Putativní občanské zadržení vs. nutná či nenutná obrana. Pepřák vůči ostraze supermarketu.

Sobiho

Příspěvek#1 » pon 24. bře 2025, 11:15

Celkem zajímavá událost a zajímavý názor soudu.
Žena ukradla věci za méně než 10 000Kč, ostraha chtěla "občansky zadržet", zlodějka se bránila pepřákem...
Ne že bych se chtěl zastávat zloděje, ale tohle dává do rukou velkou moc životně neúspěšným s minimální mzdou a s minimálním IQ...

„Důvodné podezření ze spáchání trestného činu krádeže obviněnou tak v době jejího zadržení nebylo rozptýleno,“ míní šéf žalobců. Ostraha tedy měla pravomoc ženu zadržet, a to na základě trestního řádu, který upravuje takzvané občanské zadržení člověka přistiženého při trestném činu nebo bezprostředně poté.

Takže pokud nerozptýlím pocit ostrahy, může mne i "protiprávně z mého pohledu" občansky zadržet. Jednou mě chtěl šacovat tedy namátkou kontrolovat, tak jsem ho velmi důrazně poslal do ... a odešel. No, teď mě může zadržet a je to OK...

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nejv ... .seznam.cz

JirkaCV

Příspěvek#2 » pon 24. bře 2025, 11:27

Mě zastavil hlídač v marketu. Podezřelým jsem se stal tím, že jsem vběhl mezi regály a za chvíli jsem se protáhl okolo kasy ven. Sháněl jsem nějaké koření, neměli, tak pá ... Pán to vyhodnotil jinak:
"Co máte v kapsách?"
Já nadzvedl ruce a "Klíče, můžete se přesvědčit, máte moje svolení."
Okolo nás stáli čumilové. Já ho opět vyzval, ať mi ty kapsy prohledá. Na to neměl postup. Něco blekotal, že nesmí a já, že může. Totálně rozhozený a bezradný.
Pak jsem mu řekl o koření, z kapsy vytáhl klíče (bylo tam toho víc) a odešel středem.

Sobiho

Příspěvek#3 » pon 24. bře 2025, 11:34

Mě to principielně vadí, já jsem nic neukradl a nevím proč někomu s hodnotou IQ a hodinové mzdy rovno sedmdesátipěti, musím něco dokazovat, on je úplně normální občan. Teď budou mít pravomoc mě zadržet, pokud nerozptýlím nějaký pocit? A abych ho rozptýlil se musím nechat od nějaké špinavé socky šacovat? Nebo někam s ním chodit!? Chápu, že krást se nemá, ale tohle je přiřknutí pravomoce PČR někomu cizímu a podle mne prolomení vyšších občanských práv. A hlavně mi to vadí, komu je ta "nová pravomoc" přiřknuta.

milanvpg

Příspěvek#4 » pon 24. bře 2025, 11:38

Co s tím má co společného IQ nebo plat ochranky? Od toho tam přece jsou, aby chránili majetek zaměstnavatele před zlodějema…
A pokud vzbudím jejich podezření a zeptají se mě slušně, zda můžu ukázat, co mám v tašce nebo v kapse, nemám s tím problém. Pokud se budou chovat jako hovada, není přece problém zavolat vedoucího prodejny a vyřešit věc ním.
Mně se takové rozhodnutí soudu celkem zamlouvá…

dan

Příspěvek#5 » pon 24. bře 2025, 11:45

Sobiho píše:tohle dává do rukou velkou moc životně neúspěšným s minimální mzdou a s minimálním IQ...

Vim, ze me mas zablokovaneho, takze odpoved neuvidis - ale institut obcanskeho zadrzeni existuje v zakone uz dlouho a nemyslim, ze tenhle jeden pripad ukazuje, ze je na nem neco principielne spatneho. Spor je o to, jak moc lze vyzadovat aby zadrzujici dokazal presne kvalifikovat trestny cin. Coz je vec, kterou prislusne organy resi s pomoci znalcu a finalne o ni rozhoduje soud. Je jasne, ze v danem miste a case se "odhadem" neda zadne vysoke miry jistoty dosahnout.

Uplne bych se nebal, ze prichazi era zcela bezduvodneho zadrzovani nevinnych osob ochrankou. Ono to ani pro ne neni bez rizika - tady ona kradla a spor byl o tom za kolik presne toho bylo. Pokud by ale nekradla vubec, pak by podminky pro obcanske zadrzeni naplneny nebyly zcela jednoznacne - a jednalo by se o omezovani osobni svobody, za ktere by byl trestne-pravne odpovedny ten sekuritak.

Odkazovany rozsudek tak nevnimam jako pobidku pro sekuritaky "zadrzujte si koho chcete a kdy chcete, nic se vam nestane", ale spis jako vzkaz pro zlodeje - "nemyslete si, ze kdyz budete krast jen trochu, tak jste zcela nepostizitelni". Navic si je potreba uvedomit, ze my nemame precedentni soudnictvi a prakticky identicky pripad, ktery se stane jinde, muze byt soudem posouzen jinak. Takze rozhodne neplati, ze staci rict "mel jsme dojem, ze ukradla za hodne" a jsem beztrestny. Jen to, ze tomuhle to takhle vyslo.

Je to velice podobne ustanovenim o NO/KN. I tam jde o "spravny odhad", ale zejmena u NO je akcentovano, ze rozhodujici je to, jak se to jevi (potencialne) poskozenemu. "Obcanske zadrzeni" se snazi zabranit mene spolecensky nebezpecnemu jednani a tak to vyslovne timto smerem akcentovane nema, a je na uvaze prislusnych organu jak vec posoudi.

Je otazka jak moc chceme tenhle zakonny mechanismus mit realne funkcni. Hledame rovnovahu mezi "slusni ldie se budou bat parchanty zadrzovat z obavy pred pravnimi nasledky omezovani osobni svobody" versus "slusni lide budou obcas neoprvnene zadrzeni". A ja nemyslim, ze vhodna hranice vede pres schopnost uhadnout presnou pravni kvalifikaci. Co se me tyce, ja bych asi nemel nic proti tomu, kdyby bylo obcanske zadrzeni mozne i u prestupku. Ale na to muze mit kazdy nazor svuj.
Naposledy upravil(a) dan dne pon 24. bře 2025, 11:50, celkem upraveno 1 x.

Blacky

Příspěvek#6 » pon 24. bře 2025, 11:50

Sobiho to zase zbytecne hrotí. Proste ochranka dela co má. Prijde ji neco divne, tak se zpeta. Slusny clovek slusne odpovi a ukaze, ze je vse ok a za minutu si jde kazdy po svem. Debil i nezlodej se snima bude hadat a zbytecne to vyhroti. Zlodej bud utece, nebo je chycen a prevezme si ho policie. Fertig. Idiot v ochrance se brzo ukaze a je vyhozen. Tj. na 99% je vse v pohode a netreba malovat certy na zed.

dan

Příspěvek#7 » pon 24. bře 2025, 12:12

Ono to neni cernobile ani na tu ani na onu stranu.
Uz jsme se dostal do situace, kdy jsem byl, ackoliv jsme to z ceho me podezrival neudelal, zadan abych dolozil nevinu tim, ze ukazu neco, co jsem proste ukazat nechtel. Pro pribeh predpokladejme, ze jsem mel v kapse fotku nahy manzelky. Vyhrozoval Policii a ja tam s nim na ne byl ochoten pockat (coz ho presvedcilo a vykaslal se na to). Ale dovedu si predstavit, ze bych na to nemel cas a dobrovolne bych cekat nechtel, takze jedina moznost jak me tam udrzet by bylo obcanske zadrzeni.
Prestoze jsem nic neudelal, nemusi mi byt po chuti ukazovat co mam u sebe a nemusi se mi hodit tam s nim na Policii cekat dobrovolne. S argumentem "slusny clovek se podrobi" bych byl opatrnejsi. Je to civilni varianta policejni vyslechove zkratky "nevypovidat je priznani viny, protoze slusny clovek nema co by tajil"

Haluziak

Příspěvek#8 » pon 24. bře 2025, 12:37

Příhoda ze života: Naběhli jsme s kámošem do Alberta, koupit chleba, špek, 4 piva a dva energeťáky a měli jsme to vypočtené, že tak tak stíháme vlak na akci. U pokladen nás zastavil pan SBS (no kdybych na něj foukl, tak se asi zlomí), že jsme v jedné uličce shodili flašku, a že ji máme taky zaplatit. To jsme kategoricky odmítly, kolem flašek jsme sice šli ale nezastavovali jsme se tam. A on že nás má na kameře. Říkám, že to je blbost, že jsme na flašky nesahali. No tak nakonec právě vedoucí prodejny (slušně arogantnej zmrd) a šli jsme se podívat na kamery. No a na kamerách tu uličku vůbec neměli, měli jen ty kolmé, takže na jedné je vidět jak vbíháme do uličky a na druhé že z ní vybíháme (Navíc než nás odchytili u poklady tak tou uličkou přešlo ještě tak deset lidí).

