Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

pH13

Příspěvek#3346 » úte 20. úno 2024, 19:58

K té problematičnosti kotvení šuplíkového trezoru: Koupil jsem šuplíkový trezor, ale nedal jsem jej pod postel, nýbrž pod knihovnu (vybral jsem trezor stejně široký jako sektorový nábytek a oblepil tapetou stejné barvy, návštěvy si toho ještě nevšimly). Aby to zloděj odnesl, musel by nejdřív vyklidit knihovnu, což mu dá víc práce než vylomení sejfu zašroubovaného do běžné cihlové zdi (což se stalo známému, přišel o pistoli a závěr na dlouhou).

kolemjdoucí

Příspěvek#3347 » úte 20. úno 2024, 20:49

JirkaCV> jasno je, ale jsou to fiškusové - uložení do 10 zbraní mají uvedeno až pro kolečko Z2, přičemž by to ale mohli mít i pro kolečko RU15 :D

JirkaCV

Příspěvek#3348 » úte 20. úno 2024, 21:01

Štvete mě. Zkusil jsem pročíst normu na RU, dost nesrozumitelné. Dávám si bobříka čtení a přečtu si ji znova plus normu na S.
Jestli to ve zdraví přežiju, dám report.
8-)

iloveguns

Příspěvek#3349 » úte 20. úno 2024, 21:23

JirkaCV píše:
tomas.s píše:Ad kotvení:
Jinova (výrobce) to rozebírá zde:
https://www.jinova.cz/servis-trezoru-sl ... -na-zbrane

A je jasno.

Takže skříň na zbraně do 10 PZ musí být ukotvena dvěma kotvami, a každá z nich musí udržet 10000 Newtonů, tedy 1019.72 kg. A je jasno... Když si představím pevnost cihlových nebo dokonce zdí z bílých tvárnic nebo dřeva... Mohl by alespoň někdo vysvětlit, jak té pevnosti dosáhnout a hlavně jak tu pevnost kotvy ve zdi změřit.

v.k.

Příspěvek#3350 » úte 20. úno 2024, 22:15

kolemjdoucí píše:v.k.> Nechci opakovat diskusi, která tu proběhla už několikrát, ale pokud je zde nutnost kotvení, jaká tedy musí být pevnost ukotvení (kN) a kde je to definováno? Díky.

Je to v prvni strane v tom tematu na ktere jsem odkazoval.

tomas.s> OK ;)

Sedmej

Příspěvek#3351 » úte 20. úno 2024, 22:27

Nevím, jestli to patří úplně sem. Ale neřešili jste někdo nějakou formu kontroly manipulaci s trezorem? Něco co by Vám dalo vědět, že se třeba otevře nebo s ním někdo hýbe? Zkouším teď senzor vibrací. Sice to funguje, ale je tam prostě riziko falešného "poplachu".

kolemjdoucí

Příspěvek#3352 » úte 20. úno 2024, 22:28

v.k.> nojo, já zapomněl na tvoji tvořivost :D

kolemjdoucí

Příspěvek#3353 » úte 20. úno 2024, 22:31

iloveguns píše:Takže skříň na zbraně do 10 PZ musí být ukotvena dvěma kotvami, a každá z nich musí udržet 10000 Newtonů, tedy 1019.72 kg. A je jasno... Když si představím pevnost cihlových nebo dokonce zdí z bílých tvárnic nebo dřeva... Mohl by alespoň někdo vysvětlit, jak té pevnosti dosáhnout a hlavně jak tu pevnost kotvy ve zdi změřit.

Ne, skříň na zbraně do 10 uložených zbraní je to, co se skrývá pod kolečkem 15 RU. Takže požadavek na kotvení zde není. Byť je to rozumné.

iloveguns

Příspěvek#3354 » úte 20. úno 2024, 23:24

Skříň na deset zbraní tam je napravo hned vedle těch 15 RU. Požadavek na kotvení 10000 Newtonů, tedy více než jednu tunu na jednu kotvu, tam je. U toho kolečka 15 RU je uvedeno, že takové uložení zbraní je nedostatečné.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Héfaistos

Příspěvek#3355 » stř 21. úno 2024, 01:14

iloveguns píše:...Mohl by alespoň někdo vysvětlit, jak té pevnosti dosáhnout a hlavně jak tu pevnost kotvy ve zdi změřit.

Výpočty a normy. Zeptej se nějakého šikovného stavaře (projektanta). Ten ti to spočte a vysvětlí. Na to, abych to tady polopaticky vysvětloval je tu málo místa a stejně by ten elaborát nikdo nečetl (příp. by tomu málokdo rozuměl).

Jen ve zkratce - existují normy, které byly kdysi stanoveny jednak výpočty a jednak praktickými trhacími zkouškami. Od nich se pak odvíjí vše ostatní - například kotvení těžkých vibračních strojů (bucharů ap.) do podlah výrobních hal apod. Dobrej stavař to musí umět +- spočítat.

Sobiho

Příspěvek#3356 » stř 21. úno 2024, 07:03

Pevnost ukotvení se měří odtrhem, tedy destruktivní zkouškou... Z tohoto důvodu lepidla a kotvy mají definovanou SVOJÍ pevnost a tu mají při dodržení technologického postupu či návodu. Jednoduše řečeno materiál v kterém to kotvíš je více rozhodující, většinou se kotva vytrhne z konstrukce celá (smyk kotva/zdivo). Jakou pevnost má zdivo se počítá nebo bere z tabulek podle použitého materiálu. U lehkého materiálu pěnosilikátů či plynosilikátů (Ytong, Hebel apod.) které mají pevnost vylehčené křídy se kotva provádí skrz s plošnou kotvou i na druhé straně, prostě to jde skrz a na druhé straně se dá pásovina, podložka a šroub. Do dutých cihel se zase vkládají mřížky.

