Ako by sa hodnotilo v pripade ceskeho LOS toto?

Moderátor: LOS vedení



telra
Příspěvky: 14

Příspěvek#1 » pon 3. pro 2018, 10:40

Obrázek

Procedury ANO/NIE?

Uživatelský avatar
vosicz
Příspěvky: 60

Příspěvek#2 » pon 3. pro 2018, 12:34

Viz pravidla LOS (7. Krytí) - https://los.zbranekvalitne.cz/d/los/los-pravidla-2018.pdf
Dále platí zásada, že závodník řeší terče od bližšího ke vzdálenějšímu nebo v pořadí, ve kterém se mu odkrývají,
pokud není stanoveno jinak. Pokud závodník řeší nejprve terč méně viditelný za krytem nebo vzdálenější
a odkryje se proti dosud neřešenému terči, dostane penalizaci za nekrytí


Z toho, jak jsi to nakreslil, bych to viděl na procku, protože ses odkryl i proti terči, který zrovna neřešíš, nehledě na to, který by to zrovna byl. Pokud bys střílel z krytu, měl bys řešit tak, jak se ti odkrývají, takže první vzdálenější. V případě, že bys situace začínala přímo touto pozicí (a to bys asi nekreslil ten kryt, protože by nehrál roli), řešit bys měl první bližší.
Naposledy upravil(a) vosicz dne pon 3. pro 2018, 12:41, celkem upraveno 1 x.



waritko
Příspěvky: 66

Příspěvek#3 » pon 3. pro 2018, 12:36

Za sebe bych procedury nedal, jelikož nemohl druhý terč vidět.

Uživatelský avatar
vosicz
Příspěvky: 60

Příspěvek#4 » pon 3. pro 2018, 12:43

Ale musel vidět ten první a ten měl vyřešit z krytu ;)

Na závodech LOS je povinnost střílet vždy s krytím, pokud není určeno v popisu situace jinak.



SlashKO
Příspěvky: 202
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » pon 3. pro 2018, 14:07

Popiš situaci a legendu.
Ale terče se řeší postupně, jak se odkrývají, proto logicky ten vzdálenější vidíš první.
Na druhou stranu, dle pravidel máš jako prmární využít svislého krytí.



telra
Příspěvky: 14

Příspěvek#6 » pon 3. pro 2018, 14:23

1) Predpokladajme, ze kryt je "nekonecny", resp. je to postavene tak, ze nie je mozne pouzit zvysle krytie ("nekonecny" mur)
2) Startovacia pozicia je v poklaku za krytom, pricom ponad kryt nevidi
3) Predpokladajme ze vzdialenosti tercov a vyskovy rozdiel sposobia, ze musim VYRAZNE zvysit polohu, aby som ponad kryt videl blizsi/nizsi terc



Tomak
Příspěvky: 135

Příspěvek#7 » pon 3. pro 2018, 15:08

Pokud se to střílí s horizontálním krytím, samozřejmě nejdřív ten vzdálenější terč. Bude vidět první. Podle obrázku a legendy je to tak. Rozhodně by měl střelec zaujmout takovou pozici, aby se proti bližšímu terči odkryl co nejméně, nejlíp vůbec. Tzn. buď v předklonu, nebo pokrčením kolen. Případně ve stoje a trochu couvnout. Záleží na výšce krytí.



waritko
Příspěvky: 66

Příspěvek#8 » pon 3. pro 2018, 15:57

Telra: Jak jsem už psal, v takovéto situaci to jako rozhodčí budu hodnotit bez procedur v případě, že střelec napřed střelí vzdálenější terč a poté bližší. V opačném případě se střelec musí zcela jasně odkrýt proti vzdálenějšímu terči přičemž nedodrží horizontální krytí vůči vzdálenějšímu terči (ruce/botka zásbníku budou odkryté vůči vzdálenějšímu terči).
Dokonce, v případě že střelec bližší terč nenajde (zůstane schován za krytem a nezvýší svou siluetu), není možné jej penalizovat procedurami za neřešený terč (missy ANO).

V případě, že by se jednalo jen o část stage (neboli střelec k takovémuto krytu teprve dojde), tak by pak záleželo, jestli střelec měl možnost bližší terč zahlédnout (pokud ano, řeší podle vzdálenosti) nebo ne (řeší jak je popsáno výše).

Toto celé předpokládá tajnou stage kdy střelec nemůže vidět co je za krytem.

Uživatelský avatar
joerg.s
Příspěvky: 71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » pon 3. pro 2018, 16:04

Jak píše waritko, záleží dost na situaci. Nejspíš se toto stane na tajné, kde střelec nezná umístění terčů. Od toho je tam rozhodčí, aby si pohlídal, jestli se proti terči odkryl - pokud ano, řeší procedurami dle pravidel. Pokud jsou terče tak výškově rozdílné, že je možné při správném krytí vidět vzdálenější (vyšší) a nezahlédnout bližší (nižší, např. položený na záchytném zařízení přímo na zemi hned za krytem), musí si to rozhodčí odpozorovat a hodnotit to podle toho, jak se závodník pohyboval. Bude-li ve stoje a vidí oba, pak má správně řešit od bližšího ke vzdálenějšímu. Pokud je celou dobu v pozici, že bližší terč nemůže zahlédnout, řeší nejprve vzdálenější.

Na otevřené situaci to zřejmě potřeba řešit nebude, proto jsou tajné o něco náročnější na pozornost rozhodčích :)

vosicz: ten na zemi vidět nemusel, obzvlášť pokud ten kryt není "2D", ale "3D" (má nějakou hloubku)

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 854

Příspěvek#10 » pon 3. pro 2018, 16:29

telra píše:1) Predpokladajme, ze kryt je "nekonecny", resp. je to postavene tak, ze nie je mozne pouzit zvysle krytie ("nekonecny" mur)
2) Startovacia pozicia je v poklaku za krytom, pricom ponad kryt nevidi
3) Predpokladajme ze vzdialenosti tercov a vyskovy rozdiel sposobia, ze musim VYRAZNE zvysit polohu, aby som ponad kryt videl blizsi/nizsi terc


Vždyť je to úplně primitivní... Startuji v pokleku, boční krytí nelze použít, jako první terč se odkrývá ten vzdálenější . (Tečka)... Nic o tom že by to byla tajná, nic o tom že by tam teprve měl závodník dojít. Já tam žádnou záludnost nevidím.



SlashKO
Příspěvky: 202
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » pon 3. pro 2018, 16:38

Pak, podle popisu, bez procedur ...



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 627

Příspěvek#12 » pon 3. pro 2018, 17:02

Bez znalosti záměru situace se to hodnotí obtížně.
Jen podle nákresu lze zjednodušeně konstatovat, že je to zcela chybně postavená situace. Bez popisu situace nevím, co měl terč ležící na zemi představovat. Bohužel terče nejsou pohyblivé ...

Podle pravidel se řeší terč, který vidím, tedy ten vzdálenější. Rozumně uvažující člověk si uvědomí, že je něco špatně, protože více ohrožující terč je ten na zemi. Na ten ale jako závodník nevidím. Proto, pokud mi na něj neupozorní legenda situace nebo třeba jsou jednotlivé terče odlišně označeny zbraní (nůž, střelná zbraň) je obtížné posoudit správnost řešení.

Problémem je záměr autora situace.



PaF
Příspěvky: 721

Příspěvek#13 » úte 4. pro 2018, 20:15

Nezdá se mi to tak obtížné k posouzení. Na závodech je podobná situace poměrně častá a nevzpomínám si, že by to vyvolávalo spory.

Terč blízko, "pod nohama" byť za krytem, je samozřejmě objektivně nebezpečný. Ale pokud využiju vodorovný kryt, zjistil bych přítomnost bližšího terče pouze zvýšením postoje, tj. vystrčením hlavy vysoko nad kryt. To by mělo za následek odkrytí proti terči, který uvidím při opatrném vykouknutí první. Takže řeším terč, který vidím při vykouknutí do střeliště první - tedy vzdálený. Potom teprve zvyšuji postoj a kontroluji hluchý prostor za krytem a na terč střílím v okamžiku, kdy ho uvidím.

Ideální by bylo na kryt se nelepit a vzdálenější terč řešit z většího odstupu od bariéry. Lézt ke krytu natěsno je vždycky riziko, pokud za ním někdo může číhat.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 627

Příspěvek#14 » úte 4. pro 2018, 20:23

Častá je jak kde. Já ji už dost dlouho nikde neviděl. Nevím, co má co dělat terč na podlaze. Bez legendy to nemá logiku.



PaF
Příspěvky: 721

Příspěvek#15 » stř 5. pro 2018, 09:01

No, legenda by vysvětlila logiku situace (proto já taky pro legendy jsem, i když je někde dost flákají)...
Myslím si zároveň, že každý terč v nečekaném místě dává LOSu smysl, aspoň se nevyplácí situací prosprintovat a nechávat za sebou nevyřešené terče!

Nikde není psáno, že to má být terč na zemi. Třeba ve Svitavách bývá za vodorovným krytem stojící terč na nízkých tyčích - simulace kleku - třeba protivník číhající klečící nebo skrčený za stejným krytem z druhé strany...
Ale proč ne protivník kryjící se v lehu za nízkou překážkou - na zemi či podlaze? Sám riskuje minimum a pokud se mu odkryješ, máš ji :-).

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host