Bici mechanismus u brokovnice

Urbanewbie

Příspěvek#1 » sob 14. led 2023, 22:13

Caute, snazim se dohledat nejaky clanky, kde bych se docetl, jakym zpusobem funguje bici mechanismus u brokovnice (cim a jak se natahne apod.), ale v otevrenych zdrojich se mi to nedari najit..

Predpokladam, ze na kurzu mi to vysvetli, nicmene jeste pred tim bych to mel rad vyjasnene, nebot jsem tu cetl zkusenost jineho strelce, ktereho vyrazil komisar ze zkousky u prakticke manipulace s brokovnici - pan udelal rozborku, nasledne brokovnici slozil a dal ranu jistoty, za coz ho pry nasledne komisar vyhodil, nebot pry nebylo natazene bici ustroji, ktere je treba "natahnout" po sborce tim, ze opet brokovnici zlomime a opet zavreme, teprve pak dat ranu jistoty..

Muze mit toto prosim nekde vice vysvetlit? Pripadne klidne cely proces s manipulaci brokovnici (prevsim pak konec - jak odlozit brokovnici v bezpecnem stavu a jak je to tedy s ranou jistoty?).

Dekuji za info, finisuji pripravu a pred kurzem bych tohle rad vedel.

scorpions.cz

Příspěvek#2 » sob 14. led 2023, 22:36

No když broknu složíš, tak opravdu bicí ústrojí není natažené.( ve většině případů) Zmáčknutím spouště se nic nestane.
Ty bys ale měl zkontrolovat, že jsi ji složil dobře. To uděláš tím, že ji zlomíš a zavřeš. Potom jsou 2 možnosti:
1 Rána ( 2 rány ) jistoty a odložit,
2 Znovu zlomit a odložit,( zlomenou)

Sud

Příspěvek#3 » ned 15. led 2023, 10:12

Žádná zbraň, kterou složíš, nebude mít natažený bicí mechanismus. Po sborce to musíš vždycky natáhnout, abys ověřil, že jsi to složil správně a pak dát ránu jistoty. Jak píše scorpion.
Máš to napsané i v příloze 1, Nařízení vlády č. 315/2011 Sb

4. Částečné rozebrání a složení zbraně

4.1 Obecná pravidla

1. Bezprostředně před částečným rozebráním zbraně se provede kontrola zbraně. Po složení zbraně se provede kontrola správného a úplného složení a kontrola funkce zbraně, a to zejména přezkoušením funkčního cyklu zbraně a ránou jistoty.

Jarda.Jezek

Příspěvek#4 » ned 15. led 2023, 11:39

Omyl. Například u kohoutových pistolí, u kterých se při sborce převléká závěr tak, že předek se navlékne vpředu a pak se stlačenou vratnou pružinou se navkéká zadek zezadu, to vždy skončí s nataženým kohoutem. U dalších pistolí, které k aretaci spojovacího mechanismu závěru a rámu potřebují delší než krátký zákluz, zrovnatak. A není jich vůbec málo. U ostatních k tomu může snadno dojít tehdy, když si člověk popotáhne závěr trochu víc, než by nezbytně nutně musel, nebo si chce práci ulehčit, aby mu bicí pružina nekladla dodatečný odpor.

scorpions.cz

Příspěvek#5 » ned 15. led 2023, 11:58

Ale, ano. I ta brokna ( proto píšu ve většině případů) může být po složení natažená. Pokud ji rozeberu s nataženým BM ta po složení natažená zůstane.

Jarda.Jezek

Příspěvek#6 » ned 15. led 2023, 12:08

Reagoval jsem na Suda, podle pravidel se předchozí příspěvek necituje.

Sud

Příspěvek#7 » ned 15. led 2023, 12:53

Tak to jsem nevěděl. Doma takový kvér nemám. To ale nic nemění na tom, že když se po složení bicí mechanismus nenáthne, je potřeba to udělat.

Zpět na