Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#5851 » stř 21. úno 2018, 09:54
4R : Novelizací se v tomto vůbec nic nemění a zbraně určené k manipulaci jsou pořád na rozhodnutí komisaře s tím, že by měl přihlédnout ke zvoleným skupinám. To ovšem neznamená, že na holé E dostat dlouhou nemůžeš ale ten, kdo by dělal holé C by neměl dostat krátkou, protože si ji prostě na C nepořídí.
- marinakus
Příspěvek#5852 » stř 21. úno 2018, 10:00
sTeblo : Podobné "modelové" situace by u zkoušky neměly mít svoje místo. Co máš předvést je dnes jasně obsaženo ve zkušebním řádu. Při nošení svojí konkrétní zbraně budeš vycházet především z její konstrukce a stejně tak při jejím případném ukládání do pouzdra po eventuální střelbě v rámci NO. Na to univerzální návod není. Jinak to bude např. u Glocka a jinak např. u Coltu 1911. Pokud tedy nebudeš zastáncem náboje mimo komoru.
- sTeblo
Příspěvek#5853 » stř 21. úno 2018, 10:24
No, na priprave na zkousku byla holcina, co na teto modelove situaci vyletela, lec ona zapomnela sklopit zbran do bezpecneho prostoru a hned vymyslela neco s vybijenim/zajistenim, apod.
Kazdopadne vsem dekuji za nazory, budu doufat, ze to nejak dam pri zkousce dohromady, i kdyby prisla tato modelova situace, ac tam nema co delat
Kazdopadne vsem dekuji za nazory, budu doufat, ze to nejak dam pri zkousce dohromady, i kdyby prisla tato modelova situace, ac tam nema co delat
- kolombo
- sTeblo
Příspěvek#5855 » stř 21. úno 2018, 12:39
Nemicham, historka o strelbe v ramci nutne obrany mi byla jednak prednesena zkusebnim komisarem na priprave (ze muze nastat a jak se zachovat), druhak prednesena spravcem strelnice (aniz bych se ptal) a naposledy zopakovana holcinou, ktera na tom vyletela.
Takze mile rad verim, ze takovou otazku nemuzu dostat, bohuzel me uz presvedcilo dost lidi k tomu, ze se takovato otazka bezne dava
Takze mile rad verim, ze takovou otazku nemuzu dostat, bohuzel me uz presvedcilo dost lidi k tomu, ze se takovato otazka bezne dava
- marinakus
- sTeblo
Příspěvek#5857 » stř 21. úno 2018, 15:14
Priprava na zkousku minulou nedeli, kdy byl tenhle pripad prezentovan jako moznost u zkousky, "vyhozena" slecna mela zkousku tyden zpatky...
Ja nerikam, ze mam pravdu, ale fakt nerikam stare historky. Jak rikam, pripravuju se ke zkousce, kterou mam v utery. A doufal jsem, ze kdyz prijdu tady, nekdo to rozsekne a budu mit klid v dusi, ze dokazu odpovedet naprosto s prehledem.
Bohuzel to asi s prehledem neni, tudiz budu reagovat ze sklopim zbran do bezpecneho prostoru, zajistim, vlozim do pouzdra a jdu zkontrolovat raneneho / volat zachranku / volat a hlasit strelbu policii. Treba otazku nedostanu a bude klid
Ja nerikam, ze mam pravdu, ale fakt nerikam stare historky. Jak rikam, pripravuju se ke zkousce, kterou mam v utery. A doufal jsem, ze kdyz prijdu tady, nekdo to rozsekne a budu mit klid v dusi, ze dokazu odpovedet naprosto s prehledem.
Bohuzel to asi s prehledem neni, tudiz budu reagovat ze sklopim zbran do bezpecneho prostoru, zajistim, vlozim do pouzdra a jdu zkontrolovat raneneho / volat zachranku / volat a hlasit strelbu policii. Treba otazku nedostanu a bude klid

- kolombo
Příspěvek#5858 » stř 21. úno 2018, 15:22
Já myslím, že když odpovíš, že podle situace buď zbraň vybiješ do stavu držení a nebo pouze uvedeš do stavu "nošení" a uložíš do pouzdra, tak vyletět fakt nemůžeš. Při té manipulaci s nezajištěnou zbraní dodržet bezpečný prostor a celou dobu prst mimo spoušť. A teprve pak řešit zraněného/mrtvého.
Jestli to pan komisař bez té historky neumí, je to jeho věc, ale je to docela nestandardní dotaz neboli docela blbě položená otázka na něco, co je jinak zcela jasné.
Jestli to není tajné, kde se to mělo stát a co to bylo za komisaře ??
Jestli to pan komisař bez té historky neumí, je to jeho věc, ale je to docela nestandardní dotaz neboli docela blbě položená otázka na něco, co je jinak zcela jasné.
Jestli to není tajné, kde se to mělo stát a co to bylo za komisaře ??
- cmk
Příspěvek#5859 » stř 21. úno 2018, 15:35
Za podobny dotaz nemela letet od zkousky divcina, ale komisar 
Na druhou stranu - pred chvili jsem si precetl hodnoceni zkousky, kterou jsem nedavno provadel a pisatel tam pise, co uvedl jeden vyhozeny jako duvod toho, ze vyletel (vyhozeny tvrdil, ze proto, ze se nepodival do sachty)... A jako obvykle - v realu to byl jen jeden z vice duvodu... Nikdy nevyhazuju za 1 prohresek (pokud ten 1 prohresek neznamena laprosto lozene bezprostredni ohrozeni)... Takze je otazka, za co mlada dama letela doopravdy.
Kazdopadne - ke zkousce tato otazka nepatri (resenim je "zajistit zbran, pokud to jde, tzn. pojistkou nebo decockingem spustit a ulozit do pouzdra).

