Registrace zbraně ke sportovním účelům.
- dejment
Příspěvek#1 » pon 15. srp 2011, 12:38
Dobrý de.
Když je zbraň zaregistrovaná, a nákupní povolení bylo vydáno ke sportovním účelům, jak je to s případným použitím na sebeobranu? Mám ZP B a E. Všechny zbraně mám zaregistrovány ke sportovním účelům a to zbraně kategorie B a C, je mi jasný, že zbraň kategorie C nelze použít na sebeobranu. Jo a ve zbrojáku mám dopsáno, že jsem oprávněn nosit zbraň kategorie B.
Bude mi končit platnost ZP, tak abych ty zbraně kdyžtak nechal ( jestli to je potřeba ) přehodnotit i na sebeobranu.
Děkuji
Když je zbraň zaregistrovaná, a nákupní povolení bylo vydáno ke sportovním účelům, jak je to s případným použitím na sebeobranu? Mám ZP B a E. Všechny zbraně mám zaregistrovány ke sportovním účelům a to zbraně kategorie B a C, je mi jasný, že zbraň kategorie C nelze použít na sebeobranu. Jo a ve zbrojáku mám dopsáno, že jsem oprávněn nosit zbraň kategorie B.
Bude mi končit platnost ZP, tak abych ty zbraně kdyžtak nechal ( jestli to je potřeba ) přehodnotit i na sebeobranu.
Děkuji
- bobr
Příspěvek#2 » pon 15. srp 2011, 13:42
kde jsi vyčetl ze zbraň kat. C nesmíš použít na sebeobranu?
když máš ve zbrojáku napsáno nosit je to v poho, ale ještě je potřeba změnit to nějak u tý zbraně jako takový - proto já všude kde to chtějí píšu ochrana zdarví a majetku + sport. A neřeším potom co kdy a jak kterou budu kde mít.
Při běžným provozu atd asi nikdo nezjistí co a jak, ale když se pak nedej něco semele tak se pak zkoumá úplně všechno (bych řek i jak velkou ksi měl ranní stolici ) a pak by to mohlo poněkud zkomplikovat některá rozhodnutí některých orgánů. Ideální je zavolat na svoje policaty a s nia se rovnou domluvit jak to udeělat |( u nás u prodlužování zb rojáku chtějí vidět všechny qery in natura .
když máš ve zbrojáku napsáno nosit je to v poho, ale ještě je potřeba změnit to nějak u tý zbraně jako takový - proto já všude kde to chtějí píšu ochrana zdarví a majetku + sport. A neřeším potom co kdy a jak kterou budu kde mít.
Při běžným provozu atd asi nikdo nezjistí co a jak, ale když se pak nedej něco semele tak se pak zkoumá úplně všechno (bych řek i jak velkou ksi měl ranní stolici ) a pak by to mohlo poněkud zkomplikovat některá rozhodnutí některých orgánů. Ideální je zavolat na svoje policaty a s nia se rovnou domluvit jak to udeělat |( u nás u prodlužování zb rojáku chtějí vidět všechny qery in natura .
- Missak
Příspěvek#3 » pon 15. srp 2011, 14:32
s použitím na sebeobranu by to mělo být OK s jakoukoliv registrovanou zbraní.
horší to bude s nošením. kdyby ti při té sebeobraně zjistili, že jsi měl tu zbraň v režimu "nošení" (na což momentálně nemáš oprávnění u žádné zbraně, alespoň tak píšeš), mohli by dělat problémy - ty by však nesouvisely se samotnou sebeobranou, ta se posuzuje samostatně. jen kdyb ti ji neuznali, tak by to neoprávněné nošení bylo asi přitěžující.
viděl bych to na novou nákupku pro nošení, alespoň pro ty zbraně (B), které chceš nosit.
a pro příště to dělat jako Bobr - psát to na vše.
to, že máš v ZP napsáno "oprávněn nosit..." neznamená automaticky, že můžeš nosit jakoukoliv zbraň B, jen ty, na které bylo povolení vydáno.
