Jak postupovat při koupi a registraci zbraně?

jirka87

Příspěvek#91 » stř 25. kvě 2016, 20:01

Marinakus - mám, proto se ptám. Učenej z nebe nespadl a jaksi jsem šel první po fóru, pak google. Přečetl jsem vlákno o 6 stranách a odpověď nemám.

1) Registrovat musím, to mi asi rozmlouvat nebudeš. A registruju u sebe na obvodu. Pro mě tedy Přerov.
2) Prodávající spadá pod Olomouc
3) Průkaz zbraně mít pro "použití" musím...Nevím jak to souvisí s : "Proč vůbec řešíš při půjčení zbraně kat. C nějaké převádění a povolování?" (apropo nemohu najít, že bych někde psal něco o povolení, naopak jsem psal, že ho NEPOTŘEBUJU)

Marinakus - já samozřejmě vím, že jsi matador a víš..Ale já nevím. A upřímně NE, nečetl jsem před zkouškama celej zákon o zbraních a nejsem sám, kdo v tom má binec : http://www.policista.cz/komunita/club/1090/ (jiná kategorie zbraně, dotaz stejný)

Prosím - toto přispívá přesně k tomu, že je vlákno zaflákané a nedá se nic najít. Buď v sobě prosím najdi chuť mi stručně a věcně odpověďět, nebo to nech být.

Díky

Edit : Jediné, co jsem našel je tohle : "Přenechat zbraň libovolné kategorie lze podle § 29 jen tomu, kdo je k jejímu držení oprávněn. Pokud se jedná o zbraň kategorie C, postačuje, když je držitelem zbrojního průkazu" Zdroj : http://www.rucevzhuru.cz/index.php/zbro ... votni.html

+ ze zákona toto : § 14

Zbraň kategorie C nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet pouze držitel zbrojního průkazu příslušné skupiny nebo zbrojní licence příslušné skupiny, který je povinen nabytí vlastnictví této zbraně ohlásit příslušnému útvaru policie. Tuto zbraň může držitel zbrojního průkazu nosit pouze v rozsahu oprávnění stanovených pro jednotlivé skupiny zbrojních průkazů až po její registraci (§ 41). Jenže, když jdu na střelnici, tak ji nenosím, ale držím, že jo...

+ spousta příspěvků, které jsou napsány před rokem 2014.

Farock

Příspěvek#92 » čtv 26. kvě 2016, 05:35

Normálně spolu běžte na střelnici on se svým průkazem zbraně a zbraní co chceš vyzkoušet a zbrojním průkazem. Ty můžeš mít také zbrojní průkaz ale v tomto případě stačí jeho. Vyzkoušej pokud se ti bude líbit a sedne ti tak si musíš pokud nemáš vyběhl nákupní povolení u PCR plus papír o převodu pistole jeden ty druhy on ( dá se stáhnout ze stránek zbraně kvalitně) a každý zajděte na svoji pobočku policie on odhlásí zbraň a odevzdá průkaz zbraně a ty prihlasíš a dostaneš průkaz zbraně. Stručně řečeno.

KubaDostal

Příspěvek#93 » čtv 26. kvě 2016, 06:33

Jirka87: zbran kategorie C si pujcit muzes, idealne na zaklade nejake vypujcni smlouvy se stavajicim majitelem. Vezmes zbran a stavajici PZ. To by melo byt dle zakona OK, ale osobne jsem to nezkousel. Je tu na tohle tema cele vlakno. "Pujcovani zbrane kategorie B, C."

jirka87

Příspěvek#94 » čtv 26. kvě 2016, 06:44

Farock - já ale nepotřebuju nákupní povolení. Ne na opakovací malorážku.

KubaDostal - jo, půjčit si ji můžu, ale 100% legální postup je pokud vím takový, že se tato zápůjčka nahlásí na PČR.

