 » úte 15. srp 2017, 09:38
Dle příslušné prováděcí vyhlášky Ministerstva vnitra se ke střelbě na pevný cíl v rámci zkoušky odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu použije v případě žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A a B dlouhá kulová nebo krátká kulová zbraň; v případě žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny C dlouhá kulová a dlouhá broková zbraň; v případě žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny D a E krátká kulová zbraň.
No podle mě je to v zákonech napsané nějak takto, nevím proč by malorážka u ABE měla být nezákonný průběh, taky se připravují na zoz a taky na ABE, malorážce bych se taky nejraději vyhnul, ale bohužel na tom nevidím nic protizákonného.
- marinakus
Příspěvek#5712 » úte 15. srp 2017, 09:46
Wolfi : A,B,E. Je to tu už rozebíráno snad padesátkrát. To slůvko "nebo". Krátká "nebo" dlouhá kulová. Nejde o matematiku, takže jedna z nich a s krátkou kulovou musíš střílet E-čko, takže máš splněno i pro ostatní skupiny, pokud v nich nemáš C. Podobně jako na D střílíš na 15 metrů, tak přece nebudeš ještě střílet na 10 metrů, protože děláš i E. Pokud bys měl pouze kombinaci A,B je na komisaři, s čím budeš střílet. Jestli krátkou "nebo" dlouhou ale opět ne obě.
- DJ Die
Příspěvek#5714 » úte 15. srp 2017, 10:10
marinakus: Pozor "nebo" bez čárky není vylučovací spojka. Tzn. "krátká nebo dlouhá kulová" znamená, že z pohledu Češtiny jsou přípustné první, druhá i obě varianty.
A z pohledu zkoušky se vždycky bere ta těžší varianta ne? Na A stačí 67 bodů, ale protože jsem dělal E, stejně jsem potřeboval pro úspěšné složení zkoušky 74 bodů.... A střílet na 15 m je rozhodně težší.
A z pohledu zkoušky se vždycky bere ta těžší varianta ne? Na A stačí 67 bodů, ale protože jsem dělal E, stejně jsem potřeboval pro úspěšné složení zkoušky 74 bodů.... A střílet na 15 m je rozhodně težší.
- marinakus
Příspěvek#5715 » úte 15. srp 2017, 10:22
DJ Die : A která varianta je tedy těžší? Navíc motáš dohromady teorii se střelbou. Nikdy jsem nikde nečetl, že zbraně mají být voleny tak, aby byla zkouška těžší. U bodového zisku je to řečeno právní normou jednoznačně. A názor OBP MVČR jako orgánu rozhodujícího o správném průběhu ZOZ je jednoznačný. Když se budeš trochu snažit, je tu uveřejněn už mockrát.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí