Novela evropske smernice o zbranich 2019

pavelg

Příspěvek#766 » pát 21. čer 2019, 09:53

Další věc jsou střelnice. Dnes se kontrolují ZP. Po změně bez připojení k CRZ nezkontrolují nic. Někdo tvrdí, že to nevadí, že je zapsaná občanka a podvodníka pak chytí.
Je to asi jako kdyby v nemocnici zapsali chlapa, ten si nafasoval skalpely a šel si zaoperovat. Jo, zjistí se, že neměl oprávnění, ale může být pozdě.
Byl bych na střelnici klidnější, když budu vědět, že jsou tam jen lidi se ZP a s nimi ti, které mají pod kontrolou. Ne že přijdou 3 bubáci a půjčí si zbraně pro povyražení.

kolemjdoucí

Příspěvek#767 » pát 21. čer 2019, 09:57

Nevím, jak moc je komerčních střelnic, které provozují lidé / organizace bez zbrojní licence - asi žádná. Bude prostě nutné ověřování v CRZ, jinak to nepůjde.

pavelg

Příspěvek#768 » pát 21. čer 2019, 10:01

Ta závislost na datovém připojení a funkci nějakého serveru mi nepřijde šťastná.

juraj1

Příspěvek#769 » pát 21. čer 2019, 10:12

Ta zavislost na datovem pripojeni je nebezpecna a nesmi existovat.

Petzold

Příspěvek#770 » pát 21. čer 2019, 10:16

Nemusí jít jen o komerční střelnice. Stačí když někdo pořádá na nekomerční závod a sjede se mu tam několik desítek lidí. Kontrola ZP očima je věcí několika sekund, pátrání v CRZ může taky skončit někdy po obědě. :roll: Navíc na mnoha střelnicích to ani není možné technicky zajistit.

pesi

Příspěvek#771 » pát 21. čer 2019, 10:35

Teda fakt nechápu, jaké důvody některé zde diskutující vedou k tomu, stále dokola hledat způsoby jak sám sebe šikanovat. Proč by měla střelnice, resp. její personál suplovat práci policie? Stýská se správcům po PSVB?

MM

Příspěvek#772 » pát 21. čer 2019, 10:39

Pretoze lubovolny pruser ktory sa na strelnici stane potencialne odserie aj spravca a strelnica? A ta moznost kontroly umozni aspon nejaku zakladnu filtraciu (nie ze by som nezazival expertov co maju ZP nielen na strelnici ale aj na sutaziach pravidelne ...).

kiv61

Příspěvek#773 » pát 21. čer 2019, 10:47

Petzold píše:Je třeba si také uvědomit, že za zrušením "papírových" dokladů ZP a PZ je prvořadou motivací úspora (finanční/personální) plošně na všech OZSBM v celé republice....

?? :shock:
Zatím stále platí , že elektronizací státní správy její náklady jen rostou stejně jako stoupá počet zaměstnaných byrokratů ... :) Těžko uvěřit, že by zrovna OZBM byly výjimkou.

Petzold

Příspěvek#774 » pát 21. čer 2019, 11:04

Pardon,... "snaha o úsporu". :)

kolemjdoucí

Příspěvek#775 » pát 21. čer 2019, 11:06

pesi píše:Teda fakt nechápu, jaké důvody některé zde diskutující vedou k tomu, stále dokola hledat způsoby jak sám sebe šikanovat. Proč by měla střelnice, resp. její personál suplovat práci policie? Stýská se správcům po PSVB?

Proč? Protože tam dorazí týpek, co si chce zapůjčit zbraň a prohlásí, že je držitelem zbrojáku. Ty jako správce zapíšeš jeho občanku, on ti podepíše převzetí zbraně, převezme si i náboje...

juraj1

Příspěvek#776 » pát 21. čer 2019, 11:13

Panove, jak chapat paragraf 30 odstavec 1: Paragraf 30 odstavec 1: Zkoušku odborné způsobilosti je žadatel o vydání zbrojního oprávnění oprávněn jednou opakovat.

Takze mate 2 sance na udelani zbrojaku a pak nazdar bazar?

2. dotaz:
paragraf 51, povoleni na zbrane kat R1 atd...
pismeno a) "nebo místa, kde
se zpravidla nacházejí snadno zranitelné cíle,"

Znamena to, ze tohle je ekvivalent soucasneho "ochrana zivota, zdravi nebo majetku"?

kolemjdoucí

Příspěvek#777 » pát 21. čer 2019, 11:34

1) Celkem 3 pokusy - třetí zkouška je komisionální, ovšem pouze pokud uchazeč zvládl alespoň jednou v předchozích udělat teoretickou část. Já to chápu tak, že tohle je v rámci jedné žádosti. Jsem zvědav, jak to bude s odměnou komisaři, kterého bude nově platit policie - asi to bude nově pevná částka, protože jinak by v rámci režimu "uchazeč platí jednu platbu za vše" musel poplatek zahrnovat i druhou, případně třetí odměnu pro komisaře.

genu

Příspěvek#778 » pát 21. čer 2019, 11:40

pesi píše:Teda fakt nechápu, jaké důvody některé zde diskutující vedou k tomu, stále dokola hledat způsoby jak sám sebe šikanovat. Proč by měla střelnice, resp. její personál suplovat práci policie? Stýská se správcům po PSVB?

Jak to myslíš?
Provoz střelnice má a musí mít pravidla. To by pak na ni mohl přijít střílet kdokoliv bez ZP s nelegální zbraní ... (a to bychom asi nechtěli)

peggy
moderátor

Příspěvek#779 » pát 21. čer 2019, 11:51

No, přesně z toho důvodu prohlásil můj známý, že pokud nebudou ZP a PZ, tak přestane pořádat soutěže, protože si nenechá vyrobit malér od kdejakého vola.

pavelg

Příspěvek#780 » pát 21. čer 2019, 12:08

Jsou průkazy buzerační a ty druhé. Např. řidičák jsem nikdy k ničemu nepotřeboval, kromě policejní kontroly. To je buzerační průkaz, který by mohl být dematerializovaný, protože auto nikomu nepůjčuju a nemám potřebu se přesvědčovat, že dotyčný vlastní oprávnění. A stejně mi stát přiřkl povinnost zajistit, aby dotyčný neporušoval předpisy a pokud spáchá, spáchal jsem já správní delikt. Prostě humus na druhou.

Občanka se hodí, tu a tam je potřeba ověřit, že ten pán je tím, za koho se vydává.

Zbroják považuju naopak za potřebný. Jednak mám zákonnou povinnost ověřovat způsobilost když půjčuju nebo prodávám, ale to čert vem. Jenže já sám mám sakra zájem na tom, aby vedle mě na střelnici nestál debil, co to ještě nedržel v ruce nebo ještě něco horšího. Když mi přijdou lidi na LOSík, tak se rychle napíšou jména a čísla a na první pohled vidím, podle ZP, jestli je to on a že má oprávnění.
Jak by to bylo s novými doklady.. to bych musel zadávat jména do systému podle občanky, mít připojení a doufat, že to bude fungovat bezchybně i pod náporem?
Jestli někdo argumntuje tím, že doklad může být falešný nebo povolení neplatné, tak zrušme všechno a zpátky na stromy. Padělanou listinu zjistíme mnohem snáz než kompromitovaný elektronický dokument.

Zpět na