horší to bude s nošením. kdyby ti při té sebeobraně zjistili, že jsi měl tu zbraň v režimu "nošení" (na což momentálně nemáš oprávnění u žádné zbraně, alespoň tak píšeš), mohli by dělat problémy - ty by však nesouvisely se samotnou sebeobranou, ta se posuzuje samostatně. jen kdyb ti ji neuznali, tak by to neoprávněné nošení bylo asi přitěžující.
viděl bych to na novou nákupku pro nošení, alespoň pro ty zbraně (B), které chceš nosit.
a pro příště to dělat jako Bobr - psát to na vše.
to, že máš v ZP napsáno "oprávněn nosit..." neznamená automaticky, že můžeš nosit jakoukoliv zbraň B, jen ty, na které bylo povolení vydáno.
-
Self-Def-Enthusiast - Příspěvky: 86
- Self-Def-Enthusiast
Příspěvek#4 » pon 15. srp 2011, 14:40
Ja jsem si na kratkou malorazku pozadal o povoleni k nabyti vlastnictvi a drzeni (noseni jsem si skrtnul).
Koupil jsem si ji a zaregistroval. Pri registraci mi samozrejme sebrali "povoleni" a vydali "rozhodnuti". Na tom rozhodnuti stoji, ze mam povoleni vlastnit, drzet a NOSIT zbran kategorie B, jmenovite revolver Alfa 241, .22LR; a ze prej se toto povoleni vydalo ke sportovnim ucelum.
A ted co s tim? Mam pravo ji nosit nebo nemam? Ja osobne na noseni mam devitku u ktery to je bez komplikaci, pozadano i vydano za ucelem ochrany zivota (zdravi ani majetek uz nepisu) - ale kdyz uz to tady resite, tak jen abyste videli, ze je v tom obcas dost nejasnosti a jakejsi bordel...
Mozna mi ale neco unika
Koupil jsem si ji a zaregistroval. Pri registraci mi samozrejme sebrali "povoleni" a vydali "rozhodnuti". Na tom rozhodnuti stoji, ze mam povoleni vlastnit, drzet a NOSIT zbran kategorie B, jmenovite revolver Alfa 241, .22LR; a ze prej se toto povoleni vydalo ke sportovnim ucelum.
A ted co s tim? Mam pravo ji nosit nebo nemam? Ja osobne na noseni mam devitku u ktery to je bez komplikaci, pozadano i vydano za ucelem ochrany zivota (zdravi ani majetek uz nepisu) - ale kdyz uz to tady resite, tak jen abyste videli, ze je v tom obcas dost nejasnosti a jakejsi bordel...
Mozna mi ale neco unika
- Joe
Příspěvek#5 » pon 15. srp 2011, 14:43
Proč psát jako důvod ochranu žzm je zřejmé, jen nevidím důvod psát tam i jiný důvod
§ 12
(1) Zbraň kategorie B lze nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit jen na základě povolení, pokud tento zákon nestanoví jinak.
(2) Střelivo do zbraně kategorie B může nabývat do vlastnictví, držet a nosit pouze držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence v rozsahu oprávnění stanovených pro jednotlivé skupiny.
(3) O povolení podle odstavce 1 žádá držitel zbrojního průkazu nebo zbrojní licence na předepsaném tiskopise, jehož vzor stanoví prováděcí právní předpis. Obsahem žádosti musí být
a) osobní údaje nebo údaje identifikující právnickou osobu,
b) údaje o zbrani, které se povolení týká; značka výrobce zbraně, vzor (model), ráže a výrobní číslo zbraně pouze v případě, jsou-li žadateli známé,
c) číslo zbrojního průkazu nebo zbrojní licence a
d) důvod žádosti.
(4) Držitel zbrojního průkazu, který má místo pobytu ještě v jiném členském státě, je povinen též předložit předchozí souhlas tohoto členského státu s udělením povolení podle odstavce 1 nebo jeho prohlášení o tom, že předchozí souhlas není nezbytný, s překladem do jazyka českého, vyhotoveným tlumočníkem zapsaným v seznamu znalců a tlumočníků.
