Převody zbraní mezi občany od 1.1.2026?
- DVII
Příspěvek#61 » úte 28. říj 2025, 13:55
Héfaistos píše:ondra009 píše:...(stary zp je kus papiru zataveny v tavicce z lidlu za 200 kc)...
Nepleteš si ZP a PZ?ZP rozhodně není (oproti PZ) kus papiru zataveny v tavicce ale je to kartička s ochrannými prvky.
Můj ZP 9 let starý ochranné prvky má. Na tom, který dostala žena před měsícem, je nevidím. Je možné, že vzhledem ke krátké době, kdy se jím bude moci prokazovat, už ochranu neřeší
- Erix
Příspěvek#62 » úte 28. říj 2025, 14:30
To Cipis: Ok, dobrý postup. Chce to prostě co nejvíce minimalizovat rizika. Toto zákon dle nové formy nedělá, spíše přidělává práci a spoléhá jen a pouze na digi prvky (ten "papírek z CzechPointu je k smíchu).
Možná jsem dinosaurus, nebo stará škola, ale já z principu kontroluji vše co se dá a způsoby kterými se to dá. Jako analogii sem hodím použití služebního vozu -> kontrola dokladů, technické kontroly, stavu (a to opravdu důkladně).
P.S.: Při prodeji bych nikdy neprodával zaroveň zbraň i krmení, buď jedno nebo druhé, takže smolík, ale dvakrát dostaveníčko.
Možná jsem dinosaurus, nebo stará škola, ale já z principu kontroluji vše co se dá a způsoby kterými se to dá. Jako analogii sem hodím použití služebního vozu -> kontrola dokladů, technické kontroly, stavu (a to opravdu důkladně).
P.S.: Při prodeji bych nikdy neprodával zaroveň zbraň i krmení, buď jedno nebo druhé, takže smolík, ale dvakrát dostaveníčko.
- Carloss
Příspěvek#64 » úte 28. říj 2025, 19:07
Dane, offline ověření by se dalo udělat i s tou kartičkou, která pořád je spolehlivější než ten kus papíru. "očekávané výpadky služeb" se holt skutečně dějí, jak nám ukazuje praxe. Pořád nechápu ten odpor ke kartičkám. OP a ŘP taky pořád existují. Zrušení kartiček ZO mi přijde spíš jako krok zpět.Nemluvím o tom, co je v zákoně, i zákon umí být prostě chybný, nebo jít zpět. Já mluvím o tom, co udělat aby systém fungoval co nejlépe. A nejlepší nemusí nutně znamenat "neexistující".
- Carloss
Příspěvek#65 » úte 28. říj 2025, 19:12
cipis píše:Ten papirek z czechpointu se da overit, na rozdil od jakychkoliv dosud pouzivanych karticek/nakupek.
A stara skola nepotrebovala takove kontroly. Pokud nemyslis komouska ...
Jak se dá kus papíru z CP offline ověřit? A kdo říká, že by se kartričky nemohly nechat ověřovat??? Nic takového nikdo snad neříká,nebo ano?? Místo aby se stávající doklad začlenil, změnil formát na kreditku a doplnil některým z kódování pro strojové čtení a chipem, kde by mohly být zaznamenané třeba zbraně, zdravotní omezení a podobně... dalo by se to číst offline čtečkou... tak zrušíme a zavedeme doklad úrovně z 15 stol.
- monk
Příspěvek#66 » úte 28. říj 2025, 19:18
na cipu je to stjenej problem jako se zalaminovanou kartickou, kdyz prijdes o opravneni, tak by ti nekdo musel vymazat zaznam z OP. a pokud se tak nestane tak dale budes pro svet drzitel opravneni. proto se zavadi digitalizace. pro ty co chteji fyzicky doklad tak je tu vypis. potom telefon a pro ty uplne neduverive kontrola v CRZ.
- cipis
Příspěvek#68 » úte 28. říj 2025, 21:46
To by mě zajímalo též ... Ověření může být jen online, žádné jiné "ověření" není ověření. Papír, kartička, průkazka, čip, vše je offline, s nějakou dobou stáří údajů. U aplikace eDoklady je ta doba dva dny, výpis na czech pointu měsíc(nebo kolik), kartička deset let. Tj. aktuálnost údajů je pár hodin až tařka deset let.
Jediné skutečné ověření je online přes CRZ - u obchodníka, na PČR, atd. Žádné jiné ověření není, a už x let ani nebylo. Cokoliv jiného je totiž ta dobrá víra, která bude nyní daleko snažší.
A ten výpis z Czechpointu se dá ověřit zde: https://www.czechpoint.cz/overovacidolo ... h.do?guid=
Tedy ty řeči některých kolegů, že si toho vytisknout kvanta, tak jsou akorát ...
Jinak kolega výše opět naprostá ignorace stávajícího "dokladu", který bude mít jiný formát, ale prostě bude/zůstane - EZP.
Jediné skutečné ověření je online přes CRZ - u obchodníka, na PČR, atd. Žádné jiné ověření není, a už x let ani nebylo. Cokoliv jiného je totiž ta dobrá víra, která bude nyní daleko snažší.
A ten výpis z Czechpointu se dá ověřit zde: https://www.czechpoint.cz/overovacidolo ... h.do?guid=
Tedy ty řeči některých kolegů, že si toho vytisknout kvanta, tak jsou akorát ...
Jinak kolega výše opět naprostá ignorace stávajícího "dokladu", který bude mít jiný formát, ale prostě bude/zůstane - EZP.
- cipis
- dan
Příspěvek#73 » stř 29. říj 2025, 10:55
My ano. A na to potrebujeme nejakou off-line metodu. Takovou stavajici zakon neznal a novy zakon ji, a ja jsem tomu rad, prinasi. Jen ty ji neuznavas a nechces pochopit, ze to na faktu, ze ona v zakonu stejne je a plati nic nemeni.
Zrejme je ale koren sporu v necem uplne jinem. Ja se celou dobu domnivam, ze se bavime o tom, jake zmeny pro nase budouci prakticke fungovani nam prinasi novy zakon. Ty se zrejme bavis o tom, jake zmeny by nam prinesl zakon, ktery neexistuje, ale ty bysis jeho existenci pral. To je ale uplne jina diskuse. Omlouvam se, tohle jsem mel poznat driv, usetrili bychom sobe i ostatnim spoustu casu.
Zrejme je ale koren sporu v necem uplne jinem. Ja se celou dobu domnivam, ze se bavime o tom, jake zmeny pro nase budouci prakticke fungovani nam prinasi novy zakon. Ty se zrejme bavis o tom, jake zmeny by nam prinesl zakon, ktery neexistuje, ale ty bysis jeho existenci pral. To je ale uplne jina diskuse. Omlouvam se, tohle jsem mel poznat driv, usetrili bychom sobe i ostatnim spoustu casu.
- cipis
Příspěvek#74 » stř 29. říj 2025, 15:28
Ale to vime, s tim jsme srozumeni. A proto jsou v zakone dalsi moznosti, dalsi veci, co mas udelat.
Tak jak tak si ale tu offline verzi musis udelat nekdy drive online. Tak, jak jsi musel cas od casu na OSZBM, tak budes muset jit na nektere z popisovanych mist, vcetne uz jakehokoliv OSZBM.
A opet zase totalni ignorace ze tve strany jednoho offline prostredku, ktery splnuje tarka vsechny tvoje pozadavky.
Tak jak tak si ale tu offline verzi musis udelat nekdy drive online. Tak, jak jsi musel cas od casu na OSZBM, tak budes muset jit na nektere z popisovanych mist, vcetne uz jakehokoliv OSZBM.
A opet zase totalni ignorace ze tve strany jednoho offline prostredku, ktery splnuje tarka vsechny tvoje pozadavky.
Carloss píše:Pořád se bavíme o tom, že možnost nějakého online ověření z jakéhokoli důvodu není možná. Je tohle někdo schopen vůbec připustit, natož pochopit??
- Carloss
Příspěvek#75 » stř 29. říj 2025, 18:26
dan píše:My ano. A na to potrebujeme nejakou off-line metodu. Takovou stavajici zakon neznal a novy zakon ji, a ja jsem tomu rad, prinasi. Jen ty ji neuznavas a nechces pochopit, ze to na faktu, ze ona v zakonu stejne je a plati nic nemeni.
Diskuse nad tím, jak udělat věci lepší je snad špatně?? No to jsme to teda dopracovali.Současný zákon pochopitelně offline metodu znal a nezatěžoval nepřiměřeně občany. Digitalizace je super, ale pořád jako nadstavba fungujícího systému.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí