Povely/popisky k závadám

AlexandrDarius

Příspěvek#1 » pát 20. pro 2024, 17:23

Ahoj!
Připravuju se na opakování bezpečné manipulace, dostal jsem od ostatních účastníků dobrý tip pořídit si airsoftový model zbraně, se kterou budu tu zkoušku (opět) dělat. Jen jsem si říkal, že na tu domácí přípravu bude dobré si do nějakého random generátoru narvat ne název závad, ale výrazy, jakými je komisaři popisují, abys se to naučil v hlavě si překládat.

Takže bych se rád zeptal, s čím vším jste se setkali.

Slabá rána
- "Jen vyšel kouř", "Jen to tak pšouklo"...

Selhač
- "Nic se nestalo", "zbraň nevystřelila"

Zádržka
- Tady mě nic nenapadá, to většinou lektoři prostě vzali zbraň a nasimulovali, popřípadě se to jiným lidem stalo s pistolí samovolně

Petr z Braníka

Příspěvek#2 » pát 20. pro 2024, 17:35

Mně u zkoušky simuloval všechny tři závady, a pokud si vzpomínám, tak mi řekl:

1. "Tady jsou školní náboje, připravte zbraň ke střelbě."
Já jsem nabil, natáhnul a zamířil.
"Palte".
Cvak.
"Tak, zbraň jenom takhle cvakla, ale nevystřelila. Co uděláte?"

2. "Vemte si zbraň do ruky. Teď si představte, že jste vystřelil, a byl to nestandardní zvuk, nějaký divný."

3. Komisař skřípnul do výhozního okénka nábojnici, podal mi pistoli a řekl: "vystřelil jste, a zbraň je teď po výstřelu v tomto stavu. Co se stalo?"

AlexandrDarius

Příspěvek#3 » pát 20. pro 2024, 17:51

Petr z Braníka píše:Mně u zkoušky simuloval všechny tři závady, a pokud si vzpomínám, tak mi řekl:

1. "Tady jsou školní náboje, připravte zbraň ke střelbě."
Já jsem nabil, natáhnul a zamířil.
"Palte".
Cvak.
"Tak, zbraň jenom takhle cvakla, ale nevystřelila. Co uděláte?"

2. "Vemte si zbraň do ruky. Teď si představte, že jste vystřelil, a byl to nestandardní zvuk, nějaký divný."

3. Komisař skřípnul do výhozního okénka nábojnici, podal mi pistoli a řekl: "vystřelil jste, a zbraň je teď po výstřelu v tomto stavu. Co se stalo?"

Super, dík!

Carloss

Příspěvek#4 » pát 20. pro 2024, 18:13

K zádržce může dojít jedním ze dvou způsobů: Špatně vytažení nebo vyhozená nábojnice po výstřelu, nebo vzpříčený náboj před výstřelem. Mnohdy jako důsledek toho prvního.

expres

Příspěvek#5 » pát 20. pro 2024, 19:15

Já měl zadrzku a to naraficeny v zásobníku upraveným cvičným nabojem. Tuším že dával povel připravit ke střelbě a natáhnout. Při natažení došlo k vzpříčení onoho upraveného naboje. Závadu odstranit.
Druhy pak selhac.

Před zkouškou jenž jsem opakoval. Na střelnici domlouval zapůjčení vybité zbraně a možnosti tréningu. Byl tam starší chlápek u pultu a slyšel me mluvení že je to těžký když nemám na čem trénovat...
Tak mi říkal, na co to potřebuješ, ti stačí i petka od vody.

Prvotní zamyšlení byla že je to teda "rada", fakt díky.
Až když mi to z nouze nedalo jsem vyzkoušel. A na rovinu, trestuhodně jsem se mýlil. Ten chlap měl svatou pravdu!!!! Asi to tady nečte, ale když, tak i zpětně po letech neskonale díky.

Princip je jednoduchý. Dril a opakovani. Pár hodin do zblbnutí postupu pořád do kola ať i s obyč flaškou mi brutálně pomohlo. Zapamatoval jsem si jasně dané kroky a projížděl všechny scénáře pořád dokola.
Ono jich moc není zkracene jen pro cca příklad -> bezpečné přebrání, prst mimo spoušť, hlaveň správným směrem, kontrola zbraně vyndání zasobniku, (pojistka) vybiti, dál dle části kde se nacházíš před manipulaci (závady,rozborka), před střelbou a bezpečné vybití (v jakém stavu odložit taky). Povel jsem si dával sám, odpovídal správný postup, krok po kroku. Předek zbraně víčko, bezpečný prostor,atd. Popis zbraně třeba před převzetím, nebo v rozborce. Stejně je máš znát.
Těch X postupu projedes do pár minut.
Asi to chce trochu představivost, ale dej tomu 2-3h a zhodnoť zda to mělo cenu. Hlavně jsem to jel dokola poctivě do "zblbnutí". Max mi to "odprosteni" že nemám přesně tu danou zbraň na zkousce pomohlo.
Naučil jsem se to vše zpaměti a pak nezmatkoval jako před tím.
Jo a ani jsem komisaři nic nepopisoval, zvyklej domu jsem si to říkal pro sebe, právě s toho množství opakování. Bylo mi jedno jak co nazval, nebo zda povel byl přesně slovně co jsem si říkal. Řešení je jednotný.

Erix

Příspěvek#6 » sob 21. pro 2024, 09:09

To AlexandrDarius :

Tak závady jsou ze zákona dané - definované. Konkrétní slovní podoba by tedy měla být jasná, povely by měl komisař sdělit před zkouškou. Pokud ti bude něco nejasného, tak se ptej a nic dál nedělej, není to chyba (pokud to teda nebude něco elementárního, spíše překvápko v podobě jiné zbraně na rozborku,...) ;)

To expres:
Já zase slyšel, že se dá trénovat bezpečné převzetí s aku vrtačkou. :lol: Prst mimo spínač, zásobník je baterka, závad je možno simulovat spoustu,...

expres

Příspěvek#7 » sob 21. pro 2024, 13:22

Proč ne, stejně de o správný postup přebrání a kontrolu zbraně.
Měl jsem třeba dvakrát od kámoše půjčeno při jeho dozoru a na krátké neměl pojistku. Dost mi to v tu chvíli vadilo.
Přitom je to všechno "imaginární" trivialnost. Při přebrání kontrola třeba červene tecky,zajisteno. (Ví se že to komisaři dělaj aby nešlo natáhnout=vybít). Vindas zásobník. Pak palcem na petce spoustis pojistku, tahem vybit, vyskočil náboj, nesbírám,nerozhodí mě, mířím pořád do bezpečného prostoru a znovu vybijim,atd.. A jedeš další kroky.

To že ta petka nemá žádný mechanismus je výhoda. Když víš co za zbraně dostaneš na zkoušku a co mají za mechanismus. Pojistky, rozborky, vypouštění přes palec, rána jistoty... Když si pak člověk půjčuje jinde (problém časově se dostat na konkrétní střelnici), nebo od kámoše, má to třeba jinaci prvky... Pak ty kroky nejsou stejne kompletní.

A ono je úplně jedno jak co komisař pojmenuje, nebo hlásí. Kroky k správnému vyřešení sou vždy totožný.
Až člověk nasimuluje treba 40 slabou ránu s petkou v ruce, bude ti buřt, jestli tomu říkal "psouknuti hada". Člověk přesně ví, co má následovat, říct a udělat.

audis

Příspěvek#8 » sob 21. pro 2024, 16:33

Alexandr:
buď jak doporučuji predrecnici.

Nebo nemáš kámoše se zp se kterým se školními náboji nacvicite? Pokud ne, můžeš se zeptat zde jestli by někdo s tebou nešel a nesimuloval komisaře (musí znát pokyny a postupy jak to má přesně být u zkoušky!). Leckdo si naučil něco jiného a to je pro tebe blbě!)

audis

Příspěvek#9 » sob 21. pro 2024, 16:53

K zasmání u mě u zkoušky: přerušit střelbu v prostoru terčů je osoby. Dle předpisů odklonil jsem hlaveň z terče vlevo
, zajistil zbraň pojistkou (zbraň ji měla tenkrát povinnost když pojistku zbraň má) a mířím nevědomky těsně vedle prisedicich vlevo. Správně ale nebudeme mířit na kolegy že jo. Obkrouzil jsem hlavní zbraně obrys terče směr nahoru doprava dolu (abych nepřejel hlavní přes terč) . Výborně vidím že chápete co je podstata.
. Úsměvné a správně, pochvaleno zahrálo na srdci.:-)

AlexandrDarius

Příspěvek#10 » sob 21. pro 2024, 23:10

Budu trénovat doma s airsoftkou, tak uvidíme. Pak někoho ukecám, aby simuloval komisaře, ona tedy odezva od dobrovolníků tady na webu je většinou že už to nedělají, že je admin ne a ne smazat. Zkusím ukecat znovu známýho, ale raději bych někoho, komu bych zaplatil nějakou rozumnou taxu.

JirkaCV

Příspěvek#11 » ned 22. pro 2024, 10:08

Erix

Příspěvek#12 » ned 22. pro 2024, 10:38

Jo, to je dobrý videjko, hlavně bacha na ty kombat vychytávky -> vše pokud možno dělej jako civil, který nic "navíc" neumí. Nejvíc kontroverzní je asi vypuštění přes palec, kdy každý má svůj "osvědčený" způsob, který je jediný správný.

Jarda.Jezek

Příspěvek#13 » ned 22. pro 2024, 16:26

Alexandře, nejjednodušší máš si na střelnici, kam půjdeš na zkoušku, zaplatit kurz. Pravděpodobně se kurz odehraje manipulačně na těch zbraních, na kterých pak budeš zkoušen. K tomu se seznámíš s místem a budeš při zkoušce v pohodě, protože to tam už budeš znát.

marinakus

Příspěvek#14 » ned 22. pro 2024, 16:37

Komisař má závadu buď nazvat nebo slovně popsat. Má to být pochopitelné a nezavádějící. Vymyslet v tom nějaký systém je dost obtížné. Takže hodně bude záležet na osobě komisaře. Každopádně, pokud něčemu nerozumím, tak se zeptám. To je základ. I když třeba zapomenu jaký byl povel nebo zadání.

marinakus

Příspěvek#15 » ned 22. pro 2024, 16:38

Jarda.Jezek : Ano. Zbraně budou stejné a prostředí také. A to také může být úplně všechno.

Zpět na