(5) Příslušný útvar policie vydá povolení vlastnit nebo držet zbraň kategorie B, pokud má k tomu žadatel řádný důvod. Za řádný důvod se považuje
a) provozování muzejnictví nebo sběratelské činnosti,
b) uskutečňování sportovní, lovecké, kulturní nebo jiné zájmové činnosti nebo příprava na povolání,
c) provozování koncesovaných živností v oboru zbraní a střeliva,
d) zajišťování ostrahy majetku a osob,
e) zabezpečování úkolů podle zvláštního právního předpisu,10) nebo
f) ochrana života, zdraví nebo majetku.
(6) Příslušný útvar policie vydá povolení k nošení zbraně kategorie B, uvádí-li žadatel důvod uvedený v odstavci 5 písm. b), c), d), e) nebo f).
(7) Na žádost žadatele se povolení podle odstavců 5 a 6 vydá jedním rozhodnutím. Tato povolení lze rovněž vydat současně s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.
(8) Oprávnění nosit zbraň kategorie B se zaznamenává do zbrojního průkazu.
§ 13
(1) Platnost povolení vydaného podle § 12 zaniká, jestliže ten, komu bylo povolení uděleno, přestal být držitelem zbrojního průkazu nebo zbrojní licence. Platnost povolení k nabytí vlastnictví zbraně kategorie B dále zaniká, není-li využito do 12 měsíců ode dne jeho vydání.
(2) Povolení vydané podle § 12 odejme příslušný útvar policie, pominul-li řádný důvod, pro který bylo vydáno; to neplatí, bylo-li povolení vydáno podle § 12 odst. 5 písm. f).
(3) V případě zániku platnosti povolení podle odstavce 1 věty první nebo jeho odejmutí podle odstavce 2 je vlastník zbraně kategorie B povinen odevzdat tuto zbraň příslušnému útvaru policie do 10 pracovních dnů ode dne zániku platnosti povolení nebo ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o jeho odejmutí a postupovat podle tohoto zákona (§ 64).
- tuareg
Příspěvek#6 » pon 15. srp 2011, 16:55
No ale sportovní zbraň nesmíš nosit nabitou, měla by být mám zato v uzavřeném obalu, náboje zvlášt a ne v zásobníku. Potom nevím jak by jsi ji chtěl využít na na osobní ochranu
V zákoně to zní takhle: Držitel zbrojního průkazu skupiny B je povinen přepravovat držené zbraně na místa, kde je oprávněn je nosit, pouze ve stavu vylučujícím jejich okamžité použití a v uzavřeném obalu
V zákoně to zní takhle: Držitel zbrojního průkazu skupiny B je povinen přepravovat držené zbraně na místa, kde je oprávněn je nosit, pouze ve stavu vylučujícím jejich okamžité použití a v uzavřeném obalu
- Missak
- pesi
Příspěvek#8 » pon 15. srp 2011, 17:54
No to mi teda řekněte, když je tak důležité pamatovat si u každé zbraně jakej jsem při její nabývaní napsal důvod, proč to tedy není PZ uvedeno. Buď to důležité není a nosit mohu i zbraň, kterou jsem kdysi, před lety kupoval na sport, a teď se mi hodí jí nosit, a nebo je to od státu sviňárna a chyták na to, jak snadno odebírat ZP za přestupky a nebo v případě mimořádné události svést vinu na střelce.
- Missak
Příspěvek#9 » pon 15. srp 2011, 18:34
no hlavně bych to viděl jako důvod, proč neodevzdávat nákupku zpět na PČR, jak to někde vyžadují
v každém případě se lze bránit (ab absurdum) i nelegální zbraní. pokud bude NO uznána jako oprávněná, neměla by nelegálnost hrát roli na NO.
ale bude řešeno následovně jako nelegální ozbrojování
v každém případě se lze bránit (ab absurdum) i nelegální zbraní. pokud bude NO uznána jako oprávněná, neměla by nelegálnost hrát roli na NO.
ale bude řešeno následovně jako nelegální ozbrojování
- dejment
Příspěvek#10 » pon 15. srp 2011, 18:41
No, a tomu se právě chci vyhnout, a proto se táži, jestli má někdo podobný problém, a jak to řešil.
Možná, že něco mám i na obranu, ale za ty roky, co mám vlastně zbroják ( zbraně jsem nakoupil, zároveň i prodal, podle toho, co jsem zrovna měl v úmyslu, tedy ohledně sportu, protože King Kobra v 6 palcích, se sice nosit dá, ale je to dřina.
Proto ani tak ňáko nevim, naco jsem si dával žádost.
A o to mi jde, že si teď stanovím, čím se budu bránit, a tam to chci změnit, ale , jde to vůbec???
Nebo tu zbraň musím ( imaginárně ) prodat ( např. bratrovi ) a požádat znova o nákup už s tou obranou???
Možná, že něco mám i na obranu, ale za ty roky, co mám vlastně zbroják ( zbraně jsem nakoupil, zároveň i prodal, podle toho, co jsem zrovna měl v úmyslu, tedy ohledně sportu, protože King Kobra v 6 palcích, se sice nosit dá, ale je to dřina.
Proto ani tak ňáko nevim, naco jsem si dával žádost.
A o to mi jde, že si teď stanovím, čím se budu bránit, a tam to chci změnit, ale , jde to vůbec???
Nebo tu zbraň musím ( imaginárně ) prodat ( např. bratrovi ) a požádat znova o nákup už s tou obranou???
- Missak
Příspěvek#11 » pon 15. srp 2011, 19:10
pokud máš schované nákupky (nebo aspoň kopie - ale originál by ti měl správně zůstat), tak to zjistíš v pohodě. jinak na PČR - tam ti zjistí, na co ti dávali nákupky. jinak určitě nemusíš prodávat, mělo by stačit si dát ke konkrétní zbrani novou žádost na nošení (nabytí a držení už máš).
že se něco nedá nosit
já mám na nošení i Tactical 858
(jelikož mám jen ZP E), že ho nenosím je pochopitelné, ale ne proto že by to nešlo i skrytě
jsou lidi co nosí i Deserta 
že se něco nedá nosit
- dejment
- pesi
- Patrik
Příspěvek#14 » pon 15. srp 2011, 19:44
Pesi: o témže jsem byl přesvědčen taky. Ale není to pravda (nosit zbraň kat. B se píše do ZP od nedávna i jen těm kteří mají pouze "B") skutečně rozhodující je to co máš napsáno v nákupce, je to jeden z mála papírů který nepodléhá skartaci po 5 letech (jako jiné) ale zakládá se. Pokud máš zbraň pouze na sport je nutné si dodatečně zažádat o nošení. Při běžné kontrole Ti to samozřejmě nikdo kontrolovat nebude (pokud máš E), pouze v případě nějakého problému se Ti ten problém ještě více zkomplikuje.
- Missak
Příspěvek#15 » pon 15. srp 2011, 19:46
toť otázka, jestli má toto logické myšlení i PČR. jestliže nebylo ke zbrani vystaveno povolení k nošení - nesmí se nosit.
proč by se tedy tolik cukali, když jsem chtěl (a nejen u mě) 858 na nošení, když je to B?
podle této logiky bych nepotřeboval nákupky vůbec - mám ZP odpovídající skupiny, mám nárok na koupi odpovídající zbraně (nenapadá mě zákonný důvod žádost zamítnout). nepotřebuji (jen logicky) nákupku, ale musím ji zaregistrovat.
zruším nákupky, zvednu cenu za registraci. vydělám stejně a ubyde zbytečné práce
.
asi se tam z nějakého důvodu to "nabytí, držení, nošení" má zaškrtnout.
proč by se tedy tolik cukali, když jsem chtěl (a nejen u mě) 858 na nošení, když je to B?
podle této logiky bych nepotřeboval nákupky vůbec - mám ZP odpovídající skupiny, mám nárok na koupi odpovídající zbraně (nenapadá mě zákonný důvod žádost zamítnout). nepotřebuji (jen logicky) nákupku, ale musím ji zaregistrovat.
zruším nákupky, zvednu cenu za registraci. vydělám stejně a ubyde zbytečné práce
asi se tam z nějakého důvodu to "nabytí, držení, nošení" má zaškrtnout.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí