PDW a brokovnice - Čelákovický pohár 9.4. 2016

Moderátor: LOS vedení

Blacky

Příspěvek#16 » čtv 4. úno 2016, 08:01

:) ne tady se skryvat nic nemusi.

Ptak

Příspěvek#17 » čtv 4. úno 2016, 14:50

A taky pár kousků karabiny JRC na gločí zásobníky v 9 Para :-)
Skryté nošení se nenosí. Obvykle je 5 situací výhradně na kovy a jedna na papíry. Pro PDW někdy navyšujeme počet terčů o nějaké papíry i na situacích s kovy (aby se ty 30 ranné zásobníky taky využily).

Quirinus

Příspěvek#18 » pát 5. úno 2016, 09:19

Chtěl bych si poprvé střelit (opakovací) brokovnici a jsem trochu zmatený z pravidel. Proč pravidla vyžadují, aby měl závodník náboje nasypané v kapsách? To není možné mít pod oděvem na těle nějaký nábojový pás nebo něco podobného? Případně řeší se to v Čelákovicích nějak v popisech situací?

Díky.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#19 » pát 5. úno 2016, 10:06

LOS vychází z obranných situací. Dlouhou zbraň těžko budeš nosit skrytě + ostatní vybavení. Proto situace zpravidla vycházejí z obrany domova a Ty chodíš doma s nábojovými pásy? Nehledě na fakt, že slovo "lidová" také znamená s co nejmenším vybavením, proto náboje jen v kapsách nebo jen v držácích na zbrani.

Quirinus

Příspěvek#20 » pát 5. úno 2016, 13:02

Asi jsem jinej, ale hned jak jsem si vybral konkrétní brokovnici ke koupi, tak jsem řešil, co s nábojema. A protože ta moje na sobě nemá žádný držák, tak jsem si okamžitě koupil "pořadač" na náboje na opasek a ano, nosím ho i doma :-) (tréninkově) a vzal bych si ho samozřejmě, i s celým opaskem současně s brokovnicí, kdybych šel něco bránit. :-) Rozhodně je to totiž rychlejší než si vysypat krabičku nábojů do kapsy (a ne vždy má můj domácí oděv nějaké kapsy).

Každopádně chápu ty důvody a zejména princip "lidovosti" vybavení. Díky za objasnění.

A ještě jeden dotaz - když si koupím něco takového (tj. pořadač upevněný na zbraň nějakým sucháčem), to použít lze?

Obrázek

Blacky

Příspěvek#21 » pát 5. úno 2016, 18:28

Tohle projde viz poslední věta Coffeho.

Ono ty situace jsou stavene, ze casto ti staci co mas v zasobniku, nebo si dalsi naboje davas treba do pulky situace v krabicce, nebo misce.

tom

Příspěvek#22 » pát 12. úno 2016, 18:32

coffee píše: situace zpravidla vycházejí z obrany domova a Ty chodíš doma s nábojovými pásy?

Když tak o tom přemejšlím, ty chodíš doma s kapsama plnejma brokovejch nábojů? :lol:
Jako argument je to blbost, kdyby se něco šustlo tak uchopím brokovnici, přes rameno si hodím plný nábojový pás a jdu se podívat co se děje. Rozhodně si nebudu sypat náboje do kapsy.

Blacky

Příspěvek#23 » pát 12. úno 2016, 21:17

Hmm tak to jsi asi "odjinud". Doma mam proste naboje v krabici. Kdyz se neco sustne, beru krabici, kterou vysypu do kapsy, nebo nejaky misky na polici v chodbe. :)

Quirinus

Příspěvek#24 » pát 12. úno 2016, 22:35

To by stálo za anketu. Já bych to udělal jako Tom.

HawkCZ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#25 » pát 12. úno 2016, 22:52

"My" jsme stejně tak trochu jiná sorta lidí, když to tak čtu :D

Chip

Příspěvek#26 » sob 13. úno 2016, 11:32

Ono je toto pravidlo podle mě hodně o tom, zamezit používání "IPSC udělátek" jako jsou široké "jánošíkovské pásy" ve kterých jsou náboje ve dvou řadách a umožnují současně zasunout dva nebo tři naboje do zásobníku. Nošení je nepohodlné a pro reálné použití( mimo závod) naprosto nevhodné, nicméně zkracuji na polovinu čas potrebny k nabití zbraně...

Quirinus

Příspěvek#27 » sob 13. úno 2016, 13:17

Chip: V čem spočívá nevhodnost pro reálné použití mimo závod? Kdyby teoreticky došlo k tomu, že se "home defense" odehrává za použití brokovnice a je třeba dobít, nebylo by vhodnější dobíjet např. z "jánošíkovského" pásu, než to po jedné lovit z kapes od pyžama?

Chip

Příspěvek#28 » sob 13. úno 2016, 17:28

Jednoducha odpoved, měl jste na sobě někdy IPSC brokovy pás? Takový ten se svorkama co naboje prečnívaji cca pět cm od tela a človek vypada jako ježek. Sam ho na IPSC používám, protoze tam muže mít brokova situace myslim až 34 ran a príjde mi to spis o prebijeni než strelbe. Je vytvořen tak, že jedním pohybem vytrhneme ze svorek dva naboje a dalším pohybem je zasuneme do tubularniho zasobníku. Nemluvime o loveckém pasu, ze ktereho devadesatilety myslivec roztresenymi prsty pet minut doluje naboj:-) Ipsc pas se nosit neda. Ano, čiste teoreticky ho človek může mít připravený u postele a cvaknout si ho až pri napadeni. Ale uz proto, že stoji cca 2500 kč nevěřím, že by ho nestřelec ipsc opravdu měl. Ovšem možné to je. Nicméně, pokud LOS považujeme za sportovní disciplínu a ne simulaci skutečnosti a ja si myslim že tomu tak je, musí být svázaná nějakými pravidly, které srovnávají podmínky závodníků. Jinak by to nemohl být sport, ale byla by to řada modelových situací a to bych fakt nestřílel, protože toho mám z prace plné zuby. To je treba důvod proč je zakazáno střílet s pistolemi divize OPEN, i když teoreticky je jiste možné takovou zbraň nosit...:-) Tož tak, víc mě nenapada...

Quirinus

Příspěvek#29 » sob 13. úno 2016, 18:59

Chip: Díky, vím o co jde. Sice jsem s brokovnicí nestřílel ještě ani jeden závod, ale pořídit si "IPSC" držák na náboje mi přišlo stejně samozřejmé, jako že jsem si k pistoli koupil pouzdro, pořádný opasek a držáky na zásobníky. Takové vybavení mají na LOSu všichni a cenovou dostupnost nikdo neřeší. Nehledě na to, že třeba dva Safarilandy (viz obrázek dole) vedle sebe umožňující stejný způsob nabíjení po dvou, jak popisuješ, se dají pořídit za necelých 1100 Kč, což mi přijde jako velmi dostupná záležitost.

Chápal jsem, že LOSu jde především o bezpečnost a přiblížení se realitě obranných situací, takže mě při čtení tento zákaz v pravidlech překvapil. Snaha o rovné podmínky, co se týče vybavení stejně vždy narazí na to, že někdo má lepší a násobně dražší zbraň a jiný si třeba přebije a vyladí vlastní náboje, takže výchozí podmínky má každý střelec odlišné.

Obrázek

Chip

Příspěvek#30 » ned 14. úno 2016, 17:23

A ja střílel ipsc brokovnici od roku 2004 do roku 2014, kdy me zacalo srat obrovský množství slugů v závodec a od stejný doby vyučuju střelbu z brokovnice u PČR. Ale tohle pravidlo mě nijak nerozhazuje. :-) ) Jestli s tema dvema krabickama nabijes dva naboje jednim pohybem: tj. Budes je držet za sebou v jedné ruce a vsunes je do komory tak, ze se jeden opře o druhý a společne se zasunou, ne že zasuneš napřed jeden a pak druhej, tak se ti poklonim až k zemi, dám ti čestné bojové jméno "Velký bílý slon" a dobrovolně ti podstoupím kapitanskou hodnost :-) :-) :-) Hele mlatíme prazdnou slámu. Jednou to pravidlo je a nic s tím neudeláme. V losu střílím místo brokovnice PDW a v MP5 mám v šupleti 30 ran... :-)
Naposledy upravil(a) Chip dne ned 14. úno 2016, 17:38, celkem upraveno 1 x.

Zpět na