Uberti 1873 (puška), zkušenosti
Westernové střílení a vše co k tomu patří
- ace curly
- KarelSmid
- Héfaistos
Příspěvek#64 » čtv 14. srp 2025, 09:28
Na fermež a další podobné sračky se vyser! Na funkční, ale pěkné pažby je asi nejlepší tungový olej (https://www.olejenadrevo.cz/Tungovy-ole ... j-d185.htm). Po řádném vyschnutí (polymerizaci) a rozleštění je to TOP.
Já mám uděláno (zrestaurováno) spoustu pažeb a tungový olej se po polymerizaci dá vyleštit do nádherného pololesku, přitom pořád s výborným úchopem dřeva a zachovanou strukturou dřeva (olej nechá dřevo částečně dýchat).
Mimochodem odstranění původního nátěru je dobré udělat pomocí odstraňovače barev (dle typu použité barvy) a mechanicky (tj. šmirglem) pak už pažbu jen dočistit a vyhladit. Pokud se na to půjde šmirglem rovnou, je třeba si dávat extra majzla, aby se nesebralo s barvou moc dřeva a i tak to prostě nějaké dřevo z povrchy vezme (rozhodně více než při předchozím chemickém odstranění barvy). Chemické odstranění navíc barvu dostane i z pórů dřeva a zůstává tak poté hezčí přirozená struktura povrchu pažby.
Zde viz zrestaurovaná pažba na historické brokovnici:
Já mám uděláno (zrestaurováno) spoustu pažeb a tungový olej se po polymerizaci dá vyleštit do nádherného pololesku, přitom pořád s výborným úchopem dřeva a zachovanou strukturou dřeva (olej nechá dřevo částečně dýchat).
Mimochodem odstranění původního nátěru je dobré udělat pomocí odstraňovače barev (dle typu použité barvy) a mechanicky (tj. šmirglem) pak už pažbu jen dočistit a vyhladit. Pokud se na to půjde šmirglem rovnou, je třeba si dávat extra majzla, aby se nesebralo s barvou moc dřeva a i tak to prostě nějaké dřevo z povrchy vezme (rozhodně více než při předchozím chemickém odstranění barvy). Chemické odstranění navíc barvu dostane i z pórů dřeva a zůstává tak poté hezčí přirozená struktura povrchu pažby.
Zde viz zrestaurovaná pažba na historické brokovnici:
20221026_181125_S.jpg
20221026_181246_S.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Erix
- KarelSmid
- KarelSmid
- Héfaistos
Příspěvek#69 » pon 18. srp 2025, 18:15
Hlavně to teď neuspěchat a nechat každou vrstvu oleje opravdu kvalitně vyschnout (zpolymerizovat). Pomůže teplo a vzduch (tungový olej polymeruje za pomoci vzduchu). Pokud se dá další vrstva dříve, než předešlá dostatečně vytvrdne, tak ta další vrstva pak zabrání polymerizaci té pod ní (resp bude to pak "schnout" ještě déle). Já nechávám týden mezi dvěma vrstvami...
- KarelSmid
Příspěvek#70 » pon 18. srp 2025, 19:49
nespěchám. dnes jsem zkusil nahodit na pušku. jen pro kontrolu. vše je ok. sundal jsem to a nechám schnout. většinou co uspěchám tak pak dělám znova
co mě trochu sere, ze predpažbí je světlejší,ikdyz jsem ho mořil. pažba lépe saje olej a více tmavne. predpazbi je úplně jiné dřevo. orginal byl cca stejný, ale byl to něco bílého, na tom mořidlo a na tom lak. no raději dvě barvy než ten původní lak.
- KarelSmid
Příspěvek#71 » pon 18. srp 2025, 22:13
no koukám na fotky a v originále bylo taky světlejší. bohužel to vylezlo až po druhé vrstvě oleje. jedno dřevo tmavne a druhé ne. když jsem to moril melo to stejnou barvu cca. tak teď nevím jestli to nechat tak nebo trochu pripigmentovat trochu oleje. ale asi na to kašlu:) už jenom jak se to drží v ruce a voní to je super.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí