Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)
- pavelg
- dan
Příspěvek#904 » čtv 21. pro 2023, 03:46
Ano, pro vstup na strelnici neni zakonem vyzadovano zadne specificke opravneni.pavelg píše:Nebo skutečně zákon DNES umožňuje prostě komukoliv z ulice si zaplatit stav, nechat se zapsat do knihy a jít tam,
A nebo tim co ji tam nekdo (nikoli nutne spravce strelnice) pujci. Rika se tomu "svereni zbrane" a upravuje to § 59 stavajiciho a § 79 budouciho zakona. To, jestli ten, komu je zbran sverovana ma ZP nebo nema nehraje zadnou roli. Dohled doho, kdo zbran pujcuje je u svereni povinny vzdy. Ano, i kdyz zbran sveruje spravce strelnice drziteli zbrojniho prukazu. V tom se stavajici a budouci zakon nelisi. Budouci zakon ale prinasi nektere nove moznosti, ktere umozni predat zbran jine osobe bez nutnosti na ni-nej trvale dohlizet.pavelg píše:případně si střílet tím, co si zrovna přinese?
pavelg píše:Já jen říkám, že ... nám online metoda řeší body 2,4,5 a to ještě se specifickým rizikem
Ja se o digitalni metode moc nebavil, protoze ji nemam v planu pouzivat. Reagoval jsem jen na tvrzeni, ze kvuli jejimu zavedeni nekdo o neco prijde. Ja hodlam veci i nadale resit pomoci dokladu, ktere maji fyzickou podobu. Ano, budou to jine doklady nez dnes, ale na tom neshledavam nic podstatneho. Doklady jako doklady. Nevadi mi ale, ze digitalni alternativu jako alternativu zavadeji pro ty, co ji pouzivat chteji a s jejimi vadami jsou srozumeni.
- Carloss
- milanvpg
Příspěvek#906 » čtv 21. pro 2023, 07:20
Rozdíl je evidentní, ale obojí je doklad, pokud to tak zákon definuje. Rozdíl je v tom, že nákladně vyrobit, zalaminovat, vyměňovat a udržovat kartičky musí teď systém všem, což odpadne.
Mít a systémově udržovat dva plnohodnotné systémy pro všechny (tedy zdigitalizovat a starý svět ponechat v původní formě) je nesmysl. Přednost dostane samozřejmě ten digitální s tím, že pro menšinu, které vyhovuje papírový svět a chce využít právo být pocitově offline, to bude umožněno, ale ponese si náklady s tím spojené.
Nic ti nebrání si pak ten doklad ve formě “cáru papíru” zalaminovat a to samé požadovat od kupujícího/prodavajiciho…
O větší věrohodnosti zalaminované kartičky, kterou si stejně nemůžeš on-line ověřit, se už toho napsalo dost.
Mít a systémově udržovat dva plnohodnotné systémy pro všechny (tedy zdigitalizovat a starý svět ponechat v původní formě) je nesmysl. Přednost dostane samozřejmě ten digitální s tím, že pro menšinu, které vyhovuje papírový svět a chce využít právo být pocitově offline, to bude umožněno, ale ponese si náklady s tím spojené.
Nic ti nebrání si pak ten doklad ve formě “cáru papíru” zalaminovat a to samé požadovat od kupujícího/prodavajiciho…
O větší věrohodnosti zalaminované kartičky, kterou si stejně nemůžeš on-line ověřit, se už toho napsalo dost.
- Carloss
Příspěvek#907 » čtv 21. pro 2023, 07:31
Nesmysl to není. Jestliže dostane přednost digitální, oddáváme se těžkým rizikům do spárů technologií, o kterých víme, že zdqleka nejsou tak spolehlivé, jak si kde kdo myslí. Opakuji poi milionté, že papírový svět taky není dokonalý, ale je výrazně spolehlivější, méně závislý a rušit by se neměl. Pořád nechápu, co koho vede k tomu, že ty dva systémy nemohou fungovat vedle sebe, nebo spíš nad sebou. Cár papíru, i když je zalaminovanej zůstává cárem papíru. O zalaminování to přece není. Online nejsouu jediné ochranné prvky. Online taky nefunguje vždy. A někdy moho a taky jsou ty výpadky dost zásadní.
Zajistit spolehlivost ofline systému a pohodlí online systému současně prostě možné není. Proto musí zůstat vedle sebe, jak jsem psal spíš nad sebou, základní nezávislý ofline a online způsobem zajistit jeho pohodlnost. Několikrát jsem psal, že nejsem odpůrcem digitalizace dokonce si troufám tvrdit, že jsem jejím zastáncem, ale jsem odpůrcem absolutní závislosti na ní.
Zajistit spolehlivost ofline systému a pohodlí online systému současně prostě možné není. Proto musí zůstat vedle sebe, jak jsem psal spíš nad sebou, základní nezávislý ofline a online způsobem zajistit jeho pohodlnost. Několikrát jsem psal, že nejsem odpůrcem digitalizace dokonce si troufám tvrdit, že jsem jejím zastáncem, ale jsem odpůrcem absolutní závislosti na ní.
- milanvpg
Příspěvek#908 » čtv 21. pro 2023, 07:40
Nemusí a nezůstane, za mne naštěstí. Proč nemohou zůstat oba systémy jsem napsal a milionkrát to opakovat nebudu, tím se z toho pravda nestane. Nebo myslíš, že má policie teď v kanclu psací stroj a laminovačku pro případ, že vypadne z provozu počítač a mašina na tisk ZP a PŽ?
Zeptám se jinak. Kolikrát za posledních třeba 5 let ti výpadek systému způsobil problém s odesláním platby nebo jsi podával příkaz na papíru?
Zeptám se jinak. Kolikrát za posledních třeba 5 let ti výpadek systému způsobil problém s odesláním platby nebo jsi podával příkaz na papíru?
- Carloss
Příspěvek#909 » čtv 21. pro 2023, 08:11
Čéče... v Soukalce tu laminovačku maj a psací stroj taky.
Už jsem psal. Výpadek plateb je naprosto běžná věc. Naposled před dvěma týdny v hotelu, kde jsem byl pracovně. Letos po několikáté. Výpadky sítí operátorů jsou zcela běžné. Někdy tak krátké, že si toho nikdo ani nepovšimne, jindy trvají hodiny. Ani dojitá baterka v mobilu není úplně nicotná příčina problémů. A takhle to lze vyjmenovávat do skonání světa.
Můj starý kolega, nadšenec do digitálního světa říkával: To se budem všichni divit, až dojde poslední baterka.
Už jsem psal. Výpadek plateb je naprosto běžná věc. Naposled před dvěma týdny v hotelu, kde jsem byl pracovně. Letos po několikáté. Výpadky sítí operátorů jsou zcela běžné. Někdy tak krátké, že si toho nikdo ani nepovšimne, jindy trvají hodiny. Ani dojitá baterka v mobilu není úplně nicotná příčina problémů. A takhle to lze vyjmenovávat do skonání světa.
Můj starý kolega, nadšenec do digitálního světa říkával: To se budem všichni divit, až dojde poslední baterka.
- kiv61
Příspěvek#910 » čtv 21. pro 2023, 08:30
Za posledních 5 let?
Minimálně 6x, pak jsem jednou na RV nepřevedl motorku bo "systém vypadl" (půldne v hajzlu) a tuším jednou na poště nedostal doporučený dopis (pouze ztracená hodina) ...
Ale u té digistsprávy nejde primárně o nějaké výpadky, to by se ještě dalo přežít jako každodenní kolona na D1 ale o fakt, že jako ovčan proti státu taháš za kratší konec špagátu.
Máš-li např. ověřený výpis z KN tak ten platí mnohdy stovky let (kdo kdy řešil restituce a dědictví by mohl vyprávět) a stát ti nemůže tvrdit, že ten barák ti nikdy nepatřil.
Jak se budeš v takovém případě bránit? To se bude muset vymyslet "ombudsman pro digitální obranu obyvatelstva" či nějaký další podobný Ouřad?
Minimálně 6x, pak jsem jednou na RV nepřevedl motorku bo "systém vypadl" (půldne v hajzlu) a tuším jednou na poště nedostal doporučený dopis (pouze ztracená hodina) ...
Ale u té digistsprávy nejde primárně o nějaké výpadky, to by se ještě dalo přežít jako každodenní kolona na D1 ale o fakt, že jako ovčan proti státu taháš za kratší konec špagátu.
Máš-li např. ověřený výpis z KN tak ten platí mnohdy stovky let (kdo kdy řešil restituce a dědictví by mohl vyprávět) a stát ti nemůže tvrdit, že ten barák ti nikdy nepatřil.
Jak se budeš v takovém případě bránit? To se bude muset vymyslet "ombudsman pro digitální obranu obyvatelstva" či nějaký další podobný Ouřad?
- milanvpg
Příspěvek#911 » čtv 21. pro 2023, 08:58
Takže cca 1x ročně poměrně nicotný problém, který sice nasere, stejně jako zácpa na dálnici, ale nic, kvůli čemu bys pak týden nespal. A proti tomu možnost zaplatit během sekundy na druhou stranu republiky, dostat se k elektronickému originálu z KN během 5 minut a poslat doporučený dopis datovkou v poslední půlhodině lhůty.
Za mě ty výhody jasně převažují a při zachování NÁHRADNÍ papírové varianty pro zájemce v menšině a pro případ nejvyšší nouze s tím nemám problém.
Že na tom sytému jsme závislí je fakt, který uchováním plnohodnotné papírové varianty nezměníte. Proti tomu musíte bojovat nějak jinak a někde jinde..
Za mě ty výhody jasně převažují a při zachování NÁHRADNÍ papírové varianty pro zájemce v menšině a pro případ nejvyšší nouze s tím nemám problém.
Že na tom sytému jsme závislí je fakt, který uchováním plnohodnotné papírové varianty nezměníte. Proti tomu musíte bojovat nějak jinak a někde jinde..
- Carloss
- cipis
Příspěvek#913 » čtv 21. pro 2023, 09:42
Ale je. Tady jde o to, že ty a obsluha v hotelu evidentně nemáte páru o "offline" ověření.
Naprosto typické při používání CCS karty na benzince. Také to občas vypadne.
Ale hádejte co? No jasně, existuje audio autorizace po telefonu. To je novinka, co? Akorát už asi od zavedení CCSek ...
Ale hádejte co? No jasně, existuje audio autorizace po telefonu. To je novinka, co? Akorát už asi od zavedení CCSek ...
- Carloss
Příspěvek#915 » čtv 21. pro 2023, 10:22
cipis píše:Ale je. Tady jde o to, že ty a obsluha v hotelu evidentně nemáte páru o "offline" ověření.
To neříkej mě. Mě je jedno, jak se to ověří. Když to ale jinak, než elektronicky obchodník neví, nebo nechce, nebo nemůže udělat, já s tím nehnu. Ale odjet s nezaplacenym oučtem fakt nemůžu. Není to banalita a kdo se s tím nesetkal, tak to posoudit nemůže. Kapku jsme odbočili od průkazů k platbám... Třeba normálně mi net chodí v pohodě. Ale dnes mi to už třikrát vypadlo a musel jsem restartit modem. Sítě... jakékoli... nejsou natolik spolehlivé, abych jim svěřoval bez ofline záloh svou existenci.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí