Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava
-
Motostrelec - Příspěvky: 139
- Motostrelec
Příspěvek#662 » pát 11. srp 2023, 06:19
juraj1 píše:No, prijde mi, ze tento vycvik si muzu sehnat i jinymi zpusoby, nez je upsani se statu za 500 .223 rocne (coz je jeden celodenni trening).
Ono záleží jak se na to koukáš. Když pominu, vlastenecké hledisko a trochu osobní a kolektivní zodopědnosti vuči sobě, své rodině a svému okolí. Tak ano můžeš si podobný výcvik v dnešní době v pohodě zaplatit.
Ale, popíšu ti to na sobě. Než vznikly tyto kurzy MV, tak jsem byl odhodlán si u HT udělat postupně všechny pistolové DP a puškové DR kurzy, což by mě vyšlo na 4x2500 kč pistole + 4x300kc Lugeru a 4x2500 kč puška + 4x300 ks 223Rem, naftu za cesty počítat nebudu a jelikož přebíjim, tak Luger budu počitat 3kč a 223Rem 6kč.
No a tudíž bych jen do těhto kurzů dal 20 000 kč + 3600kč za Lugery a + 7200kč za 223 Rem, to jest celkem 30 800 kč
Kurzy MV mě zatim stály : MV101 = 1200kč, MV102 = 2500kč + 300ks Lugeru = 900kč , MV201 = 7000kč, MV301 = 9900 kč, Hodnocené střelby po MV102 + MV301 = 1500kč
Celkem tedy : 23 000 kč (no a od této částky bych ještě měl správně odečíst dotaci 500ks 223Rem které dostaneš = 3000 kč, což by pak v mém případě dělalo celkově rovných 20 000 kč za kurzy MV.
Kdežto diky kurzům MV již tyto puškové a pistolové kurzy procházet nebudu.
A to nemluvim o tom, že v kurzech MV narozdíl od čistě pistolových a puškových se ti dostane ještě dost na víc z oblasti zdravotní a CQB, včetně jednoho dnu ve staré Poldovce na Kladně s použitim živých figurantů a FX střeliva (kolik stojí nevim) do pušky a pistole !
Tudíž za mě jsem jednoznačně v plusu, když to převedu na sebe a čistě finanční hledisko.
PS: pokud nepřebíjíte, tak si doporučuji přepočítat ceny nábojů dle komerčních cen a obvzlášť cca 11kč za jednu 223Rem vám ten poměr udělá ještě víc zřetelný (obvzlášť po dotaci 500 ks 223Rem)
Naposledy upravil(a) Motostrelec dne pát 11. srp 2023, 06:38, celkem upraveno 1 x.
- Blacky
Příspěvek#663 » pát 11. srp 2023, 06:37
Já myslím, že nenajdem uplnou shodu. Každý má své osobní hlediska a podle toho se řídí.
BTW: stím, že ti MV nahradí kurzy pusky či pistole bych uplne nesouhlasil. MV je spise cviceni se zkracenym vysvetlenim a kratsim procvicenim. Takže bych si ostatni kurzy udelal stejne. A kdyz uz pro nic jineho, tak pro tu zabavu. Holt to neco stoji
Obecne my prijde (ne nutne) jit na MV:
minimálne s kurzama pistole a pusky 1 urovne.
Dostatečně s 2 urovne
Pohodově s 3 a 4 urovní

BTW: stím, že ti MV nahradí kurzy pusky či pistole bych uplne nesouhlasil. MV je spise cviceni se zkracenym vysvetlenim a kratsim procvicenim. Takže bych si ostatni kurzy udelal stejne. A kdyz uz pro nic jineho, tak pro tu zabavu. Holt to neco stoji

Obecne my prijde (ne nutne) jit na MV:
minimálne s kurzama pistole a pusky 1 urovne.
Dostatečně s 2 urovne
Pohodově s 3 a 4 urovní
-
Motostrelec - Příspěvky: 139
- Motostrelec
Příspěvek#664 » pát 11. srp 2023, 06:47
Ano, jak říkám. Osobní motivace a přístup se bude určitě dost lišit. Proto jsem popsal svůj rozhodovací model a určitě ho nechci nikomu vnucovat.
Samozřejmě hodně záleží jak je na tom kdo svýma dovednostma a psychickou odolností před kurzy MV. Pokud jde o někoho kdo má v kapse čerstvý zbroják a nebo jen celý život strávil střelbou od stolku ve stavu a nikdy nebyl v ozbrojených složkách, tak souhlasim, že minimálně DP1 a 2 a DR1 a 2 by to asi chtělo, než se vrhnu do MV
A ano, vím o tom, že na DP1 až 4 a DR1 až 4 se ti dostane většího a důkladnějšího výkladu + víc času na procvičení. Ale já osobně vyhodnotil, že po MV již tyto kurzy nepotřebuji a rozdíly co se na DP a DR učí a na MV Ne jsem již schopen (respektive jsem již měl před MV natrénováno ve svém prostředí) v klidu se naučit a trénovat sám ve svém prostředí. Zkrátka mě kurzy MV dost peněz ušetřili.
A ušetřené peníze za DP a DR kurzy, dále raději pustím do kurzů CLS, CLS Advanced a všechny Sniper kurzy u HT

