Potřebuju na luk průkaz?

Aragenta

Příspěvek#1 » sob 10. zář 2011, 19:28

Potřebovala bych poradit. Upozorňuju že je mi teprve 16. Mám luk s napínací silou asi 20 kg který jsem si sama vyrobila. Potřebovala bych vědět jak je to se zákonem, jestli takovou věc vůbec můžu oficiálně vlastnit (když jsem vlastně nezletilá) a nebo případně jestli na to potřebuju nějaký zbrojní průkaz. Protože ono je to přecejen dost nebezpečná věc když to s tím člověk umí. A co případně kdybych s tím vylezla někam mezi lidi, třeba do města (bydlím v malé vesničce) mohla bych mít problém se zákonem? Vím že střelné zbraně se viditelně nosit nesmí ale platí to i pro luky?

Patrik
moderátor

Příspěvek#2 » sob 10. zář 2011, 19:37

Zbraně kat "D" na které není potřeba ZP.

g) mechanické zbraně, u nichž je napínací síla větší než 150 N

Pokud tuto podmínku tvůj luk splňuje, platí dále:

(1) Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet nebo nosit fyzická osoba starší 18 let způsobilá k právním úkonům. Zbraň kategorie D nebo střelivo do této zbraně může nabývat do vlastnictví a držet též právnická osoba.

(5) Držitel zbraně kategorie D nesmí

a) zbraň nosit viditelně na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném,

b) zbraň nosit nebo s ní na veřejnosti nebo na místě veřejnosti přístupném jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek,11) léků nebo v důsledku nemoci,

(3) Střelba ze zbraně uvedené v § 7 písm. c) až g) nebo ze zbraně uvedené v § 7 písm. k) je zakázána na místě, kde by mohl být ohrožen život nebo zdraví osoby nebo způsobena škoda na majetku.

Aragenta

Příspěvek#3 » sob 10. zář 2011, 19:50

Hmm, takže oficálně ho vlastnit ještě nesmím. Ale teda do 15 kg síly je to jen "hračka"? Protože i takový může zabíjet. Ale ještě se zeptám, když bych ho nesla na ulici v ruce bez napnuté tětivy tak to se taky nesmí?

Artifex

Příspěvek#4 » sob 10. zář 2011, 20:21

Pokud má méně než 15kg tak je to oficiálně hračka a můžeš ho nosit neskrytý, pokud více než 15kg tak je to oficiálně zbraň a pak na to platí skryté nošení

Patrik
moderátor

Příspěvek#5 » sob 10. zář 2011, 21:26

Zabít můžeš čímkoliv, kladivem, sekerou, nůžkami, vidličkou .............................................
Až to vše bude na seznamu potencinálně nebezpečných zbraní (včetně aut) tak se budou možná moct nosit jen skrytě a používat jen na předem určeném a vyhraženém místě za dozoru správce (velkého bratra).
Ps: máme tady i vlákno určené lukům, tak tam přihoď nějaké foto, mně by zajímalo co jsi si v 16 vyrobila.

sfinx

Příspěvek#6 » sob 10. zář 2011, 21:32

Aragenta píše:Hmm, takže oficálně ho vlastnit ještě nesmím.

Jsem tady nováček, tak se možná pletu, ale vlastnit jej můžeš..
(jedinou podmínkou bude možná věk - 18let a v případě toho silného skryté nošení..)

Patrik
moderátor

Příspěvek#7 » sob 10. zář 2011, 21:42

Jakmile to spadá do kat D tak jednoznačně smí nabývat až od 18.
Je to vypsáno o pár řádků výše.

Zpět na