Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava

Bubenicek

Příspěvek#616 » ned 30. črc 2023, 15:21

Někdo z Litoměřicka na kurz MV-201 ??? Bylo by to na střelnici Skalice u Litoměřic .
Více info do SZ

Letec 12

Příspěvek#617 » pát 4. srp 2023, 11:58

Zřejmě bude muset dojít k přehodnocení střelecké přípravy, neboť v současnosti drží základní aprobaci dle nadstavbového zákona pouze 749 osob, přičemž pokročilou aprobaci drží pouze 139 osob.

Ministerstvo vnitra je zásadním způsobem nespokojeno s relativně nízkým zájmem střelecké veřejnosti o programy střelecké přípravy. Nízký zájem dává na vrub jejich relativní obtížnosti, případně vysokému stupni “militarizace” výcviku. Proto se nyní diskutuje zavedení alternativ, které by byly dostupnější pro běžné držitele zbraní.
Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany ve vztahu k zákonu č. 14/2021 Sb. stále zcela selhává, byť při jeho přijímání bylo předvídáno zavedení dvojkolejnosti pro zajišťování potřeb jak vnitřní bezpečnosti, tak i obrany. Toto selhání je o to zásadnější ve světle současné bezpečnostní situace, a zejména zkušeností z ukrajinského bojiště, kde na řadě míst, např. úvodní týden na sumské frontě nebo v mykolajivském směru, bylo zapojení ozbrojených civilistů naprosto klíčové.

Je přitom zřejmé, že v rámci “linie MO” by bylo na místě provádět výcvik ve směrech, které jsou pro “linii MV” okrajové a v nichž mají jednotlivci extrémní přidanou hodnotu, jako např. střelba na velké vzdálenosti (500+ m).

Co můžete udělat: Obrátit se na Ministerstvo obrany a na zástupce ve výboru pro obranu s žádostí o vysvětlení, proč MO ani dva a půl roku po přijetí zákona č. 14/2021 Sb. nepřipravilo žádný program střelecké přípravy a aprobací civilních držitelů zbraní.

Co můžete udělat: Obrátit se na Ministerstvo obrany a na zástupce ve výboru pro obranu s žádostí o vysvětlení, proč MO ani dva a půl roku po přijetí zákona č. 14/2021 Sb. nepřipravilo žádný program střelecké přípravy a aprobací civilních držitelů zbraní.

https://zbrojnice.com/2023/08/01/situac ... i-08-2023/
Naposledy upravil(a) Letec 12 dne pát 4. srp 2023, 12:23, celkem upraveno 1 x.

Blacky

Příspěvek#618 » pát 4. srp 2023, 12:17

Inu ja neznam jaké počty si MV jako indikator do projektu SZS dalo a ted ma stazenou prdel, ze nesplni a bude vracet EU penize, které "projedlo". Ale vazne nekdo cekal, ze do roka - dvou bude mit plnou aprobaci nejak zasadne hodne lidi? Ze ne. Museli preci mit nejaky data, ze z 307 000 drzitelu zbrojaku je 90 000 myslivcu. Kolik ma sice zborják, ale jsou to dedci? Kolik lidi nejde na zadnej kurz? Kolik bylo vypsanych kurzu? Mám pocit, ze vse co se obevilo bylo hned plny. Proste se to neda stihonut vse najednou. Taky mi bude trvat 3 roky (na MV301 se chystam az na jare, letos sem stova stihnul MV 201, protoze k tomu mám dalsi kurzy a taky jine zaliby a rok ma jen 52 vikendů.

Ale urcite bych nebyl pro prehodnocení te strelecke pripravy. Co mám zatim zkusenost, tak je to primereny a zvladne to kazdej, kdo ma cas,chut a neni uuuplnej blb. Nerad bych, aby lidi typu, mám zbroják 10 let a byl uz sem 3x na strelnici byli SZS.

Letec 12

Příspěvek#619 » pát 4. srp 2023, 12:33

Určitě nejde o to rušít něco co funguje, ale zřejmě by mělo jít o zatraktivnění a případně úpravu obsahu kurzů. Stávající kurzy jsou víc military, než o spolupráci s PČR. Autor příspěvku (Zbrojnice) navrhuje, že by se kurzisté měli zaměřit spíše na střelbu na velké vzrálenosti, než v současnosti provozované CQB. To by mohlo být jako nástavba. Nikde se neřeší spolupráce držitele sk E s policií, případně s AČR.
Ono je pěkné že máš kurz střelecké přípravy, ale co s ním. Myslím, že chyba je na straně státu (ne jen ministerstev), neboť sám neví co od účastníků chce a co mu za jeho ochutu nábídne. 500 nábojů na rok je žalostné prd. Proč tam není sleva na zbraně (a tím i jejich sjednocení, akce EVO ukázaa že to jde), na výstroj (aby měli všichni přibližně stejnou), proč tam není v prípadě vyšších kurzů sleva na kurz. Benefitů by mohlo být nepočítaně, ale nikde nic.

Držitelů sk.E je 250 000, je chybou ministerstva, že nedokázalo zaujmout ani 1%. Tak jak jsou kurzy doposud nastaveny to ani moc lépe nepůjde.
Naposledy upravil(a) Letec 12 dne pát 4. srp 2023, 12:48, celkem upraveno 1 x.

Blacky

Příspěvek#620 » pát 4. srp 2023, 12:48

hmmm jako asi se dá vzdycky neco zlepsovat. Ale prvni rok mely akreditaci 2 subjekty. Ted uz asik 8? Tj. se to trosku zrychlí.

Prave te strelba na velkou vzdálenost mi prijde k prdu. Spoluprace s policii bude prave spise pro situace ne blizko ne? Méně millitary? hmmm ja osobne jsem z rodiny policie a nekdy ziram, jak maji nekteri komplet vojenskou vystroj a ja ne :) Ale kurzy Mv me neprijdou millitary. Prave to CQB se vice policejni pripad, nez vojensky ne?

Ty slevy, nebo podobna motivace na jednotnou vystroj se mi libi.

Inu sem zvedav co hlavicky na MV vymyslej.

Letec 12

Příspěvek#621 » pát 4. srp 2023, 12:59

My se tu můžeme jen planě dohadovat, co vlastně stát chce a nevymyslíme to za něj. Otázka, jestli to stát vůbec chce vymýšlet. On ten odstřelovač, je relativně samostatný, na CQB to chce mnohem větší míru spolupráce v rámci skupiny a je to celkvě náročnější. Jinak co vídám kuzristy, tak mají většinou koplet vojenskou výstroj, ale každý jiný vzor maskování :D

Patton

Příspěvek#622 » pát 4. srp 2023, 13:17

Možná je v tom neúspěchu ministerstva i to, že to bylo na prvopočátku připravené tak , aby se někdo zahojil. Navrhoval bych ministerstvu připravit dotační program [sebrat je pochybným neziskovkam , ze kterych není žádný prospěch pro blaho tohoto státu] a vyčleněné finanční prostředky použít na kurzy pro instruktory a střelnice. Ono dát za SZS bezmála 25 000+ není zrovna málo. Budiž, základní aprobaci do 5 000 a pak na náklady státu, když chce po civilistech aby šli , když se něco semele do rizika. Myslím, že by se počty zájemců rapidně zvedli. Sám mám už přes rok základní, ale za ty peníze 201 a 301 dělat nebudu.

CzechJoker

Příspěvek#623 » pát 4. srp 2023, 13:59

Popravdě, ten Gawronův článek jsem četl v originále na jeho webu a ta uvedená čísla se mi nezdají už proto, že mám nějaké kusé info o počtech osob, kteří prošli u CZUB jejich Mv-301. Kdyby to bylo číslo platné k 31.12.2022, tak snad. Jedině mě napadá, že by ne všichni zažádali o pokročilou aprobaci a zařazení do MV-1-500. Ale nechci se plést, jen mi to přijde strašně málo.
Na druhou stranu se v kuloárech mluví o změnách, kdy by se vypustily ty největší nesmysly a tím by se to celé otevřelo více lidem, protože by se mohlo zapojit více subjektů a snížila by se cena.

Sobiho

Příspěvek#624 » pát 4. srp 2023, 14:30

JJ podle mého infa se dojednalo, že hodnocené střelby by měly být součástí kurzu MV-201 a nemuselo by se nikdo nutit do "soutěží". Uvidíme, tohle nucení do soutěží a dalších nesmyslných nákladů s tím, byla regulérní hloupost a také asi i lobby "sportovců". A tohle taky mohlo "zatraktivnit" SZS.

CzechJoker

Příspěvek#625 » pát 4. srp 2023, 14:39

Hodnocené střelby na konec MV-102, zrušit střelbu na 300 m, promazat osnovy od nesmyslů (komunikace v rámci IZS...), povinně dlouhou na MV-102. Otázka je na použití balistické ochrany, resp. rozměrového a váhového ekvivalentu (což splňuje mikina jak co do váhy, tak co do rozměrů - to může být ta militarizace, o které píše Gawron). Údajně tam byly tlaky od sportovců i od některých konkrétních subjektů a k některým věcem se dnes na MV nikdo nehlásí.
No a problém je s MV-1-500, protože na udržení pokročilé aprobace stačí jednou za rok odstřílet HS.

morho

Příspěvek#626 » pát 4. srp 2023, 14:41

Letec 12 píše:Držitelů sk.E je 250 000, je chybou ministerstva, že nedokázalo zaujmout ani 1%.

Asi tak. Nevím, kde všude se dá narazit na informaci o Přípravě, třeba já o ní vím jen z tohodle fóra.

Dále, co jsem netušil jsou ceny, jak píše Patton. To jsou některý důvody proč je to fakt pro nadšence, takže ty čísla jsou docela úspěch, i kdyby byly podhodnocený :lol:

Jak moc je užitečná náplň nemám tušení nebo jestli je moc "military" a měla by bejt víc k policii. Ale jak zmiňuje Gawron, co je potřeba se dá snadno zjistit a nevymejšlet od stolu, stačí když si někdo dá tu práci a vyzpovídá někoho v Ukrajině z jejich teritoriální obrany atp, tam mají zkušeností k nezaplacení.

Sobiho

Příspěvek#627 » pát 4. srp 2023, 15:12

CzechJoker píše:Hodnocené střelby na konec MV-102,

Ano, omlouvám se, napsal jsem to špatně.
Děkuji za opravu.

Petr z Braníka

Příspěvek#628 » pát 4. srp 2023, 15:47

Ahoj. Zajímalo mě, kam teda můžu chodit na ty policejní Střelnice, nebo který jiný nemovitý, popř. movitý majetek státu mohu používat. Odpověď: zatím žádný.
Taky mě zajímalo, jaké pořadové číslo mám, pokročilou aprobaci jsem získal 27.2. tak jsem se ptal na osmadvacátého. Vypadá to, že v první stovce nejsem :-) A taky mě zajímalo aktuální číslo ze dne, kdy jsem to psal.
Přikládám můj dotaz a odpověď ministerstva:

Dobrý den,
s odvoláním na zákon č. 106/1999 Sb. O svobodném přístupu k informacím Vás prosím o informace související se zákonem č. 14/2021 Sb. O nakládání se zbraněmi v některých případech ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost ČR.
K uvedenému mám následující dotazy:

1. Kolik členů Stanovené Zálohy Státu již má vydanou pokročilou aprobaci ke dni 31.7.2023,

2. Kolik bylo členů SZS s vydanou pokročilou aprobací ke dni 28.2.2023,

3. Kde jsou členům SZS dostupné informace, jak a kde mohou využívat podporu spočívající podle § 7 odst. (4) písm. d) v umožnění bezúplatného využití movitého a nemovitého majetku České republiky nebo jeho využití za sníženou částku, pokud to neohrozí plnění úkolů organizační složky státu, která je s takovým majetkem příslušná hospodařit.
Který movitý a nemovitý majetek je v současnosti k dispozici, jakým způsobem člen SZS o možnost jej využívat žádá, a u koho.

Odpověď:

Odbor bezpečnostní politiky Ministerstva vnitra obdržel vaši žádost o informace podle nadepsaného zákona. V odpovědi sdělujeme následující:
1. Ke dni 31. července 2023 byla pokročilá aprobace vydána 148 osobám.
2. Ke dni 28. února 2023 byla pokročilá aprobace vydána 106 osobám.
3. Ke dni zpracování této žádosti není v rámci podpory střelecké přípravy podle ust.
§ 7 odst. 3 písm. d) zákona č. 14/2021 Sb. umožnění bezúplatného využití movitého
a nemovitého majetku České republiky nebo jeho využití za sníženou částku, pokud to neohrozí plnění úkolů organizační složky státu, která je s takovým majetkem příslušná hospodařit, upraveno a ani možné.
Informace o stávajících formách podpory střelecké přípravy jsou dostupné na
adrese https://www.mvcr.cz/clanek/zbrane-strelivo-bezpecnostni-material-84336.aspx v sekci „Zákon o nakládání se zbraněmi v některých případech
ovlivňujících vnitřní pořádek nebo bezpečnost České republiky (tzv. nadstavbový zákon)“. V současné době je dostupná pouze podpora střelecké přípravy v programu
MV-1-500 ve formě proplácení nábojů.

CzechJoker

Příspěvek#629 » pát 4. srp 2023, 16:20

Díky. Tak to je hodně málo lidí, čekal jsem víc.

Killing joke

Příspěvek#630 » pát 4. srp 2023, 16:36

Snad se nebude Pat Rick z Facebookové skupiny SZS zlobit když sem přepošlu jeho tabulku:

Obrázek

Od 8.12.22 mám základní aprobaci a na další mě to nějak netáhlo. Bez ohledu na tabulku jsem ale tuhle přemýšlel a uvědomil si, že to jsou 3 dny a hrazené střelivo. Takže to vlastně vůbec drahé není. V těch všech kurzech a střelbě za rok se to stejně ztratí a zase si zkusím něco nového. Akorát se uvolnilo místo na 201 na září, tak jsem se hned vecpal.
No a popravdě vlastně docela přemýšlím o 301 bez extra aprobace.

Zpět na