Pro nováčky a čekatele na ZOZ

jamira

Příspěvek#1 » stř 17. úno 2016, 19:27

Protože vedlejší vlákno "Praktická část zkoušky OZ..." už je strašně dlouhé, navrhuji, aby se zde jednoduchou formou Otázka-Odpověď simulovaly situace, ke kterým může při praktické zkoušce dojít. Odbornící, zkušební komisaři, zkušení střelci nebo školitelé ze střelnic by položili jednoduchou a jednoznačnou otázku, nováčci by se jí pokusili správně zodpovědět (max.5 odpovědí), závěr by shrnul odborník a otázka by se uzavřela. Pak by byla vložena další. Těch 5 odpovědí na otázku prosím striktně od nováčků, kteří mají před zkouškami! Ti, co již máte ZOZ za sebou, nepleťte se jim do toho a dejte jim šanci!Dám příklad první otázky (triviální, možná ale ne pro všechny novice):
Otázka č.1: na palebné čáře na stolku leží vedle zbraně (pistole) deset téměř na první pohled shodných, ale různých nábojů. Jak poznám, které patří do zbraně? (Povel komisaře by mohl znít "Nabijte zbraň správným střelivem!")

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#2 » stř 17. úno 2016, 20:10

Nejdřív písemný popis praktické zkoušky:

1) Před Vámi leží zbraň a vy nevíte, v jakém je stavu. Až Vám řeknu, tak si zbraň bezpečně převezměte, uveďte ji do bezpečného stavu a jakmile si budete jistý bezpečným stavem, zbraň rozeberte pro čištění.... ... Je to Vaše, proveďte.
2) Složte ji
3 Vložte do zásobníku 2 cvičné náboje, zásobník do zbraně a natáhněte závěr. Proveďte výstřel. Tak...
a) Zbraň jen cvakla a rána nevyšla - odstraňte závadu
b) Zbraň vystřelila, ale výstřel byl znatelně slabší - odstraňte závadu
c) {nasimulovat hilznu ve výhozím okénku} Zbraň po výstřelu skončila v tomto stavu, odtraňte závadu
4) Vložte do zásobníku 2 cvičné náboje, zásobník do zbraně a natáhněte závěr. A teď spusťte kohou bezpečně až do přední polohy
5) Popište hlavní části zbraně (tj. ty, na kterých byste hledal číslo)
6) Popište ovládací prvky zbraně
7) Popište bezpečnostní prvky zbraně
... pojďme k dlouhým...
Podle skupin buď totéž, nebo jen omezeně totéž i u dlouchých... V případě jen C tak výše popsané především u dlouhých
8) odložte malorážku/brokovnici ve stavu, v jakým byste ji nechal na střelnici, když byste šel na plochu lepit terč
--------- Za nezodpovězení bodu 5,6,7 se nevyhazuje, ale je to fakt ZÁKLAD, který by měl každý znát ------
A teď odpověď:
... jo nic, ja si přečetl až pak, že to maj psát nováčci... Tak jim necháme tu šanci :-)

tifik

Příspěvek#3 » stř 17. úno 2016, 22:14

Otázka č.1: Na zbrani je uvedena ráže, tu samou hledám na spodku nábojnice (9x19 apod)

K popisu bych se zeptal já:

3b-u slabého výstřelu: vypustím zásobník, stáhnu závěr, vyhodím náboj nebo nábojnici, zkontroluju komoru, rozeberu, provedu kontrolu hlavně. Dávám po kontrole ránu jistoty? Myslím před rozborkou po kontrole komory.
3c-jen přetáhnu závěr, vyhodím vzpříčenou hilznu a pokračuju ve střelbě? (po povelu)

Jinak super téma.

tomblaha

Příspěvek#4 » stř 17. úno 2016, 22:43

Také bych hledal stejný popis na nábojnici a zbrani.

Otázka pro ty zkušené a mající ZP:

a) Dá se vždy na zbrani najít na první pohled označní ráže a na nábojnici to samé?
b) Na některých obrázcích na netu jsem viděl u 9ky Luger označení 9*19 nebo 9L což už tak je trochu matoucí,ale vůbec netuším co u jiných ráží (chápu browning, makarov bych asi také poznal ale co jiné možné "chytáky")..

tifik

Příspěvek#5 » čtv 18. úno 2016, 06:37

9x19, 9 mm Luger, 9 mm Para, všechno je to jeden náboj.
9x17 je browning
9x18 je makarov
Na zbrani je vždy uvedena ráže - na závěru, na krytu výhozního okénka, u revolveru bývá na hlavni (ten ale u ZOZ nebude)

Jinak si myslím, že chytáky nejsou. Když tak to doplňte a editujte pls, ať jsou tady jen informace bez plevele :-)

Kralycek

Příspěvek#6 » čtv 18. úno 2016, 13:17

Porovnám ráži na pistoli a náboji. Na obojím bude, doufám, vyraženo :)
Jinak díky za nové a aktuální téma!
Naposledy upravil(a) Kralycek dne čtv 18. úno 2016, 13:30, celkem upraveno 1 x.

JardaB

Příspěvek#7 » čtv 18. úno 2016, 13:20

To me napadlo taky, ale obavam se, ze tam muzou byt ty alternativni oznaceni misto cisel (Luger, Para...) nebo ne? Je potreba znat oznaceni aspon vsech beznych naboju zpameti?

marinakus

Příspěvek#8 » čtv 18. úno 2016, 13:28

U nás jsou běžné 3 náboje - devítky. Jejich označení zase není tolik, aby sis je nemohl zapamatovat. Někde se u manipulace používají ještě starší zbraně ČZ a ty jsou většinou v ráži 7,65 Browning. I proto je dobré si minimálně zjistit co u zkoušky bude za zbraně k manipulaci když už člověk neudělá kurz zrovna přímo na dané střelnici.

tifik

Příspěvek#9 » čtv 18. úno 2016, 14:18

Napište mi někdo něco k tomu slabému výstřelu pls, zítra jdu na zkoušku :-D

janek21

Příspěvek#10 » čtv 18. úno 2016, 16:25

slabá rána = možnost uvíznutí střely v hlavni = ránu jistoty nedáváš .....nejdříve rozebrat a kontrola hlavně

kolombo

Příspěvek#11 » čtv 18. úno 2016, 16:39

janek21 píše:slabá rána = možnost uvíznutí střely v hlavni = ránu jistoty nedáváš .....nejdříve rozebrat a kontrola hlavně

Ránu jistoty nedáváš/dáváš (podle přání zkušebního komisaře).

Rozhodně pak musíš zkontrolovat hlaveň !!!!

Náš komisař řekl před zkouškou, že on trvá na ráně jistoty, takže se rána jistoty dávala. A stejnou závadu jsem řešil i na pistoli, i na malorážce.

Rough boy

Příspěvek#12 » čtv 18. úno 2016, 16:41

Janek21: Tomuhle stále nerozumím. Po slabé ráně jsem vždycky vyhodil zásobník a vždycky zatahal za závěr, aby vylétla prázdná hilzna. A ta vždycky vylétla. Proč i přesto nemohu dát ránu jistoty?

cipis

Příspěvek#13 » čtv 18. úno 2016, 17:44

Protože někdo předpokládá, že to "vždycky" nemusí být "vždycky".

marinakus

Příspěvek#14 » čtv 18. úno 2016, 17:48

Rough boy : Někteří komisaři zastávají názor, že pro ránu jistoty bys měl mít stejné předpoklady jako pro ostrou střelbu. Pokud předpokládáš střelu uvízlou v hlavni, kdy by při výstřelu došlo k destrukci zbraně, podmínky pro střelbu nemáš. Prodávám jak jsem nakoupil, někdo za to i vyhazuje.

Rough boy

Příspěvek#15 » čtv 18. úno 2016, 18:10

No, to bych jim s chutí plácnul do pazoury glocka, když mi na střelnici vyjde slabá rána a chci udělat rozborku. No nic, pokud mám magacín venku a mám prázdnou komoru, tak jí klidně dám. Ještě, že jsem měl u zkoušek inteligentního komisaře, kterej nepotřeboval bejt papežštější než papež.

Zpět na