Je nutno skříň na zbraně kotvit?

Sobiho

Příspěvek#61 » sob 31. srp 2024, 13:25

2 Charvi: opravdu v dobrém :-) jako profesionál a odborník máš provozní slepotou. Já ji ve svém oboru mám taky! Koukáš na to jako profík, ale ne jako občan/zákazník.

Tedy zakon po mne chce nějakou certifikaci, tak se kouknu na výrobky co dle dodaného certifikátu je splňují. V návodu nic o nutnosti kotvení z důvodu splnění podmínek pro platnost certifikátu není. Tak já jsem splnil povinnost. Pokud to tam je a já neukotvil, tak jsem nesplnil požadavky návodu a tedy nemám certifikovaný výrobek z pohledu ZoZ. Pokud se musí kotvit dle nějakého předpisu a normy (nevím nejsem z oboru) tak pokud to neuvedeš v návodu tak jsi nesplnil ty svoje povinnosti a nikoliv zákazník. A pozor, pokud dáš návod na kotvení a neuvedeš, že je to nutné z důvodu platnosti certifikátu, tak to znamená to samé jako když to nenapíšeš vůbec, protože tohle je pouze na vůli zákazníka. Takže pokud se trezory musí kotvit, aby splnily podminky certifikace. Dej to návodu k užívání s tím, že je to nutné pro splnění certifikace, tak budeš v pohodě i ty. Na druhou stranu sám jsi uvedl příklad s Frantou, protože i toto může nastat. Zákazník nemá povinnost studovat normy a předpisy pokud si kupuje takový výrobek co už něco splňuje a tu povinnost v par.9 ZoOS nelze na zákazníka přenést.

Snad jsem Tě na začátku neurazil s tou slepotou :-) je to spíše naopak! :-)

Carloss

Příspěvek#62 » sob 31. srp 2024, 16:59

Jen poopravím: Zákon nechce žádnou certifikaci. Zákon chce, aby výrobek odpovídal stanoveným parametrům a uživatel se k výrobku cohoval tak, aby vlastnosti neměnil. Certifikace je "jen" papír o tom, že výrobek je v souladu s požadavky nějakých těch předpisů, norem, nařísení, vyhlášek, zákonů...

V zásadě netřeba certifikátu, z pohledu uživatele stačí uvedení parametrů, případně souladu s předpisy v návodu, prohlášení o sohodě, nebo i ujištění o prohlášení o shodě. O ústní informaci prodejcem si už jist fak nejsem.

Když budete kupovat trzor z druhé ruky x let starý a prodávající takový papír ani nemá, neznamená to automaticky nezpůsobilost takovýho produktu. V podstatě už jen dohledáním parametrů na netu si ověříte, že produkt daného typu odpovídal, požadovaným parametrům. Pokud se nezměnily požadavky, vlastnosti produktu se změnily jen těžko.

cipis

Příspěvek#63 » sob 31. srp 2024, 17:28

Vlastnosti produktu se pouzivanim meni, zejmena pak vule v zamcich, typicky stare Kovony. Tem ale staci vymenit zamek a ukotvit, a mam z toho ukotvene zarizeni se zamkem A.
Co se tyce te certifikace, tak se to tu toci ob dva roky. A odkaz na normu, ktera stanovuje, jak se ty zkousky maji delat, tu uz byl nekolikrat. Kotveni je proste soucasti procesu. Uz jen z toho duvodu, ze se delaji zkousky na odtrzeni. A proto nejde jen tak nekde vyvrtat diru na kotveni. Spravne by ji mel udelat vyrobce tam, kde to ma "odzkousene".
To, ze je na webu nejake vyjadreni, ze se kotvit doporucuje (a ne, ze je povinne), tak nic neznamena. Bohuzel u tech norem je to podobne jako u zakonu. Neznalost neomlouva.
Kdyz treba projektant naprojektuje prilis dlouhy kabel, ze nema sanci vybavit jistic, a montazni firma to slepe udela, tak je pak za to popotahovana ta firma, ne projektant, doslo to az k soudu.

Sobiho

Příspěvek#64 » sob 31. srp 2024, 19:41

To Carloss : jak prokážeš shodu bez certifikátu? Dáš to na ověření, které je dražší než hodnota výrobku? Důkazní povinnost je na tvé straně.

Sedmej

Příspěvek#65 » sob 31. srp 2024, 20:41

Můžu se zeptat teda konkrétně. Trezor ZSL 28ME. Na certifikátu ani v návodu, které si lze stáhnout není nic o kotvení. Kde si má teda zákazník u takového trezoru najít že certifikát platí jen pokud bude trezor ukotven a jak ho má ukotvit, aby byl certifikát platný? Pokud je teda vůbec certifikát podmíněný nějakým kotvením.

