Dotaz k pravidlum

Moderátor: LOS vedení

Uživatelský avatar
ilicz
Příspěvky: 484
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#16 » pát 30. kvě 2014, 09:29

U nás v Brně se používá verze a) zbraň ve slabé ruce, stažená u těla ("v ponosu")



lekar.t
Příspěvky: 193

Příspěvek#17 » pát 30. kvě 2014, 13:17

Dovolím si doplnit
U nás v Brně na Triggeru vnitřní střelnice s jasně definovanou dopadovou plochou a betonvovou podlahou.
V rámci provozního řádu a bezpečnosti směrem k terčům jinak je možno i dle pravidel v PDF.



tuile
Příspěvky: 6

Příspěvek#18 » sob 30. črc 2016, 20:29

Dobrý den,

na dnešním LOSu v Čelakovicích 10 ran a dost bylo u situace 4 - parkování v obchodním centru - v propozicich napsáno, že střelba na kontakt = DQ.
Terče byly papírové, tedy se nejednalo o nutný minimální odstup od poprů kvůli bezpečnosti.
V Pravidlech v části II odstavci 17 jsem se dočetla, že diskvalifikace může být udělena mimo jiné za druhé napomenutí nebo za nebezpečnou maniupulaci a podle odstavce 15 se pod nebezpečnou manipulaci může schovat v podstatě cokoliv, co uzná rozhodčí za vhodné.

Můj dotaz se týká postupu rozhodčích u střelců, kteří toto pravidlo (střelba na kontakt) porušili.
Rozhodčí byli "hodní" a neudělovali za toto diskvalifikaci, ale jen napomenutí.
V pravidlech jsem se nedočetla, co napomenutí, které střelec dostane během řešení situace, znamená.
Rozhodčí v tuto chvíli vždy střelbu ukončili, střelce nenechali situaci dostřílet a zbylé terče považovali za nevyřešené.

V pravidlech v části II v ostavci 18 se píše, že pokud je situace rozhodčím přerušena, je buď chyba na straně střeklce a tudíž dostane DQ a nebo je na straně rozhodčího a tudíž má právo na reshoot. Nic o nemožnosti dostřílení situace v případě napomenutí v pravidlech není.

Pak mám ještě druhý dotaz. Během závodu jsem na různých situacích zaznamenala, že rozhodčí během řešení situace na střelce mluví (napřiklad: "hlídej si úhly", "za pohybu"). Nejednou jsem pak zvláště u nováčků viděla, že místo, aby tato dobře míněná rada byla kvitována s pvděkem, docházelo k nebezpečným situacím, kdy se střelec zastavil, začal se na rozhodčího otáčet a sundavat si sluchátka, protože myslel, že udělal něco špatně a nevěděl, co se děje. Nemám se závody LOS moc zkušeností a zajímalo by mě, jestli je toto normální a v pořádku, protože to z mého pohledu spíše střelce mate a zpomaluje, než že by to pomohlo.

Prosím Vás o vyjádření, jak je to s napomenutími a jaký by měl bát správný postup řešení v případě, že by se podobná situace opakovala na dalším závodu LOS a prosím i o zodpovězení druhého dotazu.

Děkuji moc
Iva



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 624

Příspěvek#19 » ned 31. črc 2016, 09:48

Co se týká situace 4, tak bylo s rozhodčími dohodnuto, že střelba na kontakt je zcela chybný postup při řešení.
Upozornění na nesprávné provedení, na dodržení úhlu apod. je předstupněm před udělením penalizace nebo v případě nedodržení bezpečného úhlu diskvalifikace. Rozhodčí je tedy veden snahou pomoci střelci.
Pokud střelec není spokojen s hodnocením rozhodčího na situaci, má možnost si přivolat hlavního rozhodčího. Tedy lépe než psát dotaz večer, to chtělo zeptat se přímo na místě. i rozhodčí je jen člověk. Na situaci 4 se řešilo pouze jediné zastavení, kdy se po přezkoumání povolilo opakování situace.
K postupu na situaci 4 doporučuji k pročtení str. 11 a 12 pravidel - část II. čl. 7.



vlasten
Příspěvky: 129

Příspěvek#20 » ned 31. črc 2016, 10:41

K tomu mluvení na střelce - správně by rozhodčí měl mlčet a počítat procedury. U začátečníků to ale bereme tak, že by jim toho měl ten první LOS dát co nejvíc. Pro nového střelce je těžké to všechno v hlavě udržet. Když jsem já začínal, byl jsem rád za každou takovou radu i při řešení situace.
Co se týče sundávání sluchátek a otáčení se - každý by měl být soudný a na LOS vyrazit pouze ve chvíli, kdy si nacvičím a zjistím něco o bezpečnosti. To, že si nepamatuji, jaká je penalizace za zasažení neterče, není podstatné. Ale pokud nemám nacvičeno, jak se chovat s nabitou zbraní, to je problém.
Takže je spíš otázka, jestli člověk, který si s nabitou zbraní začne sundávat sluchátka a otáčet se, má na LOSe vůbec co pohledávat...
Nevyjadřuji se k žádné konkrétní situaci, nic takového jsem nezažil ani neviděl. Kdyby mi někdo něco takového začal dělat, určitě bych to nenechal dojít do žádné nebezpečné situace. A jestli rady rozhodčího toho začátečníka zpomalují, je otázka, jestli ho víc zpomalí tyhle rady nebo sada procedur, které by jinak dostal.

Obecně - mluvení na střelce není úplně ideální a nemělo by se to. Potom ale bude víc začátečníků, které ty LOSy nebudou bavit a bude jim déle trvat, než se všechno naučí. Pokud to začneme brát striktně, pak to povede k nějakým extra LOSům pro začátečníky a dalším omezováním možnosti startovat na "plnohodnotných" LOSech, které by byly už jen pro zkušenější střelce. A to by asi byla škoda, protože by to bylo proti základní myšlence - tj. že si LOS může přijít střelit kdokoliv z ulice. A to by asi byla škoda.



tuile
Příspěvky: 6

Příspěvek#21 » ned 31. črc 2016, 10:50

Coffee:
Tady neslo o kryti, terc byl jiz resen drive, podle procedury. Situace byla na miste resena nejen mnou, ale dalsimi sedmi strelci. Jde o ujasneni pro dalsi zavody. Pokud by se jednalo o nedodrzeni kryti podle pravidla II/7, postihovalo by se to procedurou.

Zajima me ciste za co se dava napomenuti a jestli je mozne ze strany rozhodciho zastavit strelce v situaci, dat mu napomenuti a nenechat ho situaci dostrilet.

Vlasten:
Vzhledem k tonu, ze strelec napomenuti dostane az po tom, co neco udela spatne, procedury dostane stejne :)
V LOSu je pravidel hodne, pokud se snazim zorientovat v situaci, pocitat nabobe a terce a jeste vnimat ze na me nekdo rve "poradi", spis zapomenu prebit bebo neco vynecham. Chapu. Kazdemu vyhovuje neco jineho.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 624

Příspěvek#22 » ned 31. črc 2016, 12:17

Jestli to řešil 1 nebo 10 střelců je zcela nepodstatné. Ti nejsou na pozici rozhodčího a jejich názor je irelevantní. Takovou situaci je potřeba řešit hned na místě a osobně. Ex post a na dálku se to řeší špatně.

Ujasnění pro další závody: jestliže, nesouhlasím s rozhodnutím nebo postupem rozhodčího, mám požadovat posouzení od hlavního rozhodčího. Podstatné je vyjádření rozhodčího na situaci k průběhu a výhrady střelce, kterého se to týká, k hodnocení. Vyjádření ostatních střelců sem nepatří. Účastníky jednání jsou rozhodčí, střelec a hlavní rozhodčí.

Upozornění rozhodčích ke způsobu řešení (pořadí terčů, úhel, prst na spoušti, ...) je vidět zpravidla na klubovkách, kde je možno střelcům více pomáhat. Občas se probíhá i na pohárových závodech, protože se rozhodčí snaží pomoci zvláště u začátečníků. Jestli je výhodnější při počínání střelce a jeho velice pravděpodobném problému, kdy může dojít k horšímu porušení bezpečnosti při manipulaci a ihned dát stop a diskvalifikaci, to si nemyslím. To je dosti razantní postup, který se aplikuje u nepoučitelných osob, které ani na výzvu nereagují.



pajapety
Příspěvky: 287

Příspěvek#23 » ned 31. črc 2016, 12:38

Přidám příspěvěk z pohledu rozhodčího, který na čtyřce pískal první 4 a půl squadů, pak jsem se šel občerstvit.

Ano, asi třikrát jsem na čtyřce zastavil střelbu, aniž by bylo uděleno DQ nebo reshoot, přičemž scénář byl vždy stejný:

Před střelbou byli střelci seznámeni se situací a několikrát upozorněni, že je zde střelba "na kontakt" zakázána. Každého jsem se ještě na startu ptal, jestli situací rozumí.

Závodník/ice v momentě, kdy vybíhal k poslednímu terči, zjistil, že se hned vedle něj zpoza pneumatiky vynořil terč (který už byl ale vyřešený) a za běhu na něj vystřelil v momentě, kdy překročil bezpečný úhel. V tu chvíli byl z důvodu porušení bezpečnosti závodník zastaven.

Podle pravidel LOS je tato sitace hodnocena DQ. Vzhledem k tomu, že krom mírného vyděšení rozhodčích, se nic závažnějšího nestalo, nabídli jsme těmto závodníkům (většinou naprostým nováčkům) řešení v podobě napomenutí a missů na nevyřešených terčích, s čímž všichni souhlasili.

Takže nějak nechápu na co si teď stěžuješ. Že jsme ti nedali DQ rovnou?
Ještě bych rád podotknul, že všichni ostatní střelci postupovali dle informací z briefingu a problém neměli...

Uživatelský avatar
mar.tan
Příspěvky: 179

Příspěvek#24 » ned 31. črc 2016, 17:28

Zdravím, trošku přeruším vlákno z Čelákovic, mám dotaz, zda by mi někdo mohl vysvětlit význam koeficientu v divizi Pi (sám strilim MPi, v pravidlech je pouze jak se vypočítává, ale nechápu co se tím kompenzuje).

Dále mám dotaz na výkonnostní třídu, ta se počítá z nejlepšího výsledku v roce, nebo průměrem ze všech, nebo je to výsledek z mistrovství? A možná blbý dotaz, zda to k něčemu je dobré. :-)

Odesláno z mého thl 5000 pomocí Tapatalk



tuile
Příspěvky: 6

Příspěvek#25 » ned 31. črc 2016, 19:19

pajapety píše:Takže nějak nechápu na co si teď stěžuješ. Že jsme ti nedali DQ rovnou?
Ještě bych rád podotknul, že všichni ostatní střelci postupovali dle informací z briefingu a problém neměli...


Šlo mi pouze o ujasnění si pravidel, nikoliv o stížnosti nebo rozpor výsledků.
Akademická diskuze nad pravidly se samozřejmě přímo na soutěži vést nedají, protože tam jednak krví pumpují emoce a adrenalin a druhak na to není čas.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 624

Příspěvek#26 » ned 31. črc 2016, 19:25

Rozhodčí byli v tomto případě nadstandardně přívětiví, pravidla hovoří jasně.
Tuile: i tomto případě je lepší dotaz vznést přímo na místě. Jestliže někdo nedovede udržet na uzdě emoce a adrenalin při závodě, tak opatrně při nošení zbraně. ;-)

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1870

Příspěvek#27 » pon 15. srp 2016, 14:57

mar.tan píše:Zdravím, trošku přeruším vlákno z Čelákovic, mám dotaz, zda by mi někdo mohl vysvětlit význam koeficientu v divizi Pi (sám strilim MPi, v pravidlech je pouze jak se vypočítává, ale nechápu co se tím kompenzuje).

Dále mám dotaz na výkonnostní třídu, ta se počítá z nejlepšího výsledku v roce, nebo průměrem ze všech, nebo je to výsledek z mistrovství? A možná blbý dotaz, zda to k něčemu je dobré. :-)

Odesláno z mého thl 5000 pomocí Tapatalk


a) KOEFICIENT - je to tam proto, aby se nejak rozdelila procenta ze zavodu, kam prijede cela spicka LOS a zavody, kam naopak neprijede nikdo ze spicky. Protoze ziskat 100% na zavode, kde je XX dalsich dobrych strelcu je tezsi, nez ziskat 100% na zavode, kde nikdo z te spicky neprijel.
Takze jako zaklad se berou strelci, kteri se v lonskem poharu umistili v prvni desitce poharu. Pokud nikdo takovy v Pi nesoutezi, lze ziskat ze zavodu maximalne 90%, pokud jich prijede 5 a vic, lze ziskat 100%.

b) vykonnostni trida se bere z kterehokoliv poharoveho zavodu

c) V podstate to k nicemu neni krom toho, ze muzes rikat: "Mam mistrovskou tridu v LOSu" :-)



pesi
Příspěvky: 292

Příspěvek#28 » pát 9. čer 2017, 14:12

Dotaz k LOSíku. V pravidlech s neuvedeným datem (http://los.zbranekvalitne.cz/pravidla/losik/) jsou uvedeny vzdálenosti 5,10 a 15 m. Ale v pravidlech LOS 2016 (http://los.zbranekvalitne.cz/d/los/los- ... a-2016.pdf) jsou v Příloze 3 uvedeny vzdálenosti 4, 9 10 m. Co platí?
Dík.



coffee
Vedení LOS
Příspěvky: 624

Příspěvek#29 » pát 9. čer 2017, 19:12

Sestava Losíku není dogma. Je to uvedeno jako příklad. Pokud někdo vymyslí další cvičení, není problém jej zveřejnit a standardní cvičení rozšířit.
Jinak klasický Losík byl na 5 - 10 - 15 m, z důvodů použití na vnitřních střelnicích byly vzdálenosti a určitým způsobem i průběh cvičení upraven.



pesi
Příspěvky: 292

Příspěvek#30 » pát 9. čer 2017, 19:28

Vyborne, presne to jsem chtel slyset :)
Postavil jsem na zitrek 5 - 10 - 15 a bal jsem se, ze by mohl nekdo prudit.
Dik.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: jezekif a 2 hosti