Nošení/držení na střelnici
- HonzaLBC
Příspěvek#1 » stř 27. kvě 2015, 17:37
Pravidelně se v různých tématech naraží na otázku, jestli na střelnici jde o nošení nebo držení. Potom proběhne diskuze, jak to teda je a koho má bavit se pořád opakovat s argumenty? Tak co si to ujasnit tady a potom sem jen odkazovat? 
Zákon se zmiňuje o nošení na střelnici, někdo razí teorii držení na střelnici (souhlas vlastníka, nájemce ...)
§ 2
Vymezení některých pojmů
(2) Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) držením zbraně nebo střeliva mít
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,
Já osobně jsem v době, kdy jsem znal jen vnitřní střelnice, také mylně předpokládal, že na myšlence držení na střelnici něco bude, ale když jsem potom poznal i venkovní střelnice, tak jsem byl osvícen a poznal moudro našich zákonodárců
Pro vysvětlení bych použil střelnici Jeníšovice, kterou znám, ale takových střelnic bude víc:
http://www.mapy.cz/zakladni?x=15.128616 ... ni&id=1790
A kde má teorie "držení na střelnici" trhlinu? No když mi dovolí na střelnici střílet, tak se dá logicky předpokládat, že budu střílet ze zbraně, takže tam tu zbraň budu mít se souhlasem vlastníka, nájemce nemovitosti a mohlo by se tím jednat o držení. ALE zkuste na té fotce najít, jak je nemovitost střelnice zřetelně ohraničená
§ 2
Vymezení některých pojmů
(1) Druhy zbraní a střeliva jsou vymezeny v příloze.
1. zbraň nebo střelivo uvnitř bytových nebo provozních prostor nebo uvnitř zřetelně ohraničených nemovitostí se souhlasem vlastníka nebo nájemce uvedených prostor nebo nemovitostí,

Zákon se zmiňuje o nošení na střelnici, někdo razí teorii držení na střelnici (souhlas vlastníka, nájemce ...)
§ 2
Vymezení některých pojmů
Já osobně jsem v době, kdy jsem znal jen vnitřní střelnice, také mylně předpokládal, že na myšlence držení na střelnici něco bude, ale když jsem potom poznal i venkovní střelnice, tak jsem byl osvícen a poznal moudro našich zákonodárců

Pro vysvětlení bych použil střelnici Jeníšovice, kterou znám, ale takových střelnic bude víc:
http://www.mapy.cz/zakladni?x=15.128616 ... ni&id=1790
strelnice Jenisovice.JPG
A kde má teorie "držení na střelnici" trhlinu? No když mi dovolí na střelnici střílet, tak se dá logicky předpokládat, že budu střílet ze zbraně, takže tam tu zbraň budu mít se souhlasem vlastníka, nájemce nemovitosti a mohlo by se tím jednat o držení. ALE zkuste na té fotce najít, jak je nemovitost střelnice zřetelně ohraničená

§ 2
Vymezení některých pojmů
(1) Druhy zbraní a střeliva jsou vymezeny v příloze.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- jamira
Příspěvek#2 » stř 27. kvě 2015, 17:50
Tak moment - snad nechceš tou fotkou říct, že v okamžiku střeleb na té komunikaci je normální neregulovaný provoz? Tu střelnici neznám, ale ta silnice bude asi nějaká místní účelová komunikace, kde se normálně nejezdí (mezi obcemi) a navíc v okamžiku zahájení střeleb bude na obou koncích nejspíše přehrazená a označená výstražnými tabulemi se zákazem vstupu a vztyčeným stožárkem s červeným praporkem.
- Rough boy
Příspěvek#3 » stř 27. kvě 2015, 17:57
Ono ale dost dobře nejde vytrhnout ze zákona jen pasáž o prostorách. Pokud na střelnici zbraň nabiješ, už se jedná o nošení. Resp. pokud si jí tam nepřineseš vybitou ve futrálu, tak ani při Tvém příchodu nemáš zbraň v režimu držení:
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,
2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,
- HonzaLBC
Příspěvek#4 » stř 27. kvě 2015, 17:59
No velký provoz tam není, ale občas nějaké auto projede. Když se střílí na 50m, tak u cesty jen stojí z každé strany člověk a auta zastavuje. Když se střílí 25m, tak mají střelci silnici hned za zády. Ale hlavně jsem chtěl ukázat na to, že střelnice není celá zřetelně ohraničená ...
- HonzaLBC
Příspěvek#5 » stř 27. kvě 2015, 18:05
Rough boy píše:2. zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo,
Ale tenhle odstavec slouží k přemístění zbraně. Pro držení nemusí platit oba odstavce současně, to by ani technicky nebylo možné.
- Rough boy
- scink
Příspěvek#7 » stř 27. kvě 2015, 19:04
Rough boy píše:Asi máš pravdu. Vyplývá to z logiky. Pokud si pořídím dlouhou na obranu baráku, tak mi jí nejspíš nepovolí nosit, ale jen držet. Nicméně nabitou, jinak by mi moc nepomohla
řekl bych, že můžu i nosit viz http://www.mvcr.cz/soubor/dlouha-zbran- ... i-pdf.aspx ...Při vydávání povolení podle § 12 zákona o zbraních nelze např. spekulovat s tím, že dlouhou zbraň není možné nosit skrytě nebo není vhodná k ochraně života, zdraví nebo majetku.
- jamira
- Rough boy
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva