Co ještě je skryté nošení?

marinakus

Příspěvek#91 » úte 12. dub 2016, 08:00

Jen takový postřeh. Je zajímavé, že u profíka vás většinou vůbec nenapadne, že má u sebe zbraň. Volí oblečení a pouzdro tak, aby zbraň byla zřetelná co nejméně a aby si pokud možno nikdo nevšiml, že ji u sebe má. A dost často jde o full size zbraň, takže nic malého na schování. Je to totiž součást jeho práce, být co nejméně nápadný a sám mít maximální přehled o situaci a v případě nutného zásahu i výhoda pro něj. Neberte to prosím nikdo osobně ale když vidím kolem sebe většinou mladé kluky s boulí pod těsnou mikinou....... asi potřebují ten pocit důležitosti. To ať si každý přebere sám. Nejde vždy jen o to, co zákon umožňuje nebo přímo nezakazuje.

Enerccio

Příspěvek#92 » úte 12. dub 2016, 08:01

dave1354: presne tak!

marinakus: ne vzdy je mozne zvolit takove obleceny aby nebilo vubec mozne zjistit ze nemas zbran. A i kdyby, tak jsou stale moznosti jak na to: http://lifehacker.com/know-how-to-spot- ... 1650351312 takze v praxy kdyz te nekdo takto prohledne, tak jsi porusil to vase "neviditelne" noseni.
Naposledy upravil(a) Enerccio dne úte 12. dub 2016, 08:03, celkem upraveno 1 x.

Stewie

Příspěvek#93 » úte 12. dub 2016, 08:03

Ano, profíci. To je trochu jiná kapitola.
Pak jsou tu i lidé, kteří denně nosí kalhoty a košili (jako třeba já). Až se ti podaří na 100% skrýt zbraň pod zakasanou košilí, dej mi vědět a já se rád přiučím. Vhodnost oblečení není to samé jako nutnost.

Rex

Příspěvek#94 » úte 12. dub 2016, 08:34

Kencui #84 : to bych podepsal !

Stewie - "A víš co? Čím víc reportáží o tom, že lidi potkávají lidi v metru se zbraněmi (legálně drženými), tím líp. Ti zlí budou mít pak méně odvahy dělat nějaké vylomeniny."
...tak s touto logikou nesouhlasím ani ve snu. V našich zeměpisných šířkách to bývá přesně naopak - ti zlí uvidí snadnou možnost jak se nelegálně dostat ke zbrani. Vyhlídnou si nějakýho joudu s devítkou pověšenou proklatě nízko, vezmou ho zezadu po palici něčím těžkým, smeknou zbraň a zdrhnou.

dave1354

Příspěvek#95 » úte 12. dub 2016, 08:40

Rex, a tu poslední větu podložíš čím? Jakože -- stalo se snad někdy něco takovýho?

Enerccio

Příspěvek#96 » úte 12. dub 2016, 08:45

pokud je ten nouma s devitkou blbej a jeste hluchej tak necht. Ale pro zlocince jsou jednoduchsi spusoby si opatrit zbran....

marinakus

Příspěvek#97 » úte 12. dub 2016, 08:46

Stewie : Ani profesionál nemá vždy sako a kravatu. Nemusí být vždycky na prvním místě kydex za pasem.

mihlit

Příspěvek#98 » úte 12. dub 2016, 08:47

Enerccio: To je jasné,že ne vždy jde zvolit jakékoliv oblečení, stejně tak ne vždy jde zvolit jakoukoliv zbraň. Zdůvodnění, že je pistole vidět, protože chci nosit fullsize, ale nemůžu/nechci nosit lepší oblečení, tak je takhle viditelná v pořádku je nesmysl. No a ten článek se snaží působit chytře, ale nesmysl je taky. Kratší krok na jedné straně nemusí znamenat pistoli, ale třeba jen peněženku nebo mobil v kapse. Vyhýbání se do strany je taky blbost, protože praváci nosí zbraň obvykle vpravo a stejně tak se obvykle vyhnou do pravé strany, a to i když zbraň nemají. Když tě bude někdo obcházet z leva v užším prostoru, tak stejně při nošení zbraně vpravo se natočíš pravým bokem dopředu jako jakýkoliv jiný člověk. Posouvání věcí v kapse či běh s přidržováním si kapsy jsem dělal už na střední škole díky těžké peněžence či mobilu a dělalo to taktéž více lidí. Podle toho článku by každý paranoik našel zbraň u víc jak poloviny populace.

dave1354

Příspěvek#99 » úte 12. dub 2016, 08:51

Proč by to měl bejt nesmysl? Je to snad každýho věc, zákon to umožňuje, proč by to mělo komu vadit? Zrovna v okruhu střelců, kteří by měli být tím spíš chápavější a liberálnější už pro to, že po ,,zbytku světa'' chcou hlavně chápavost a liberálnost vůči svýmu koníčku..

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#100 » úte 12. dub 2016, 08:52

Sedmej píše:doporučuju si všem co chtějí nosit přečíst. a pak se pobavte s někým, kdo dloudobě nosí. naivita, že budete nosit velkou pistoli pohodlnou na střílení denně i pod trikem, kde bude jasný obrys zbraně je podle mě opravdu nesmyslná představa o skrytém nošení a praktickém využití pistole na sebeobranu.
http://gunlex.cz/45-clanky/no-a-kn/741- ... o-noseni-i
http://gunlex.cz/45-clanky/no-a-kn/742- ... -noseni-ii

Je super, jak dáváš odkazy na články kde se píše:

"Také si vyberte takovou pistoli nebo revolver, který vám dokonale vyplní dlaň střílející ruky, abyste zbraň při rychlé střelbě udrželi pod kontrolou. Kratší rukojeti se snáze utají, ale většině lidí se s nimi také hůře střílí." -- v mém a případě spousty dalších lidí fullsize

"Dále si ujasněte, kde chcete zbraň nosit. Největší chyba, kterou mnoho lidí dělá, je skrýt zbraň příliš hluboko, což činí rychlé použití obtížným, ne-li nemožným."

"Dynamika přestřelky je asi takováto: Měl byste být schopen tasit zbraň za dvě vteřiny nebo méně a solidně zasáhnout pohyblivý cíl, a to ve svém vlastním pohybu. Pokud máte zbraň zastrčenou tak hluboko, že nezvládnete první krok, je vaše zbraň ve skutečnosti jen módní doplněk a je vám platná asi stejně, jako kdybyste ji nechali doma." -- pokud by neměl být vidět ani obrys, často by to znamenalo jí zahrabat dost hluboko, nebo jí nosit v tašce přes rameno což stíží tasení.

"Poněvadž potřebujete zbraň tasit rychle a snadno, bude nejlepší místo pro ukrytí někde poblíž střílející ruky. Přemýšlejte o tom, kde se při vaší běžné každodenní činnosti pohybuje vaše silnější ruka. Umístění vpředu u pasu nabízí nejkratší cestu střílející ruky ke zbrani, ale protože zbraň musí být také skrytá, posunutí k boku ji lépe chrání před pátravými zraky. Jak daleko k boku, to už záleží na stylu a flexibilitě nositele."

"Mentální aspekt skrytého nošení je v důsledcích složitější než jeho mechanika. U té si pouze potřebujete vybrat zbraň, která vám nejlépe padne do ruky a střílí nejsilnější náboje, jaké dokážete kontrolovat. Noste ji v pohodlném pouzdře, které ji skryje pod oblečením přiměřeným k místu, na němž se nacházíte. Pouzdro se zbraní noste na opasku, který ho dokáže upevnit tak, aby po něm neklouzalo."

Tak ti nevím, ale články kterými se snažíš podložit svůj názor na skryté nošení, říkají tak trochu něco jiného.

Sedmej

Příspěvek#101 » úte 12. dub 2016, 09:06

dejte na lidi co tu nosí denně, na to jak nosí profesionálové, instruktoři a lidi, kteří tomu rozumí a nosí roky. podívejte se, jaké zbraně si na nošení kupují, jak řeší šatník a podobně. :-)
nikdo z nich to nenosí "viditelně", že by mu pod trikem byl vidět obrys zbraně nebo nějaká boule pod mikinou.

ArnieX: a píše se tam někde, že nevadí, že bude poznat, že máš zbraň? četl jsi i tu první část, kde se píše o efektu, když je poznat, že máš zbraň? promiň, že teda nevidím všechno černobíle a snažil jsem se sem hodit odkaz s celkem dobrýma radama pro lidi co si včera koupili zbraň a dneska chtějí chodi s boulí za opaskem. :-)

ArnieX
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#102 » úte 12. dub 2016, 09:16

Sedmej: Četl však já neříkám, že je super v pořádku, když to je extra moc vidět. Také jsem svůj šatník přizpůsobil a nadále budu upravovat podle zkušeností co získám. Nikde neříkám, že nosím co jsem nosil a je to vidět a tak že no a co vždyť je to skryté. Naopak říkám řeším to, obměnil jsem šatník pro skryté nošení tak abych šanci jakékoliv viditelnosti minimalizoval. Chtěl bych vidět někoho kdo nosí každodenně že se mu opravdu nikdy nestane že by měl vidět nějakou bouli. Mě jen zajímalo čistě z pohledu platné legislativy zda se za skryté nošení považuje již to že žádná část zbraně není vidět. Neptám se na to proto abych si řekl no super tak to můžu nosit i pod trikem velikosti S ale ptám se na to proto, aby kdyby náhodou pod volným trikem či košilí byl chvíli vidět při nějaké blbé poloze obrys ať už pažbičky nebo celé zbraně zak zda tím porušuji zákon. Jaká je vhodnost toho, že je vidět nebo není vidět obrys v určitých situacích, to tu neřeším protože to nebylo to na co jsem se ptal.

dave1354

Příspěvek#103 » úte 12. dub 2016, 09:31

Nikde tam nevidím psáno ani že to vadí, ani že to nevadí. Tak nějak ten článek řeší věci z jinýho pohledu. Mě se líbil spíš ten článek o open carry o kus dřív. Pro neangličany bych se klidně pokusil o překlad..

Protože u nás viditelné nošení nepřipadá v úvahu tak se tím nebudeme dál zabývat.

sided

marinakus

Příspěvek#104 » úte 12. dub 2016, 09:39

ArnieX : Řekl bych, že i když ti zbraň např. při vylézání z auta vykoukne z pod bundy, nikdo to řešit nebude. Ani případně přivolaná policie. Tak bude jen chtít vidět ZP a PZ, jestli máš zbraň oprávněně. Samozřejmě že takovému náhodnému odhalení se nevyvaruje prostě nikdo. Ať už budeme uvažovat přímo chvilkovou viditelnost zbraně nebo tu bouli u boku. Asi jediná výjimka z toho bude nošení v nějaké ledvince nebo podobně. Odvolávat se ale na to, že zbraň musí být zakrytá a jinak v podstatě může být jasně zřetelná asi není zrovna nejrozumnější. Tím netvrdím, žes něco takového řekl ty.

iloveguns

Příspěvek#105 » úte 12. dub 2016, 09:48

Mnoho lidí nosí na opasku např. pouzdro na doklady, opaskové pouzdro s fotoaparátem apod. Tedy pod trikem mají v létě u opasku bouli a přesto nenosí zbraň. Myslím, že boule na triku rozhodně neznamená, že je tam zbraň, i když to takovou fantazii může vyvolávat. Mám-li dostatečně volné triko (a jiná než volná trika nenosím), těžko může podle beztvaré vybouleniny na triku někdo tvrdit, že tam je zbraň.

Zpět na