Na druhou stranu - pred chvili jsem si precetl hodnoceni zkousky, kterou jsem nedavno provadel a pisatel tam pise, co uvedl jeden vyhozeny jako duvod toho, ze vyletel (vyhozeny tvrdil, ze proto, ze se nepodival do sachty)... A jako obvykle - v realu to byl jen jeden z vice duvodu... Nikdy nevyhazuju za 1 prohresek (pokud ten 1 prohresek neznamena laprosto lozene bezprostredni ohrozeni)... Takze je otazka, za co mlada dama letela doopravdy.
Kazdopadne - ke zkousce tato otazka nepatri (resenim je "zajistit zbran, pokud to jde, tzn. pojistkou nebo decockingem spustit a ulozit do pouzdra).
- sTeblo
Příspěvek#5860 » čtv 22. úno 2018, 07:40
Super, moc dekuji za rady. Budu doufat, ze se s tim zdarne poperu
kolombo: Ucit nas na to ucil komisar z Frydky-Mistku (jmeno nechci prozrazovat) a divcina co vyletela to delala v Ostrave, jestli se nepletu na strelnici ve Stare Bele. Ale jmeno komisare netusim, kazdopadne bych ho stejne nezverejnil

kolombo: Ucit nas na to ucil komisar z Frydky-Mistku (jmeno nechci prozrazovat) a divcina co vyletela to delala v Ostrave, jestli se nepletu na strelnici ve Stare Bele. Ale jmeno komisare netusim, kazdopadne bych ho stejne nezverejnil

- Shirako
Příspěvek#5862 » úte 13. bře 2018, 14:22
Ahoj,
čeká mě zkouška OZ, skupina E (pouze). Pročetl jsem toho dost, ale chtěl bych se zeptat, zda je opravdu pouze na komisaři, jestli na bezpečnou manipulaci dostanu pouze krátkou kulovou zbraň, nebo i malorážku a brokovnici. Co mě jako Ečkaře může čekat? Díky (pokud už to tu bylo a přehlédl jsem to tak se omlouvám). Do teď jsem trénoval jenom CZ75.
čeká mě zkouška OZ, skupina E (pouze). Pročetl jsem toho dost, ale chtěl bych se zeptat, zda je opravdu pouze na komisaři, jestli na bezpečnou manipulaci dostanu pouze krátkou kulovou zbraň, nebo i malorážku a brokovnici. Co mě jako Ečkaře může čekat? Díky (pokud už to tu bylo a přehlédl jsem to tak se omlouvám). Do teď jsem trénoval jenom CZ75.
- Dragunov
Příspěvek#5863 » úte 13. bře 2018, 15:24
Na manipulaci můžeš dostat cokoliv - Krátkou kulovou, dlouhou kulovou, dlouhou brokovou. Obvykle dává komisař těm co mají (i) E nebo D pouze krátkou, ale to už je na něm. Zbraně by měli být obvyklého typu (takže asi ne Luger P08) a určuje je komisař. Dobré je se doptat na střelnici kde se bude OZ s čím se obvykle dělá praktická.
DKZ nenní problém, jen je potřeba nezapomenout na to, že i obvykle přítomné malorážky mají vyndavací zásobník. Brokovnice je taky jednoduchá jen na to skládání to chce trochu grif. Nic co by se člověk videem nenaučil. Neviděl jsem že by někomu hlavu utrhli za to, že mu rozborka trvá dýl. Každopádně kurz (ideálně na dané střelnici) kde ti ty zbraně pujčí do ruky je na uklidnění nervů nejlepší řešení.
DKZ nenní problém, jen je potřeba nezapomenout na to, že i obvykle přítomné malorážky mají vyndavací zásobník. Brokovnice je taky jednoduchá jen na to skládání to chce trochu grif. Nic co by se člověk videem nenaučil. Neviděl jsem že by někomu hlavu utrhli za to, že mu rozborka trvá dýl. Každopádně kurz (ideálně na dané střelnici) kde ti ty zbraně pujčí do ruky je na uklidnění nervů nejlepší řešení.
- marinakus
Příspěvek#5864 » úte 13. bře 2018, 16:15
Učit se pouze videem skládání brokovnice moc nedoporučuji. Každý je zručný jinak a občas má problémy se složením i ten, kdo měl i přímo konkrétní zbraň v ruce při nácviku. Určovat k manipulaci i brokovnici při holém Ečku moc obvyklé není ale vyloučeno také ne.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí