Výklad pravidel LOS

Moderátor: LOS vedení

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1987

Příspěvek#61 » stř 25. dub 2018, 09:20

Myslim, ze Te s tim nikdo nevyhodi... Ale je to dobra pripominka :-)



Dragunov
Příspěvky: 345

Příspěvek#62 » stř 25. dub 2018, 13:39

Můžu se zeptat, proč je na závodech LOSu u pistole (a myslím si že je to i v IPSC) požadováno "Spuštění
kohoutu pomocí spouště musí být provedeno bezpečně až do spodní polohy" přitom zároveň pokud je zbraň vybavena decockerem je povoleno jeho použití = tím pádem bude kohout na bezpečnostním ozubu a ne úplně dole. Proč člověk bez decockeru nemůže vypustit na ozub?

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1987

Příspěvek#63 » stř 25. dub 2018, 14:27

Proto, aby se lidi bez decockeru naucili vypoustet az dolu, coz je poloha kohoutu, ktera je spolehlivejsi a bezpecnejsi, nez poloha na ozubu.
Duvod, proc kohout "az dole" (obzvlaste na CZ75) je lepsi, nez na ozubu je asi 20x vysvetleny ve vlakne OBSAH FÓRA - STŘELB A LEGISLATIVA - ZBROJNÍ PRŮKAZ, ZÁKONY - "Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat".
V rychlosti napovim (vse ostatni je podrobneji popsano ve zminenem vlakne):
- kohout nema z ceho kam spadnout, uz je dole
- v aute nemuze pas kohout samovolne natahnout
- pod kohout se nedostava bordel



MRBLUE
Příspěvky: 378

Příspěvek#64 » stř 25. dub 2018, 15:04

...este by som doplnil, ze pokial je kohut na ozube, napriklad u CZ75 SP-01 Shadow je mozne aktivovat manualnu poistku. Vtedy staci male vychylenie packy a prvu ranu neodpalis. To sa v pripade spusteneho kohuta nestane. K nechcenemu, nahodnemu zaisteniu zbrane nedojde.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1987

Příspěvek#65 » stř 25. dub 2018, 15:13

Ja teda chytam zbran tak, ze bez ohledu na to, je-li pojistka odjistena, nebo zajistena, tak ve chvili zapichovani uz je na 100% odjistena. Kazdopadne, tady asi neni uplne vhodne vlakno na flame kohout na zaveru vs. kohout na ozubu. (Nehlede na to, ze znam CZ75, ktere jdou zajistit jen s natazenycm kohoutem, znam CZ75, ktere jdou zajistit s natazenym nebo na ozubu a znam i cz75, ktere lze zajistit v kterekoliv poloze).
A abych podobny starosti nemel, tak na noseni mam stejne strike-fire zbran :-)



Dragunov
Příspěvky: 345

Příspěvek#66 » stř 25. dub 2018, 16:28

Děkuji, já to taky zatím nemusím řešit protože striker.
Jen jsem doteď žil v představě, že nejbezpečnější je vypouštět oním mechanismem (jo slyšel jsem o obstarožních konstrukcích kde to udajně tak bezpečné není) když už tam je. Né že bych to neuměl na oba způsoby.

To co jste jako důvody uvedly beru jako pro někoho relevantní důvody, proč takto vypouštět všechny zbraně. Mě ale spíš šlo o to, že to pak na té soutěži moc nedává smysl. Pokud by důvody měly být bezpečností, tak by to měli dělat všichni nebo naopak každěj podle svého gusta (z důvodu toho že tam budou stejně lidi, co to budou mít na ozubu)

Ale nijak mi to žíly netrhá (sice bych chtěl SIGa) jen mě to v tě pravidlech tak nějak zujalo a vzpomněl jsem si jak jsem se učil na vypouštět.

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1987

Příspěvek#67 » ned 29. dub 2018, 21:58

Tyhle diskuze se v poslednich 10 letech vedly opakovane a vzdycky byl nekdo spokojeny a nekdo ne... Tohle nakonec vyslo jako nejlepsi kompromis bezpecnosti, spokojenosti, vyukovosti, pouzitelnosti...



Jorgeek
Příspěvky: 3

Příspěvek#68 » čtv 30. led 2020, 09:00

Zdravím. Chtěl bych se přihlásit na svůj první závod v březnu v Malém Újezdě a měl bych jeden dotaz k pravidlům a to povoleným/zakázaným úpravám zbraně. Píše se, že úpravy vedoucí k snížení bezpečnosti zbraně jsou zakázané. Jak je to v tomto případě s vyměněnou stojinou za lehčí (Glock 19)?

Díky

Uživatelský avatar
Albert
Příspěvky: 874

Příspěvek#69 » čtv 30. led 2020, 12:09

To je povolená úprava. Bezpečnost zbraně to nesnižuje.



