Úprava pravidel LOS pro ročník 2016

Moderátor: LOS vedení

kuba

Příspěvek#46 » ned 13. zář 2015, 21:42

asi se neshodnem, tím bych to ukončil. pro mě sice posun že se už nemusí zmenšovat silueta ale tohle je zas posun od té obranné střelby.. ale zjevně jsem jediný, tak ok.

ianraider

Příspěvek#47 » pon 14. zář 2015, 00:26

kubo - jestli myslíš v Čelákovicích situaci v levém remízku, tak na střelení terče v levé části ( před ním stál neterč ) nebyl jen metr,to je nesmysl ! Pro tvoji představu jej střelila většina střelců,daleko střelecky za Tvoji úrovní. Na instruktáži jsi dostal jako každý jiný informaci,že T E N T O terč se musí řešit za pohybu,a byl částečně vidět již po opuštění krytu.

lekar.t

Příspěvek#48 » úte 15. zář 2015, 21:48

toto pravidlo doplnit slovem " divize "
coffee píše:započítají se Ti 4 nejlepší výsledky z 1. střelnice a 1 výsledek ze 2. střelnice.

Tedy:
V divizi se započítají 4 nejlepší výsledky z 1. střelnice a 1 výsledek ze 2. střelnice.

P.S.: Mnoho majitelů ZP má nejen více skupin ale i více zbraní splňující dělení na jednotlivé divize krátká, dlouhá.

kuba

Příspěvek#49 » stř 16. zář 2015, 19:38

ianraider: asi jsme každý byli na jíném závodě...

Alex Bratt

Příspěvek#50 » stř 14. říj 2015, 10:23

K pravidlum rocniku 2016 - slo by pridat verzi s vyznacenymi zmenami jako pri minule zmene pravidel? Vyrazne to usnadnuje orientaci ve zmenach a zrychluje cely proces.

Pak se jeste primlouvam za poveseni novych, dnes uz platnych pravidel na web Losu: http://los.zbranekvalitne.cz/pravidla/los/ Ne vsichni totiz chodi sem na forum. Nemluve o zacatecnicich, kteri treba jedou na svuj prvni zavod a na webu najdou jen dnes jiz neplatnou verzi pravidel.

Carloss

Příspěvek#51 » ned 18. říj 2015, 16:48

Nenašel jsem, jestli jsou terče a neterče průstřelné, či neprůstřelné. Myslím, že by terč měl být průstřelný, neterč neprůstřelný, a že by to mělo být implicitně v pravidlech uvedeno, samozřejmě s výhradou, "...pokud situace nepopisuje jinak..."

ravo001

Příspěvek#52 » ned 18. říj 2015, 18:32

Já to v pravidlech našel poměrně jednodušše...
Papírové terče i neterče jsou vždy průstřelné, pokud není v popisu situace a při brífingu řečeno jinak (pdf strana 16 z 27 - hned nahoře první řádek).
V případě překrytí terče a neterče pak zásah který zasáhne terč i neterč je hodnocen v obou (pdf strana 16 z 27 - spodní třetina, sekce č.10 - Neterč)

čerpáno z pdf pravidel platných od 21.9.2015

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#53 » ned 18. říj 2015, 18:35

Ja bych spis rekl strana 17 z 28 první 2 vety nahore...
Staci otevřít pravidla z 2. strany tohoto vlakna, Ctrl-F a "průst" ...
Obojí je záměrně ve standardu nastavené stejně. Jak drban, tak bába jsou průstřelní.

Carloss

Příspěvek#54 » ned 18. říj 2015, 18:49

Dík, už jsem to našel. Já to hledal u popisu terčů/neterčů... tak proto... Omlouvám se...

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#55 » stř 17. úno 2016, 22:13

Zdravím,
nevím, zda je to novinka pro rok 2016, ale dnes na střeleckých cvičení jeden ze střelců, který si podrobně přečetl pravidla (nebývá samozřejmostí), upozornil na fakt ohledně přešlapových čar krytu.

Na základě části 2, odstavce 7 (krytí), by měl mít každý kryt situace vyznačeny přešlapové čáry (každý kryt, nikoliv prostor pro pohyb v situaci). Především u složitějších stagí je to podle mě zcela mimo mísu a upřímně jsem se s tím setkal jenom u několika situací napříč republikou.

Předpokládám, že je to kvůli transparentnosti při posuzování rozhodčím, aby to nebylo na jeho subjektivním úsudku, zda krytí vyhovovalo, či ne, ale přijde mi to trochu proti myšlence LOS, resp. blíže IPSC, což by asi neměl být cíl.

Děkuji za reakci.

Albert

Příspěvek#56 » čtv 18. úno 2016, 08:24

Ano,ale !? Je tam také zmíněno že, ... organizátor může s ohledem na bezpečnost situaci upravit ale je povinen zmínit tyto úpravy v rozpravě. Takže běžná praxe je, že když to situace umožňuje, tak přešlapové zóny jsou vyznačeny. V místech kde střelec například po vyřešení terče pokračuje/běží dál přes přešlapovou zónu se to nepoužívá. Jednoduše pro to aby třeba střelec o ty prkna nezakopl apod. V rozpravě rozhodčí vždy zmiňují krytí a způsob jakým ho budou hodnotit.
Takže ano, přešlapovky se používají ale ne vždy. Tam kde nejsou hodnotí dostatečnost krytí rozhodčí.

Albert

Příspěvek#57 » čtv 18. úno 2016, 08:40

Ještě si dovolím dovětek. Situace LOS nabízejí v podstatě nekonečnou škálu variant. Střelecké úlohy nemusí být ani nutně na téma Obranné střelby. Mohou to být různé střelecké cvičení zaměřené na jiné střelecké dovednosti. Cílem by samozřejmě vždy mělo být posunout střelce zase o kousek dál nad jejich dosavadní dovednosti, nebo třeba jen aby si strelci jednoduše střelbu více vychutnali a pobavili se. Jediná věc která k tomu potřebná je, poučení střelců od rozhodčích, což se samozřejmě děje před každou situací.

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#58 » čtv 18. úno 2016, 08:50

Ano, ale dovolím si tvrdit, že na 90% situacích přešlapovky nejsou a v brífinku se to nikdy explicitně neuvádí. Spíše bych pochopil, kdyby přešlapovky v pravidlech nebyly a naopak by v případě, že by byly použity, na ně bylo upozorněno při brífinku, tak jak jsem to zatím vždy zažil.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#59 » čtv 18. úno 2016, 19:45

Obecně se podle pravidel za přešlapovku považuje pomyslná čára spojující střed terče a hranu krytu...
V praxi je potřeba to krytí řešit selským rozumem, nebazírovat na centimetru.

Odesláno z mého Nexus 7 pomocí Tapatalk

ianraider

Příspěvek#60 » čtv 18. úno 2016, 21:31

Přešlapy by měli být už jen proto,aby hodnocení krytí nebylo jen na mnohdy špatném,subjektivním hodnocení rozhodčího na !! Zcela určitě je pak jasné,jestli se závodník dostatečně kryl a nebo ne...a je jasné - pokud přešlápl - tak se nekryl a není co k diskuzi. Samozřejmě je třeba na přešlapy myslet při realizaci stavění stage a při volbě postavení terčů v situaci dle možnosti situace a střelnice. Z cela určitě si ale nemyslím,že přešlapy přibližují LOS IPSC,spíše rozhodčím usnadňují správné hodnocení a nedává se tak prostor ke zbytečným dohadům,či k situaci,kdy rozhodčí svojí nekompetentností a neobjektivním hodnocením devalvuje celý závod !

Zpět na