Samozřejmě hodně záleží jak je na tom kdo svýma dovednostma a psychickou odolností před kurzy MV. Pokud jde o někoho kdo má v kapse čerstvý zbroják a nebo jen celý život strávil střelbou od stolku ve stavu a nikdy nebyl v ozbrojených složkách, tak souhlasim, že minimálně DP1 a 2 a DR1 a 2 by to asi chtělo, než se vrhnu do MV

A ano, vím o tom, že na DP1 až 4 a DR1 až 4 se ti dostane většího a důkladnějšího výkladu + víc času na procvičení. Ale já osobně vyhodnotil, že po MV již tyto kurzy nepotřebuji a rozdíly co se na DP a DR učí a na MV Ne jsem již schopen (respektive jsem již měl před MV natrénováno ve svém prostředí) v klidu se naučit a trénovat sám ve svém prostředí. Zkrátka mě kurzy MV dost peněz ušetřili.
A ušetřené peníze za DP a DR kurzy, dále raději pustím do kurzů CLS, CLS Advanced a všechny Sniper kurzy u HT

- Sobiho
Příspěvek#666 » pát 11. srp 2023, 11:51
Kurz kde musím přísahat a prohlásit se za flastence, k činnosti která není definována, a to za 30 stříbrných.. tedy pár nábojů za rok v úrovni jednoho dne na střelnici. Co to má za smysl? Mé chování a vnímání společnosti žádný SZS nezmění. Dům a rodinu si pohlídam i bez toho a to co tam a možná i líp a víc se mohu naučit i jinde. A bez úpisu. Jenom letos jsem na čtyřech kurzech. Ale někomu se to líbí, nikdo nikoho nenutí se kurzů MV účastnit a tp je hlavní. Jenne štve to strašení stylem: jdi na kurz, udělejte si statut a pak Vám zbraně nevezmou, to je totiž lež, protože to nemá právní opodstatnění protože prováděčka stanoví že stát může nařídit jiné "zacházení" se zbraněmi, tedy může, ale taky může i tak zakázat i nošení zbraní SZS, protože ta nedotknutelnost je jen v pocitech, nikoliv v legislativě. Ale každé zboží má svého kupce a účastnit se toho kurzu beru určitě jako další možnost se vzdělávat a cvičit, bohuzel s pachutí slibů a flastenců. Já se nepovažují za flastence, považuji se za občana ČR a také mám takový vztah k ČR, jsem táta od rodiny a tak vnímání ochrany rodiny a potažmo občanů ČR beru jako jasnou minci. Ale nejsem flastenec a nejsem uplatnitelný k přísaze za mrzký peníz. Ano je to napsáno trochu tvrdě, ale význam není dehonestovat SZS, ale spíše je nepovyšovat a nadlišťovat. Až tam zmizí v přísaze flastenctví a bude nahrazeno občanstvím, a až bude jasno co bude za náplň činnosti, vazby, subordinace, povinnosti a práva (držet a mnosit zbraň i v období mimořádného stavu atd.), tak to pak bude jiná. Do té doby je to jen strašení a pohádky.
- RedAce
Příspěvek#667 » pát 11. srp 2023, 12:00
Podle mě v tom výblitku máš málokrát použito slovo "flastenec". K ničemu nad rámec běžného občana se tam neupisuješ. Nadto "vlastenectví" není něco, k čemu se můžeš upsat a je vidět, že celý jeho koncept je ti poněkud vzdálený.
Takouvouhle úroveň bych čekal zhruba někde v dolní polovině diskuze na IDnes, ne tady.
Takouvouhle úroveň bych čekal zhruba někde v dolní polovině diskuze na IDnes, ne tady.
- Sedmej
Příspěvek#669 » pát 11. srp 2023, 12:11
Sobiho: Možná by bylo fajn si o tomhle promluvit s právníkem. Ale podle mě to máš úplně jedno. V nějakém krizovém stavu ti stát nejspíš může ukládat určité povinnosti ať jsi v SZS nebo nejsi. Tady nejspíš jen díky tomu ví, kdo na určité úkoly má nějaké znalosti a kdo ne.
- tompar
Příspěvek#670 » pát 11. srp 2023, 12:48
Sedmej píše:Sobiho: Možná by bylo fajn si o tomhle promluvit s právníkem. Ale podle mě to máš úplně jedno. V nějakém krizovém stavu ti stát nejspíš může ukládat určité povinnosti ať jsi v SZS nebo nejsi. Tady nejspíš jen díky tomu ví, kdo na určité úkoly má nějaké znalosti a kdo ne.
Šlo by, který se použil za covidu :
Krizový zákon zakládá v ustanovení § 31 odst. 3 písm. d) možnost uložit fyzické osobě pracovní