Už to neřešme, já to tady nechci zaplevelovat. Díky za poskytnuté rady.

marinakus

Příspěvek#95 » čtv 26. kvě 2016, 07:11

jirka87 : Šel jsem včera spát, tak se ti omlouvám,že jsem už neodpověděl. Byl jsem utahanej jak kotě.
Zbraň kat. C si můžeš půjčit, pokud jsi držitelem ZP bez jakéhokoliv ohlášení nebo povolení od PČR spolu s PZ vedeným na vlastníka zbraně a normálné si ji vyzkoušet. On s tebou jít nemusí. Nic nelegálního na tom není. Když se ti bude líbit, vypíšete šediváky, nejlépe i smlouvu, PZ vrátíš jeho majiteli a do deseti prac. dnů si zbraň zaregistruješ u vás na policii, kde ti vystaví nový PZ. On do deseti prac. dnů zbraň u nich na policii odhlásí a odevzdá svůj PZ.
Ještě něco nejasného? Předpokládám, že máš i jinou skupinu ZP než D.
Naposledy upravil(a) marinakus dne čtv 26. kvě 2016, 07:27, celkem upraveno 1 x.

HV

Příspěvek#96 » čtv 26. kvě 2016, 07:21

Výklad zákona MV ČR je zde: Půjčování zbraní

JardaB

Příspěvek#97 » čtv 26. kvě 2016, 07:25

Ja teda nevim, ale zbran bych nikomu nepujcil tak, abych ji nemel pod dohledem. Riziko pru.eru je IMHO velke.
Jeste by me zajimalo, jak to je u zbrani kat. B - to si ten, co si ji pujcuje, pozada v podstate o NP a dostane dalsi PZ ke konkretni zbrani nebo ma jen papir - rozhodnuti? To myslim pro pripad, ze by slo o nekoho z rodiny a obcas by chodil sam na strelnici...
Naposledy upravil(a) JardaB dne čtv 26. kvě 2016, 07:31, celkem upraveno 1 x.

marinakus

Příspěvek#98 » čtv 26. kvě 2016, 07:28

Zákon to za stanovených podmínek umožňuje a zbytek je na tobě. Můžeš o tom třeba sepsat smlouvu.

HV

Příspěvek#99 » čtv 26. kvě 2016, 07:37

Když si půjčím od rodinného příslušníka malorážku, nevidím v tom problém. Kdybych měl půjčit zbraň cizímu člověku za účelem prodeje, sepsal bych smlouvu. Zde také žádný problém nevidím. Zápůjčka člověku se ZP ošetřená smlouvou je dostatečně pojištěna pro případ ztráty či odcizení.

jirka87

Příspěvek#100 » čtv 26. kvě 2016, 07:43

H.V. : já jsem to ale načnul s tím, že hlavní gro bylo, že na tu zbraň nemám průkaz - v souvislosti s prodejem, kdy mám kupní smlouvu, šedivák, ale ne PZ.

Kluci já Vás s dovolením přeruším svým příspěvkem. Na svůj dotaz jsem dostal stručnou odpověď u nás na PČR a zní takto (to jsem se chtěl dozvědět zde). Berme v úvahu jen a pouze můj případ, tedy zbraň kategorie C - malorážka opakovací.

1) Kupující a prodávající si společně vyplní " Oznámení o nabytí vlastnictví nebo převodu vlastnictví zbraně"
2) Kdo chce, píše kupní smlouvu, já ji chci, takže ji mít budu
3) Každý zvlášť - jak kupující tak prodávající si jde do 10dnů na své oddělení (mohou mít i společné samozřejmě, ale NEMUSÍ tam chodit společně). Doloží se za každou stranu šedivák a kupující tedy samozřejmě navíc ještě buď 100Kč kolek nebo kolky v hodnotě 300Kč. 100Kč v případě, že je členem klubu a prokazatelně má zaplacen příspěvek na rok 2016. 300Kč, když je obyčejnej smrtelník :-D

To je vše. Toto jsem si chtěl přečíst a nenašel jsem to (zvláště ve vztahu kupující-prodávající, kdy každý spadá jinam).

Marinakusovi se omlouvám, ale celý život jsem dělal do aut a kdo to trochu zná, tak podmínky přepisů u aut se tam měnily dost intenzivně (dnes už plné moci apod. apod.) a prostě jsem si chtěl být jistý, že bude vše v pořádku a na úseku zbraní je to jinak. Kupuju jetou poprvé, "na budúce" už budu vědět.

HV

Příspěvek#101 » čtv 26. kvě 2016, 07:53

1. pokud chceš koupit a rovnou registrovat, je to tak jak ti radí PČR
2. pokud se chceš domluvit s prodávajícím na otestování na střelnici a nelze to provést za jeho přítomnosti, může dojít k zápůjčce, viz příspěvky výše

Rozdíl je v tom, že těch 10 dnů při zápůjčce s PZ neplatí. Pokud shledáš zbraň koupě schopnou, prodávající ti ji přenechá bez PZ, který odevzdá do 10 dnů na svém oddělení pro zbraně a ty zbraň do 10 dnů na svém oddělení přihlásíš. Smlouvu můžete podepsat na obojí. V kupní smlouvě můžeš mít klauzuli s možností odstoupení od smlouvy při shledání závady. Zřejmě to ale musí být s časovým omezením, kratším než oněch 10 dnů a současně po tuto dobu nesmí prodávající zbraň odhlásit.

jirka87

Příspěvek#102 » čtv 26. kvě 2016, 07:58

HV : Díky 8-)

Rab

Příspěvek#103 » čtv 16. čer 2016, 08:27

Zdravím, taky bych měl otázku na postup při koupi zbraně kat. B.

ještě, než jsem si udělal ZP se naskytla dobrá příležitost koupit CZ 75 B. Koupil jsem ji já, ale napsal jsem ji na kamaráda (v té době jsem neměl ZP). Kamarád je z Liberce, já z Jindřichova Hradce. Je mi jasný, že si musím dojit na JH policejní útvar a požádat o zakoupení zbraně. Až ho dostanu, můžu si tu zbraň normálně od kamaráda vzít a (spolu se smlouvou o koupi/prodeji) dojet do JH, nebo tam musíme oba? Kamarád má trochu problém si vzít v práci dovolenou a je těžký sjednotit čas, abychom mohli do JH jet oba.

Díky

EDIT: aha, cca o 2 příspěvky výše, je už odpověď

Kalič

Příspěvek#104 » pon 20. čer 2016, 06:21

Včera jsem koupil použitý kvér, ale mám prý počkat nejprve na odhlášení původního majitele v jeho místě bydliště a teprve až potom já si mám zajít zaregistrovat na sebe, protože prý to po novu neprojde přes CRZ. Napište, jak je to vlastně doopravdy.
Já jsem dosud před zavedením CRZ všechny svoje kvéry odhlašoval i přihlašoval nezávisle na tom, zda si je ten druhý už stihl odhlásit. Je- li to pravda, tak to nám nový CRZ navíc přidělává starosti s koordinací.

HV

Příspěvek#105 » pon 20. čer 2016, 06:36

Rab: kamarád odhlašuje na svém a ty přihlašuješ na svém oddělení, nejste na sobě závislí
Kalič: Prodávající by měl problém pokud by neodhlásil včas ale jeho povinností je tak učinit do 10 dnů od data prodeje, stejně jako je tvojí povinností do 10 dnů zbraň registrovat, stejně jako v předchozím případě jste na sobě nezávislí. Měl bys veliký problém, pokud by prodávající odhlásil a ty jsi čekal s registrací déle než 10 dnů. (info ze zákona :mrgreen: )
Naposledy upravil(a) HV dne pon 20. čer 2016, 06:38, celkem upraveno 2 x.

Zpět na