Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

Patrik
moderátor

Příspěvek#211 » pon 30. led 2012, 15:48

Oboje má své výhody a nevýhody. Měl jsem trezor s číselníkem, ale občas je to o nervy rychle se do něj dostat, nedejbože ve stresu a potmě. Teď mám klíč, dlouhý ale už jsem si zvykl. Za sebe asi považuji za nejlepší řešení elektronický tlačítkový zámek.

mar00

Příspěvek#212 » úte 31. led 2012, 12:14

Jak už napsal Patrik, každé má své výhody a nevýhody. Klíč musíš schovávat, nosit u sebe, jeho použití je ale relativně rychlé a bezproblémové, cena nejnižší a je asi nejrozšířenější. Výhodou klíče může být i to, že nejde bez uzamčení vytáhnout, takže když jej máš u sebe, tak máš jistotu, že jsi trezor uzamkl. Použití mechanického kombinačního zámku trvá ze všech možností nejdéle a ve tmě, nebo ve stresu je to ještě horší, nemusíš se starat o klíč, o baterky, a nebývá o tolik dražší než klíč. Použití elektronického je rychlé, nemusíš se starat o klíč, ale občas vyměnit baterky (vydrží celkem dlouho), nevýhodou bývá jeho cena a prý jsou nejvíce poruchové (a pro čekatele Armagedonu jej odpálí EMP). Neočekávám, že by tě zajímaly další funkce složitějších a dražších elektronických zámků jako je sledování otevření, časové zámky apod.

Podle mne záleží i na tom jak často do toho trezoru budeš chodit, jestli jej potřebuješ i rychle ve stresu. Mně se pro trezor, kam nechodíš často a ze kterého nepotřebuješ vytáhnout pistoli na zloděje ve dvě ráno, zamlouvá nejvíce mechanický kombinační, ještě lépe v kombinaci s klíčem. Pro příruční často otevíraný pak naopak elektronický kombinační.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#213 » úte 31. led 2012, 12:42

Mám elektronický, za relativně malý příplatek k trezoru WICO. Komplikace související s mechanickým klíčem nastanou mnohem pravděpodobněji, než Armagedon ;-) Vadí mi na něm pouze to, že klávesnice dost hlasitě "kvoká" a celý barák ví, že lezu do trezoru.

Trezor je ve vestavěné skříni. Protože je tam šero i přes den, dal jsem za vnější dvířka skříně toto světlo a zatím spokojenost, při otevření automaticky osvítí klávesnici zámku a po otevření trochu i vnitřek trezoru. Při potřebě intenzivnějšího světla visí na stropě trezoru na magnetu druhá již klasická baterka (můžu ji sebrat do ruky pro případ honění padoucha po domě ;-))

IvosC

Příspěvek#214 » pon 6. úno 2012, 20:16

V zákonu je: "Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů" ... znamená to, že pokud mám 2 ks zbraně kategorie B a 2 ks zbraně kategorie C, tak se mne ta výjimka také týká?

Patrik
moderátor

Příspěvek#215 » pon 6. úno 2012, 20:24

B nebo C v počtu dvou ks.

IvosC

Příspěvek#216 » pon 6. úno 2012, 20:28

No právě - znamená to B plus C nebo B a C? Kdybych měl 2 ks B a 2 ks C, tak to znamená, že mám 4 ks a netýká se mne to a musím mít certifikovaný tresor nebo 2 ks a 2 ks a týká se mne ta výjimka?

kralik

Příspěvek#217 » pon 6. úno 2012, 20:53

bodejt.... 4ks nejsou 2ks

IvosC

Příspěvek#218 » pon 6. úno 2012, 21:04

Opět se opakuji ... jsou to 2 ks B a 2 ks C anebo 4 ks zbraní bez rozlišení kategorie? Kdyby v tom zákoně byla místo toho slova "nebo" spojka "a", tak bych se ani neptal, takhle mi to není jasné a proto se ptám.

sided
moderátor

Příspěvek#219 » pon 6. úno 2012, 21:27

Co je na tom nepochopitelnýho? Zbraní kategorie B nebo C, jinými slovy zbraní podléhajících registraci. Kategorie A "na vyjímku" má jiný režim zabezpečení.

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#220 » úte 7. úno 2012, 12:12

Zajímavý, že jsem nad tím takhle nikdy nepřemýšlel. Takhle:
podmínka: (B+C)=2

(1B+1C)=2
(2B+0C)=2
(0B+2C)=2

(2B+2C)≠2

TripleTap

Příspěvek#221 » úte 7. úno 2012, 12:42

K matematické dokonalosti uz chybi jen nahradit = za <=. :-)

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#222 » úte 7. úno 2012, 12:50

samozřejmně :oops: do dvou kusů

IvosC

Příspěvek#223 » úte 7. úno 2012, 13:03

Díky smety, konečne někdo, kdo můj dotaz pochopil, resp. jehož odpověď jsem pochopil já :-)

PS: Já zatím mám 1B + 1C, ale plánuji rozšířit o další 1B, tak se ptám proto, jestli se mi ta investice zvětší i o certifikovaný tresor ...

TripleTap

Příspěvek#224 » úte 7. úno 2012, 13:31

Prisne receno trezor je potreba az na "více než 10 přechovávaných zbraní nebo více než 10 000 nábojů".

...v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.

Ale ano, investice se ti zrejme zvetsi. :-)

maja

Příspěvek#225 » úte 7. úno 2012, 13:37

Stačí ti skříň na zbraně bezpečnostní třídy Z2 a vyšší.

http://www.jinova.cz/bezpecnostni-tridy

Zpět na