Zbrojní průkaz pro lov

honzazbas

Příspěvek#1 » pát 14. úno 2014, 20:57

Dobrý den,

mám dotaz, který by myslím mohl zajímat i jiné.

V případě, že jsem držitelem zbrojního průkazu skupiny E, mám lovecký lístek a vlastním zbraň kategorie B (ať už kulovnici, nebo brokovnici), jsem v mysliveckém spolku, mohu uplatňovat myslivecké právo tzn. lovit aniž bych musel řešit rozšíření skupiny C?

Dle mého to není v rozporu se zákonem.

Shrnutí:

Pro nošení (držení) zbraně: zbrojní průkaz skupiny E
Pro lov: Lovecký lístek
Zbraň použitelná k lovu: kategorie B
Organizovaný v: MS

Prosím o vyjádření.

Děkuji za odpověď.

ZdenekK

Příspěvek#2 » pát 14. úno 2014, 21:13

Nejsem právník, ale lovecké zbraně podle mne tvoří podmnožinu sportovních zbraní (každou loveckou zbraň lze používat pro sport, ale ne každou sportovní pro lov). Takže se ZP sk. B můžeš nabýt zbraň vhodnou k myslivosti.
Zákon o myslivosti rozlišuje pouze zbraně, ne skupiny ZP.
Podle mého ano, není problém.

E-Ryc

Příspěvek#3 » pát 14. úno 2014, 21:20

Ehm, proc motas dohromady skupiny zbrani, a zbrojaku? To, co te opravnuje k nejakemu pouziti zbrane je prave skupina zbrojaku. A rika skupina E, ze smis zbran pouzit k lovu? Ne, a nerika to ani skupina B (sport), to rika jedine skupina C (kterou nemas).

To ze muzes drzet/nosit nejakou zbran kategorie B nic neznamena (nerika to nic o pouziti).

EDIT: mimochodem vetsina loveckych zbrani je kategorie C (s registraci), ne B (na povoleni) ;-) Ale to je jen shoda pismen...

ZdenekK

Příspěvek#4 » pát 14. úno 2014, 21:37

Jde o to, že se zbrojním průkazem skupiny B můžeš nabýt např. klasickou brokovou dvojku. Klasickou brokovou dvojku můžeš použít na lov.
Zákon o myslivosti nepožaduje ZP skupiny C, nevyžaduje ani zbraň kategorie C nebo B, vyžaduje zbraň dlouhou palnou kulovou, brokovou nebo kombinovanou, určenou k loveckým účelům. Dá se pouze spekulovat o tom, co znamená "určenou k loveckým účelům". Každý ať si to přebere po svém, já ZP C mám :)

E-Ryc

Příspěvek#5 » pát 14. úno 2014, 21:44

Tak jeste jednou: § 16 odst (2) explicitne rika: Zbrojní průkaz se rozlišuje podle účelu užívání zbraně nebo střeliva...

Kdyz opomineme zakazane zbrane, tak na jakoukoliv skupinu zbrojaku si muzes koupit vpodstate jakoukoliv zbran (pominme, ze teoreticky nemusis dostat povoleni). Rozdil je v tom, na co ji smis pouzit.

EDIT: podle me jsou prekryvajici se pismenka pro skupiny zbrojaku a zbrane blbost...

Carloss

Příspěvek#6 » pát 14. úno 2014, 21:57

Já to vidím asi takhle: Můžeš ji nabývat, můžeš ji vlastnit,můžeš ji nosit, můžeš s ní i lovit... Ale bez ZP C z ní při lovu nesmíš střílet. Tak leda utlouct pažbou, o čemž pochybuji, že by lovecký zákon dovoloval, to by asi bylo trýznivé týrání zvířat. Vystřelit z ní pak tedy můžeš tak leda na střelnici, nebo v NO/KN (což zase může naprosto kdokoli).

ZdenekK

Příspěvek#7 » pát 14. úno 2014, 22:02

Ale co zakazuje s touto zbraní lovit?
Viz § 28, odst. 2, písm. a). Držitel ZP B nabude sportovní zbraň. Jestliže má lovecký lístek a další potřebné náležitosti, je oprávněn s touto zbraní střílet i podle zákona o myslivosti.

Patrik
moderátor

Příspěvek#8 » pát 14. úno 2014, 22:06

Pokud se nepletu tak zákon o myslivosti říká, že máš mít platný ZP a určitě tím není myšlena skupina A, B, D ani E. Jen tak ze srandy to C tam není.

ZdenekK

Příspěvek#9 » pát 14. úno 2014, 22:15

Nepleteš se, ale skupina C je explicitně zmíněna pouze u hospodáře. Pokud by pro lov byla skupina C podmínkou, bylo by i to explicitně zmíněné. Mimochodem, co není výslovně zakázáno, to je dovoleno.

KajaKliment

Příspěvek#10 » pát 14. úno 2014, 22:18

Se skupinou B můžeš střílet jen na místech k tomu určených (střelnice). Proto máte navíc skupinu C, která opravňuje lovit, jen musíte zbraň na místo lovu dopravit ve stavu, který neumožňuje okamžité použití zbraně.

uncle

Příspěvek#11 » pát 14. úno 2014, 22:19

Proboha na to se snad člověk vlastnící ZP jakékoli skupiny, tudíž musel úspěšně absolvovat zkoušky, nemůže vážně ptát :o ... a ještě k tomu organizovaný v MS, kde by se měli pohybovat lidi, kteří o myslivosti, lovu a vůbec používání zbraní při lovu, něco musí vědět...
bez céčka a s loveckým lístkem můžeš používat k lovu max. dravce jako sokolník, ale ne střelnou zbraň, i když ji vlastníš...

ZdenekK

Příspěvek#12 » pát 14. úno 2014, 22:22

Ano, také názory. Ale čím je podpoříte? Resp. čím vyvrátíte můj názor?

Carloss

Příspěvek#13 » pát 14. úno 2014, 22:26

Zákon Ti nestačí?

E-Ryc

Příspěvek#14 » pát 14. úno 2014, 22:28

ZdenekK píše:Ale co zakazuje s touto zbraní lovit?
Viz § 28, odst. 2, písm. a). Držitel ZP B nabude sportovní zbraň. Jestliže má lovecký lístek a další potřebné náležitosti, je oprávněn s touto zbraní střílet i podle zákona o myslivosti.

??

§ 28
(2) Držitel zbrojního průkazu skupiny B nebo C je oprávněn
a) podle účelu užívání nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit sportovní nebo loveckou zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo sportovní nebo loveckou zbraň kategorie C; tuto zbraň může nosit pouze na střelnici nebo v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu,

Ja tam nic, co citujes nevidim...

ZdenekK

Příspěvek#15 » pát 14. úno 2014, 22:30

Carloss: no, stačí, co by ne. Ale zatím vidím jen to, co píšu. Pořád nevidím nějaký paragraf, který to jednoznačně zakazuje. A co není zakázáno, to je dovoleno, taková je hlavní zásada.

Zpět na