Jak začít s LOSem?

Moderátor: LOS vedení

Blacky

Příspěvek#106 » úte 24. úno 2015, 13:09

Mnoo já sem taky začátečník a i když LOS "není" o čisté realitě, tak to chápu tak, že mám prostě pouzdro, které používám na běžné skryté nošení. Není to IPSC, kde se jede vyloženě soutěžně a tak mají speciální pouzdra. Je to tak? Můžete mě někdo případně opravit?

fixfokus

Příspěvek#107 » úte 24. úno 2015, 13:40

Stačí obyčejná nylonová Dasta, taky ji používám. Důležité je aby pouzdro vyhovovalo pravidlům, tj. opaskové, na straně silné ruky. Podpažáky, ledvinky, "kabelky" a pouzdra pro tasení "křížem" nejsou povolena. IPSC pouzdra, které jsou spíše držáky, rovněž nejsou povolena. Více v pravidlech...

sided
moderátor

Příspěvek#108 » úte 24. úno 2015, 13:42

sean

Příspěvek#109 » úte 24. úno 2015, 17:36

BLACKY- ideálně mít i pouzdro, kde můžeš nosit zbraň se svítilnou- na LOSu v GC moc užitečná věc. A pak to chce taky pouzdro aspoň na jeden náhradní zásobník.
Pokud preferuješ vnitřní pouzdro, tak je asi lepší kydex. Na nošení je super i dasta, ale do některých látkových vnitřních pouzder se někdy blbě dává zbraň- při nošení to zas tolik nevadí, protože se zbraní nemanipuluješ tolikrát jako v případě závodů.

Blacky

Příspěvek#110 » úte 24. úno 2015, 22:09

Mnoo já mám kožené origo od Walthera. Náhradni zasobnik v samostatném pouzdru. Tak to zkusím a uvidíme :) Co je to GC?? Svítilnu na zbrani nemam.

tslaby

Příspěvek#111 » úte 24. úno 2015, 22:14

Dovolím si reagovat, GC je střelnice Guncenter Otrokovice. Mají tam několik závodů LOS za rok a podle videí, které jsem viděl od lidí co tam jezdí, tam snad na každém závodě mají "noční" stage, která se řeší s použitím baterky. Jsem taky nováček, v GC jsem bohužel na žádném závodě nebyl, jelikož to mám téměř přes celou republiku a samotný nepojedu. Možná kdyby někdy jel někdo třeba z Prahy, tam bych se dostal. Ale videa jsou pěkný a hlavně závod vypadá dobře, snad se tam i někdy dostanu :-)

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#112 » stř 25. úno 2015, 06:36

Holster na zbraň s nasazenou svítilnou může být příjemný, ale není nutný.
Filozofie LOSu je střílet "jak kdo nosí". Já třeba pistoli i baterku nosím na opasku denně. Ale baterku používám mnohem častěji než pistoli (naposledy dneska v 5:45 ráno, když jsem si na ulici svítil do nádržky ostřikovače). tím chci říct, že v několika málo situacích sice může být praktický mít baterku na pistoli, ve většině životních situací je ale (alespoň pro mě) mnohem výhodnější mít baterku separé.

Abych nebyl zase tak moc OT - Blacky, ničeho se neboj. Pořiď si pouzdro na zbraň pro skrytý nošení (ta hadrová Dasta do začátku stačí, stejně si spíš dřív než později pořídíš něco lepšího). Určitě se hodí i pouzdro aspoň na jeden další zásobník.
Zaregistruj se, dojeď na závod, řekni že jsi začátečník. Na GC nejspíše dostaneš radu, ať si třeba první závod střelíš "mimo soutěž" a podíváš se předem na to, jak jiní střílejí (většinou tajné) situace, abys viděl jak to vypadá a do čeho jdeš. Nikdo se ti nebude smát že jsi začátečník. Takových už tam bylo spousta. :)

Blacky

Příspěvek#113 » stř 25. úno 2015, 08:02

JJ tak stím počítám. Na První LOS tady u nás se jedu jen podívat a okouknout co a jak. Podle možností si to zkusím a prostě uvidíme. Bud me to chytne, nebo ne no :)

Georg

Příspěvek#114 » stř 25. úno 2015, 09:30

Blacky:
popíšu ti moji zkušenost s GC (GC je, jak již bylo napsáno zkratka GUNCENTER Otrokovice)
Sice jsem měl už nějaké ty závody za sebou (povětšinou IPSC), ale LOS ještě žádný. A protože jsem měl jednoho dne opět cestu do Zlína, napadlo mě podívat se na jeden takový závod. Napsal jsem klukům dotaz, že se chci JEN podívat - na čumendu. Odpověď zněla, že když už chci přijet, tak si mám vzít s sebou rovnou i "železo". Byl jsem na tom jako ty -že se jen podívám. Tak jsem tam přijel, sám, do neznámého prostředí, gde jsem nikoho neznal, jen tak na čumendu. No a nakonec jsem se zaregistroval a odstřílel si svůj historicky první závod LOSu. Taky mi byla dána možnost prohlídnout si stage před střelbou a střílet tak mimo závod, ale já zvolil tu těžší variantu a střílel do závodu. Dnes, když si na to vzpomenu, jsem rád, že jsem tam jel a že jsem střílel "na ostro". Nyní se po "pár" měsících už považuji za "pokročilého začátečníka" ( :lol: ) a do GC jezdím skoro pokaždé (a velmi rád), jakmile mi to časová dispozice dovolí. Na GC se mi strašně líbí to, že se tam dá variabilně použít i kombinace světla a tmy. Z GC jsem si odvezl stejnou zkušenost jako ilicz, tedy baterku, kterou se snažím mít u sebe pořád. V podstatě se dá říct, že pánové, pořádající závody LOSu v GC naučili spoustu lidí nosit kromě zbraně i svítilnu :lol: Nebo aspoň ukázali a dokázali, že taková dobře svítící baterka je velmi užitečná a praktická věc :D (P.S. ta svítilna se v GC nepoužívá na každých závodech, ale přibližně na každých třetích)
Pokud tedy chceš si vyzkoušet pěkné závody, u kterých se jen nestřílí po terčích v co nejkratším čase schovaný za krytem, ale musíš u střelby i trochu přemýšlet, tak ti ze své zkušenosti GC Otrokovice můžu vřele jen doporučit. Asi jediná věc, co by tě mohlo jako nováčka v GC překvapit je delší prodleva mezi 1+2 stage a 3+4 stage způsobenou dokončením prvních dvou a přestavbou střeliště na třetí a čtvrtou stage. Je to dáno celkovou dispozicí podzemní střelnice (blíže a hezky je to popsáno v příspěvku Hungryho - viewtopic.php?f=8&t=5300&start=30)
Navíc se mi obecně na LOSích závodech líbí to, že nenutí člověka si pořizovat zbytečně drahé a komerční doplňky. Stačí ti jak bylo dříve napsáno obyčejné opaskové "hadrové" pouzdro případně kapsička na zásobník. Takže vše, co nosím v civilu mi plně postačuje na závody.

E-Ryc

Příspěvek#115 » stř 25. úno 2015, 09:46

Ja bych rekl, moc nad tim nedumej, prihlas se a zkus to. Stejne si z prvniho zavodu budes pamatovat akorat "pripraven? pozor... pip" <TMA> "jestlize jsi skoncil..." :-)

tslaby

Příspěvek#116 » stř 25. úno 2015, 09:50

To ano, toto můžu taky potvrdit ;-) Ten první závod je tak abys viděl, jak ten závod vypadá a příště tak nějak věděl, do čeho jdeš. Jinak snad nebudu OT, ale je tu někdo, kdo jezdí třeba z Prahy nebo Kladna do Otrokovic?

Style

Příspěvek#117 » stř 25. úno 2015, 11:05

tslaby: Já jsem jel z Prahy a nabízel sem i svezení. Na příští pokud čas dovolí pojedu nejspíš taky ;)

tslaby

Příspěvek#118 » stř 25. úno 2015, 11:58

Jojo videl jsem, ze jsi psal, ale nevedel jsem, zda pojedes i jindy. Na ten posledni jsem uz neco jineho, takze jsem to ani neresil, ale diky, kdyztak se ozvu ;-)

Style

Příspěvek#119 » stř 25. úno 2015, 12:23

Víkendy jsou u mě trochu krize, ale jak bude volno pojedu. LOS je rozhodně zajímavě strávený čas

tslaby

Příspěvek#120 » stř 25. úno 2015, 12:36

U me prave taky, ale rad bych si na nej opet zajel.

Zpět na