Návrh na změnu pravidel pro ročník 2026

Moderátor: LOS vedení

kolombo

Příspěvek#16 » stř 11. čer 2025, 08:08

Já mám Walther PPS M2 a ten má max 8 nábojů.
Max při kategorii MPi je 7 nábojů v zásobníku.
A se zásobníkem na 8 nábojů se už nevejdu do rozměrů MPi. Jak to mají ty ostatní zbraně, to nevím.

monk

Příspěvek#17 » stř 11. čer 2025, 09:43

To je problem prave "starych" subcompatu a novych. nove jsou o neco širsí, ale v podstate ve stejne velikosti je tam 2x vetší kapacita. https://www.handgunhero.com/compare/canik-mete-mc9-vs-walther-pps-m2 koukni tady a porovnej.

hugos

Příspěvek#18 » stř 11. čer 2025, 10:02

Jarda.Jezek píše:Zero se střílí jednou ranou místo dvou alf, takže naopak snižuje potřebný počet ran.
...

Zero snižuje počet ran na terč a umožňuje dát víc terčů. Jakmile je v situaci terč s alfou, započítá se do celkového počtu požadovaných jako jedna rána, takže v situaci může být až 12 papírových terčů. Vzhledem k tomu, že ZERO má zhruba 3x3cm, tak to obvykle lidi střílí 2 ranami. 12x2=24 ;)

monk

Příspěvek#19 » stř 11. čer 2025, 10:17

Kdyz mas 25% muze obsahovat zero zonu tak ti to dela 1,5 zero na situaci (ale to plati pokud je postavena s papirovyhc tercu). to je + 3 vystreli navic. Jako kolikrat jsi videl zero zonu na zavodech. za ty 2 roky co to je napočítáš na prstech jedné ruky. Jako to ze se zvedne maximalni pocet ran neznamene ze kazda situace to musi mit. i dneksa jsou situace o par vystrelech.

monk

Příspěvek#20 » stř 11. čer 2025, 10:34

Tomak píše:Věcný .

Já jsem chtěl vyřešit. aby bylo jasně dáno, že bud noha se myslí cela noha od kyčle dolu nebo od kolene dolů, nebo jen chodidlo. Stejně plati pravidlo o dostatečném krytí "právě řešenému terči v nutné míře". Jen nemam rád pravidla, které se muže vykládat více způsoby. To co navrhuje jen horní polovinu těla, je nesplnitelně u časti střelců (starsi lidi atd)

Tomak

Příspěvek#21 » stř 11. čer 2025, 10:44

Co se divizí týká, tak ty nikdo nikdy nevymyslí tak, aby byli všichni spokojeni. Vznikl nám Kompakt, aby byli spokojeni ti, co se jim nelíbilo, že v Pi střílí s Glockem proti Shadowu apod.
Ohledně rozdělení divize Opt si nejsem jistý. Byť nevidím smysl MPi v optiku, ( tím myslím kolimátor na MPi, laser mi naopak na MPi smysl dává), tak je jasné, že tečka by měla mazat rozdíly mezi velikostmi zbraní. Na druhou stranu je otázka, jestli musí být divize pro cokoli, co si kdo vymyslí. No a tím se dostávám ke své první větě...

Ohledně navýšení počtu ran bych stanovil pouze maximální možný počet na situaci a pořadatelům umožnil popustit uzdu své kreativity. Ona situace s pěkně rozmístěnými osmi poppery - třeba nějaká kalírna, nebo naopak mířenka - může být stejně záživná jako delší běhavá situace na 15 ran.

Možná by stálo za úvahu do závodů začlenit i různé drilly. Kdysi jsme u Davida v Lišově stříleli Mosambic. Konkrétně ten by si své místo najít mohl.

Tomak

Příspěvek#22 » stř 11. čer 2025, 10:50

monk - hele to krytí bylo, je a bude vždycky peklo. Viděl jsem ukázkové krytí, které rozhodčí odměnil prockou, viděl jsem nekrytí, které prošlo. Šlo mi jen o to, že když krytí, tak pořádně a ať má smysl.

monk

Příspěvek#23 » stř 11. čer 2025, 10:53

však to je i ted, mas max 12 ran na situaci (nikdo nerika ze vesechny situace musi byt na 12). takže klidně můžeš postavit situaci jen na 4. No ja treba mam MPi s kolimatorem, jako rozdil se lehce maze, ale ukočirovat tu malo 600g tezkou proti 1,2kg pistoly je rozdil. JA si v Lisové zkoušel střelit OPT a OPTmini. a za me je meni nema vetsi rozdil nez mezi G17 a G19
test.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

ossan81

Příspěvek#24 » stř 11. čer 2025, 11:15

Tomak: Mozambique byl součástí situace naposledy v Jablonném. Na poslední dva terče v situaci. No a kromě toho i nabíjení a střelba z ARka a běhání přes celou střelnici. Dle mého kreativita parádní (velké díky Mírovi). Chce to jenom víc jezdit na závody ;-)
Ale jsem offtopic, sorry.

romv

Příspěvek#25 » stř 11. čer 2025, 14:06

Vzhledem k tomu, že se už nosí ve větší míře jako EDC malá pistole s kolimátorem, jsem taky pro zavedení divize MPi Optik.

Baky60

Příspěvek#26 » stř 11. čer 2025, 19:08

romv píše:Vzhledem k tomu, že se už nosí ve větší míře jako EDC malá pistole s kolimátorem, jsem taky pro zavedení divize MPi Optik.

Souhlas, do omezeni rozmeru MPi se mi vejde hellcat i s namontovanym kolimatorem a zasobnikem na 11 ran (+1 v komore), a vejdou se tam i jine oblibene EDC pistole s pripravou na kolimator, SIG P365, Ruger Max-9, atd.

Uspech by byl i pouhe rozdeleni optiky na 2 kategorie, oPi a oKPi, stejne vetsina malych pistoli s optikou bude modernejsi, a bude mit zasobnik na vic jak 7 ran, a ten rozdil mezi MPi a KPi neni az tak znatelny jako mezi MPi a Pi.

PaF

Příspěvek#27 » stř 11. čer 2025, 20:25

A ještě by mohl mít každý střelec svoji divizi. To by bylo úspěchů :-). Sorry ale tudy cesta nevede.

Jarda.Jezek

Příspěvek#28 » čtv 12. čer 2025, 06:55

Tady přeci nejde o to, aby každý ve své vlastní divizi vyhrál. Jde o to, abychom se co nejvíce vrátili k původní myšlence lidové obranné střelby, kterou jsme zastávali dávno předtím, než Lex ukotvil LOS. Tou je zábavnou a sportovní formou trénovat civilní obranou střelbu s prostředky, které se běžně nosí, a tak, jak se nosí. V čase je vidět, že i vývoj pravidel to reflektuje. Například na pouzdrech či kolimátorech.

Přestože kolimátor významně snižuje rozdíl mezi oPi a oMPi, pořád tu je veliký rozdíl v úchopu a kapacitě zásobníků, stejně tak v chování zbraně a její ovladatelnosti.

Ten rozdíl je podstatně větší mezi oKPi a oMPi než mezi oPi a oKPi. Proto v případě, že bude vůle oddělit jen jednu menší optickou divizi, měla by to být oMPi. Klidně s o ostatními omezeními stejnými jako pro MPi

Oni totiž opravdu lidi nosí oMPi v AIWB, přestože třeba mně to smysl nedává. Takže ačkoliv jsem stará škola, v tomhle vidím smysl, neboť není fér pravověrného nosiče oMPi smáznout dvojnásobnou pistolí s trojnásobnou hmotností. To ducha posilování schopnosti se bránit v jeho případě spíš srazí než posílí.

Sobiho

Příspěvek#29 » čtv 12. čer 2025, 09:02

No byl jsem se jednou na LOS podívat, jestli jako... ale fakt ne, to už s původní myšlenkou lidové obranné střelby nemá moc společného, tedy z mého pohledu, je to vlastně takové IPSC v elasťákách z Decathlonu... Kdo nosí na obranou střelbu Shadow2 s kolim že? :-D Ale jo, někoho to baví, proč ne, ale já mám rád dynamickou a taktickou střelbu a ne elasťáky a poladěné sporťáky, nudu a čekání.
Ale to je prostě můj pohled a věřím, že někoho to baví a přeji mu v tom spoustu hezkých zážitků a pořadatelům úspěšnou sezónu. Jen jsem chtěl sdělit svůj feedback. Takže návrh, udějte z toho zase zábavu na reálném základě.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#30 » čtv 12. čer 2025, 10:18

Jen pár drobných věcných připomínek:

- pravidla pro divizi Pi se de facto nezměnila od roku 2004 (a pokud, tak se to lehce zpřísnilo - např. krabicí) a aktuálně všechny kolem sebe drtí kluk s plastovým verglem CZ P-09.
- čím by LOS stříleli střelci, kteří nenosí, nebo skoro nenosí? (a podle mě minimálně půlka střelců LOS většinu času mimo domov u sebe pistoli nemá)
- Zero zóny skutečně navyšují počet výstřelů v závodu, a to střelecko-politicky-korektním způsobem (všichni reálně víme, že trefovat Zero zónu je nesmysl, dáme radši 2 do Alfy, ale organizátor může říct, že je to na 6 situaci po papírově 12 ranách pro 100 lidi - předpokládaný počet výstřelů 7200 a tam, kde jsou omezeni počtem výstřelů to pomůže - reálné výstřely nikdo nebude počítat)
- osobně si umím představit 8 divizí jako fakt echt maximum. Ale už 7 je až až. Pokud se lidi v Opt poctivě hlásili a využívali možnost specifikace Opt-Pi, Opt-KPI, Opt-MPi, pak jsou dostupná data, kolik lidi jezdí s jak velkou zbraní s televizí. Pokud to lidi nedělají, pak je prosím, dělejte to - právě pro rozhodování, jak nakonfigurovat divize je to podstatné.
- sám jsem kdysi byl proti omezení kapacity u MPi a dokud jsem seděl v prvním ředitelském křesle, změnu jsem nepřipustil - když to pak prosadil ředitel po mě, tak zcela objektivně musím uznat, že to divizi jako takové prospělo - lidí začalo jezdit víc (a to i s ohledem na to, že zbraně jako G43 za staly prodejním hitem a omezením kapacity byly konkurenceschopné)
- Upřímně - rozhodně nechceme, aby vznikla divize, kde se lidi budou muset obvolávat, aby se sešli do závodu. Pokud by se to mělo jakkoliv dále dělit, chce to, aby naprosto přirozenou cestou bylo na výraznější většině závodů dosaženo alespoň 5ti účastníků v divizi, lépe ale nad 5. Do tohohle záměru ze zcela trefily divize KPi a PDW.
Jinde padla myšlenka naopak neřešit kolimatory a lasery a ty zbraně přidružit dle velikosti ke zbraním bez toho. Tak prosím trochu brainstormingu k této myšlence - jak velkou sportovní výhodu kolimátor či laser na zbrani představuje.

A na závěr si dovolím sem hodit definici toho, co je noha (berte to i jako oficiální výklad pro pravidla LOS):

Noha je nejdistálnější (nejvzdálenější od trupu) část lidské dolní končetiny, tedy oblast za kotníkem, zahrnující chodidlo, hřbet nohy a prsty. Anatomicky se noha skládá z kostí (zánártní, nártní a prstní kosti), vazů a svalů.
Podrobněji:
Funkce: Noha je klíčová pro udržení vzpřímeného postoje, chůzi, běh a další pohyby.
Struktura:
Zánártí (tarsus): Oblast za kotníkem s kostmi jako patní kost, kost hlezenná, kost krychlová, kost loďkovitá a kosti klínovité.
Nárt (metatarsus): Část před zánártí s nártními kostmi.
Prstce: Prsty na noze, které jsou tvořeny prstními kostmi.
Chodidlo (planta): Spodní část nohy, která je v kontaktu s povrchem.

Zpět na