Jorgeek
Příspěvky: 3

Příspěvek#70 » čtv 30. led 2020, 12:26

Diky

Uživatelský avatar
cmk
Vedení LOS
Příspěvky: 1987

Příspěvek#71 » pát 31. led 2020, 07:39

Snizenim bezpecnosti by bylo odstraneni jazycku spouste nebo blokace uderniku nebo dlanove pojistky apod...
Ale "uprava vedouci ke zlepseni chodu spouste" (tedy i stojina) je obecne OK.



ghoust
Příspěvky: 20

Příspěvek#72 » pát 11. zář 2020, 13:15

z nových pravidel https://www.gunlex.cz/component/attachments/download/302
"
7. Kolimátory a laserové zaměřovače Pouţití kolimátorů a laserových zaměřovačů (včetně svítilen kombinovaných s laserovými zaměřovači) je povolené pouze v divizi Optik, ve zbývajících divizích je zakázané. Pokud je na pistoli pouţitý kolimátor, musí být pevně připevněný k závěru a pohybovat se při střelbě spolu se závěrem. Kolimátory musí být umístěny celé za vyhazovacím okénkem nábojnic a mohou být pouţity pouze na zbraních, které jsou k tomu určeny (přizpůsobeny) jiţ od výroby. "


Jak je to s použitím kombinované svítilny s laserem, pokud nebude laser použit (případně i přelepen) ?

Uživatelský avatar
Quirinus
Příspěvky: 327

Příspěvek#73 » pát 11. zář 2020, 15:11

Ta poslední věta tedy zakazuje používání kolimátorů na závěrech, které byly puškařem dodatečně pro montáž kolimátoru uzpůsobeny, nebo kde se používá mezikus do drážky standardních mířidel? Autoři pravidel, komu tím prospějete? :-D



Tomak
Příspěvky: 200

Příspěvek#74 » pát 11. zář 2020, 15:31

V bodě 7 je to v závorce jasně napsané. Sice poněkud nešťastně, ale je. Z toho vyplývá, podle definice divize "Optik", že v této divizi můžou soupeřit střelci s jakoukoli "Optik" zbraní. Což ve finále znamená, že např. G17 může v této divizi střílet proti malému revolveru. Výhody a nevýhody si všichni jistě domyslí.

K Tvému dotazu ohledně použití komba laser + svítilna. V pravidlech se píše "použití kolimátorů a laserových zaměřovačů včetně svítilen kombinovaných". Logicky si domyslím, že pokud něco z toho nezapneš = nepoužiješ, tak je úplně jedno, že to máš na zbrani namontovaný a startovat můžeš v divizi podle typu zbraně a ne v "Optik". Tam budeš patřit až poté, co zapneš laser. Pokud tedy používáš laser, jsi "Optik". Svítilnu přes den nepoužíváš, proto by se nějaký problém s divizí mohl objevit jen na nočních situacích. Osobně nevidím důvod, řadit kombinované svítilny automaticky do "Optik". Pokud laser nepoužiju = nezapnu,netuším, proč bych měl být s nepoužívaným laserem "Optik.
Tady je právě ta nešťastná závorková formulace. Znám dost střelců, kteří mají na zbrani kombo svítilna + laser a laser na závodech nepoužívají. Není podle mě důvod, kvůli nepoužívanému laseru někoho tlačit do "Optik". Na Mpi mám tohle kombo, ale laser závodně nepoužívám. Proto bych měl i s touhle zbraní logicky střílet Mpi a ne "Optik". Pokud si neohlídám vypnutý laser a nastoupím s ním, pak bohužel DQ.

Doufám, že jsem pravidlo správně pochopil a snad i správně a logicky podal...

Kolimátory budou asi jiná kapitola. Svítilnu a laser máš v podvěsu a můžeš si vybrat, jestli něco z toho použít, nebo ne. Kdežto když si něco nacpu mezi mířidla, tak asi ne proto, abych to občas použil a občas ne. Tady je kolimátor podle mě automaticky "Optik".



Honzajan
Příspěvky: 483

Příspěvek#75 » sob 12. zář 2020, 06:59

? Taky chci vysvetlit nesmysl:(kolimatory) a mohou být pouţity pouze na zbraních, které jsou k tomu určeny
(přizpůsobeny) jiţ od výroby.

Tomak: tak v jedne casti si vysvetlujes, ze vypnuty laser=nelaser, ale vypnuty kolimator, coz je jen sklo,=stale kolimator? Nebudu ted resit proc by nekdo s zavodil s vypnutym kolimatorem, ale treba tercovku s puskou jsem tak videl bezne strilet pres pevna miridla+vypnuty kolimator. Kdo by chtel porad sundavat a nastrelovat kolimator,ze?

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti