Souhlas domovskeho statu pro cizince v CR

ondrush

Příspěvek#61 » stř 2. srp 2023, 09:49

Petr z Braníka píše:Tak jsme se spojili, a prý je tady veden jako "občan EU pobývající na území ČR s povolením k trvalému pobytu", které získal nárokově poté, co zde odžil souvislých 5 let jako "občan EU s povolením k přechodnému pobytu".
Takže to vypadá cajk, moc všem děkuju. Tak mu můžu říct, že právní překážky nejsou a v Itálii nic vyřizovat nemusí.
...

no ale z toho co pises v prvej vete nic take, co pises v druhej vete nevyplyva - ci tu ma prechodny alebo trvaly pobyt nehra roli, dolezite je, ci ma alebo nema pobyt na uzemi IT. Presne, jak ti tu citovali zakon - ak ma nejaku obdobu obcanky vydanu IT, tak ci je v nej uvedena nejaka IT adresa.

risa2000

Příspěvek#62 » stř 2. srp 2023, 09:59

Sobiho: V zákoně je "místo pobytu v jiném členském státě" a nijak se to nevylučuje s tím, jestli má místo pobytu v ČR, resp. místo pobytu v ČR mít musí. A za druhé, ten paragraf cos citoval tam sice je, a pro občana ČR, který nikde jinde nebyl, v podstatě dostačující, ale taky tam je paragraf § 17 odst. 4 zákona č. 119/2002 Sb. - znění od 01.02.2022, nebo § 18 odst. 3 zákona č. 119/2002 Sb. - znění od 01.02.2022, které říkají, že to ne vždycky stačí.

Petr z Braníka: Být tebou, resp. tím Italem, tak se neptám amatérů na fóru, ale zeptám se na OSZBM. Tam ten ZP totiž budou případně vydávat a určitě s tím mají větší zkušenosti. Nic za to nedá a minimálně si ušetří překvapení, případně i komplikace.

Piggy

Příspěvek#63 » stř 2. srp 2023, 10:22

Tak především § 18/3 se ho nijak netýká, jelikož JE občanem členského státu.
Zajímavější je § 2/2 g): "Pro účely tohoto zákona se rozumí ... místem pobytu v jiném členském státě adresa zapsaná v úředním dokladu prokazujícím bydliště v jiném členském státě, zejména ve vnitrostátním průkazu totožnosti."

Jarda.Jezek

Příspěvek#64 » stř 2. srp 2023, 12:46

Takže Italovi stačí jen takový průkaz nemít...?

Piggy

Příspěvek#65 » stř 2. srp 2023, 19:46

Mohl by mít italský cestovní pas. Pak by šlo o to, zda je v něm uvedena nějaká adresa.
Ale jinak jak píše risa2000: koho by se měl zeptat než na spádovém OSZBM? I kdyby to nevěděli, přinejmenším budou varováni, že někdo takový přijde.

risa2000

Příspěvek#66 » stř 2. srp 2023, 19:53

Můj skromný odhad je, že pokud se italského občanství nevzdal, tak má občanku, a nejspíš tam bude mít i nějakou italskou adresu (pokud ji tam Italové píšou). Dovedu si představit, že fyzicky nemá v Itálii kde bydlet, ale nějakou adresu mít může. Spíš si říkám, jestli může existovat "občan jiného členského státu", který nemá pobyt v tom státu (podle tohoto výkladu). Stejně jako když jsem já byl dlouhodobě v cizině, ve svém bytě jsem měl nájemníky, ale v občance jsem pořád adresu svého bytu měl.

MM

Příspěvek#67 » stř 2. srp 2023, 21:20

Moze. Som obcan SR, mam slovensky pas (obcianku som odovzdal ked som rusil pobyt). Trvaly pobyt mam vo Viedni kde pracujem (preto mi rakuske a nie slovenske ministerstvo vnutra davalo suhlas so ZP v CR), "prechodny pobyt" mam v CR (= barak, zena, deti). Slovensky pas, rakusky vodicak a znacka, cesky ZP :D .

Spat k dotycnemu - pokial ma trvaly pobyt v CR a ziadnu formu pobytu v I (EDIT: ani nikde inde mimo CR), nemusi to riesit (mimo toho pociatocneho dokladania vypisu z registru trestov, pokial sa nezdrzoval nepretrzite v CR atd. atd.). Na formulari zaskrtne ze nema pobyt mimo CR. Inak sa obratit na talianske MV pripadne miestnu policiu.

Uz by o tom mali mat po tych X rokoch povedomie - kdesi som tu popisoval moju anabazu v 2014om, ked policia vo Viedni o tom este nemala ponatia co po nich chcem, az rakuske MV to rozseklo. A mozno mu pomoze pri tom spomenut ze sa jedna o vyjadrenie podla EU direktivy 91/477/ECC article 7.

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:31991L0477

Petr z Braníka

Příspěvek#68 » stř 2. srp 2023, 22:23

Super, díky. Má italský pas, adresu kdysi rušil (bydlel u matky), občanku nemá už nejmíň 10 let a nepamatuje si, kdy ji naposled měl a kam ji dal. Více info už se poptáme na OSZBM, a jestli se do toho bude chtít pustit tak pak dám vědět jak to jde

cipis

Příspěvek#69 » stř 2. srp 2023, 23:39

Jinak. Ať si tam dá rovnou přihlášku na zkoušku. Jinak se na to totiž nedonutí připravit :)

Zpět na