Nějaký dohadováním, než jsem jim nedokázal vysvětlit, že naším vstupem a výstupem z uličky žádný kauzální nexus o rozbité flašce nedokážou, zakončením naším sborovým sdělením: "Vy jste fakt piče a my odcházíme!" jsme ztratili půl hodiny života a nestihli vlak na z doslechu poměrně slušnou pařbu.

Aneb jak ti idiot co se díky nášivce SBS cítí důležitě dokáže zkazit víkend.

PS: Jelikož jsme oba byli v 19 docela horké hlavy, tak ani nechci domýšlet co by se stalo, kdyby na nás chtěli zkoušet nějaké zadržení.

Rys

Příspěvek#9 » pon 24. bře 2025, 12:45

Špinavé socky, IQ a hodnota mzdy 75, atd...

Odpovím citátem:
„Buď slušný k lidem když jdeš nahoru; mohl bys je potkat až půjdeš dolů.“ John Osborne

Jarda.Jezek

Příspěvek#10 » pon 24. bře 2025, 12:46

Celkem jasné je, že žena sice obvykle kradla, ale málo. Jestli při malém kradení není možné pachatele zadržovat, nejde argumentovat spekulativně tím, že tentokrát mohla ukrást za víc než málo, když pro tuto spekulaci nehovoří žádný důkaz. Například, neviděli ji, jak krade mobil za 20 tisíc. Tedy ochranka neměla žádný důvod si to myslet. V tu chvíli ji ani nemohla zadržovat.

Jestli byla žena napadena, nebo jí napadení bezprostředně hrozilo, je úplně jiný příběh. Jí použitý sprej tedy buď byla obrana nebo nebyla obrana.

Můj přístup k ochrankám by asi byl nekonfliktní a nekontaktní. Maximálně jsem připraven jim poradit, že pokud se hodnověrně dozvěděly, že byl spáchám trestný čin, mají povinnost podat trestní oznámení. S čímkoliv jiným se nemíním zdržovat. Samozřejmě mě můžou sledovat, volat policii, cokoliv z povzdálí, ale ne mi jakkoliv zasahovat do svobody pohybu. To už bych považoval za napadení. Zřejmě stejně, jako ona zlodějka.

Čímž se jí nezastávám, krást se nemá, ale omezování svobody, či dokonce fyzický útok je s ukradeným zbožím za 500 Kč v jasném nepoměru. No ni?

Blacky

Příspěvek#11 » pon 24. bře 2025, 13:00

No zde nesouhlasím. Je fuk zda ma ukradena vec hodnotu 500Kč. Stále je to krádež. Kde bys jako videl hranici? 1000Kč? 1001Kč? To proste nejde. Pokud si je někdo jistej, ze jsi neco ukradl, tak te vyzve. Kdyz neposlechneš, vola poldy a musi se sam rozhodnout, zda te jen bude sledovat, vyfoti, nebo se pokusi zadrzet. A pokud se prokaze, ze mel pravdu, melo by to byt ok. Pokud se neprokaze, tak by mel pykat on. Treba vcetne toho, ze ti uhradi nemajetkovou ujmu, nestihnuti super pařby, apod.

Jarda.Jezek

Příspěvek#12 » pon 24. bře 2025, 13:01

A kde je rozpor? Nebo s kým to vlastně nesouhlasíš?

milanvpg

Příspěvek#13 » pon 24. bře 2025, 13:16

Jarda.Jezek: No minimálně s tím, že pokud maji podezření na trestný čin krádeže, ohlašovací povinnost nemají, pokud se nepletu, ale zato právo Tě zadržet ano, jak taky rozhodl ten soud… ;-)
Edit: ale termín malé kradení pobavil :D

JirkaCV

Příspěvek#14 » pon 24. bře 2025, 13:57

Mě by zajímalo, jak se liší právo občana zadržet jiného od práva toho jiného zadržení se aktivně bránit.
Mimochodem, myslím, že se o putativní zadržení nejedná. To by bylo v případě, že se zadržující mylně domnívá, že jsem něco šlohnul a nebyla by to pravda. V uvedeném případě se zadržující nemýlil, jenom (možná) nesprávně vyhodnotil vhodnost svého konání vůči způsobené škodě.

Jarda.Jezek

Příspěvek#15 » pon 24. bře 2025, 13:58

Že by povinnost podat trestní oznámení byla zrušena? Dřív tomu tak bývalo. Holt rozvoj nezastavíš.

Na trestný čin podezření asi nejspíš neměli. Protože nebylo jak k takovému podezření dospět, alespoň podle toho, co bylo v článku uvedeno.

Zpět na