"Zabezpečení" zbraně v autě

marinakus

Příspěvek#46 » sob 30. srp 2014, 18:12

Viděl bych to asi takto. Když necháte v kufru auta notebook, žádná pojišťovna ani nikdo jiný to nevezme jak dostatečné zabezpečení v případě vykradení vozidla. Chci vidět policajta, který to uzná jako dostatečné zabezpečení zbraně. Stejně tak skříňka na plovárně. Souhlasím s názorem netahat zbraň tam, kde se o ni nemohu řádně postarat.
Samozřejmě převážení dlouhých zbraní jednou osobou je problém, který je asi neřešitelný. U benzínky zaplatit musím a bez jídla taky celý den být nechci. Já osobně to řeším tak, že stavím auto na místo , kde na něj vidím i od pokladny. Většina větších pump je dneska hodně prosklených tak to celkem není problém. Restauraci s obědem si prostě jednou odpustím.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#47 » sob 30. srp 2014, 21:09

Nevidím v tom žádný problém. Pokud odcházím od vozidla tak nikdy opakuji nikdy nenechávám nic na sedadlech a vždy všechno uklidím do kufru kam není vidět. Ani v případě benzínky. Co se týká zbraní tak krátkou si beru vždy sebou a s dlouhou kterou nemám tak bych se nikde nezdržoval a nejdříve jí uložil do trezoru a pak teprve řešil co dál ale to je na rozhodnutí každého soudruha :-)

RobocopCAP

Příspěvek#48 » pon 26. led 2015, 14:41

A jak by se asi nahlíželo na krátkou střelnou zbraň v autě? Ale umístěná by byla v trezoru někde v kufru. Trezor samozřejmě pevně spojen s karosérií. A trezor myslím trezor, ne plechovku na drobné za pár korun. Potýkám se s uložením zbraně také jako ostatní při kempování a možné návštěvě již zmíněného bazénu. Nebo večer když si dám po jídle v kempu dvě piva.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#49 » pon 26. led 2015, 14:51

Tak pořádný trezor v autě není nic proti ničemu. Pokud neukradnou celé auto i s trezorem :-)
Návštěva bazénu se dá řešit i přímo v bazénu kdy u nás např. jsou přímo schránky na cennosti u kterých sedí obsluha stále a jsou monitorované.

Boudy

Příspěvek#50 » pon 26. led 2015, 18:24

Já teda nevím, odkud marinakus čerpá ;-), ale my ve firmě máme notebooky a cokoliv dalšího v kufru pojištěno až do výše 100.000,-Kč - musí být viditelné poškození (poškozený zámek, rozbité okénko) akorát platí výluka tuším od 20:00 do 6:00 - tedy přes noc nesmím :-) . Každopádně zbraň v kufru=pod roletou=zamklé je imho držení = nutné dbát zvýšené opatrnosti a nezavdávat příčinu k vykradení (např. manipulace po příjezdu na místo)...

marinakus

Příspěvek#51 » pon 26. led 2015, 19:08

nuž, zajímavý názor.... asi ještě chybí, že do dvou zbraní postačuje vhodné zabezpečení

Matt_CZE

Příspěvek#52 » pon 26. led 2015, 20:08

Podle mě je taky zamklé auto vhodné zabezpečení (asi stejně jako zamklé dveře od bytu), bohužel, PČR to vidí jinak.

marinakus

Příspěvek#53 » pon 26. led 2015, 20:19

ale zamklé dveře od bytu taky nejsou vhodné zabezpečení

Bohuliby

Příspěvek#54 » pon 26. led 2015, 22:49

Pánové, jak to dlouho fakt budete řešit ???
Prostě do auta zbraň nepatří, auto není trezor !!!
Pokud budu mít u pumpy i bufet, kam zajdu, vezmu obal se zbraní s sebou.

Např.po honu zbraň do obalu, s ní do hospody na poslední leč, ovšem za předpokladu, že nebudu pít !
Když jedu autem, tak stejně nemůžu pít, když bydlím ve vsi, kde je hospoda, odnesu jí domů a vrátím se !
Oni na mě s těma kořalkama počkají ?
Je to pouze selský názor, nic víc, nic míń, vše ostatní je opravdu velký hazard.
Již jsem po honu viděl mnoho vykradených aut, zloději moc dobře vědí, že myslivci chlastaj uvnitř.

Opravdu moje dlouholetá zkušenost a praxe !!!

Opravdu, co tady jiného chcete vymyslet, fakt nechápu !!!

dagobert

Příspěvek#55 » úte 27. led 2015, 12:47

Bohuliby píše:Prostě do auta zbraň nepatří, auto není trezor !!!

Tohle je plakátek, který nevím kdo, asi policie, vylepuje na sloupy u všech parkovišť, aby pak alibisticky mohli všem tvrdit, že to není jejich problém. Ale on to je jejich problém, protože došlo k násilnému vniknutí do zamčeného objektu, jestli je to auto nebo byt, to není podstatné. Takže "auto není trezor" je nic neříkající a k ničemu nezavazující tautologie a ty cedulky si můžou nalepit třeba na záchod.
A i když auto opravdu není trezor, zbraň v zamčeném autě je totéž jako zbraň v zamčeném domě. Není těžké vykopnout okénko u auta nebo papundeklové dveře, nicméně z pohledu zákona je zbraň v zamčeném objektu, kde je za vhodné zabezpečení bráno do výše dvou kusů zbraní strčení do zamčené skříňky, která nemusí být k ničemu upevněna. Třeba do nočního stolku.
Mimochodem, já v autě nenechávám viditelně ani starou koženou bundu, natož něco, co vypadá jako cenná věc. Jen jsem alergický na policejní kecy, že auto není trezor a následné sugesce, že je moje chyba, že existují zloději, a že jsem je navedl, aby mně vykradli auto tím, že jsem v něm něco nechal. Tuhle manipulaci z principu odmítám. Já jsem v případě okradení oběť, nikoliv pachatel, a nehodlám tohle obviňování akceptovat jen proto, aby si policie ulehčila práci. Ukradená věc byla zabezpečená v zamčeném prostoru a zmetek musel překonat zabezpečení, aby ji ukradl. Tvrdit, že ukradení zbraně ze zamčeného auta je moje vina, to už můžeme rovnou tvrdit, že ukradení čehokoliv ze zamčeného auta je moje vina. S tím prostě nesouhlasím.

donovanstangiano

Příspěvek#56 » úte 27. led 2015, 13:13

Souhlasím s Dagobertem do puntíku. Já vím, že mnozí budou oponovat možným nebezpečím z krádeže vyplývajícím, ale to je stejný, jako tam mít motorovku.

pelanj

Příspěvek#57 » úte 27. led 2015, 13:26

Když někomu ukradnou zbraň, dejme tomu z auta nebo z bytu, "vhodně zabezpečenou" - podle ZoZ je to v podstatě přestupek - jelikož vhodně zapezpečit znamená tak, že ji nikdo neukradne...

Má někdo zkušenost s ukradenou nebo ztracenou zbraní a jak to PČR řeší? Klidně z pohledu PČR jako řešený případ nebo "jednomu známému se stalo..." Docela by mě to zajímalo, jak to probíhá v praxi.

mocima

Příspěvek#58 » úte 27. led 2015, 14:00

Zbran zabezpecit tak, aby nesla ukradnout, nelze. Jen ukradeni ztizit. O kolik je to treba ztizit rika zakon o zbranich....

pelanj

Příspěvek#59 » úte 27. led 2015, 14:11

Právě že neříká - v počtu do dvou zbraní je to jenom vágní formulace "které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti zneužití, ztrátě a odcizení" - podle logiky některých orgánů ukradení znamená, že zbraň byla nevhodně zabezpečena. Pokud tedy není v autě nainstalovaná "uzamykatelná ocelová schránka nebo uzamykatelná ocelová skříň, které splňují požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle České technické normy1) ČSN EN 1143-1 a jsou vybaveny zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300"

Rough boy

Příspěvek#60 » úte 27. led 2015, 14:23

O tom jak to ztížit říká jasně zákon až od dvou zbraní výš. Do dvou je to na uvážení majitele a nebo na shchopnosti právníka to v pŕípadě průseru obhájit.

Zpět na