Nepřekazení trestného činu

HonzaLBC

Příspěvek#1 » ned 17. bře 2013, 00:08

Zdravím,

úvaha nad tím, čím straší v tom článku, když se přimotám k podobné situaci a rozhodnu se radši do toho nemotat, tak co mi hrozí?

Nynější vyšetřování má však i rovinu, v níž policisté prověřují, zda se protiprávně nezachovali i svědci útoku. Ani jeden totiž napadenému muži nepomohl, nikdo ani nezavolal policii přes tísňovou linku.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/svedci-brutalnih ... zpravy_kol

Našel jsem si Trestní zákoník, kde § 367 v odstavci (1) říká, že jsem povinen trestný čin překazit, ale hned ve (2) jsem té povinnosti zbaven, pokud bych se tím sám ohrozil - takže tím padá první část Ani jeden totiž napadenému muži nepomohl

Jediná povinnost by mohla být zavolat 158, pokud u sebe mám mobil, jinak nemusím udělat vůbec nic nebo se pletu?
A pokud nebudu mít mobil u sebe, tak prostě odejdu a kdyby něco, tak jdu hledat nejbližší policejní útvar a nemůžou mi vůbec nic.

Jestli pomoct nebo nepomoct neřeším, beru to tak, co by hrozilo, když se rozhodnu se do toho nezapojit.

beaver

Příspěvek#2 » ned 17. bře 2013, 07:33

Já jsem to pochopil tak, že by stačilo vytočit 158. Pokud u sebe nemáš mobil – a nemůžeš tedy volat policii – asi těžko může někdo po tobě chtít, abys nastoupil na dvoumetrového agresivního bouchače.
Podle mě je několik možností, jak se zachovat
1) do konfliktu se vložit – buď na agresora zařvat nebo se do toho aktivně zapojit – v obou případech se může stát, že agresor napadeného nechá být a obrátí pozornost na tebe. Pak už se dostává událost do úplně jiné roviny a člověk bude řešit (ne)přiměřenost sebeobrany. V případě aktivního zapojení do konfliktu je také riziko, že agresorovi způsobíš závažné zranění a nakonec z toho budeš mít problémy ty
2) zavolat polici
3) nedělat nic

Varianta 2 z hlediska zákona asi nejjistější, ale než policie přijede, napadený bude mít z ksichtu prejt a agresor bude kdo ví kde. Napadený nejvíce ocení určitě variantu 1, tam ale může být problém s (ne)přiměřeností obrany. Varianta 3 je nejpohodlnější a pokud bychom to řešili do důsledků – muselo by být prokázáno, že jsi neměl mobil u sebe.

A tohle všechno musí člověk řešit ve velmi krátké chvíli, aby se rozhodl zda pomoci (já si myslím, že rozhodně ano) a jak...

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » ned 17. bře 2013, 08:19

No za mě s mojí postavou bych určitě volil variantu 2 ale varianta 3 je ubohost to nechápu že někdo tu policii nezavolal. Dnes má mobil každý a volání na 158 je zdarma.

frantisekkozisek

Příspěvek#4 » ned 17. bře 2013, 09:02

Ovšem opravdový smysl má pouze varianta 1. Ale bál bych se, i kdybych zpacifikoval agresora pouze za pomocí rukou, že budu popotahován a pro jistotu mi ještě radši napařej aspoň podmínku. Takže na jednu stranu se těm lidem vůbec nedivím, jen se báli a nebo si nechtěli přidělávat problémy.

Carloss

Příspěvek#5 » ned 17. bře 2013, 09:19

Var. 1. je asi nejefektivnější. Jenže snadno dojde k tomu, že "později" při řešení situace přijde podobně uvědomělý občan, uvidí, jak utočníka pacifukuju, tak se stejným důvodem začna pacifikovat on mě... Hmmm... zapeklitá situace... Teoretická, leč nikoli nepředstavitelná.

Vashan

Příspěvek#6 » čtv 11. dub 2013, 08:41

muselo by být prokázáno, že jsi neměl mobil u sebe.

Spíše naopak, muselo by se prokázat, že jsi ho u sebe měl

ataman

Příspěvek#7 » čtv 11. dub 2013, 09:25

V první řadě je to otázka vlastního svědomí. Psycholog to v tom článku vysvětlil jasně. je to prostě obraz dnešní doby. Zkrátka a dobře, buď nejsem lhostejný k tomu co se kolem mne děje a pomoct chci, nebo pomoct nechci. Vždyť nemusíte zasáhnout fyzicky, stačí zpúsobit povyk. Máte-li obavu z fyzického konfliktu, napadený vám bude určitě vděčný i za hysterický řev "pomooooc, vraaaaždááááá!!!" Okolí určitě zbystří, můžete přitom ještě na útočníka ukazovat, můžete si na pomoc vytáhnout kohokoliv z davu tím, že ho označíte "hej Vy pane, vy v tom černém kabátě pojďte mi pomoct zastavíme ho"! Věřte dokáže to divy, protože jakmile dotyčného zbavíte anonymity, musí něco dělat, stává se okamžitě středem pozornosti. Takže nepřemýšlejte nad tím,jestli Vás za Vaši lhostejnost někdo může stíhat a proč a jak. Přemýšlejte nad tím, co je třeba udělat a co je správné!!! Jak se říká, kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Alcatraz

Příspěvek#8 » čtv 11. dub 2013, 10:42

to zní jako pěkná morální teorie, ale řekl bych, že ses nikdy nevložil do cizího konfliktu, abys ochránil "slabšího". A neviděls jak ti pak útočník přinesl od nějaké známosti 14 denní nechopenku (za to že v opilosti neudržel balanc a spadl na zadek) a svědek, který se za tebe schovával si najednou nic nepamatuje. A ty měsíc v hrůze řešíš, že jsi brutálně napadl bezúhonného a slušného člověka, který kvůli tobě musel do nemocnice (ač jsi mu nic neudělal).

Zavolat policii jo, ale když se dva strkají a nikdo o pomoc neřve, tak už mě ani nezajímá, že "pak někdy možná může po nějaké ráně i umřít". Protože tohle je stejný jako vlastní obrana. Dokud doopravdy neumřete, tak to od stolu (a z internetu) pak bude vypadat všelijak a vám klidně řeknou, že "o nic nešlo", že jste neměl, nebo naopak měl (obvykle podle výsledku) něco udělat. A to nemluvím o případech, kde by nedej bože figurovala zbraň. Takže dokud nepůjde už evidentně o život, tak se do ničeho míchat nebudu. Ani kdyby sekundární následek mělo být úmrtí. Protože obětovat potenciálních 8-15let ve vězení (což znamená prakticky vyhodit vlastní život z okna) kvůli někomu, kdo si pak ani nevzpomene, že jste ho bránil a těch 10vteřin vám byl vděčný, do toho znova fakt nejdu.

Ale hádám, že tuhle chybu každej musí udělat sám. Protože někdy to vyjde, někomu pomůžete a možná vám i poděkuje. Ale statisticky.. pokud někoho snad napadne použít zbraň.. je to přivedlo do průšvihu. A nejsem tak blbej, abych trval na tom, co si já myslím, že je správné, když zkušenost ostatních říká opak.

beaver

Příspěvek#9 » čtv 11. dub 2013, 12:51

Asi se dá souhlasit s tím, že "tuhle chybu každej musí udělat sám".
Já jsem se před lety vložil do bitky dvou chlápků (muž A evidentně silnější než muž B), stačilo zařvat/upoutat pozornost - a následně se zeptat proč muž A mlátí chlapa B. Prý že mu dluží nějaký prachy - a když jsem se zeptal kolik, vypadlo z něj, že asi padesát korun. Tak jsem sáhl do kapsy, chlapovi A dal ze svého pade a šel dál. Chlap B mi poděkoval a zmizel.
V tý chvíli jsem ani nepřemýšlel, že bych se do toho nevložil, a to mi bylo asi tak 15 let. Byla to tak nějak samozřejmost a dopadlo to v pohodě pro všechny strany. A doufám, že výše popisovaná zkušenost s nemocenskou a ztrátou paměti svědka mě nepotká...

ataman

Příspěvek#10 » čtv 11. dub 2013, 13:19

Alcatraz: Podle čeho soudíš? V první řadě jsem vůbec nepsal o tom, že by někdo hned někoho řešil fyzicky, ale aby prostě něco udělal, aspoň zvedl ten telefon a zavolal, že se tam někdo pere. Jenže ono je asi dnes lepší mít miliony důvodů proč nevidět. A vůbec to nemusí být jenom o fyzickém napadení. Může to být obyčejná nevolnost, srdeční slabost a budeš rád když si tě někdo všimne a aspoň ti zavolá záchranku.

Beaver: I to je řešení, navíc řešení hodné gentlemana ;) , smekám před Tebou

Georg

Příspěvek#11 » čtv 11. dub 2013, 13:45

Video samotné ukazuje jen napadení. Neukazuje však celou situaci a to, co tomuto napadení předcházelo a jak to bylo ukončeno. Vymyslet variant se dá spousta, takže tato diskuze může mít mnoho stránek. Já tu nahodím jen některé.
Ten napadený mohl být feťák (známá místní postavička), který předtím prodal nějaké drogy třeba jeho synovcovi nebo neteři a on na něj narazil a tak mu dal za vyučenou. Popravdě stát se to mě (jako že mým děckám bude nějaký feťák podstrkovat drogy), tak by dopadl stejně. Jen bych si dal asi pozor, aby to nebylo na tak veřejném místě. Ikdyž ve vzteku dělá člověk chyby. A proč jsem zrovna zvoli tuto variantu s feťákem ? Protože mne zaujal postoj napadeného. Normální člověk by se v drtivé většině nezachoval takto - nenechal by do sebe takhle bušit, ale buď by se snažil co nejvíc křičet - třeba pro přivolání pomoci, nebo by se snažil opustit místo útoku, nebo také si více chránit tělo. A dost možná, že mu také křivdím. To ví jen ti samotní aktéři.
A taky se mohlo stát, že tu policii někdo z přítomných opravdu zavolal a ta přijela. Ale jak jsem psal na začátku - těch variant se dá vymyslet spousta, na to je to video příliš krátké. Někde na jiném vlákně byl hezký obrázek kamery, zachycující prachající osobu a druhou, která jej pronásleduje s nože, ale na záběru v monitoru to vypadalo obráceně.

Victor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#12 » čtv 11. dub 2013, 18:17

Ano. Z toho videa bez zvuku lze vykonstruovat i obhajobu toho grázla. Realita byla ale úplně jiná. Ti dva se do té doby vůbec neznali a brutálnímu útoku předcházelo jen "Co čumíš?!!!". Napadený nebyl žádná smažka, ale normální 34 letý chlap a během napadení řval o pomoc. Bez reakce. Že během útoku nikdo nevolal policii, ví policie asi nejlíp. Není třeba vymýšlet další varianty. Stačí si o případu něco zjistit.

speedee82

Příspěvek#13 » čtv 11. dub 2013, 18:49

Ono je to celkem složité. Tady na střeleckém fóru asi každy ví nejlíp,že zločinec je v ČR hájený. Mám na to svou teorii: Pokud je to v mých silách a necítím se ohrožen,určitě zasáhnu,spacifikuju atd. A než přijede policie,tak se z toho slušně vymluvím a odejdu. Důvod je prostý,nemám zájem k vuli nějakýmu hajzlovi,chodit půl roku na výslechy a pak půl roku k soudu a ve finále z toho vyjít jako útočník. Mám zkušenost z vojny,kdy jsem byl u piva svědkem řádění cikánské svatby. Ani jsem si nebouchl a ještě půl roku po vojně jsem dojížděl 100km na výslechy.

E-Ryc

Příspěvek#14 » pát 12. dub 2013, 07:35

ataman píše:můžete si na pomoc vytáhnout kohokoliv z davu tím, že ho označíte "hej Vy pane, vy v tom černém kabátě pojďte mi pomoct zastavíme ho"!

Takze najdes nekoho, kdo o konfliktu vi jeste min nez ty, ale vyzere si to za tebe nebo alespon s tebou (nebo bude za sraba)? To je od tebe hezke...

Proste realita je takova, ze dav ti nepomuze, zazils nekdy sikanu ve skole? Nejlepsi prilezitost byla o velke prestavce, kdy se kolem prochazelo x-set lidi... A kolik z nich myslis, ze neco udelalo?

frantisekkozisek

Příspěvek#15 » pát 12. dub 2013, 08:20

Já si myslím, že i když bych chtěl vytáhnout pána v černým kabátě, tak spíš než že by mi pomohl, tak aby nebyl středem pozornosti (pokud by to vůbec někoho zajímalo) tak se nenápadně vypaří. S pomocí přihlížejících bych v žádným případě nepočítal.

Zpět na