povinnost nutnou pro řešení krizové situace.
- Sobiho
Příspěvek#671 » pát 11. srp 2023, 12:51
Ano, to řeší "Krizový zákon" a ten je dobře použitelný, je tam i pracovní povinnost, ale to znamená že v té činnosti musíš být v pracovně právním vztahu, tzn. už to tady bylo pracovní povinnost v době Covidu pro zdravotníky. Pak tu máme i zákon o IZS ač je trochu o něčem jiném, ale ten je v "součinnosti" s krizovým zákonem. Právě SZS jsou jen nějaká bublina, bez zakotvení součinnosti s další legislativou. Dodnes jsem vůbec nepochopil ten její smysl. Tím myslím skutečný legislativní výklad a ne jen články co si víc vymýšlejí, než čerpají z faktů (legislativa). Ono tyto události (Krizařina) je dobře pořešená a sám v tom mám odbornou způsobilost a to že občas něco nefunguje, je spíše personální než legislativní problém. SZS je úplně ve všem mimo, jen prostě x článků o tom jak budou chránit v případě povodní atd. ale tohle nemá nikde žádnou oporu nad rámec dosavadní věčné a osobní pomoci dle zákona o IZS.
- Sedmej
Příspěvek#673 » pát 11. srp 2023, 13:01
Sobiho: Já vycházel primárně z tohodle článku: https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... e-pripravy
A rozhodně mě to nepřišlo tak divoké, jak tady asi ty naznačuješ. V podstatě úplně naopak. Stát lidem v SZS může nařizovat činnost podle naprosto stejných zákonů, jako lidem co v SZS nejsou. Jen díky kurzům vědí, že ti lidé mají trošku lepší schopnosti, kdyby bylo potřeba, aby civilisté někde pomáhali se zbraní v ruce.
tompar: Ano, ale to jde bez ohledu jestli jsi nebo nejsi v SZS.
A rozhodně mě to nepřišlo tak divoké, jak tady asi ty naznačuješ. V podstatě úplně naopak. Stát lidem v SZS může nařizovat činnost podle naprosto stejných zákonů, jako lidem co v SZS nejsou. Jen díky kurzům vědí, že ti lidé mají trošku lepší schopnosti, kdyby bylo potřeba, aby civilisté někde pomáhali se zbraní v ruce.
- Sobiho
Příspěvek#674 » pát 11. srp 2023, 13:10
Blacky píše:Už jen použití pejorativního Flastenec o něčem, svědčí. No nic. Popojedem.
Ano máš pravdu. Pro mne v kontextu dnešního vyvoje je ten výraz spíše úražka. Flastenců jsme si užili na pár demonstracích a Ti co znám co se prohlašuji za "Vlastence" jezdi ve shnilých felicích a passatech s vlaječkama a slyšet je promluvit je zážitek. To je ta pocitovka.
A druhý pohled, pro mne je nepochopitelné jak stát podmiňuje činnost občana vůči státu na základě jeho příslušnosti (prohlášením) k politickému smýšlení. Nedokážu si představit, že bych u DN preferoval k ošetření pacienta na základě jeho národnosti či politickému smýšlení. Možná trochu extrémní přirovnání, ale snad to vystihuje proč ten výraz a to prohlášení považuji za minimálně nevhodné, spíše za nesmyslné. Já jsem občan a jako občan "sloužím" a to na základě občanské povinností a nikoliv na základě politické příslušnosti.
- Sobiho
Příspěvek#675 » pát 11. srp 2023, 13:19
Sedmej píše:Sobiho: Já vycházel primárně z tohodle článku: https://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/ ... e-pripravy
Ano přesně tak, proto mi ten smysl SZS uniká. A to co se v článku o smyslu SZS píše je nějaký výklad. Koukni se do té legislativy a přečti si ji, je to opravdu důležité řídit se zákonem a nikoliv pocitem. To je jediné platné a právě z ní je toto sice možné, ale je i možný opačný přístup, ve svém způsobu to dává možnost omezit držení a nošení zbraní všem v případě MU. Takže mi stát v případě MU může vzít možnost držet a nosit zbraň, tedy se bránit. Což je pro mne celkem důležité poselství. A i tohle je pohled a výklad z druhé strany. Přečti si to a udělej si vlastní nazor. Druhá část mé kritiky je pouze osobní pohled.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí