Kolik zbraní aby musel být trezor

ipeli

Příspěvek#46 » ned 20. črc 2014, 18:59

Vzhledem k tomu, že se v baráku pomnožily plynovky a vzduchovky (úchylka a vnuci) ke 2 ostrým, jsem se trochu vylekal z odstavce 3) nad 10 ks - nejsou vyjmenované písmena A,B,C... S žádným zabezpečováním jsem tedy nepočítal - díky za názory.

Carloss

Příspěvek#47 » ned 20. črc 2014, 19:18

Ale je to tam vyjmenováno. Par. 29, odst. 1, písm. b) a odkazovaný par. 58, odst. 2. ;-)

ipeli

Příspěvek#48 » ned 20. črc 2014, 21:09

No možná slyším růst trávu, ale :twisted: v odstavci 1,2 a 4 je ABC jmenované jen ve 3 ne ...

Piggy

Příspěvek#49 » čtv 21. srp 2014, 19:59

Klid, celý § 58 se týká jenom zbraní kat. A/B/C, takže naopak v těch odstavcích 1, 2 a 4 je to uvedeno nadbytečně (což není chyba ani vada), ostatně odst. 3 plynule navazuje na odst. 2 a potom plynule následuje odst. 4, takže i bez odkazu na § 29, odst. 1, písm. b) by to bylo zřejmé.

hanlukas

Příspěvek#50 » ned 21. pro 2014, 00:01

Joe píše:To je sice pravda, ale
1) zákon se může změnit - že by se změnila požadovaná norma je nepravděpodobné, že se povolí policejní kontrola nelze v dnešní době vyloučit
2) až se stane průser (vykradou tě, syn ti sebere bouchačku a vystřílí třídu), tak se k tobě domů možná nějaký příslušník podívá
3) rozhodně nelze doporučit řešení nevyhovující legislativě

-----
Ahoj, plánuji mít cílový stav něco mezi 15 - 20 zbraněmi. Aktuálně mám pořízenou uzamykatelnou ocelovou skříň, které splňují požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle České technické normy. Skříň je dostatečně prostorná a vejde se mi tam cílový počet zbraní.

Pochopil jsem, že výše uvedenou skříň je dle zákona možné využívat pro 1 - 10 zbraní. Pro větší počet zbraní musím pořídit skříňový trezor nebo druhou skříň.

Jaký hrozí postih za to, pokud si do této skříně umístím vyšší počet zbraní? Hlavní riziko vidím, když by mě někdo vykradl a během krádeže vypáčil skříň a ukradl zbraně.

Bohuliby

Příspěvek#51 » ned 21. pro 2014, 00:25

Mám trezor bezp. tř. I, to znamená do 20 ks zbraní.
Pokud budu mít tento vysoký počet zbraní bez této bezp. třídy, tak mně hrozí při vykradení postih z důvodu příslušného zákona, resp. o jeho nedodržení.
Nic víc, nic míň, každý si to musí přebrat sám, jestli mu zato stojí mít více než 10 ks zbraní, s jinou třídou.
Nevím, nechci být soudce, ale můžou ti třeba odebrat ZP ? Neznám příklad.

MM

Příspěvek#52 » ned 21. pro 2014, 07:01

Podla toho ako si pamatam zakon zrejme nie - nejde o priestupok explicitne pri tom vymenovany. Keby si to spravil 2x za tri roky, tak stracas spolahlivost. Viz dolu. Doplnte ma ak som nieco prehliadol.

Ale rozhodne mi to za to nestoji skusat :lol:. Inak niekde sa tu potuluje uz diskutovane vyjadrenie z MV ze do 20ks zbrani staci 2x skrina na 10. Je logicke ze zabezpecenie je +- ekvivalentne = musim 2x 15 minut nieco rozbijat aby som sa dostal k rovnakemu poctu zbrani ako za pol hodinu. Zo zakona teda postacujuce riesenie, dalej je na kazdom ako si to vyriesi.

Najdene :

http://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/stanoviska-statu/25-uchovavani-vice-nez-10-ks-zbrani

----------------------

§ 27 Odnětí zbrojního průkazu

(1) Příslušný útvar policie může rozhodnout o zajištění zbraně, střeliva, zakázaného doplňku zbraně, zbrojního průkazu, průkazu zbraně nebo zbrojního průvodního listu pro trvalý vývoz, trvalý dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, jestliže proti držiteli zbrojního průkazu nebo zbrojního průvodního listu bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin uvedený v § 22 odst. 1 nebo bylo zahájeno správní řízení pro přestupek uvedený v § 76 odst. 1 písm. a), § 76a odst. 1 písm. a), b) anebo d), § 76a odst. 4 písm. a), § 76a odst. 5 písm. a) anebo b) nebo v § 76a odst. 10 písm. a) anebo b).

§ 76a
...
(3) Držitel zbrojního průkazu skupiny A až E, držitel zbrojního průvodního listu pro tranzit zbraně nebo střeliva, držitel evropského zbrojního pasu, zbrojíř nebo osoba uvedená v § 40 odst. 2 se dopustí přestupku tím, že nezabezpečí zbraň kategorie A, B anebo C nebo střelivo do této zbraně podle § 58.
...

petero

Příspěvek#53 » stř 26. srp 2015, 16:22

Zdravím, pouze hypoteticky (zatím, nějaký volný NP ještě mám), počítají se do celkového počtu zbraní např. výměnné hlavně, 22 LR adaptéry apod.? Dle zákona se jedná o hlavní části zbraně, ale jsou samozřejmě registrovány a mají vlastní průkaz. Jde mi o to, že jsem momentálně na 10-ti kusech včetně toho brokovýho svazku a když přikoupím, budu už nad? Zatím se mi nepodařilo nikde najít :?:

sided
moderátor

Příspěvek#54 » stř 26. srp 2015, 16:37

Všechno na co máš PZ.

Blacky

Příspěvek#55 » stř 26. srp 2015, 18:51

JJ bohužel.

Bohuliby

Příspěvek#56 » čtv 27. srp 2015, 23:03

Zákon je v tomto jasný.

crossman

Příspěvek#57 » pát 2. říj 2015, 12:53

Ahojte, mám taky jeden dotaz, možná, že už zazněl dříve....
Jak by to bylo, když budu mít uzamyk. ocelovou skříň na 5 zbraní a bude obsahovat oněch 5 zbraní. A já budu mít ještě další 2 zbraně mimo.
Podle logiky bych chápal, že mám 5 zbraní zabezpečených jak má být pro zbraně do 10-ti kusů a zbylé dvě budou zabezpečené pouze vhodným způsobem podle zákona.
V takovém případě je to v pořádku nebo ne?

díky

MM

Příspěvek#58 » pát 2. říj 2015, 13:08

Od dvoch zbrani + 500 nabojov uz to musis mat zabezpecene podla zakona vsetko. Takze nie je mozne napr. mat 5 kratkych zamknutych v certifikovanej skrini a k tomu 'vhodne zabezpecene = pod postelou' jednu-dve dlhe. Uz to tu bolo niekde rozoberane.

cipis

Příspěvek#59 » pát 2. říj 2015, 13:52

To není tak jednoznačné. Je tu zase stanovisko, že mohu mít např. 20 zbraní ve dvou trezorech, z nichž každý splňuje podmínku do deseti. Tedy obdobně by tohle fungovalo i s 2+ x. Tedy se posuzuje každé jednotlivé "uschování", ne absolutně celkový počet zbraní. Tedy mám 2 zbraně, vhodně zabezpečené - je to ok. Mám tu 10 zbraní ve skříni, která splňuje podmínky do 10 zbraní - je to ok.
Dokonce je i stanovisko, že když budu mít např. sklep, do kterého dám dveře se zámkem A, tak to splňuje do 10 zbraní, jakožto zvláštní uzamčené zařízení.
Nehledě na to, že doma můžu mít zbraň v režimu držení, tam se o zabezpečení nemluví. Tedy pokud jsem doma, tak se mi těch pušek může pod postelí válet kolik chce. Až když jdu pryč, tak jen ty dvě, samozřejmě za předpokladu, že je vhodně zabezpečím.

MM

Příspěvek#60 » pát 2. říj 2015, 14:03

Precitaj si koniec toho stanoviska :

... Z výše uvedeného vyplývá, že např. tři přechovávané zbraně musí být zabezpečeny v souladu s ustanovením § 58 odst. 2 zákona o zbraních způsobem stanoveným pro zabezpečení maximálně deseti kusů zbraní, tzn. uložením do uzamykatelné ocelové schránky, uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, splňují-li stanovené technické požadavky ...

Cize je rozdiel ci mam doma 2x10 predpisovo zamknutych alebo 5 zamknutych + 2 volne. A samozrejme riesime prechovavanie, nie rezim drzania.

http://gunlex.cz/zbrane-a-legislativa/stanoviska-statu/25-uchovavani-vice-nez-10-ks-zbrani

Zpět na