MojeTikka

Příspěvek#66 » sob 31. srp 2024, 20:46

Re: Sobiho

Za CE ruci vyrobce/dovozce. Ostatne je to 'prohlaseni'. Nemalo techto prohlaseni se, v jasnych pripadech, resi bez certifikace. Uz jsem zazil trezorova vrata, kde se certifikace destrukci proste neprovadela, protoze to byla kusova vyroba a posouzeni provadela autorizovana osoba.

Neni vzdy vsechno nutne rvat do zkusebny. Nejde o obchazeni, ale o zjednoduseni procesu, kdy destruktivni metoda je redundantni.

MojeTikka

Příspěvek#67 » sob 31. srp 2024, 20:49

Sedmej píše:...Na certifikátu ani v návodu, které si lze stáhnout není nic o kotvení...

Pokud v dokumentaci neni o kotveni zminka, pak uzivatel neni povinen kotvit. Vyrobce, ktery deklaruje nejakou tridu, musi v navodu k pouziti uvest, za jakych podminek tato plati. Pokud nejsou uvedeny nejake specificke pozadavky, zakaznik je nemusi zohlednit.

cipis

Příspěvek#68 » sob 31. srp 2024, 23:24

Jak to, že je důkazní břemeno na mé straně?
Já prohlásím, že to splňuje, "oni" musí dokázat, že nesplňuje.

Certifikát je pro prodejce/výrobce, aby zákazníkovi dokázal, že to, co prodává, tak něco splňuje. Ale jak to mám doma, tak už žádný nepotřebuji, protože já to nikomu dokazovat nemusím. Pokud to teda nebudu chtít prodat.

Sobiho píše:To Carloss : jak prokážeš shodu bez certifikátu? Dáš to na ověření, které je dražší než hodnota výrobku? Důkazní povinnost je na tvé straně.

Jinak v certifikátu je napsáno, co to splňuje, podle jaké normy či nařízení. A v té normě je to pak popsáno. U auta také není v návodu napsáno, že potřebuji na silnici k jeho řízení řidičák.

Piggy

Příspěvek#69 » ned 1. zář 2024, 07:18

Otázka zní, jestli neukotvení = nezabezpečení = přestupek?
Jinými slovy, zda dotyčný "měl a mohl" vědět, že má kotvit.
Nepochybně mohl, čili jde o to, jestli se to po něm má požadovat.
Správní orgán v tom může mít různý názor, ale pojišťovna bude mít jasno.

Carloss

Příspěvek#70 » ned 1. zář 2024, 08:32

Sobiho píše:To Carloss : jak prokážeš shodu bez certifikátu? Dáš to na ověření, které je dražší než hodnota výrobku? Důkazní povinnost je na tvé straně.

Jsem to tam psal. Třeba návodem k použití, katalogovými parametry z katalogu, Prohlášením o shodě... a nakonec... když na to přijde, problém se bude nakonec řešit ex-post, tedy až v případě, že se něco stane, tak znaleckým posudkem. A zde důkazní břemeno není na uživateli.

kolemjdoucí

Příspěvek#71 » ned 1. zář 2024, 13:33

Prosím zdejší přívržence povinnosti kotvení skříní na zbraně o informaci, jakou silou (kN) je potřeba skříň na zbraně kotvit a kde je to předepsáno. Děkuji. (předpokládám, že se dozvím, že to nikde není, ale že "je přece jasné")

kolemjdoucí

Příspěvek#72 » ned 1. zář 2024, 13:37

Murphy

Příspěvek#73 » ned 1. zář 2024, 18:31

Z tohoto odkazu, konkretne
https://jinova.cz/index.php/7-zavaznych-chyb
mi vychazi, ze kotvit nebude treba:

Trezory, které se nemusí kotvit
Jsou to necertifikované trezory. Často lehké, menší nebo nekvalitní. Potom jsou to trezory, které mají přes 1.000 kg. Tedy větší, těžké a často ve vyšší bezpečnostní třídě. Třetí možnost jsou například trezorové skříně na zbraně s certifikátem na 15 RU (odporové jednotky). Ty odpovídají na uložení 10 zbraní i neukotvené. V každém případě kotvením trezoru nic nezkazíte. Neodnesou Vám ho celý a vysoká skříň na dlouhé zbraně je stabilnější.

kolemjdoucí

Příspěvek#74 » ned 1. zář 2024, 18:56

Je to tak a odpovídá tomu i odpověď odboru bezpečnostní politiky MV, co výše postoval Charvi. Doporučené ano, povinné nikoliv.

dan

Příspěvek#75 » ned 1. zář 2024, 19:24

Vsak o tom se tu uz drahnou dobu dokola mluvi. Trezor uzity k urcitemu ucelu musi mit predepsane vlastnosti. Pokud je ma bez kotveni, pak kotveni neni treba (coz neznamena, ze to neni dobre udelat i tak). Pokud je ma jedine ukotveny, je kotveni nutne, jinak nevyhovuje ...

Zpět na