Pro kotvení doporučuji nějaký metaakrylát (chemická kotva) a závitovou tyč na potřebnou délku. Otvor udělej +4mm než je průměr závitové tyče, pořádně otvor vyčisti vysavačem a stlačeným vzduchem, aplikuj kotvu do otvouru, závitovku si naměř a uřízni a volnou část obal lepící páskou a "zašroubuj jí" do otvoru s kotvou. Pořádně vycentruj a osaď co nejrychleji a pak už jen čekat předepsaný čas dle návodu na obalu kotvy.

MojeTikka

Příspěvek#3357 » stř 21. úno 2024, 07:07

Sedmej píše:Nevím, jestli to patří úplně sem. Ale neřešili jste někdo nějakou formu kontroly manipulaci s trezorem? Něco co by Vám dalo vědět, že se třeba otevře nebo s ním někdo hýbe? Zkouším teď senzor vibrací. Sice to funguje, ale je tam prostě riziko falešného "poplachu".

Podle mne je to pitomost, ale kdyz uz to chces bastlit, existuji v podstate dve vyzkousena a spolehliva zapojeni:

- nejspolehlivejsi je rtutove "prasatko", sklenena trubicka s elektrodami a mezi nimi kapka rtuti. Pri spravne poloze rozpojeno, jinak kulicka sepne. Nema se na tom co pokazit, blbuvzdorny a primo spinac.

- piezomembrana ze sluchatka, na jednom konci pripajena k plosnemu spoji, na druhem konci male zavazi (treba velka kapka cinu) fungujici jako mechanicky tlumic, na kontakty pripajeny zesilovac s derivatorem. V podstate jeden OZ. Mechanicky impuls je preveden na elektricky, zesilen a na vystupu derivatoru sepne nejaky klopak.

Muze byt paralelne spojene s optickym cidlem (otevreni dveri)

Cim min elektroniky, tim vetsi spolehlivost.

Sedmej

Příspěvek#3358 » stř 21. úno 2024, 08:24

MojeTikka: Já právě nic bastlit nechci. Spíš jestli není něco už připravené. Mám doma řešení chytré domácnosti (různé čidla) od Aqary, tak zkouším to čidlo na vibrace na trezoru.
Ale určo díky za tipy. Mě jde o to dostat informaci, když nejsem doma, tak se elektronice nevyhnu.

tomas.s

Příspěvek#3359 » stř 21. úno 2024, 08:24

Pánové, dám konkrétní příklad z doby, kdy jsem byl v NÁJMU:
- Měl jsem sejf WICO WSA5, na zakázku 4 díly na zadní stěně
- Jediná místnost, kde se dal sejf ukrýt byla komora, ale jinde by to nebylo lepší
- Na podlaze dlažky, pod tím betonová vrstva slabá, izolace, atd. a teprve pod silný beton
- Stěny dutá cihla, tl. 20 nebo 25 cm (už nevím), dole sokl z dlaždic
- Výslovně v manuálu bytu uvedena díra průměr max 12mm, hloubka max 80mm

S těmito vstupními podmínkami toho moc nevymyslíte, takže:
- Sejf na soklu, aby mohl jít až ke stěně (méně místa pro páčidlo)
- 4x chemická kotva Fischer, kde jedna kotva nedosáhne ani na 1 kN *). Předepsaný utahovací moment v jednotkách N o lecčems vypovídá ;-)

*) hloubka kotvení do 100mm, díru jsem stejně musel udělat 16mm, svorník M10 nerez (je to je jedno, slabý článek je cihla); ani větší hloubka kotvení by nepřinesla zásadní navýšení síly + nemohl jsem jít hlouběji. Taktéž instalace něčeho z druhé strany nemožná :)

Nadto:
Vstupní dveře bytu byly protipožární, poměrně slušné, ale jinak klasika pouze bezpečnostní kování. Na své náklady jsem doplnil závoru FAB.

A to si myslím, že je maximum toho, co jsem reálně mohl udělat. Podle mě slušný, ale o kotvení v desítkách kN jsem si mohl nechat zdát. Proto si právě myslím, že i zákonodárci na tohle mysleli, protože reálně u spousty případů NELZE dosáhnout požadovaných sil na kotvení schránek v desítkách kN, pokud by to mělo splnit příslušné třídy dle normy.

Podle mne je důležité koukat na to komplexně: pokud bydlíte v X-tém patře, máte pořádné bezpečnostní dveře + dobrou vložku, pak si myslím, že i kotvení malého sejfu do pevně instalovaného nábytku může být adekvátní. Naopak, když mám klasické panelákové dveře (voštiny), pak je třeba sakra dobře kotvit a je na zvážení koupit něco bytelnějšího než 15RU (a nejlépe investovat do dveří).

PS: žádný „arsenál“ jsem neměl, jen 2 a ½ pistole a tehdy jednu dlouhou

Sobiho

Příspěvek#3360 » stř 21. úno 2024, 08:35

Sedmej píše:MojeTikka: Já právě nic bastlit nechci. Spíš jestli není něco už připravené. Mám doma řešení chytré domácnosti (různé čidla) od Aqary, tak zkouším to čidlo na vibrace na trezoru.
Ale určo díky za tipy. Mě jde o to dostat informaci, když nejsem doma, tak se elektronice nevyhnu.

A co tam dát dovnitř koncový spínač!? Detekci otevřeného okna? Vždyť je standardní věc v chytré domácnosti.
Buď dovnitř na detekci otevřených dveří nebo z venku na vzdálenost od zdi.

Zpět na