Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

praalien

Příspěvek#241 » pon 13. úno 2012, 08:20

TripleTap píše:2 - Bauhaus/OBI trezurky s (jednoduchym) elektronickym zamkem za cenu cca 1000 Kc (to je odhad, zitra je chci jit obhlidnout), ktere nebudou buhvi jak odolne pred zlodeji
zámkům se už nějakej pátek věnuju a řeknu ti že to neni odolný před zloději vůbec a nejspíš by se to toho kdyby chtěl dostal i člen rodiny . tyhle trezory rozhodně nedoporučuju je to jen nepovedená atrapa .Nejde jen o to že je to z tenkého nekaleného materiálu ale i o použitý zámek . většina těchto "trezorů" má vedle elektronického ciferníku ještě klaciský skříňový zámek . abych pravdu řekl osobně se mi ho bez klíčů za pomocí šperháku nepovedlo otevřít NAD 20 sekund a to sem taková lama že neotevřu ani fabku které sou údajně velmy lehké . dokonce často stačí pro otevření do trezoru jen patřičně kopnout . stějně dobře jako trezorky za 1500 z OBi poslouží i zamčený šuplík ve stolku z ikei . Zkrátka je to zbraň za kterou je člověk zodpovědný a podle toho by k tomu měl přistupovat . navíc trezor neni věc kterou by člověk kupoval pravidelně a vezmeme li v úvahu že mít domovní trezor by měla bejt spíše povinost bez ohledu na zbraň protože co si budem říkat schovávat peníze do matrace neni uplně ideální . zkrátka investovat 4-7000 do trezoru neni špatná investice

praalien

Příspěvek#242 » pon 13. úno 2012, 08:22

Bohuliby píše:U Safes této velikosti to asi možná ani nejde, přivezli to na rudlu ve dvou kusech, skříň + dveře, celková váha cca 180 kg. Při té váze bych to asi nezvládnul, to namontovat, myslím ty dveře. Zavrtal to do podlahy a přišrouboval, to asi nikdo neutrhne. Až bude čas, zkusím fakturu dohledat, jestli je tam uvedená i montáž.

mají psáno že do 1 tuny se kotvit musí vždy.

jhora

Příspěvek#243 » pon 13. úno 2012, 08:25

Ad 1) Ty trezůrky dají jen falešný pocit zabezpečení, obzvlášť pokud tím chce majitel zamezit v přístupu ke zbrani dítěti. Jdou totiž odemknout vhodně umístěnou ránou - a stačí rána rukou. Dokonce jsem viděl video, kde do toho trezoru udeřil bramborou a otevřel ten trezor. Sice si nepmatuju, kde jsem to video viděl, ale šikovný děcko se rozhodne, že se chce dostat k tátově zbrani a najde ten návod na youtube rychlostí blesku - a na průšvih je zaděláno.

Reyes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#244 » pon 13. úno 2012, 09:08

Proti děcku bude asi nejdůležitější bude osvěta viewtopic.php?f=33&t=2011 ;)

Jinak co proti dětem fakt ne, tak takový ty trojciferný číselný zámky (třeba na kufrech na zbraně), do toho se obyčejným barbarským způsobem vyzkoušením všech variant dostane každý dítě který má dost trpělivosti... ze svým dětských let vím o čem mluvím :lol:

Missak

Příspěvek#245 » pon 13. úno 2012, 09:32

a nebo něco podobného:
http://www.mujnuz.cz/pro-strelce/skrine-na-zbrane/
je to sice dražší než ty baumaxové, ale mělo by to být bezpečnější.

já sice mám i ten z Baumaxu (řešil jsem tím první krátkou) a osobně mi to zase taková srágora nepřijde. síla materiálu mi přijde podobná, jako plechy u některých certifikovaných skříní (ne trezorů), na svou velikost je to celkem i těžké. odolnost zámků nedokážu odhadnout - nejsem zkušený zloděj. dnes už v tom mám jen nějaké doklady a drobnosti, které nechci, aby se válely volně. ale na zabezpečení dle zákona na jednu zbraň by mělo být dostačující. ovšem to je dle zákona, dle pocitu vlastního svědomí, že jsem udělal vše, aby se mi k tomu dítě nedostalo - to je věc každého.
jinak při koupi kvalitnějšího trezorku větší velikosti než z Baumaxu (někde je dokonce na prodej v burze), tím můžeš vyřešit i úschovu cenností, peněz a dokladů - tedy jej využiješ vícenásobně.

TripleTap

Příspěvek#246 » pon 13. úno 2012, 09:33

Kdyz uz jsme u toho, jaky je vas nazor na variantu 3 z meho prispevku na predchozi strane? Ma to smysl nebo je to jen "hlidani klicu misto hlidani zbrane"?

Reyes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#247 » pon 13. úno 2012, 09:37

Řekl bych že trezor na klíče má většina lidí (aspoň mi to tak přijde)... ono schovat někam jeden klíč je jednodušší než někam schovat zbraň, žejo? Samozřejmě není asi chytrý mít klíč od trezoru na klíčích od baráku a nechat to vyset nad botníkem :lol:

jhora

Příspěvek#248 » pon 13. úno 2012, 09:54

Missak píše:a nebo něco podobného:
já sice mám i ten z Baumaxu (řešil jsem tím první krátkou) a osobně mi to zase taková srágora nepřijde. síla materiálu mi přijde podobná, jako plechy u některých certifikovaných skříní (ne trezorů), na svou velikost je to celkem i těžké. odolnost zámků nedokážu odhadnout - nejsem zkušený zloděj.

Je to právě v odolnosti zámku - mnou zmiňované otevření spočívá v tom, že člověk silou otáčí "kličkou" a zároveň prudce udeří na určité místo té "krabičky" kde je klička a číselník. Tlusté stěny jsou ti pak samozřejmě prd platné. A našel jsem to video, kde otvírají trezor bramborou.

Missak

Příspěvek#249 » pon 13. úno 2012, 10:06

dost "dobrý", to budu muset vyzkoušet. ta brambora a holá ruka mě dostaly :evil:

mar00

Příspěvek#250 » pon 13. úno 2012, 10:42

praalien:

Střelivo nejsou jen kompletní náboje - viz přílohu k zákonu s vymezením pojmů:
Střelivo - souhrnné označení nábojů, nábojek a střel do střelných zbraní.

Zákon stanovuje pro různá zabezpečení následující hranice: 2 zbraně a 500ks nábojů, 10ks zbraní a 10 000ks nábojů, 20ks zbraní a 20 000ks nábojů (střeliva).

V §58, který hovoří o zabezpečování se kombinují pojmy střelivo a náboj. Přesně slovně vzato do 20 000 kusů hovoří o nábojích, nad 20 000 ks hovoří o střelivu. Takže teoreticky dle litery by bylo nutno zabezpečovat střely až od celkového počtu střeliva 20 000. Do tohoto počtu jen náboje. Ovšem je možné, že by se argumentace točila na tom, že to bylo myšleno jako střelivo obecně i při nižším počtu (tedy včetně střel). Ty zase můžeš říkat, že je to jen kus olova či železa.
Nábojnice nejsou považovány za střelivo a tak se jich to netýká.

Spock lone wolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#251 » pon 13. úno 2012, 12:44

Já třeba v certifikátu ke skříni nic od odborné montáži nemám, místo toho je tam popsáno jakým způsobem a jakou výtažnou silou se musí kotvit, aby to splnilo podmínky.

maja

Příspěvek#252 » pon 13. úno 2012, 15:37

Pokud si to člověk dokáže ukotvit sám, tak mu v tom nic nebrání. Je jenom potřeba zvolit vhodné kotvící prvky. Nikdo vám stejně nedá papír, že to bylo odborně ukotveno ukrajinským dělníkem, který vám přivezl trezor (nic proti nim) :)

praalien

Příspěvek#253 » pon 13. úno 2012, 19:03

KOTVENÍ :
Všem se omlouvám nevim jak sem to četl teď sem si to našel znovu a jediný co sem našel bylo že se musí kotvit v souladu s návodem

KITTbx

Příspěvek#254 » pon 13. úno 2012, 20:04

Nechápu kde tady někdo chodí na to, že musím schovávat doklady 10let, to je tedy pěkná hloupost.
Jinak bezpečnost především, ale děláte občas z komára velblouda. Proti dětem mám pochopitelně zabezpečeno. Proti dětem je nejlepší ochrana i to, že nevědí = kdo neví ani nehledá, zvláště děcka.
Když už "pokladnu" tak nejlépe alá komanč = bytelné železo a zámek, žádný plech co otevřete šroubovákem, Trezorek alá Baumax & spol., raději nebrat je to stejné, spíše horší než ta komanč pokladna.

A pochopitelně si přidám své již několikeré upozornění, že je možnost mít zabezpečenou zbraň i JINAK NEŽ V TREZORU =
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně") v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení.

Technické požadavky pro zabezpečení přechovávaných zbraní
§ 2

Za technicky způsobilé se pro účely zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní považují

1. uzamykatelná ocelová schránka nebo uzamykatelná ocelová skříň, které splňují požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle České technické normy ČSN EN 1143-1 a jsou vybaveny zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300,
2. zvláštní uzamčené zařízení, které je neoddělitelně ukotveno do stěny, stropu nebo podlahy zhotovených z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního materiálu a vybaveno zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300,
3. uzamykatelný skříňový trezor, který splňuje požadavky pro klasifikaci skříňových trezorů bezpečnostní třídy I podle České technické normy ČSN EN 1143-1,
4. uzamčená místnost nebo samostatný objekt (dále jen "zvláštní objekt"), které splňují požadavky podle § 3,
5. komorový trezor, který splňuje požadavky pro klasifikaci trezorových dveří a komorových trezorů bezpečnostní třídy I podle České technické normy ČSN EN 1143-1,
6. výloha a skla výloh, které splňují podmínky podle § 4, nebo
7. sklo vitríny nebo pultu, které je vybaveno bezpečnostní fólií proti průrazu s odolností nejméně 250 J nebo sklem obdobně odolným proti průrazu nebo vytlačení z rámu.

A dost zase se opakuji...

Bohuliby

Příspěvek#255 » pon 13. úno 2012, 20:22

Já jsem řešil i trezor na chatě, po různém vyhledávání možností jsem vybral trezor zazděný do zdi. Měl jsem velkou výhodu, že jsem přistavoval část nové koupelny, počítal jsem s tím dopředu, že trezor tam bude. Vybral jsem Trezory Čelakovice, pár tisíc, nebylo to drahé a má to bezpečnostní třídu I. Dlouhá zbraň se tam nevejde, ale pár pistolí určitě a ještě ceniny a doklady. I u nás na osadě se boužel stalo, že sekáš zahradu a nahoře od lesa ti nějakej grázl vypucuje vše, na co příjde a zmizí ! Pokud máte možnost do zdi, v paneláku to asi nepůjde, určitě to tak řešte, neubírá to prostor a tyto trezory jsou určitě levnější. Pokud budete stavět dům, tak je to opravdu samozřejmnost, to vymyslet dopředu, i stavební firma vám poradí, neudělají to poprvé, pak už jeto horší, do hotové zdi.

Zpět na