Zamyšlení nad LOS
Moderátor: LOS vedení
- cmk
Příspěvek#271 » úte 26. lis 2013, 10:33
S odstupem 3 hodin jeste mozna drobny komentar...
- byl to druhy zavod s aplikaci novych pravidel
- kdyz prijede novinar se zadanim "udelat z nas strilejici magory", tak pocet tercu bude az asi osmy duvod, na kterem se bude tocit. Lidske siluety a naopak pisemne briefingy budou rozhodne pred tim... A i kdyby nic nenasel, spoji 3 vety, ktere nahodne zaslechne v 1 celek a postavi na tom celou teorii o silenych strelcich - plati stare zname - "kdo chce psat bit, hul si najde" - resenim by bylo nedelat nic.
- ano, prejimka neprobehla (z nejakeho duvodu)
- realny problem (duvod k nespokojenosti strelcu) na zavodu byl jinde a ten jsem s organizatorem vyresil face2face
- bude to zhruba presne rok, kdy jsem navrhoval, ze by LEX jako takovy nemusel poradat zavody, ze by zavody poradalo nejake spratelene SSK. Tehdy se zvedla vlna odporu, ze by to znamenalo uplne odtrzeni LOSu od LEXu, coz ale ani nebylo zamerem navrhu. A hle - po roce...
- byl to druhy zavod s aplikaci novych pravidel
- kdyz prijede novinar se zadanim "udelat z nas strilejici magory", tak pocet tercu bude az asi osmy duvod, na kterem se bude tocit. Lidske siluety a naopak pisemne briefingy budou rozhodne pred tim... A i kdyby nic nenasel, spoji 3 vety, ktere nahodne zaslechne v 1 celek a postavi na tom celou teorii o silenych strelcich - plati stare zname - "kdo chce psat bit, hul si najde" - resenim by bylo nedelat nic.
- ano, prejimka neprobehla (z nejakeho duvodu)
- realny problem (duvod k nespokojenosti strelcu) na zavodu byl jinde a ten jsem s organizatorem vyresil face2face
- bude to zhruba presne rok, kdy jsem navrhoval, ze by LEX jako takovy nemusel poradat zavody, ze by zavody poradalo nejake spratelene SSK. Tehdy se zvedla vlna odporu, ze by to znamenalo uplne odtrzeni LOSu od LEXu, coz ale ani nebylo zamerem navrhu. A hle - po roce...

- ianraider
Příspěvek#272 » úte 26. lis 2013, 11:40
Nazdar PaFe. Myslím si,že se v mnoha věcech mýlíš. Co se týká ,,popisu ,,situace - na 3 a 4 byla každému squadu situace zcela jasně popsána a jsem přesvědčený,že jinde také. Soudím podle toho,že při příchodu na jinou situaci mě rozhodčí několika větami zcela jasně a výstižně uvedli v dané situaci.Začnu u sebe. Jakým způsobem a co bylo hodnoceno jako pohyb rozhodčí na situaci 3 předvedl, popsal a jak je jeho zvykem i ukázal.Za pohyb považuji ,,plynulý pohyb,, - ne taneček na místě. Na této situaci byl pohyb v před dán především pro zachování bezpečnosti s ohledem na vedlejší situaci.( v před se vracelo minimum lidí,tuším 3-4)To, že někteří střelci na situaci č.1 šlapali zelí na místě svědčí o střelecké nevyzrálosti střelce. Mě se naopak 1 velmi líbila,rovněž 2 - střelecky velmi přínosná,ale podle mne zbytečně nesmyslná a přísná procedura.Situace 5,6 byla rovněž pěkná,rozhodovací proces,pohyb, změny pozic,.... Celkově se mě celý závod velmi líbil a považuji jej s dalšími střelci za pěkný a povedený.Ostatně přes 60 závodníků hovoří samo za sebe,a jsem přesvědčený o tom,že to tak bude vždy,pokud klimatické podmínky budou příznivé a Jirka bude stage koncipovat tak jak nyní.Ještě jedna věc Tě zřejmě uniká. Střelci na závodech LOS zajímá především popis situace,než nesmyslné předčítání bajek a pověstí.....Ivo
- PaF
Příspěvek#273 » úte 26. lis 2013, 11:52
Klid Honzo, kdybych chtěl kandidovat do představenstva, udělal bych to na valne hromade před 3 tydny. Je malo lidi, které v predstavenstvu vidim tak rad jako Tebe.
Co se reditelovani LOSu tyce, nejsi jediny, kdo mi to v poslední době navrhl. To by ale LEX musel prijmout rozhodnuti, která by mi umožnila se s takovym ukolem ztotožnit. A byl by to jiny LOS, nez ten dnesni, kteremu bych z duvodu vnitrni konzistence dost dobre sefovat nemohl. Nad Tvoji vyzvou se zamyslim, slibuju. Ale pokud pokladas soucasny trend, kterym LOS jde za spravny, nenavrhujes dobre
.
2ianrider
Ja napsal, ze to byl pekny závod. A nezpochybňuju, ze strelce zajima popis situace. Ale nemyslim, ze by musela mit v této discipline jednoznacne stanoveny postup.
Ja jen, ze se při organizaci zavodu proste nerespektuji v mnoha ohledech pravidla. Soustavne, bez nasledku. Ja s tim mam problém, asi profesionalni deformace
Z pravidel, jak jsem psal již výše např.:
Situace v LOSu by měly v zásadě vždy vycházet z reálných sebeobranných situací se zbraní.
Každá situace musí mít písemný popis…
Co se reditelovani LOSu tyce, nejsi jediny, kdo mi to v poslední době navrhl. To by ale LEX musel prijmout rozhodnuti, která by mi umožnila se s takovym ukolem ztotožnit. A byl by to jiny LOS, nez ten dnesni, kteremu bych z duvodu vnitrni konzistence dost dobre sefovat nemohl. Nad Tvoji vyzvou se zamyslim, slibuju. Ale pokud pokladas soucasny trend, kterym LOS jde za spravny, nenavrhujes dobre

2ianrider
Ja napsal, ze to byl pekny závod. A nezpochybňuju, ze strelce zajima popis situace. Ale nemyslim, ze by musela mit v této discipline jednoznacne stanoveny postup.
Ja jen, ze se při organizaci zavodu proste nerespektuji v mnoha ohledech pravidla. Soustavne, bez nasledku. Ja s tim mam problém, asi profesionalni deformace

Z pravidel, jak jsem psal již výše např.:
Situace v LOSu by měly v zásadě vždy vycházet z reálných sebeobranných situací se zbraní.
Každá situace musí mít písemný popis…
Naposledy upravil(a) PaF dne úte 26. lis 2013, 12:00, celkem upraveno 1 x.
-
jk-stengan - Příspěvky: 193
- Kontaktovat uživatele:
- jk-stengan
Příspěvek#277 » úte 26. lis 2013, 12:32
jelikož je to hibrid pravidel a organizátor má vysadní právo si s pravidlama vytřít prdel, když uznám za vhodné,tak nemusí být psané propozice co jste si vymysleli já jen praktikuji v reálu....
páč jsem uznal za vhodné na to nejen upozornit, ale také předvést v praxi, tak se to stalo... když se organizátor rozhodne... jeho rozhondutí anuluje pravidla... a věs schová demagogicky za bezpečnost během závodu... já nechtěl aby se tak navštěvovaný závod stal mačkanicí u propozic, že jsem je z důvodu bezpečnosti závodníka nepsal a tudíž nevznikal talčenice a nikomu se na jednom místě nic nestalo
aplikace pravidel v praxi
a o hračce ředitele bych radeji pomlčel páč nebýt pár jedinců celý LEX s losem by byl dávno v prdeli jako cokoliv jiného co má jen funcionáře a žádné dělníky jeden z důvodů proč mají stále včely med páč nemají demokracii 
p.s proč nedošlo ke kontrole PaFa a jeho vybavení je protože jsem se domníval že on jezdí na závod si užívat nikoliv podvádět.. proto nebyla potřeba kontroli, ale příště napravím aby bylo pravidlům učiněno za dost... přijed o hodinu dříve abychom to mohli vše řádně zkontrolovat,zaevidovat a pak tě celý závod kontrolovat jestli mááš či nemáš bundu či jiný doplněk s kterým jsi byl u registrace ... další bod demagogie v pravidlech za věci ozpovídá sám závodník v případě zjištění pochybnosti tradá ven ze závodu páč je to podvod a hotovo proč se srát s praviladma když podepisuješ papír otom že jsi seznámen s pravili LOSu a provozním řáden střelnice ??? při registraci?? další bolšev ický papír EU a vše jen zdržuje.. jsi svéprávný běloch tak toho využíj..
