Oprávnění nošení zbraně kategorie B

sršeň

Příspěvek#61 » ned 7. dub 2013, 12:50

s tím souhlasím

yperit

Příspěvek#62 » čtv 11. dub 2013, 17:41

Bradek Džon píše:
Tak jsme se dočkaly a odpověď na mé doplňující otázky z MVČR dorazily. Sic to trvalo více než měsíc, ale přeci. Nakonec máme odpověď z MVČR posvěcenou Prezídiem PČR. Víc fundovanější to už být snad nemůže
Shrnu-li a zestručnímli mé otázky:
1. Jak můžou držitelé zbraní prokázat právo "nosit" zbraň, když již z nějkého důvodu nevlastní NP?
2. Jak se má správně naložit s nákupkou při/po registraci zbraně?
3. Lze při žádosti žádat z více důvodů k nabytí zbraně (sport. účely i ochrana zdraví.... )?
email píše:
Dobrý den,
v příloze zasíláme odpověď na Váš dotaz týkající se povolení nosit zbraň kategorie B.

Omlouváme se za prodlení se zasláním odpovědi, které bylo způsobeno čekáním na vyjádření ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policejního prezidia ČR k Vašemu dotazu.

S pozdravem
Andrea Nižníková

Příloha píše:

odbor bezpečnostní politiky
oddělení obecní policie, zbraní a dopravního inženýrství

Praha 12. dubna 2012
Počet listů: 1

Stanovisko odboru bezpečnostní politiky MV
k oprávnění nosit zbraň kategorie B

Informace týkající se rozsahu vydaného povolení by měly být dostupné z informačních systémů policie. Doporučujeme proto obrátit se na příslušný útvar policie s žádostí o tyto informace. Policie musí tyto údaje uchovávat i pro potřeby výkonu dohledu nad dodržováním zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o zbraních“).

Podle našich informací není praxe při nakládání s vydanými povoleními všude jednotná. Je proto možné, že v některých případech si povolení ponechá prodávající, v některých příslušný útvar policie a někdy je povolení ponecháno osobě, které bylo vydáno. Zákon o zbraních tuto situaci výslovně neupravuje, proto by bylo obtížné tvrdit, že některý postup je v rozporu se zákonem. Podle našeho názoru by povolení mělo být ponecháno osobě, které bylo vydáno. Jedná se totiž o rozhodnutí, kterým jsou osobě zakládána určitá práva, a současně o dokument, kterým může tato osoba na místě prokázat oprávněné držení zbraně.

V případě novely zákona o zbraních lze zvážit stanovení jednotného postupu při nakládání s vydanými povoleními, případně upozornit na tuto skutečnost Policejní prezidium ČR, ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál, které metodicky vede činnost krajských odborů služby pro zbraně a bezpečnostní materiál a může přijmout opatření k zajištění jednotného postupu.

Zákon o zbraních výslovně nestanoví, že v žádosti o vydání povolení lze uvést pouze jeden důvod, v žádosti lze proto uvést jeden nebo více důvodů pro nabytí vlastnictví a držení zbraně kategorie B

Ví-li žadatel předem, že zbraň kategorie B bude používat k více účelům, může do žádosti o vydání povolení uvést např. vedle ochrany života, zdraví nebo majetku i sportovní nebo sběratelskou činnost.

Mgr. Milena Bačkovská
vedoucí oddělení

Toto jsem získal na : http://forum.mujglock.com/post99725.html#p99725 Na tomto fóru to postl S474N díky němu je tenhle topic tušim uzavřen.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

rocky77

Příspěvek#63 » pát 12. dub 2013, 10:59

Jen nechápu otázku č. 1, tedy Jak můžou držitelé zbraní prokázat právo "nosit" zbraň, když již z nějkého důvodu nevlastní NP? - copak se oprávnění nosit zbraň prokazuje nákupním povolením???

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#64 » pát 12. dub 2013, 11:45

Nejlíp tak, kdyby sis pročetl v tomhle vlákně několik minulých stránek... Tam je to všechno vysvětlený

sršeň

Příspěvek#65 » pát 12. dub 2013, 16:40

NP slouží k nákupu zbraně a povolení nosit zbraň je zapsáno ve ZP

rocky77

Příspěvek#66 » pát 12. dub 2013, 19:08

ilicz píše:Nejlíp tak, kdyby sis pročetl v tomhle vlákně několik minulých stránek... Tam je to všechno vysvětlený

Jasný, už jsem to pochopil... Pardon za zbytečnej dotaz...

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#67 » pát 12. dub 2013, 20:14

zbytečnej, nezbytečnej, kdyby to tu někdo začal vysvětlovat, celý by se to tu odehrálo ještě jednou :)

Ivan1919

Příspěvek#68 » úte 23. dub 2013, 11:57

Zdravím, chěl bych si udělat ZP skupiny B a tak se chci zeptat, pukud získám ZP skupiny B mohu si koupit pistoli např. cz 75 mít ji doma a jít si s ní zastřílet na střelnici? A nebo potřebuju ještě povolení k nošení a ZP skupiny E? Omlouvám se za tento amatérský dotaz, nemám s tím žádné zkušenosti :) . Je mi 19 let takže mám omezené možnosti co se ZP týče. Děkuji za odpověd :)

nico

Příspěvek#69 » úte 23. dub 2013, 12:13

Samozřejmě můžeš. K čemu by ti jinak byla, kdyby se nedala donést na střelnici. :) Bez E jí pouze poneseš vybitou a v uzavřeném obalu.

Ivan1919

Příspěvek#70 » pon 29. dub 2013, 15:05

Omlouvám se za tak trochu OT, ale nevím kam to napsat. Myslíte že by byl problém si na zp pouze skupiny B koupit M1 garand? Zatím teda zp ještě nemám, ještě se učím, ale do téhle kočičky jsem zamilovaný už od dětství :D Co jsem tak pročítal tak by problém být neměl až na jednu věc, a to že hlaveň nesmí být delší než 600 mm, což by byl problém.
PS. nevíte jestli ji někde v ostravě půjčují? Děkuji za odpověď

frantisekkozisek

Příspěvek#71 » pon 29. dub 2013, 15:12

Ano na "B" si můžeš koupit co je libo, kromě zakázaných zbraní.

HonzaLBC

Příspěvek#72 » pon 29. dub 2013, 15:28

Ivan1919 píše:hlaveň nesmí být delší než 600 mm

Pletou se Ti skupiny ZP a kategorie zbraní, to jsou dvě různé věci.
Že budeš mít ZP sk.B neznamená, že můžeš mít zbraně jen kategorie B.

Ivan1919

Příspěvek#73 » pon 29. dub 2013, 15:45

Děkuji za připomínku, teď mi to došlo. Čím víc to tady všechno pročítám tak tím víc mi z toho hrabe, no musím se ještě hodně učit než půjdu ke zkouškám, ale topůjde :)

sided
moderátor

Příspěvek#74 » pon 29. dub 2013, 18:07

Vždycky když čtu podobný dotaz a vzápětí několik správných reakcí na něj tak se v duchu omlouvám za všechny nadávky na internetová fora které denně pronáším :mrgreen: ANO, je to k něčemu dobré, Martine děkuju za ZK.

Taylor

Příspěvek#75 » pát 31. kvě 2013, 18:25

Zdravím, mám dotaz. Předem se omlouvám jestli se už takový případ zde objevil a já jen nebyl schopný si ho najít. Jsem zaměstnanec státních lesů, tudíž se většinu času pohybuju v lese, ale i v budovách státního podniku a služebních autech. Nosím zbraň kategorie B pro ochranu života, zdraví a majetku, skrytě. Dnes se mi stalo, že mi ,,šéf´´ zakázal zbraň nosit během pracovní doby. Ptám se tedy, má na to právo?

Zpět na