Obrana

mekom

Příspěvek#1 » pon 12. bře 2012, 19:26

Ahoj,

Mám dotaz ohledně nutné obrany...Je mi jasné, že když mě na ulici někdo napadle nožem či když mi do domku vleze zloděj, že mohu střílet. Zajímalo by mě ale toto...Bydlím v domku na vesnici, kde jak se říká, lišky dávají dobrou noc. Jednou jsem byl svědkem této události- soused šel s dětmi na procházku do lesa, když je tam napadl vzteklý pes, německý ovčák, soused aby uchránil děti, tak se sám nastavil psovi, který ho nehezky pokousal a soused ležel několik dní v nemocnici a jeho děti z toho dones mají trauma a bjí se psů. chtěl bych vědět, pokud by se podobná situace stala mě, mám právo toho psa zastřelit?
druhý dotaz je tak trošku z myslivosti... Na jednom honu myslivci postřelili divočáka, nezabili. Ten vzteklý a šílený bolestí utíkal, a ke vší smůle vběhl do naší vesnice...Napadl a začal kousat, nebo trhat jiného souseda. Jak bych se měl v této situaci zachovat já, držitel ZP sk.E .Můžu toto zvíře zastřelit, neporuším např.zákon o myslivosti nebo něco podobného?

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » pon 12. bře 2012, 19:47

Ani s tím zlodějem v domě to není tak jednoznačné jak se může zdát. Pokud kupříkladu načapáš zloděje v bytě a on se dá na útěk byť s lupem, neohrožuje tě, tak by případný výstřel mohl být velice nepříznivý - narozdíl od některých jiných zemí u nás neplatí tzv. doktrína hradu.

Zastřelení zdivočelého psa či rozzuřeného postřeleného divočáka je jistě nemilé, pokud ale splní institut krajní nouze nebo nutné obrany, nelámal bych si s tím příliš hlavu. A to mám konkrétně psy velice rád. Střílet na divočáka (či obecně kohokoliv/cokoliv) který právě někoho napadá by bylo velice složité a myslím že by dost hrozilo zasažení napadeného, proto v tomto případě postupovat s chladnou hlavou a mít jistou ruku.

Carloss

Příspěvek#3 » pon 12. bře 2012, 20:06

Je to velmi složité a diskutuje se o tom na střeleckých forech víc, než dost. Ale 1. Zákony znáš. 2. Co šlověk, to názor. 3. Co právník to názor. 4. Nakonec to stejně budou posuzovat OČTŘ, který to posouděj jinak, individuálně a nakonec jinak, než si kdo kdy uměl představit.

Ve výsledku jde především o to, jak se s jakýmkoli použitím střelné zbraně srovnáš ty sám se svým svědomím. A ubezpečuji tě, že právě toto je třeba mít na vědomí při nošení, případně ještě před užitím střelné zbraně.

Georg

Příspěvek#4 » pon 12. bře 2012, 23:33

Zdravím, i zde bych se s dovolením vložil do diskuze. Proti psovi jsem kdysi málem 2x použil střelnou zbraň. Málem a vše dopadlo naštěstí tak, že jsem střílet nemusel. Poprvé to bylo o fous a naštěstí dotyčné osobě zřejmě "docvaklo", že poslat na mě dva vlčáky není asi ten nejlepší nápad. Byli v kotci a slušně "nadržení" si kousnout. Na místě jsem naštěstí nebyl sám se zbraní. Bylo to na dvoře vesnického stavení. Podruhé jsem však sám byl a bylo to na ulici. Proti mne stál rotvailer. Vzchopil jsem se pouze nato, že jsem chytil po zbrani. Majitel, který jej měl volně puštěného na něj zavolal a pejsek neochotně přiběhl. Pak na mě volal, že ten pes není jeho a odvedl ho pryč. Něčeho se polekal. Když jsem se vzpamatoval, všiml jsem si nedalekého hloučku asi 3-4 dětí. Patrně mu došlo, že by mohl mít problém. Situace vypadal tak, že já přijel autem, vystoupil z něj a chtěl jsem jít na návštěvu do paneláku. Jenže mezi mnou a domem byl zvýšený trávník - průchod asi cca 5-7 schodů. Takže rotvík stál na vyvýšeném místě. Osobně vám všem garantuju, že jsem byl rád jak malé děcko, že jsem střílet nemusel. Ono totiž střílet na psa, nedej bože na rozzuřeného psa nebo ještě hůř na bojové plemeno je tak ošidná věc, že toto si troufnou jen osoby v naprosté zoufalosti (člověk kousaný rozzuřeným psem, kterému nezbývá jiná šance) nebo policajti za plotem. Ale to už je taky o něčem jiném. Prostě trefovat se do malého a rychle se pohybujícího terče u kterého je v těsné blízkosti nevinný člověk ? To je mooooc ošidná záležitost. Takže rozhodně nedoporučuji. Je to příliš velký risk.
Co se týče postřeleného divočáka, tak tam je to o to složitejší, neboť ruku na srdce - kdo z nás běžně nosí u sebe na osobní ochranu zbraň, která by dokázala svým výkonem (resp. výkonou municí) bezpečně skolit divočáka ? Vždyť na divočáka používají myslivci kulovnice nebo brokovnice s jednotnou střelou. A pochybuju, že někdo má doma zbraň osobní ochrany s takovým výkonem. Takže dostřelovat nebezpečného divočáka s pistolí či revolverem je taky opět ošidné, spíše šílené. Ale chápu, že lidi v nebezpečných situacích dělají šílené věci. Popravdě se plně ztotožňuji s posledním Carlossovým odstavcem.
Čistě teoreticky proti psovi je dle mého možná lepší použít dobrý nůž, proti divočákovi - nevim. Já osobně mám k psům velmi kladný vztah, byť jsem nikdy žádného nevlastnil, ikdyž tomu několikrát nebylo daleko. Jenže za posledních pár let jsem se "rozrostl" o malé děcka, se kterými chodím na procházku i do parku a vzhledem k tomu, že zde a ani jinde ve městě není problém potkat i neukázněné pejskaře, i já mám někdy občas obavy a přemýšlím o vhodné obraně při možném napadení. Střelnou zbraň však vylučuji. Je to velmi ošemetné a nebezpečné. Na právní stránku se já osobně moc v mém případě nedívám, protože je mi milejší zabít psa, než nechat pokousat vlastní dítě.
Když to shrnu, tak odpověď na položené dotazy má dvě stránky - technickou: jak bezpečně zneškodnit nebezpečné zvíře a druhá stránka je právní: jak právně (nikoliv osobními pocity) oddůvodnit takovou střelbu na nebezpečné zvíře a případné zranění ohrožené osoby.

Carloss

Příspěvek#5 » pon 12. bře 2012, 23:45

Zapoměl zmínit rovinu svědomí. S tím se taky člověk musí být schopen srovnat.

AEndy

Příspěvek#6 » úte 13. bře 2012, 13:21

Svědomí nesvědomí, zákon nezákon, než mít pokousaný dítě..psa bych asi moc nešetřil. Ale mnohem vhodnější by asi byl teleskopickej obušek. Ten se mi mimo jiné hodil i mimo sebeobranu (na kterou jsem ho naštěstí ještě použít nemusel) při pomoci u autonehody. Málokdo nosí po kapsách něco, čím se dá snadno vyndat autosklo.
U kance nevím, ten se zastavuje blbě i autem. Primárně bych dal asi pár facek tomu, kdo ho tak šikovně postřelil...

Prcek

Příspěvek#7 » úte 13. bře 2012, 22:57

Já bych ještě doplnil, že kdysi uváděl někdo, kdo i pravidelně střílí LOS, že byl přepadený, dostal přes hubu a teprve, když bylo po všem mu došlo, že měl u pasu pistoli ;) Prostě to nebylo jako na LOSu na startovní čáře se stopkami v ruce. Kdysi na mého synka před školkou skákal vzrostlý bulteriér. K tomu klasická průpovídka paničky: "Je to ještě štěně, jen si chce hrát". A já propadl takový panice a začal na psa i paničku tak řvát, že se pes stáhl a panička rychle zmlkla a dala ho na špagát. Kluk se od té doby bojí psů...A fakt nevím, jestli bych si na pistoli vzpomněl. I když chodím střílet pravidelně. Asi bych taky spíš byl pro ten obušek. Zrovna tuhle jsem na semináři obranné střelby byl opět svědkem toho, jak "často" se lidi trefují z 7-10 metrů do nehybné figury stojící postavy. A malá, řítící se vzteklá koule? Radši nemyslet. :mrgreen:

Zpět na