páč jsem uznal za vhodné na to nejen upozornit, ale také předvést v praxi, tak se to stalo... když se organizátor rozhodne... jeho rozhondutí anuluje pravidla... a věs schová demagogicky za bezpečnost během závodu... já nechtěl aby se tak navštěvovaný závod stal mačkanicí u propozic, že jsem je z důvodu bezpečnosti závodníka nepsal a tudíž nevznikal talčenice a nikomu se na jednom místě nic nestalo

p.s proč nedošlo ke kontrole PaFa a jeho vybavení je protože jsem se domníval že on jezdí na závod si užívat nikoliv podvádět.. proto nebyla potřeba kontroli, ale příště napravím aby bylo pravidlům učiněno za dost... přijed o hodinu dříve abychom to mohli vše řádně zkontrolovat,zaevidovat a pak tě celý závod kontrolovat jestli mááš či nemáš bundu či jiný doplněk s kterým jsi byl u registrace ... další bod demagogie v pravidlech za věci ozpovídá sám závodník v případě zjištění pochybnosti tradá ven ze závodu páč je to podvod a hotovo proč se srát s praviladma když podepisuješ papír otom že jsi seznámen s pravili LOSu a provozním řáden střelnice ??? při registraci?? další bolšev ický papír EU a vše jen zdržuje.. jsi svéprávný běloch tak toho využíj..

- cmk
Příspěvek#278 » úte 26. lis 2013, 14:50
PaF píše:LOS není ředitelova hračka, je to nástroj LEXu!
On nekdo tvrdi, ze reditel si muze delat co chce?
Dovolim se odcitovat: "paklize to chces zmenit, z pozice reditele to jde nejlepe".
Jak to funguje...
"Vykonny reditel Lex poveri 1 cloveka vedenim LOSu. Tento je nazvan reditelem LOSu. Tento clovek si dle sveho uvazeni zvoli tzv. radu LOS. Tzn. reditel LOS ma v podstate veskerou vykonnou moc kolem LOSu, kterou pripadne predelegovava na cleny rady. V pripade schvalovani zmen pravidel ma reditel LOS pravo veta.
Reditel LOS je zodpovedny rediteli LEXu za svou praci - pokud hrozi, ze rediteli LOS jeblo, ma reditel LEXu pravo s nim promluvit, domluvit, dohodnout, presvedcit... Nebo odvolat a dosadit nekoho jineho".
Z tohoto duvodu ma reditel LOS pomerne slusne pravomoci, jak to ovlivnovat - pokud by si z toho chtel udelat svoji hracku, je tam pojistka dohledu reditele LEX.
- PaF
Příspěvek#279 » úte 26. lis 2013, 15:49
Hosi, hosi,... Jmenuje se to tu "zamysleni nad LOS". To je disciplína s pravidly. Ja se jen zamyslel, není třeba vysvětlovat, zdůvodňovat, bránit se ani napadat...
Třeba by slo pravidla zrusit a nechat to jen na organizatorech
Ale dokud jsou a LOS je nastrojem LEXu (2 maja -precti si pravidla), mají se dodržovat. Nebo si nehrejme na poharove zavody. Kolik jsem zazil narku nad tim, ze ve sportu je třeba drzet srovnatelnost!!! A znate sport, kde se nedodrzuji pravidla??? To nevadi?
Jestli je nechcete dodržovat, protože jsou spatna, tak je možno je zmenit.
btw, pro letošní rocnik nemame pravidla venku dodnes, co dodat? Třeba tam uz ty věci, co připomínku, ani nejsou
Prosim, místo dokazovani, co jsem napsal spatne, napiste jako maja, co v pravidlech zmenit. Aby mela smysl, aby se dala dodržovat atd. To bude do "Zamysleni nad LOS" pasovat vic.

Třeba by slo pravidla zrusit a nechat to jen na organizatorech

Jestli je nechcete dodržovat, protože jsou spatna, tak je možno je zmenit.
btw, pro letošní rocnik nemame pravidla venku dodnes, co dodat? Třeba tam uz ty věci, co připomínku, ani nejsou

Prosim, místo dokazovani, co jsem napsal spatne, napiste jako maja, co v pravidlech zmenit. Aby mela smysl, aby se dala dodržovat atd. To bude do "Zamysleni nad LOS" pasovat vic.
-
- Kontaktovat uživatele:
- jk-stengan
Příspěvek#281 » úte 26. lis 2013, 19:25
když se to jmenuje zamyšlení nad LOSem, tak proč se tu píše co vám vadilo na závodech v Čekanicích, když jsme se jakož to organizátoři tohoto závodu nedopustili žádného prohřešku oproti pravidlům??
byl bych rád, když by jste používali ke svým příměrám třeba střelnice ve vašem okolí/ bydlišti..
já o tuto reklamu nestojím a ani si ji neplatím a vzhledem k tomu, že jsem se ničeho proti pravidlům neprovinil, tak laskavě vynechte jméno střelnice Čekanice stranou.. to že se aplikují nesmysli dle pravidel, který jsou nástrojem LEXu bude asi problém LEXu nikoliv střelnice, která jen bruslí v povolených hranicích, které vydal LEX pro závody LOSu.
s přátelským pozdravem Jirka Kotek správce střelnice Čekanice
byl bych rád, když by jste používali ke svým příměrám třeba střelnice ve vašem okolí/ bydlišti..
já o tuto reklamu nestojím a ani si ji neplatím a vzhledem k tomu, že jsem se ničeho proti pravidlům neprovinil, tak laskavě vynechte jméno střelnice Čekanice stranou.. to že se aplikují nesmysli dle pravidel, který jsou nástrojem LEXu bude asi problém LEXu nikoliv střelnice, která jen bruslí v povolených hranicích, které vydal LEX pro závody LOSu.
s přátelským pozdravem Jirka Kotek správce střelnice Čekanice
- PaF
Příspěvek#282 » úte 26. lis 2013, 20:16
Jirko, závod jsem vzal jako model - první, na kterém jsem byl po úpravě pravidel. Nezakládal jsem téma "Závod v Čekanicích", protože to není Tvůj problém. A taky proto, že závod sám byl pěkný, což jsem opakovaně napsal.
Správně jsi vystihl, že je to problém LEXu. A já to píšu, aby si to LEX uvědomil a aby se k tomu lidi vyjádřili (nejlépe poté, co se nad tím zamyslí).
Z výčtu porušení pravidel je zřejmé, že jich nebylo mnoho a byla spíš formálního charakteru. To je k vidění téměř na většině závodů. Např. přejímku dělává Adis a coffe (ojediněle cmk), jinak to nepamatuju (to neznamená, že to i jinde někdo nedělá, nejezdím všude).
Tys jen poukázal na to, že když postavíš pěkný závod podle nových pravidel, nemusí to mít se smyslem LOSu, jak je definován v pravidlech, nic moc společného. Tzn., že je nutno se zamyslet nad tím, co je špatně... Přežil se původní smysl LOSu (jako kdysi IPSC a IDPA), nebo současná rada před úpravou pravidel nedomyslela, co to udělá s podobou LOSu???
To je to, co jsem chtěl svým příspěvkem ilustrovat, to byl důvod, proč jsem ho psal. JÁ JSEM PRO ZACHOVÁNÍ PŮVODNÍHO SMYSLU LOSu, ví se to o mne a budu si to obhajovat...
Správně jsi vystihl, že je to problém LEXu. A já to píšu, aby si to LEX uvědomil a aby se k tomu lidi vyjádřili (nejlépe poté, co se nad tím zamyslí).
Z výčtu porušení pravidel je zřejmé, že jich nebylo mnoho a byla spíš formálního charakteru. To je k vidění téměř na většině závodů. Např. přejímku dělává Adis a coffe (ojediněle cmk), jinak to nepamatuju (to neznamená, že to i jinde někdo nedělá, nejezdím všude).
Tys jen poukázal na to, že když postavíš pěkný závod podle nových pravidel, nemusí to mít se smyslem LOSu, jak je definován v pravidlech, nic moc společného. Tzn., že je nutno se zamyslet nad tím, co je špatně... Přežil se původní smysl LOSu (jako kdysi IPSC a IDPA), nebo současná rada před úpravou pravidel nedomyslela, co to udělá s podobou LOSu???
To je to, co jsem chtěl svým příspěvkem ilustrovat, to byl důvod, proč jsem ho psal. JÁ JSEM PRO ZACHOVÁNÍ PŮVODNÍHO SMYSLU LOSu, ví se to o mne a budu si to obhajovat...
- cmk
Příspěvek#283 » úte 26. lis 2013, 20:26
Moje (asi) smula je, ze mi ani tak nejde o to KDO neco pise, ale jestli za tim citim nejakou nespravedlnost.
Oproti lonsku byly pouzity zmeny ve 2 vecech...
Jednak v pocitani v divizi PI - koeficient byl 0.98.
A jednak v poctu tercu vs. pocet ran.
A v tomto musim VYKRICET jednu vec...
Pravidla v tomto umoznila vetsi volnost - tedy prechod z 6 tercu na 12 ran. Ale pravidla nikoho nenuti vyuzit vsech 12 ran. Pokud se komukoliv (jako poradateli) nelibi 12 ran, ale libi se mu 6 tercu, nikdo ho nenuti, aby vic nez 6 tercu postavil !!! Chapu, ze treba "obranarum" se to nemusi libit, ja (stredovej*) to nejak extra tak nebo tak nevnimam. V pojeti, v jakym o bylo postaveny v Cekanicich, se mi to ale libilo - hezkej zavod.
Ale nelibi se mi narceni, ze za pocet tercu muzou pravidla. Nemuzou.
A ano, tohle nepatri do "Zamysleni nad LOS", ale k diskuzi pod zavod.
*stredovej = podporujici obranare i sportovce, ale chtejici, aby tyhle 2 skupiny nesoutezily, kera z nich ma lepsi nazor, ale vzajemne se tolerovaly, uznavaly a podporovaly.
Priklad - kdyz mame 9 zavodu do roka obrannych v Otrokovicich, 2-3 obranne (ale leckdy na vice ran) ve Svitavach, nevidim duvod, proc nemit nekde par sportovnejsich ci castecne zalozenych trochu jako strelecke cviceni. A naopak...
A jsem asi hloupej, kdyz nechapu, jak tomu muze nekdo nerozumnet nebo byt tak netolerantni.
Oproti lonsku byly pouzity zmeny ve 2 vecech...
Jednak v pocitani v divizi PI - koeficient byl 0.98.
A jednak v poctu tercu vs. pocet ran.
A v tomto musim VYKRICET jednu vec...
Pravidla v tomto umoznila vetsi volnost - tedy prechod z 6 tercu na 12 ran. Ale pravidla nikoho nenuti vyuzit vsech 12 ran. Pokud se komukoliv (jako poradateli) nelibi 12 ran, ale libi se mu 6 tercu, nikdo ho nenuti, aby vic nez 6 tercu postavil !!! Chapu, ze treba "obranarum" se to nemusi libit, ja (stredovej*) to nejak extra tak nebo tak nevnimam. V pojeti, v jakym o bylo postaveny v Cekanicich, se mi to ale libilo - hezkej zavod.
Ale nelibi se mi narceni, ze za pocet tercu muzou pravidla. Nemuzou.
A ano, tohle nepatri do "Zamysleni nad LOS", ale k diskuzi pod zavod.
*stredovej = podporujici obranare i sportovce, ale chtejici, aby tyhle 2 skupiny nesoutezily, kera z nich ma lepsi nazor, ale vzajemne se tolerovaly, uznavaly a podporovaly.
Priklad - kdyz mame 9 zavodu do roka obrannych v Otrokovicich, 2-3 obranne (ale leckdy na vice ran) ve Svitavach, nevidim duvod, proc nemit nekde par sportovnejsich ci castecne zalozenych trochu jako strelecke cviceni. A naopak...
A jsem asi hloupej, kdyz nechapu, jak tomu muze nekdo nerozumnet nebo byt tak netolerantni.
-
- Kontaktovat uživatele:
- jk-stengan
Příspěvek#284 » úte 26. lis 2013, 20:39
PaFe,
já to pochopil a vzhledem k tomu, že díky svému vytížení jsem opustil LOSí rad, tak jsem se snažil pouze z dálky prosazovat své názory při aplikaci v praxi.. bohužel to že mě vyslyší ředitel LOSu neznamená, že to demokraticky prosadí při hlasování o změnách..
proto jsem vždy říkal i v horším slovníku než dne, že by se nemělo podléhat výkřikům z řad závodníků a nejdřív vždy udělat klubovku zkusit nové pravidlo v praxi posbírat info a poté třeba aplikovat změnu v pravidlech, bohužel tohle je naprostý kocourkov a vždy se dá nejdřív na výkřik ze tmi a hned se provede změna a pak se přemýšlí co to přinese za masakr.. ano tento LOS i když byl pro lidi zábavným střílením neměl s LOSem nic společného, tak to byl jen slabý odvar toho co se dá v této podobě pravidel vymyslet a fakt to nikdo nedomyslel... třeba jen úvaha 12 popperů a 40 škodičů ?? to by teprve byla obranná střelba
já to pochopil a vzhledem k tomu, že díky svému vytížení jsem opustil LOSí rad, tak jsem se snažil pouze z dálky prosazovat své názory při aplikaci v praxi.. bohužel to že mě vyslyší ředitel LOSu neznamená, že to demokraticky prosadí při hlasování o změnách..
proto jsem vždy říkal i v horším slovníku než dne, že by se nemělo podléhat výkřikům z řad závodníků a nejdřív vždy udělat klubovku zkusit nové pravidlo v praxi posbírat info a poté třeba aplikovat změnu v pravidlech, bohužel tohle je naprostý kocourkov a vždy se dá nejdřív na výkřik ze tmi a hned se provede změna a pak se přemýšlí co to přinese za masakr.. ano tento LOS i když byl pro lidi zábavným střílením neměl s LOSem nic společného, tak to byl jen slabý odvar toho co se dá v této podobě pravidel vymyslet a fakt to nikdo nedomyslel... třeba jen úvaha 12 popperů a 40 škodičů ?? to by teprve byla obranná střelba

-
MichalAdam - Příspěvky: 191
- MichalAdam
Příspěvek#285 » úte 26. lis 2013, 20:56
PaFe, nejde jen přeci o to aby si lidi bezpečně vyzkoušeli obranné prvky se svojí zbraní pod pseudostresem(timerem)?Když si vzpomenu na Žalany, kde bylo fakt hodně nových střelců, tak to jen potvrzuje, že loska je přesně to co lidem(střelcům)chybí.
Já když jedu na závody, tak koukám jestli je tam střelba za pohybu před-vzad, stranové krytí a jiné prvky ,které mají na takových závodech být. Jestli je tam legenda, nebo ne pro mě osobně není až tak podstatný, ač to pravidla vyžadují. Raději vidím dobrý rozhodčí kteří tam pískají.
ps.legenda na situaci 1 byla! jmenovala se "Mogadišo"
Já když jedu na závody, tak koukám jestli je tam střelba za pohybu před-vzad, stranové krytí a jiné prvky ,které mají na takových závodech být. Jestli je tam legenda, nebo ne pro mě osobně není až tak podstatný, ač to pravidla vyžadují. Raději vidím dobrý rozhodčí kteří tam pískají.
ps.legenda na situaci 1 byla! jmenovala se "Mogadišo"

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX